Dienstdossier Bush vrijgegeven

Gestart door -Jeroen-, 11/02/2004 | 17:44 uur

-Jeroen-

 In een poging de critici de wind uit de zeilen te nemen, heeft het Witte Huis documenten vrijgegeven die moeten bewijzen dat president Bush wel degelijk zijn militaire dienstplicht heeft vervuld.
De documenten tonen aan dat Bush betaald werd voor zijn dienst, en daarom zijn dienstplicht heeft vervuld. Er wordt echter niet onomstotelijk bewezen dat Bush ook aanwezig was bij militaire oefeningen.



'Bush werd betaald, dus hij heeft gediend'
Maar volgens het Witte Huis is dat ook niet relevant. De documenten 'tonen aan dat hij betaald werd voor zijn dienst, en je wordt betaald voor de dagen waarop je dient'. "Het toont aan dat hij zijn plichten heeft vervuld", zegt woordvoerder Scott McClellan. "Sommige mensen hebben schandalige beschuldigingen geuit, en je moet die individuen vragen of ze doorgaan met het vasthouden aan die schandalige beschuldigingen nu zwart-op-wit staat dat de president zijn plichten heeft vervuld."

De documenten die dinsdag werden vrijgegeven omvatten een personeelskaart van Bush die geldig was van 27 mei 1972 tot 26 mei 1973. Ook zit er een overzicht bij van de financiƫle administratie van het leger, waarop te zien is op welke dagen in 1972 en 1973 Bush dienst deed. Verder is er een soortgelijk document van de luchtmacht.

Er is echter onduidelijkheid over de periode van een jaar, die in mei 1972 begon toen Bush naar Alabama verhuisde om aan zijn campagne voor een zetel in de Senaat te werken. Hij kreeg toestemming voor overplaatsing naar een eenheid in Alabama, en kreeg opdracht om zich daar te melden. Er is echter geen bewijs dat Bush zich inderdaad heeft aangemeld om oefeningen te doen. De president beweert dat hij dat wel heeft gedaan.

De documenten stellen dat Bush tussen mei 1972 en mei 1973 veertien dagen heeft gediend; twee dagen in oktober, vier dagen in november, zes dagen in januari en twee dagen in april. Het Witte Huis zegt niet waarom Bush tussen april en oktober niet heeft gediend. Ook is onduidelijk wat Bush op die veertien dienstdagen heeft gedaan.

Het Witte Huis gaf ook een verklaring vrij van de voormalige luitenant-kolonel Albert C. Lloyd, die zegt dat de documenten bewijzen dat Bush 'een toereikend jaar voor pensionering' in 1972 en 1973 heeft gehad en 'zijn militaire dienstplicht op een gunstige manier heeft voltooid'. Lloyd, die dergelijke documenten al voor Bush analyseerde tijdens de verkiezingscampagne in 2000, was een personeelsofficier voor de Texas Air National Guard van 1969 tot 1995.

Geen getuigen van Bush' presentie
Maar de documenten stellen ook dat Bush begin 1973 in actieve dienst was, terwijl zijn bevelhebbers schreven dat ze hem niet konden evalueren omdat 'hij niet ter observatie is geweest' op de Ellington luchtmachtbasis in Houston.

Het is ook opvallend dat tot dusver niemand die destijds in Bush' eenheid zat, naar voren is gekomen met een bevestiging dat de president zijn dienstplicht heeft vervuld, terwijl het onderwerp al jaren in de publiciteit is. De brigadier-generaal bij wie Bush zich in Alabama moest melden kan zich dat niet herinneren.

bronnen (Planet / Washington Post / CNN /New York Times / Newsmax)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning