NAVO weer slaags met Albanezen in Kosovo

Gestart door -Jeroen-, 18/03/2004 | 18:07 uur

-Jeroen-

PRISTINA (ANP) - NAVO-troepen in Kosovo zijn donderdag opnieuw slaags geraakt met Albanese betogers die wilde optrekken naar een Servisch dorp in de buurt van de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Albanezen gooiden stenen naar de militairen die de weg naar het dorp Caglavica blokkeerden.

De NAVO-troepen vuurden rubberkogels en traangas af. Woensdag vielen er bij ongeregeldheden in Kosovo 35 gewonden onder de NAVO-troepen. Dit heeft een woordvoerder van het bondgenootschap donderdag bekendgemaakt.

Een bron bij het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel meldde donderdag dat de alliantie mogelijk wel 2000 extra militairen naar Kosovo zou kunnen sturen. Eerder werd bekend dat er zeker 'enkele honderden' militairen naar de onrustige provincie zouden gaan. Londen zegde maximaal 750 man toe.

NAVO

De NAVO maakte eerder op de dag bekend tussen de 400 en 450 militairen naar Kosovo te sturen. Het gaat om een compagnie van honderd tot 150 hoofdzakelijk Amerikaanse militairen die nu in Bosnië zijn gelegerd. Italië stuurt tachtig soldaten. Groot-Brittannië heeft de komst van maximaal 750 militairen toegezegd.

In de Servische provincie Kosovo zijn al 17.500 NAVO-militairen gelegerd. Verder zijn er 9000 Servische en VN-politieagenten. De bevelhebber van de NAVO-troepen in Kosovo (KFOR), generaal Holger Kammerhoff, heeft zijn mensen donderdag toestemming gegeven om geweld te gebruiken als dat nodig is om de etnische onrust in de kiem te smoren.

De politie raakte in de Servische hoofdstad Belgrado woensdag slaags met demonstranten die protesteerden tegen het jongste geweld in Kosovo. Een orthodoxe kerk en woningen van Serviërs in de Kosovaarse plaats Obilic werden in brand gestoken. Ook in Mitrovica ging een Servisch-orthodoxe kerk in vlammen op. NAVO-militairen vuurden traangasgranaten en rubberen kogels af op de menigte, maar konden de brand niet voorkomen.

bron (hetnet.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning