Marechaussee nam recordbedrag aan geld in beslag

Gestart door -Jeroen-, 23/03/2004 | 20:23 uur

-Jeroen-

De marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar een recordbedrag aan crimineel geld in beslag genomen. Het Bureau Financiƫle Recherche van de KMAR onderschepte in 2003 in totaal ruim 9,1 miljoen euro van passagiers die via de luchthaven Nederland wilden verlaten. Er werden 116 verdachten aangehouden. Zij vervoerden bedragen tussen de 20.000 en de 1,3 miljoen euro.

Het afgelopen jaar is er ongeveer net zo veel geld in beslag genomen, als in de vijf jaar daarvoor (1997-2002) in totaal. Waarschijnlijk omdat deze smokkelmethode vaker wordt toegepast. Van de 116 verdachten deden er 33 direct afstand van in totaal 4,3 miljoen euro. Van de anderen werd het illegaal verdiende geld in beslag genomen. De rechter bepaalt uiteindelijk wat daarmee gaat gebeuren.

Het criminele geld zit vaak verstopt in koffers, in speelgoeddozen of in dozen die normaal waspoeder bevatten. Uit onderzoek naar de herkomst van de geldbedragen blijkt dat het overgrote deel afkomstig is uit het drugsmilieu. Criminelen willen het met handel in verdovende middelen verdiende geld via de luchthaven naar het buitenland smokkelen, omdat ze het daar makkelijker kunnen uitgeven. Ook proberen drugsorganisaties hun winsten via het buitenland weer in witgewassen vorm terug naar Nederland te sluizen.

bron (mindef.nl)

The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning