Amerikaanse bevelhebber ongedeerd na aanslag Irak

Gestart door -Jeroen-, 12/02/2004 | 16:41 uur

-Jeroen-

BAGDAD (ANP) - Een Amerikaanse opperbevelhebber is donderdag in Irak aan de dood ontsnapt. Onbekenden namen in de stad Fallujah het konvooi waarin de viersterrengeneraal reisde onder vuur met raketgranaten. Niemand raakte gewond, zo maakte een militaire zegsman bekend.

De generaal, John Abizaid, is opperbevelhebber van Centcom, het centrale Amerikaanse commando belast met het Midden-Oosten, de Golfregio, de Hoorn van Afrika en Afghanistan.

Meerdere aanslagen

Woensdagavond zijn twee Amerikaanse militairen door een bomaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad om het leven gekomen. Op het moment dat het voertuig van de militairen passeerde, ontplofte een bom langs de weg. Drie soldaten raakten gewond, twee van hen stierven later in het ziekenhuis.

Een explosie in de zuidelijk Iraakse stad al-Samawah, waar Nederlandse en Japanse militairen zijn gelegerd, heeft donderdag weinig schade aangericht. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. Een Japanse functionaris zei dat de ontploffing was veroorzaakt door een mortiergranaat.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Wel verbrijzelden in de omgeving veel ramen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meldde donderdag dat de Nederlandse militairen vrijwel niets van de explosie hebben gemerkt.

bron (hetnet / ANP)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning