Officiële opheffing MLRS-batterij

Gestart door -Jeroen-, 17/06/2004 | 19:42 uur

-Jeroen-

Het Multiple Launch Rocket System (MLRS), officieel 109 Batterij Veldartillerie, wordt donderdag (17 juni) officieel opgeheven. De commandant van de batterij, majoor Johan Docter, overhandigt tijdens de ceremoniële opheffing in ´t Harde de eenheidsvlag aan de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings. Daarmee wordt het commando over de batterij symbolisch teruggegeven aan de hoogste commandant van de Koninklijke Landmacht. De ceremonie vindt plaats op de bakermat van de artillerie, de Legerplaats bij Oldebroek in 't Harde. Een groot aantal oudgedienden van de eenheid is hierbij aanwezig.

De opheffing van de MLRS vloeit voort uit de bezuinigingen. De nieuwe vuurmond van de artillerie, de Pantserhouwitser 2000, neemt een aantal taken van de batterij over. De laatste lancering met het MLRS-systeem was in februari, waarna de batterij het materieel gereed heeft gemaakt voor inlevering.

Door het opheffen van 109 batterij Veldartillerie komt er een einde aan 45 jaar raketartillerie binnen de Koninklijke Landmacht. In 1959 werd de 'Honest John' ingevoerd bij de 109 Afdeling Veldartillerie. In 1979 werd de 'Honest John' vervangen door de 'Lance', welke werd ondergebracht in de 129eAfdeling. De MLRS werd in 1988 aangeschaft.

bron (mindef.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning