Auteur Topic: Studie: defensie staat op punt te verdwijnen door bezuinigingen  (gelezen 1110 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ZitStuk

  • Senior Lid
  • ****
  • Berichten: 474
Studie: defensie staat op punt te verdwijnen door bezuinigingen
« Reactie #4 Gepost op: 03/09/2012 | 19:49 uur »
Als het aan de linkse partijen ligt, worden er in de komende jaren bijna 20.000 defensiemedewerkers ontslagen en kan Nederland niet meer aan zijn nationale en internationale verplichtingen voldoen. Dat stelt het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in een vandaag gepubliceerde analyse van tien verkiezingsprogramma’s en de doorrekening van het CPB. “De ambities in de programma’s en de plannen die bij het CPB zijn ingediend, zijn met elkaar in strijd”, oordeelt HCSS-directeur Rob de Wijk.
In hun programma’s maken politieke partijen niet expliciet hoe diep zij het mes in defensie willen zetten, maar uit de plannen waar het CPB uit put, blijkt dat de SP 1,5 miljard kort. De PvdA en GroenLinks besparen 1 miljard. Die kortingen komen bovenop de lopende bezuiniging van 1 miljard. Het CPB maakt duidelijk dat de partijen zich baseren op een ambtelijk rapport van twee jaar geleden. De consequenties van dat scenario: de landmacht opheffen en 23.500 defensiebanen schrappen. Twee jaar geleden had de krijgsmacht nog 70.000 werknemers, intussen zijn er al een paar duizend weg.

‘NAAST KUNDUZ EN PIRATERIJBESTRIJDING KAN ER NU NIETS’
“Op dit moment is de krijgsmacht nauwelijks inzetbaar”, zegt De Wijk in een toelichting:

“Hillen heeft aangegeven: we zijn wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Naast Kunduz en piraterijbestrijding kan er niets. Verdere bezuinigingen betekenen in feite dat de tent niet meer opengaat.”
De Wijk en zijn denktank roepen al jaren dat de bezuinigingen onverantwoord zijn, net als andere experts, oud-ministers en steeds meer militairen. Zij worden niet gehoord. In kiezersonderzoeken zijn defensie en ontwikkelingssamenwerking populair om in te snijden, want daar merken ze weinig van. “Ook het CDA en de VVD gaan gewoon door met bezuinigen”, zegt De Wijk.

‘MENSEN HEBBEN NAUWELIJKS MEER IDEE VAN RISICO’S VOOR ONZE VEILIGHEID’
Er is nu dan ook geen coalitie denkbaar die de krijgsmacht op sterkte houdt. Het budget duikt onder het niveau van 1990. Dat laten we gebeuren, zegt De Wijk, omdat mensen nauwelijks een voorstelling hebben van de risico’s voor onze (internationale) veiligheid. Daarom vergelijkt hij de afbreuk graag met een situatie die iedereen wel snapt:

“Stel dat je nu minder geld zou verdienen dan 22 jaar geleden, dan had je je koophuis verkocht, de meerwaarde opgesoupeerd. In een huurhuis had je eerst je auto weggedaan, toen je brommer en je koelkast, en overwoog je nu onder een brug te gaan slapen.”

‘POLITICI PASSEN DREIGINGEN AAN AAN HET BESCHIKBARE BUDGET’
Het gebrek aan besef neemt hij de kiezers niet kwalijk, maar de politiek wel:

“De staat is opgericht om de veiligheid van zijn onderdanen te garanderen. Wat doen politici in tijden van financiële krapte? Ze passen de internationale dreigingen aan, aan het beschikbare budget.”
Dus gaan de discussies over de zin en onzin van een politietraining in Kunduz en de JSF. Niet over de dreigingen in de toekomst. “Terwijl de situatie in de wereld nog nooit zo onzeker is geweest.”

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/01/studie-defensie-staat-door-bezuinigingen-op-punt-van-verdwijnen/
De ogen van een vrouw horen te zijn als de voeten van een infanterist, Groot, Zwart en Vochtig

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.