'Al-Qaida wil oorlog uitlokken tussen sjiieten en soennieten'

Gestart door -Jeroen-, 09/02/2004 | 22:40 uur

-Jeroen-

Amerikaanse soldaten hebben in Bagdad een gedetailleerd plan gevonden voor het uitlokken van een oorlog tussen de sjiieten en soennieten in Irak. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times maandag gemeld. Het plan zou zijn opgesteld door een gezant van de top van het terreurnetwerk Al-Qaida in Irak. De oorlog zou de komende maanden moeten worden ontketend.

De Amerikanen denken volgens The New York Times dat het zeventien pagina's tellende plan is geschreven door Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër die al langer door de VS in de gaten wordt gehouden omdat hij banden zou hebben met Al-Qaida.

Amerikaanse en Iraakse soldaten hebben maandag een aantal raketten onschadelijk gemaakt die gericht stonden op Baqouba, een stad in de zogenoemde soennitische driehoek ten noorden van Bagdad. Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld. De raketten stonden opgesteld op een weg buiten Baqouba.

Zondag kostte een vuurgevecht tussen Amerikaanse soldaten en Irakezen voor het huis van een vermoedelijke rebel in het ten noorden van Bagdad gelegen Qadisiyah aan een Irakees het leven. Het bleek later om een politieman te gaan. De afgelopen tien maanden zijn zo'n 150.000 Irakezen door de Amerikanen opgeleid om te kunnen dienen bij de politie of in het leger. Door de grote haast waarmee dat gebeurde is de selectie van kandidaten niet altijd even zorgvuldig verlopen.

bron (© Tiscali/Novum)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning