Auteur Topic: Luchtmobiel bataljon trotseert Noorse weergoden  (gelezen 2648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Jeroen-

  • Gebruiker
  • Senior Lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • jeroen
    • LED upgrades voor elke maglite
Luchtmobiel bataljon trotseert Noorse weergoden
« Reactie #3 Gepost op: 13/02/2003 | 14:12 uur »
Luchtmobiel bataljon trotseert Noorse weergoden
11-02-2003

Zo'n 240 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht oefenen tot vrijdag (14 februari) in Noorwegen. Voor de luchtmobiele militairen van 11 Infanteriebataljon Regiment Garde Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen betekent oefening "Snow Falcon" vooral een kennismaking met de koud weersomstandigheden en alles wat daarmee samenhangt, van "wak-lopen" tot en met tactisch verplaatsen met een Chinook-helikopter en alles wat daar tussen zit…


Temperaturen van gemiddeld een graad of vijf onder nul lijken niet zo extreem voor Noorwegen, maar volgens sergeant-majoor Arno Versloot van de sectie operatiën, blijft alertheid geboden. "Overdag, wanneer de mensen druk zijn, is er geen probleem, maar in de avonduren, wanneer ze moe zijn en in hun tentjes rusten, kan het snel fout gaan. Dan condenseert het vocht en lopen ze kans op koudeletsels". Enkele deelnemers aan "Snow Falcon" ondervonden dit aan den lijve, maar gelukkig zonder grote of blijvende gevolgen. Uitdagend was de oefening echter wel, want met een rugzak van 45 kilo op je rug over de sneeuw lopen en daarbij ook nog eens de "pulk", de slee met groepsuitrusting voorttrekken, is geen eenvoudige opdracht.Voor veel deelnemers aan de oefening is het "wak-lopen" ook een spannend moment. Het gaat om een overlevingsoefening onder het motto "wat te doen wanneer je op onbetrouwbaar ijs terecht komt". De dril is even eenvoudig als uitdagend: wanneer je vermoedt dat het ijs niet betrouwbaar is; je rugzak losjes over één arm hangen, zak je door het ijs; rugzak wegwerpen, Laplander-schoenen uitschoppen en met behulp van je skistokken proberen weer op het "droge" te komen. Alle landmachters die aan "Snow Falcon" meedoen ondergaan de oefening en zonder probleem slagen de luchtmobiele mannen en vrouwen snel weer op het droge te komen. Daar wacht, als opwarmertje, een kom chocolademelk met rum.Bij "Snow Falcon" is niet echt sprake van een tactisch scenario. Veel meer gaat het om een aaneenschakeling van trainingen. Zo werden de militaire chauffeurs door een mobiel team van het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden geschoold in het rijden onder winterse omstandigheden. Iedereen krijgt een slipcursus van een week of - als men die al eerder had ondergaan - een opfrissingsdag. De enige groep die wel een tactische oefening "draaide" was 11 Brigade Geneeskundige Compagnie. Het medische personeel van deze eenheid werd geconfronteerd met een "search-and-rescue" actie waarbij twee vliegers gevonden en verzorgd moesten worden. Tot grote tevredenheid van één van de weinige vrouwelijke militaire deelnemers aan "Snow Falcon", kapitein-arts Laura Kempen, klaarden de deelnemers aan de actie de klus binnen een goed uur. De twee gevonden vliegers werden vervolgens gestabiliseerd, verzorgd en naar het basiskamp vervoerd.Aan "Snow Falcon" doen afgezien van de militairen van 11 Luchtmobiele Brigade ook nog eens meer dan 200 luchtmachtmilitairen van de Tactische Helikoptergroep Klu mee. Beide onderdelen van 11 Air Manoeuvre Brigade werken deels een eigen en deels een gezamenlijk oefenprogramma af (foto's: Peter Wiezoreck).

bron (www.mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.