Powell vraagt Bot langer in Irak te blijven

Gestart door -Jeroen-, 09/02/2004 | 22:10 uur

-Jeroen-

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft maandag tegenover minister Bot van Buitenlandse Zaken laten merken dat zij het zeer zou waarderen als Nederlandse militairen langer in Irak blijven. Dat liet Bot maandag weten na afloop van zijn gesprek met Colin Powell..

Bot zei zijn Amerikaanse collega dat het nog te vroeg is om al toezeggingen te doen. De 1100 Nederlandse militairen blijven in elk geval tot augustus in de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak. Minister Kamp van Defensie zei onlangs al dat het goed mogelijk is dat Nederlandse militairen langer blijven.

Bot hield bij Powell ook een pleidooi voor meer Nederlandse inspraak in de politieke toekomst van Irak. Nederland heeft met zijn ruime militaire en financiƫle bijdrage ,,recht op meer politieke zeggenschap''. Bot deed ook een goed woordje voor Nederlandse bedrijven die mee willen dingen naar wederopbouwcontracten in Irak.

Het bezoek aan de Amerikaanse regering in Washington was een kennismakingsbezoek voor minister Bot. Hij had minister Powell al wel eerder gesproken, tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

Powell dankte Nederland voor de steun aan de VS, en prees minister Bot als een ware Atlanticus. Bot wees erop dat Nederland per 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt en in die rol een ,,bruggenbouwer'' tussen Europa en de Verenigde Staten kan zijn. Powell zei uit te zien naar verdere samenwerking met minister Bot.

bron (hetnet/ANP)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning