Nederlanders pakken criminele Irakezen op

Gestart door -Jeroen-, 01/03/2004 | 16:10 uur

-Jeroen-

#1
Nederlandse militairen hebben zaterdag (28 februari) in alle vroegte in het zuiden van Irak tien Irakezen aangehouden die verdacht worden van criminele activiteiten en van betrokkenheid bij de moord op de Spaanse majoor Gonzalo. Bij de arrestaties hoefde geen schot gelost te worden.


De actie was specifiek gericht tegen een groepering die opereert in het grensgebied tussen de Nederlandse en de Spaanse sectoren en bekend staat vanwege haar activiteiten tegen de coalitie en overvallen op trucks. Ook konvooien van de coalitie vormen geregeld het doelwit. Bij de operatie ging het om een gecoördineerd optreden van Nederlandse en Spaanse militairen op diverse locaties. Ook de Irakese autoriteiten waren erbij betrokken.

Bij de actie zijn nagenoeg alle elementen van het Nederlandse detachement ingezet. Zo werd de gecombineerde taakeenheid, bestaande uit personeel van het Korps Mariniers, marine, landmacht en marechaussee, door helikopters van de luchtmacht vervoerd. De Nederlanders hebben acht van de tien opgepakte Irakezen overgedragen aan de plaatselijke politie. Zij worden verdacht van zware criminaliteit. Twee arrestanten zijn overgedragen aan de Britten. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op Spaanse militairen waarbij majoor Gonzalo omkwam.


Tijdens de operatie probeerde een Irakees te ontsnappen door de rivier de Eufraat over te zwemmen. Hij werd echter gespot door een Brits onbemand verkenningsvliegtuig en vervolgens alsnog opgepakt.

bron (mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning