Wangedrag Nederlandse mariniers in Noorwegen

Gestart door Offenbach, 04/10/2006 | 08:58 uur

Mikemans

#201
Het blijkt dat de zaken genuanceerder liggen. Het incidentje diefstal staat echter op tape dus dat ligt niet genuanceerder. Voor de rest stamt dit uit de begintijd van de hetze tegen de KM en was ik nog naief genoeg om te denken dat de kranten aan waarheidsvinding deden.

Over het algemeen blijf ik van mening dat de werkelijkheid waarin we leven nu eenmaal is dat de media scherp is op alles wat militairen fout doen en dat wij als militairen dus op onze teentjes moeten lopen. Je staat met het minste of geringste in de krant, zonder verder onderzoek. Eventuele correcties achteraf staan op pagina 300 in mini letters dus de enige winst is niet in de krant anders ben je verloren.

Voor eventuele ongenuanceerde uitlatingen : mea culpa.

cabez

Ik heb dit topic uiteraard gevolgd,als oud marn.
In sommige van mijn postings had u kunnen lezen hoe dronken noren zijn.
Gelukkig was ik niet de enige die deze ervaring had/heeft.
Van dit topic heb ik nu de eerste en de laatste blz gelezen en wordt wederom moe van de mensen die dus meteen hun vingertje opsteken zonder dat zij dus"na onderzoek"weten waar zij het over hebben.
De zo genaamde collega's Mikemans,Mourning,Ronjhe en Herman B laten de marns vallen als een baksteen.
Helaas had ik geen zin meer om het hele topic door te lezen.
Maar net zo als een door ons zo "geliefde krant" die begint met een T en eindigt op elegraaf,hoor je nu ook niks door deze personen.

sgt Rob

kaptein, in dat geval lijkt me toch gerechtvaardigd de rest van de tanden op hardhandige wijze te verwijderen??

Mag ik de rest van uw post vertalen als "ze zullen het allemaal verder best op hun geweten hebben maar het Noorse OM kon het niet hard maken"?

Poema

Citaat van: HermanB op 24/08/2007 | 11:16 uur
Hoe je het ook went of keert Mariniers hebben zich daar misdragen en dus is excuses op z'n plaats. Dat ze meteen veroordeelt worden als een stel criminelen die onschuldige Noren in elkaar hebben geslagen dat is natuurlijk belachelijk.

Deze heren zijn vrijgesproken, er was dus geen bewijs dat zij zich hadden misdragen. In de moderne rechtstaat ben je dan onschuldig. Daarnaast worden ze meer onschuldig als de Noorse autoriteiten alleen bewijs vinden dat zij onschuldig zijn. Bijvoorbeeld het hun onderzoek bleek dat de uitgeslagen tanden er inderdaad er waren uitgeslagen, maar door een Noor, een paar jaar eerder.

Volgens de Noorse autoriteiten waren de Noren begonnen (met een sigaret uitdrukken in de hals).



KapiteinRob

Citaat van: HermanB op 24/08/2007 | 11:16 uur
Hoe je het ook went of keert Mariniers hebben zich daar misdragen en dus is excuses op z'n plaats.

Zelfs daar is twijfel aan; als je je verdedigt t.o.v. een stelletje zuipende Noren, noem ik dat niet misdragen. En je hebt excuses en excuses; een generaal naar Noorwegen laten vliegen om op z'n knieen te gaan liggen was m.i. veel te overdreven en naar nu ook blijkt volkomen onnodig. Maar ja, politiek correct Nederland slaat vaak door.......

HermanB

Hoe je het ook went of keert Mariniers hebben zich daar misdragen en dus is excuses op z'n plaats. Dat ze meteen veroordeelt worden als een stel criminelen die onschuldige Noren in elkaar hebben geslagen dat is natuurlijk belachelijk.

KapiteinRob

En de IGK meteen weer laten afreizen naar het hoge noorden om die penninkjes terug te halen. En de aangeboden excuses van al die hotemetoten die nu er het stilzwijgen toe doen.......

Offenbach

In Scandinavië knokkende mariniers niet vervolgd

23 aug 2007
(Novum) - De Nederlandse mariniers die zich vorig jaar in horecagelegenheden in Finland en Noorwegen zouden hebben misdragen, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Arnhem laat donderdag weten dat er onvoldoende bewijs tegen hen is. De militairen waren onder meer betrokken bij een vechtpartij in een discotheek in Noorwegen.

De mariniers waren op oefening in het Scandinavische land. In oktober ontstond er in een discotheek een vechtpartij tussen de lokale bevolking en Nederlandse mariniers. Vijf Noren en één Nederlandse militair raakten gewond.

Het OM concludeert dat door beide partijen geweld is gebruikt, maar stelt vast dat er geen concrete bewijzen zijn tegen individuele militairen. Wel is volgens het OM gebleken dat er sprake was van 'fors drankgebruik aan beide kanten'. Door tegenstrijdige verklaringen van beide groepen is niet duidelijk geworden wat zich precies heeft afgespeeld, verklaart het OM.

Eerder besloot ook de Noorse justitie af te zien van strafvervolging vanwege onvoldoende bewijs tegen de militairen. Daarna werd het onderzoeksdossier overgedragen aan het OM in Arnhem.

Eén Nederlandse marinier was betrokken bij een vechtpartij in een Finse bar. Volgens het OM is gebleken dat er in dit geval sprake was van noodweer. Ook hij wordt daarom niet vervolgd.

Vijf mariniers die in een Finse winkel, vlak over de grens bij Noorwegen, diefstal pleegden, zijn wel in staat van beschuldiging gesteld. Het OM stelt ieder van hen een schikking van driehonderd euro voor. Het vijftal zou frisdrank, snoep en tijdschriften achterover hebben gedrukt.

(www.trouw.nl)

Big IE

Nou, als de aard van de maatregel afgestemd had moeten worden op de reactie van de publieke opinie had er vast en zeker een daadwerkelijk ontslag uitgerold. Want ik denk niet dat de publieke opinie onder de indruk is van een voorwaardelijk ontslag en verlies van periodieken als 'straf' voor diefstal.

Eerlijk gezegd ken ik lichtere feiten waar zwaarder voor is gestraft. Ontslag wegens gezamenlijk roken van een blow buiten diensttijd bijvoorbeeld...........


KapiteinRob

Citaat van: Kapitein Rob op 27/03/2007 | 06:59 uur
Ze moeten een salarisperiodiek inleveren.

Sinds wanneer is dit een krijgstuchtelijke straf? Ik vind trouwens dat defensie in deze (weer eens) door de media-aandacht totaal anders omgaat met de situatie vergeleken met zaken die niet in de media kwamen. Er zijn wat mij betreft zwaardere gevallen gebeurd de afgelopen decennia die, al dan niet relatief, met "minder" afgedaan werden. En ontslagdreiging hoorde daar al helemaal niet bij.....

KapiteinRob

Stelende mariniers terug bij keurkorps

De Nederlandse mariniers die afgelopen najaar een winkeldiefstal pleegden in Finland, zijn na een geldstraf gewoon weer aan de slag bij het keurkorps van de zeestrijdkrachten.
       
Geschokte topmilitairen, politici en zelfs vakbondsvoorzitters speculeerden daags na de door een beveiligingscamera vastgelegde ontvreemding van drank, broodjes en pornoboekjes over ontslag van de militairen. Nu blijkt dat hen slechts een 'bezoldigingsmaatregel' is opgelegd. ,,Ontslag leek ons passend, maar tussen droom en daad staat de wet", aldus defensie.
       
Vier van de vijf tijdens hun wintertraining stelende mariniers zijn na een 'indringend gesprek' met hun commandant weer terug bij hun korps, zo bevestigt defensiewoordvoerder B. Revis. Ze moeten een salarisperiodiek inleveren. Bovendien is hen aangezegd dat ze bij een volgende misstap alsnog ontslag krijgen.
 
Volgens de militaire vakbond BBTV hebben drie mariniers de diefstal van energiedrankjes en seksblaadjes uit de nachtwinkel van de Finse middenstander Hans Rasmus volmondig toegegeven. De twee anderen houden vol dat ze in de overtuiging leefden dat de door hun gestolen waar gratis was.
       
De mariniers hebben na thuiskomst uit Scandinavië advocaat mr. P. Reitsma uit Harderwijk in de arm genomen. Een zegsman van de krijgsmacht meldt dat juristen betwijfelen of de rechter een ontslagsanctie zou accepteren voor een vergrijp als winkeldiefstal.
       
Volgens een marinezegsman heeft ook meegespeeld dat het vijftal niet betrokken was bij een eerdere massale vechtpartij in een Noorse discotheek. Hier gingen kort voor de winkeldiefstal dertig Nederlandse mariniers op de vuist met de lokale bevolking. De lokale justitie heeft deze kwestie onlangs geseponeerd omdat de mariniers zouden zijn uitgedaagd.

Bron: De Telegraaf dd. 27-3-2007

Thor

@ Kapt.Rob; inderdaad reageerde ik niet op u persoonlijk, maar op het Telegraaf bericht, door u geplaatst. Ik weet echter niet hoe ik de naam van de poster kan verwijderen bij het quoten.
Mijn reacties slaan dus op de tekst in de Telegraaf en niet op iets dat Kapt.Rob gezegd zou hebben.

Verder vind ik het een goede zaak dat de Telegraaf deze berichtgeving plaatst. Helaas wordt dit niet (of nauwelijks) door andere media overgenomen. Net als het bericht dat de wangedragers, vorige maand in Amsterdam, helemaal geen militairen bleken te zijn.

Zoals ik al eerder gezegd heb is dàt de beste remedie tegen negatieve media-aandacht voor Defensie; eerst de waarheid uitzoeken en dan de media berichten luidkeels ontkrachten indien onwaar. En dus niet de negatieve berichtgeving laten voor wat het is en tegelijkertijd in het eigen nest piesen, door te proberen een wit voetje te halen, met het onnodig zwaar straffen van de betrokken militairen.
Hebben de militairen zich daadwerkelijk misdragen, is een passende straf op z'n plaats. Die moet dan echter afgemeten worden aan de feitelijke misdragingen en niet aan een sensationeel krantebericht.

Niet alleen zou het de organisatie als werkgever sieren, te laten zien dat men vertrouwen heeft/houdt in het eigen personeel, door op dit soort berichten te reageren; het zou ook veel meer begrip voor- en ondersteuning van de nieuwe gedragscode, van het personeel opleveren.
Enerzijds weet men dan dat men zich aan die gedragscode dient te houden en gestraft wordt bij overtreding, anderzijds weet men zich ook gesteund door de organisatie wanneer men onterecht wordt belasterd in de media.

KapiteinRob

Citaat van: HermanB op 03/02/2007 | 17:05 uur
Ben benieuwd of de telegraaf nu ook een grote foto op de voorpagina post waarop de zogenaamde slachtoffers als schuldigen worden aangewezen. Vaak is het echter zo dat men breeduit beschuldigingen maakt en dan op pagina 15 in een klein kolommetje dit soort nieuws meld.

Je kunt gerust je bedenkingen hebben over de berichtgeving in De Telegraaf van toen, maar het is niet zo dat ze nu een klein artikeltje hebben geplaatst met hoe het nu is afgelopen. Het staat redelijk ponitifcaal op pagina 3...... ;)

HermanB

Ben benieuwd of de telegraaf nu ook een grote foto op de voorpagina post waarop de zogenaamde slachtoffers als schuldigen worden aangewezen. Vaak is het echter zo dat men breeduit beschuldigingen maakt en dan op pagina 15 in een klein kolommetje dit soort nieuws meld.