Nederlanders martelden in Irak

Gestart door KapiteinRob, 17/11/2006 | 05:29 uur

Lex

Volkskrant wil leren van rapport 'martelprimeur'

Met een onderzoek door externe deskundigen naar de berichtgeving over de gedragingen van Nederlandse militairen in Zuid-Irak besloot de hoofdredactie van de Volkskrant deze zomer de journalistieke werkwijze van de krant tegen het licht te houden. Vandaag legt de krant verantwoording af aan zijn lezers in een samenvattende rapportage van het onderzoeksrapport. Deze uitgebreide inventarisatie van alle conclusies zonder enig voorbehoud is geautoriseerd door de twee onderzoekers, de journalist John Jansen van Galen en de advocaat Germ Kemper.

Met instemming van de redactieraad heeft de hoofdredactie besloten de integrale tekst van het rapport niet vrij te geven. Bescherming van bronnen en overwegingen van juridische aard verhinderen dat.

De Volkskrant moet een veilige haven blijven voor haar bronnen én voor toekomstige klokkenluiders.

Jansen van Galen en Kemper onderstreepten gisteren tijdens hun presentatie aan de redactie van de krant dat zij zonder restricties konden beschikken over alle interne e-mails en andere documenten. Ze spraken met betrokken verslaggevers, redacteuren, bronnen en betrokkenen in de politiek en het ambtelijk apparaat.

Een belangrijke conclusie van de onderzoekers is dat de complottheorie van de VVD dat de Volkskrant met de berichtgeving de verkiezingsuitslag wilde manipuleren, elke feitelijke grondslag mist. Overeind blijft dat Nederlandse militairen in Zuid-Irak zich ernstig hebben misdragen. Het onderzoek door Defensie naar de gedragingen van de militairen bleek ondeugdelijk. De autoriteiten hebben de ernst van de gebeurtenissen onvoldoende onderkend. Dat was zonder de publicaties in de Volkskrant niet aan het licht gekomen. De regels voor het verhoren door Nederlandse militairen zijn aangepast.

Uit de rapportage van het onderzoek van Jansen van Galen en Kemper blijkt echter ook ondubbelzinnig dat het heeft ontbroken aan de noodzakelijke zorgvuldigheid bij zowel het journalistieke onderzoek zelf als bij het voorbereiden van de publicatie. Scoringsdrift en de angst een kostbare journalistieke primeur te verspelen, hebben het gewonnen van accuratesse en een zakelijke presentatie van de feiten. Er bleek onvoldoende grond voor de kwalificatie martelingen en het lanceren van een 'doofpottheorie'. De onderzoekers noemen de publicatie van de krant 'onvoldragen'.

De hoofdredactie onderschrijft de conclusies van de onderzoekers. De krant heeft zichzelf te weinig tijd en ruimte gegund voor waarheidsvinding, het wegen van de feiten en het plegen van wederhoor. De bevindingen zullen worden gebruikt om gericht lessen te trekken. Bij gevoelige onderwerpen is het noodzakelijk om gespitst te zijn op het risico dat feiten die niet in de theorie passen, worden genegeerd. Het organiseren van tegenspraak kan dit tegengaan.

Het onderzoek naar de 'martelprimeur' zal de basis vormen voor een betere kwaliteitsbewaking van de onderzoeksjournalistiek. Want de Volkskrant gaat door met deze veeleisende vorm van journalistiek, die vanwege de kosten en de risico's door steeds minder media wordt beoefend. De redactie is van mening dat de Volkskrant geen bange krant mag worden.

Volkskrant
5 december 2007

Lex

'Martelprimeur' stond los van gang naar stembus

AMSTERDAM - De onthullingen november vorig jaar in de Volkskrant over misdragingen van Nederlandse militairen in Irak waren geen poging de verkiezingen te beïnvloeden. Die beschuldiging, van de top van de VVD, mist feitelijke grondslag. Dat blijkt uit een onderzoek van journalist John Jansen van Galen en advocaat Germ Kemper naar de 'martelprimeur', in opdracht van de Volkskrant.
De krant opende op 17 november 2006 met de kop 'Nederlanders martelden Irakezen'. Vijf dagen later waren er verkiezingen. Volgens VVD-leider Rutte hadden buitenstaanders de Volkskrant van informatie voorzien om toenmalig VVD-minister Henk Kamp van Defensie – en daarmee de VVD – in diskrediet te brengen en zo de verkiezingsuitslag te manipuleren. Het ministerie van Defensie kreeg ongewoon weinig tijd om te reageren op het te publiceren verhaal. Bovendien was een PvdA-prominent betrokken bij de totstandkoming van het stuk.
Maar volgens het onderzoek heeft de Volkskrant contact gezocht met de PvdA'er, en niet andersom. Ook is uit niets gebleken dat de PvdA'er gepoogd heeft het artikel te vertragen tot vlak voor de verkiezingen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de eerste en belangrijkste bron van het artikel belang had bij de verkiezingen.
Dat betekent niet dat die verkiezingen geen rol speelden: de verslaggever vreesde dat de kans op een publiek debat over de affaire na de verkiezingen kleiner zou zijn, door de belangen van de toekomstige coalitiepartners. Over de mogelijkheid dat de 'martelprimeur' uitgelegd zou kunnen worden als een poging de verkiezingen te beïnvloeden is bij de Volkskrant nauwelijks nagedacht, aldus de onderzoekers. Een betrokkene noemt dat achteraf 'rijkelijk naïef'.
Jansen van Galen en Kemper uitten harde kritiek op de gang van zaken rond de 'martelprimeur'. Volgens de onderzoekers is een reeks fouten gemaakt door de Volkskrant. De hoofdredactie gaf dat eerder al toe: het woord 'martelen' had niet gebruikt mogen worden en er was te weinig wederhoor.
In reactie op het onderzoek zal de Volkskrant een protocol opstellen voor primeurs, waarin vastgelegd wordt welke afspraken, regels en procedures in acht moeten worden genomen door de redactie.

Volkskrant,
gepubliceerd op 05 december 2007 08:16

Lex

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een generaal-majoor buiten dienst een schikkingsvoorstel gedaan vanwege schending van zijn ambtsgeheim.
De oud-bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, Cees Neisingh, had informatie over verhoormethoden in Irak verstrekt aan een verslaggever van de Volkskrant.

Imago

Als Neisingh 5000 euro betaalt, zal het OM afzien van strafvervolging. Dat heeft het OM in Den Haag vrijdag bekendgemaakt. Het OM vindt een straf op zijn plaats, omdat de hoge oud-militair had moeten weten dat mededelingen over verhoormethoden niet zijn toegestaan. Met zijn handelen schaadde hij het imago van de krijgsmacht, concludeert het OM.
De Volkskrant berichtte vorig jaar dat Nederlandse militairen tijdens verhoren in Irak in 2003 gevangenen hadden gemarteld. Voormalig defensieminister Henk Kamp ontkende dat in alle toonaarden en deed aangifte van opzettelijke schending van het ambtsgeheim door (ex-)medewerkers van Defensie.

Gelekt

De Rijksrecherche onderzocht de betrokkenheid van verschillende personen bij de totstandkoming van het artikel. Onder andere Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes en PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heertz, die de verslaggever vergezelde tijdens zijn gesprek met Neisingh, werden ondervraagd. In het onderzoek is niet vastgesteld wie vertrouwelijke defensienota's heeft gelekt, aldus het OM.
Het OM vindt om diverse redenen een boete afdoende. Zo heeft de ex-generaal volgens het OM niet het initiatief genomen met de Volkskrant te praten, maar verwees een andere geïnterviewde naar hem door. Ook waren bij twee gesprekken derden aanwezig, waardoor van heimelijkheid geen sprake is.

Publiciteit

Verder heeft hij in het onderzoek volledige openheid van zaken gegeven en vindt het OM dat zijn rol onevenredig groot is gemaakt. Door de publiciteit is Neisingh, die als militair een onberispelijke staat van dienst had, bovendien reeds zwaar gestraft. Het is nog niet bekend of de betrokkene ingaat op het schikkingsvoorstel.
Een woordvoerder van Defensie wil vrijdag inhoudelijk niet op het besluit van het OM ingaan. "Defensie neemt er kennis van."
De omstreden kwalificatie van martelingen is later herzien na onderzoek door twee commissies die Defensie had ingesteld. Nederlandse militairen overtraden in sommige gevallen de regels maar er was geen sprake van marteling.

(c) ANP Uitgegeven: 30 november 2007 15:14

Maj Fred

Ach, Elzenga mag wat mij betreft zeggen dat hij de reactie van de VVD in deze overtrokken en voorspelbaar vindt. De VVD probeert daar een blauw voetje uit te halen bij defensie? Jazeker. Echter geen schande als je dat uitzet tegen de andere kant.

Wat heeft de PvdA, SP en het andere linkse spul dan gedaan in verkiezingstijd??? De berichtgeving over allerlei vermeende misstanden binnen defensie kwamen hen wel erg goed uit. Verwijt nou niet de pot de ketel dat hij zwart ziet? Links Nederland heeft alle negatieve berichtgeving maximaal uitgebuit om voor elkaar te krijgen dat het budget voor defensie weer eens uitgekleed mocht worden.


Enforcer

Dit is echt nieuws hoor: "Communicatie
Of er geen sprake is van een 'doofpotcultuur' bij Defensie valt nog te bezien, zo merkt Broertjes op. "In de militaire organisatie is onhandige en gebrekkige communicatie geconstateerd. Bepaalde informatie is niet tijdig doorgespeeld naar het hogere politieke niveau." " :-X

Ook een "erkend volkenrechtdeskundige" kan uitspraken doen met een politieke achtergrond, zoals bv deskundigen van de Wiarda Beckmanstichting, of hoe die Pravda kliek van de PvdA ook mag heten.

Thor

Volkskrant betreurt term 'martelingen'
Uitgegeven: 18 juni 2007 14:09

AMSTERDAM - De Volkskrant betreurt achteraf het gebruik van het woord 'martelingen'. De krant had het woord beter niet kunnen gebruiken.

Dat zegt hoofdredacteur Pieter Broertjes maandag in een eerste reactie op de onderzoeksrapporten van de commissie-Van den Berg over de verhoren van gedetineerden in Irak.

Al eerder had de hoofdredacteur het gebruik van het woord 'martelen' gerelativeerd.

"Een erkend volkenrechtdeskundige heeft ons destijds gezegd dat dit een adequate typering is voor wat zich tijdens enkele verhoren in Irak eind 2003 heeft afgespeeld. De beide commissies stellen nu vast dat van martelingen geen sprake is geweest. Dat erken ik", aldus Broertjes in zijn reactie.

Methode
De hoofdredacteur betreurt de publicaties van november 2006 niet. Volgens hem zijn deze niet voor niets geweest. "Daarmee is de methode van verhoren van onze militairen in Irak op de kaart gezet. Dat is de taak van de krant."

Communicatie
Of er geen sprake is van een 'doofpotcultuur' bij Defensie valt nog te bezien, zo merkt Broertjes op. "In de militaire organisatie is onhandige en gebrekkige communicatie geconstateerd. Bepaalde informatie is niet tijdig doorgespeeld naar het hogere politieke niveau."

Wapenstok
Over het gebruik van de elektrische wapenstok vindt Broertjes de bevindingen vaag. "In ieder geval is duidelijk dat de omstandigheden waaronder bepaalde verhoren zijn uitgevoerd niet in de haak waren", zegt hij.

Bron: NU.nl

ronjhe

Begrijp me niet verkeerd... ik wil hier niet aan militairen-bashen doen.... maar het is bekend dat onder deze moeilijke omstandigheden nogal eens grenzen worden overschreden. Dat blijkt uit onderzoek en de praktijkvoorbeelden zijn legio. Het is goed dat hier dan aandacht aan wordt besteed. Zodat men er nogmaals op gedrukt wordt daar waakzaam voor te zijn. Ik vind het echter triest dat dit enerzijds in de  doofpot wordt gestopt. Om maar te voorkomen dat politici hierop worden aangesproken blijkbaar. En anderzijds steeds weer opnieuw de indruk wordt gewekt of wordt gereageerd alsof deze berichten alleen bedoeld zijn om Defensie en militairen in een kwaad daglicht te zetten. Dat vertroebelt het belang te kijken naar dit soort serieuze zaken en het daarover te hebben. Die gevoeligheid toont mijns aanziens wederom aan hoe omstreden de missies naar Irak en Afghanistan waren en zijn en welke negatieve impact het beroerde beleid richting Defensie heeft gehad de afgelopen jaren. Iedereen lijkt hyper gevoelig. Jammer. Het zou niet nodig hoeven te zijn. 

ronjhe

Goh, nu gaan we net doen of deze commissies zo neutraal en onbevooroordeeld zijn (en geen secundaire opdracht meekrijgen)...alle commissies die achteraf bleken te zijn geinstrueerd maar even vergetend. De voorzitter komt notabenne zelf uit een militaire familie... Waar het dus op neer komt is wat je wel of niet onder martelen verstaan. De Volkskrant heeft op basis van het advies van een gerenomeerd Volkenrechtdeskundige gedacht dat er sprake was van martelen. Al vond men die term al direct wat te sterk gezien de beperkte schaal waarop dit was gebeurd. Het feit dat hier gesproken wordt nu over "ongeoorloofde verhoormethoden" vind ik zoiets als spreken over collateral damage terwijl dat gewoon om het ordinair doden van burgers gaat. Dat de electrische stok niet zou zijn gebruikt lijkt me ook onwaarschijnlijk (getuigenissen over verdeeld). Er zijn duidelijk grenzen overschreden en dingen niet doorgegeven (dus doofpot), dat zijn wel geconstateerde feiten. Dus hoewel teveel aangedikt door de redactie, was in dat kader het artikel in de Volkskrant mijns inziens zeker nuttig en weet men nu waar men staat en is men een gewaarschuwd man. En dat kan in deze moeilijke omstandigheden waarin grenzen aantoonbaar sneller worden overschreden geen kwaad. Ik vind de reactie van de VVD dan ook lachwekkend en een verkrampte poging om politiek gewin hieruit te halen en blijkbaar weer een blauw voetje te krijgen bij Defensie.   

Ap

Hier een wat uitgebreider artikel:

Militairen martelden niet in Irak
Uitgegeven: 18 juni 2007 10:13
Laatst gewijzigd: 18 juni 2007 11:41

AMSTERDAM - De Nederlandse militairen hebben zich in het najaar van 2003 in Irak tijdens de verhoren van gedetineerden niet schuldig gemaakt aan martelen. Wel traden de Nederlanders buiten hun bevoegdheden.
Novum Nieuws

Defensie heeft de meldingen over mogelijke onzorgvuldige behandelingen goed aangepakt. In die zin is er geen sprake van een doofpotcultuur binnen Defensie. Dat concludeert de commissie-Van den Berg in haar rapport dat maandag is overhandigd aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

Ook de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) concludeert dat er geen enkele aanwijzing is voor martelingen.

Fatsoensregels

Wel zijn er fatsoensregels overtreden, zo zei voorzitter Irene Michiels van Kessenich van de CTIVD. Haar commissie heeft in het onderzoek zeventien mensen gehoord, onder wie veertien onder ede.

De twee commissies onderzochten de kwestie na berichtgeving in november dat leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) destijds Irakese gevangenen hadden gemarteld.

Skibrillen

Met de in verhoren gebruikte methoden - harde ruis, gooien met water en het gebruik van afgeplakte skibrillen - gaven de Nederlanders een te ruime invulling aan hun bevoegdheden. Eigenlijk mochten ze zelfs niet eens verhoren maar alleen naar de naam van gevangenen en hun intentie vragen.

De omstreden methoden werden echter niet gebruikt om de gedetineerden onder druk te zetten, aldus Van den Berg en Michiels van Kessenich. De methoden kunnen volgens hen niet worden gekwalificeerd als marteling en evenmin als vernedering, op één geval na.

Zo zijn de behandeling van een Saoedische gedetineerde volgens Van den Berg wel de grenzen overschreden van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Elektrische wapenstok

Onduidelijkheid blijft er over het gebruik van een elektrische wapenstok. De Nederlanders hadden er een liggen in het huis waar werd ondervraagd, maar getuigen spreken elkaar tegen of die ook daadwerkelijk was gebruikt. De kwestie is voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

De MIVD ondervroeg in de provinciehoofdstad As Samawaha in totaal acht gedetineerden en een aantal informanten. Michiels van Kessenich noemt het niet verstandig dat de MIVD geen juridisch adviseur bij de verhoren toeliet.

Reputatie

Van Middelkoop betitelde de rapporten als "zeer gedegen" en zei de conclusies en de aanbevelingen in grote lijnen over te nemen. Hij vindt dat door de rapporten de goede reputatie van de Nederlandse krijgsmacht nationaal en internationaal is bevestigd. Hij vindt dat er "helderheid is geschapen".

"Er is niet langer verdenking tegen deze militairen, ze kunnen iedereen recht in de ogen kijken." Van Middelkoop zal de rapporten ook aan het Openbaar Ministerie aanbieden.
(c) ANP
www.nu.nl
Luctor et Emergo

Maj Fred

Praat me wat dat betreft niet over de media. In de media bestaat de standaardtrend om zaken niet volgens de feiten weer te geven. Ik word daar zo langzamerhand een beetje moedeloos van. We hebben al diverse uitglijders kunnen zien waar het gaat om defensie en ook om diverse conflicten. In dat licht zie ik ook het hele Eric O. gehijg wat elders op dit forum wordt bediscussieerd. De vraag is of we steeds een hele onderzoekscommissie overeind moeten lopen om al die zaken te onderzoeken die in de media worden aangezwengeld om vervolgens weer het leugenachtige karakter van de media aan te tonen. Het ware in mijn ogen beter als defensie zijn rug eindelijk eens rechthield en zou zeggen: "de zaak is onderzocht, de conclusies zijn bekend. Punt is afgesloten en wij komen er niet meer op terug. PUNT."

Thor

#173
Het hele 'martel' verhaal was ook puur een verkiezingsstunt, waarbij de PvdA, op bijna Amerikaanse wijze, gebruikgemaakt heeft van de met hen simpatiserende media, in dit geval de Volkspravda. Het had niets te maken met 'feiten checken' of oplage cijfers. Het ging er puur om, om vlak voor de verkiezing de toenmalige regering en hun steun aan de, volgens linkse elementen vuile en onrechtmatige missie in Irak, in discrediet te brengen.
En ja, zoals alles in de politiek, gaat men daarbij over de rug van hen die met alle risico's etc, op de werkvloer het beleid van de regering hebben uitgevoerd. Wederom zijn de militairen die ter plaatse, met gevaar voor eigen leven, naar eer en geweten hebben gehandeld, door het slijk gehaald omwille van een vuil politiek steekspelletje...
En het ergste daarbij is nog dat de verpolitiseerde legertop, niets doet om het voor hun eigen personeel op te nemen. Ze laten zich in een hoekje drukken en geven uit politiek correct oogpunt het liefst hun eigen personeel nog een trap na.
>:(

Enforcer

Oftewel, Defensie is weer voor de zoveelste keer in diskrediet gebracht door media die hun feiten niet checken en puur aan hun oplagecijfers denken. Onafhankelijke journalistiek is in dit land erg ver te zoeken. :'(

Thor

Commissies: Nederlanders martelden niet in Irak

Gepubliceerd op maandag 18 juni 2007

De Nederlandse militairen hebben zich in het najaar van 2003 in Irak niet schuldig gemaakt aan martelen. Dat concludeert zowel de commissie-Van den Berg als de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in hun rapporten.

Zij onderzochten de kwestie na berichtgeving in de Volkskrant in november dat leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) destijds hadden gemarteld.

Afgeplakte skibrillen
Met de in verhoren gebruikte methoden - harde ruis, gooien met water en het gebruik van afgeplakte skibrillen - gingen de Nederlanders wel buiten hun bevoegdheden. Maar deze methoden werden niet gebruikt om de gedetineerden onder druk te zetten. Ze kunnen volgens commissievoorzitter Koos van den Berg niet worden gekwalificeerd als marteling en evenmin als vernedering.

Bron: Planet.nl

Thor

'Geen martelingen Nederlandse militairen in Irak'

Gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2007

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen hebben tijdens ondervragingen in Irak in 2003 geen gevangenen gemarteld. Er is daarom geen reden om nader onderzoek naar de verhoormethoden in te stellen. Wel zijn er fouten gemaakt, maar dat kwam onder meer door onwerkbare afspraken.

Dat heeft het RTL Nieuws vrijdag gemeld. Het programma zegt zich te baseren op de conclusies uit een rapport van een commissie onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Koos van den Berg van de SGP. Maandag wordt het rapport gepresenteerd. Het ministerie van Defensie wil tot die tijd geen enkele reactie geven, aldus de directeur voorlichting.

De Nederlandse SFIR-militairen, die tot maart 2005 in Al-Muthanna bleven, mochten volgens internationale afspraken niet zelf verdachten verhoren. Deze regel heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD geschonden. Maar wat tijdens de verhoren zelf gebeurde, is niet aan te merken als martelingen, aldus RTL4. Zo gebruikte de MIVD verduisterde skibrillen, zette harde muziek op en gooide water over de gevangen heen.

Verder zou de vorige minister van Defensie, Henk Kamp, zich te afstandelijk hebben opgesteld. Hij wilde alleen over zaken ingelicht worden waarin het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolging had ingesteld. De methoden van de verhoren werden wel onderzocht door de marechaussee maar het Openbaar Ministerie in Arnhem zag er geen strafrechtelijke feiten in zodat geen vervolging is ingesteld.

Bron: Planet.nl

Thor

Defensie had twijfels over verhoren Irak

Door onze redacteuren Cees Banning Steven Derix

Rotterdam, 26 mei. De verhoormethoden die Nederlandse militairen in Irak gebruikten, stonden ,,op gespannen voet" met ,,de internationale mensenrechten". 

Dat constateerde de directeur Juridische Zaken van het ministerie van Defensie in maart 2004 in een interne nota.

In diezelfde periode meldde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) toenmalig minister Kamp (Defensie, VVD) dat er gevoelige foto's bestonden van de ondervraging van gevangenen.

Kamp, nu lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, heeft het parlement hierover niet geïnformeerd. Nadat de Volkskrant eind vorig jaar berichtte dat MIVD'ers gevangenen zouden hebben gemarteld, heeft Kamp verklaard dat hij in 2003 op de hoogte is gebracht van mogelijke misstanden, maar dat hij de kwestie nooit aan de Kamer heeft gemeld omdat het Openbaar Ministerie na een onderzoek van de marechaussee destijds geen aanleiding zag voor verdere strafrechtelijke vervolging.

Uit een reconstructie van NRC Handelsblad blijkt dat er op het departement grote twijfels bleven bestaan over het optreden van de militairen. Directeur juridische zaken Ybema schreef op 31 maart 2004 in een interne nota over de gebeurtenissen. Volgens Ybema bestond er ,,gegronde twijfel wat betreft het volledig naleven van het verbod op dwang". Zowel het gebruik van hard geluid als ,,het gebruik van koud water op de wijze zoals in het dossier aangegeven" zou volgens Ybema in strijd kunnen zijn met het internationale recht.

In de Tweede Kamer werden in 2004 vragen gesteld naar aanleiding van het martelen van Irakezen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis. Ook toen repte Kamp niet over de mogelijke mishandeling van gevangenen door Nederlanders. Tijdens een Kamerdebat op 17 januari van dit jaar zei de minister dat hij dit naliet omdat ,,er geen enkele relatie is tussen die gebeurtenissen en de activiteiten van Nederlandse militairen in Irak". Maar de MIVD legde die relatie wel. Op 19 mei 2004 meldde de toenmalige directeur van de dienst, generaal-majoor Bert Dedden in een brief aan de minister dat er in het archief van de MIVD twee foto's waren aangetroffen van gevangenen die door de MIVD waren verhoord. De twee mannen dragen afgeplakte skibrillen. Eén man is duidelijk nat gegooid met water. ,,Gelet op de recentelijke (negatieve) publiciteit omtrent de mishandeling van Iraakse detainees door Amerikaanse militairen" vond generaal Dedden het nodig de minister hierover te informeren. De generaal waarschuwde dat er ook ,,door het Korps Mariniers [...] (mogelijk gevoelig) foto- en videomateriaal is gemaakt". De inlichtingendienst raadde Kamp aan ,,dit nader te doen onderzoeken".

Kamp, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, stelde na de publicatie in de Volkskrant een commissie in onder voorzitterschap van voormalig Kamerlid Van den Berg (SGP), die over enkele weken haar rapport presenteert.

Bron: NRC 26 mei 2007