Luchtmacht krijgt eerste "bomblet attenuator"

Gestart door -Jeroen-, 20/04/2004 | 20:29 uur

-Jeroen-

De Directeur Materieel van de Koninklijke Luchtmacht, Generaal-Majoor P.M.A. Vorderman, ontvangt woensdag (21 april) uit handen van de directeur van Futura Composites B.V., dhr N.J. Pereboom, de eerste van in totaal 50 "bomblet attenuators". Dit zijn "schadebeperkende bomcontainers" die in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht door TNO zijn ontwikkeld. Deze bomcontainers kunnen over niet-ontplofte kleine munitie zoals handgranaten worden geplaatst en voorkomen letsel en schade als gevolg van scherfwerking en drukgolf.

De "bomblet attenuator" is cilindervormig en weegt circa vijftien kilogram. De grotere schadebeperkende bomcontainer weegt twintig kilo. De bomcontainer bestaat uit een harde binnenmantel met een hoog stoppend vermogen en een energieabsorberende buitenmantel gemaakt van polyethyleen. Door deze container over niet-ontplofte explosieven te plaatsen, wordt de uitwerking van de explosie omhoog gericht en daardoor brengt het explosief geen schade toe aan de omgeving. Hierdoor hoeft de directe omgeving niet meer ontruimt te worden en kan het explosief onschadelijk worden gemaakt zonder risico's voor nevenschade.

De Koninklijke Luchtmacht is een aantal jaren geleden met het project van de "bomblet attenuator" gestart om in crisisgebieden snel vliegvelden weer geschikt te maken voor vliegverkeer. Uitgezonden eenheden troffen vaak niet-ontplofte projectielen van eerdere conflicten op de vliegvelden aan. De aanwezigheid van deze niet-ontplofte explosieven belemmerde de operatie ernstig omdat het gebied rondom dit explosief onbereikbaar of onbruikbaar werd. De "bomblet attenuator" beschermt naast mensen ook objecten als vliegtuigen, communicatieapparatuur en radarinstallaties. De container kan ook ingezet worden bij verdachte pakketten.

bron (mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning