Auteur Topic: Nederlandse genisten bestrijden Duitse watersnood  (gelezen 1899 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zeewier

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1967
Nederlandse genisten bestrijden Duitse watersnood
« Reactie #4 Gepost op: 06/06/2013 | 19:12 uur »
Nederlandse genisten bestrijden Duitse watersnood (update)

5 juni 2013, 14.26 uur
185 Nederlandse landmachtmilitairen rijden vandaag met 54 voertuigen naar het Duitse Torgau, gelegen aan de Elbe, om daar te helpen in de strijd tegen het hoogwater. Het Nederlandse geniebataljon uit Wezep werd door de Duitse autoriteiten om hulp gevraagd tijdens de 2-jaarlijkse oefening Engineer Victory, op een oefenterrein 135 kilometer ten zuiden van het getroffen gebied.

Hoogste peil
Kapitein Marleen Flierman: "Morgen wordt in Torgau het hoogste waterpeil van 8 meter verwacht en op dit moment zijn onze mensen bezig met verkenningen en het treffen van preventieve maatregelen. Ze bekijken wat de kritieke plekken in de dijken zijn, waar onze mobiele teams in actie moeten komen."

Dijken inspecteren en versterken
Afhankelijk van de wensen van de Duitse autoriteiten worden de Nederlanders de komende dagen ingezet voor het inspecteren en versterken van dijken en eventueel herstelwerkzaamheden. De militairen worden mogelijk ook ingezet voor het evacueren van burgers en het vullen van zandzakken.

Heel graag helpen
Flierman: "We verwachten maximaal 7 dagen ingezet te worden, waar de veiligheid het meest knelt. Het idee om ons om hulp te vragen, ontstond toen het Duitse bataljon werd ingezet, waar wij tijdens de oefening mee op de kazerne zaten. We nemen onze graaf- en andere bouwmachines mee en hebben ook veel constructiematerieel bij ons. Onze mensen willen heel graag helpen. Ze zijn goed opgeleid en klaar voor dit soort taken."

Bij uitstek geschikt
De genisten zijn bij uitstek geschikt voor het verlenen van dit soort noodhulp. Als militaire bouw- en constructiespecialisten hebben ze verstand van grond-, weg- en waterbouw. Ze kunnen uiteenlopende infrastructuur aanleggen, van gebouwen tot bruggen en dijken. Ook hebben ze verstand van installatie- en elektrotechniek. Tijdens missies houden zij het leger mobiel, of hinderen ze de tegenstander door het opwerpen van hindernissen en het onbruikbaar maken van infrastructuur.

UPDATE 17:00 uur:

De Nederlandse militairen van 101 Geniebataljon hebben inmiddels te horen gekregen dat ze een stuk langs de Elbe met zandzakken moeten verhogen.

Kapitein Flierman: “De dijken zijn onvoldoende hoog voor de piek die hier over 20 uur wordt verwacht. Over een lengte van 1200 meter moet er in ieder geval 30 centimeter bij. Dus dat wordt een race tegen de klok. Een deel van onze mensen helpt de Duitse militairen met het neerleggen en een deel gaat zakken vullen. Ook wordt er gekeken of we de dijk op andere manieren kunnen versterken, dus met behulp van onze graafmachines.”

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2013/06/05/46206182/Nederlandse_genisten_bestrijden_Duitse_watersnood_update
« Laatst bewerkt op: 06/06/2013 | 19:31 uur door Zeewier »

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.