Nederlanders martelden in Irak

Gestart door KapiteinRob, 17/11/2006 | 05:29 uur

oud_zijde

ik heb niet elk bericht gelezen maar ik lees nergens hoe deze tazer nu eigenlijk gebruikt is.

is dat op een geboeide en geblinddoekte gevangene die al heel de dag wordt natgegooid en naar muziek moet luisteren of is dat tijdens de arrestatie ipv het pistool?
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Mikemans

hoho er was ook een tazerstok aanwezig. Er waren trouwens ook schoenveters maar daar durft nog niemand over te spreken.

HermanB

Ach de volkskrant is op hen bek gegaan met hen "martel" artikel en ze zullen blijven zoeken en stoken om hen gezicht proberen te redden.

Overigens zeg ik niet dat die dingen niet zijn gebeurd, maar we moeten eens af van dat moralistische gejank over een paar mensen die geblindoekt werden en een emmer water over zich heen kregen.

oud_zijde

ik meen dat dit toen zelfs mindef.nl gehaald heeft (van die mariniers die om niet op te vallen Iraakse taxi's gebruikt hadden) ... dat zegt al genoeg  :laugh:

als dit niet aanslaat dan printen ze het over een maand gewoon weer af met de melding dat een verloofde van een vrouw wiens broer iemand kent die door een Nederlandse marinier is pootje gehaakt en daardoor lelijk is komen te vallen.
ik krijg het gevoel dat ze hier net zolang mee doorgaan tot iemand zegt '00000ooooowww die klotesoldaten!'
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Thor


Calhoun84

Foto's van de (volgens de volkskrant) omstreden actie van de mariniers in As Samawah

http://extra.volkskrant.nl/animatie/fotospecial/specials/index.php?id=225

Het zijn 13 foto's terwijl de volkskrant gisteren nog doodleuk zei dat ze 200 omstreden foto's hadden. Als deze foto's een selectie zijn van de meest omstreden waar heeft de volkskrant het dan over? Ik vind het allemaal reuze meevallen.
2002 AMO, 2003 TFO, 2003 RIJWF, 2004 1 (NLD) PRT, 
2006 DTF Uruzgan, Nov 2007 BG TFU-5

KapiteinRob

Ik wil aantekenen dat er een heel verschil zit tussen "de mariniers" en "leden van de MIVD"; er lijken, ook door de Volkkrant waar ik net even de berichtgeving op de site heb doorgenomen, namelijk weer lekker generaliserend en zonder kennis van zaken termen (en dus defensie-onderdelen) door elkaar gegooid te worden!

Calhoun84

(Foto ontbreekt)

De actie van Nederlandse mariniers op 21 oktober 2003 op de schapenmarkt te As Samawah. De volkskrant is in bezit gekomen van ruim tweehonderd foto's van de omstreden operatie. Morgen worden in Het Vervolg meer foto's geplaatst. Het fotomatriaal is ook in bezit van de commisie-Van den Berg.

(volkskrant)
2002 AMO, 2003 TFO, 2003 RIJWF, 2004 1 (NLD) PRT, 
2006 DTF Uruzgan, Nov 2007 BG TFU-5

Calhoun84

Marechausse meldt wangedrag in Irak

Den Haag- Marechaussees hebben `schendingen van de mensenrechten´ door mariniers in Zuid-Irak gemeld bij de onderzoekscommissie Van den Berg. Een kleine honderd Iraakse verdachten zijn in oktober 2003 een dag zonder eten en drinken geblinddoekt gevangen gehouden. Plastic handboeien zijn bij een aantal zo strak aangetrokken dat de handen niet meer doorbloedden, toiletbezoek was niet mogelijk. De waardigheid van geditineerden werd geschonden doordat leidinggevenden voor privé gebruik kiekjes maakten.

De onderzoekscommissie-Van den Berg is ingesteld na berichten in de volkskrant over wangedrag van Nederlandse militairen bij de behandeling van Iraakse gevangenen. Volgens meldingen die ook de top van de marechaussee hebben bereikt, was er sprake van strafbare feiten tijdens en na een actie van mariniers op 21 oktober 2003 op een schapenmarkt in As Samawah, gericht tegen illegale wapenhandel. De marechaussees de geacht worden het optreden van de militairen te controleren, beschreven de actie tegenover de commissie-Van den Berg als disproportioneel en mislukt. Na twee weken de markt te hebben bespioneerd zouden er voldoende aanwijzingen zijn om gericht verdachten op te pakken. Volgens de marechaussee bleek er geen deugdelijk bewijsmateriaal en werd een beperkt aantal wapens gevonden.

Tijdens de briefing die vooraf ging aan de actie werd gezegt dat er 15 man zouden worden opgepakt. Dat waren er 96, inclusief een Amerikaanse en Nederlandse toerist. Volgens een van de marechaussees was de manier waarop ze behandeld werden in strijd met het oorlogsrecht.

Marechaussees die vroegen om de plastic tyrips te verwijderen bij de arrestanten die al gedetineerd waren, kregen daarvoor geen toestemming. De gevangenissen in de regio puilden door de actie dermare uit, dat een groep andere arrestanten urenlang geboeid in de brandende zon moesten wachten. Een van de marechaussees heeft verklaard dat de actie was afgegleden naar een razzia. Een andere marechaussee heeft achteraf gezegd dat hij het gevoel had dat hij bij de 'moffen' hoorde, een scheldnaam voor Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog. De marinier die de operatie leidde, vond het echter een succesvolle actie.

Twee dagen laten bereikten commandant Swijgman van de mariniers klachten over de behandeling van de gevangenen. Via de Britten was de beschuldiging van een gedetineerde doorgekomen: die zou door de Nederlanders zijn verhoord met een elektrodenstok. De MIVD'ers ontkenden dat ze hoofdkappen hadden gebruikt of ongeoorloofd met muziek en water hadden gewerkt.

Tegen een officier van het Britse gevangenkamp Camp Bucca in Basra verklaarden ze echter, dat ze een gedetineerde onder druk hadden gezet met harde muziek en hem straften met water omdat hij zou liegen. Daarop meldde Swijgman de aan Den Haag. Justitie word vervolgens ingeschakeld, maar strafrechtelijke vervolging bleef uit.

Bron: de volkskrant, vrijdag 18 mei 2007
2002 AMO, 2003 TFO, 2003 RIJWF, 2004 1 (NLD) PRT, 
2006 DTF Uruzgan, Nov 2007 BG TFU-5

Thor

Gebruik 'stroomstok' in Irak gemeld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 mei. Nederlandse militairen in Irak zouden in 2003 tijdens het verhoor van gevangenen een 'elektrodestok' voorhanden hebben gehad. Dat staat volgens de actualiteitenrubriek Nova in het feitenrelaas van de commissie-Van den Berg, die mogelijke mishandeling van gedetineerden in Irak onderzoekt.

In de uitzending bevestigde militair jurist M. Geeratz, destijds gestationeerd bij de Nederlandse troepen in Irak, dat een gedetineerde melding had gemaakt ,,van het gebruik van elektroden tijdens het verhoor."

De gedetineerde deed zijn beklag bij de Britse troepen in Basra, aan wie de Nederlanders de gevangenen moesten overdragen. Volgens de Volkskrant noemden de Britten de beschuldiging ,,zeer onwaarschijnlijk". Volgens de krant wordt het verhaal echter onderschreven door een medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Defensie geeft geen commentaar. Het rapport van de commissie verschijnt naar verwachting over enkele weken.

Bron: NRC 16 mei 2007

KapiteinRob

Citaat van: HermanB op 16/05/2007 | 12:03 uur
dat die beschuldiging door een Iraakse gevange is gedaan.

En aangezien wij zo politiek correct zijn in dit land dat we dergelijke beweringen serieus (moeten?) nemen, zal ook nu e.e.a. wel onderzocht worden.

Trouwens, we nemen een sergeant-majoor van de mariniers die iets roept terwijl hij er niet eens bij was ook serieus, althans bij bepaalde justitie-onderdelen..... ;)

HermanB

Citaat van: Mikemans op 16/05/2007 | 08:23 uur
hmm in de alom gewaardeerde volkskrant staat dat de electroshock is bevestigt door een medewerker van de MIVD zelf, die naar voren is gekomen.
Zo werd het niet gebracht bij Nova. Een persoon van de krijgsmacht bevestigde wel dat die beschuldiging door een Iraakse gevange is gedaan. Heel wat anders natuurlijk.

Dennis123

Rotmoment voor zulk nieuws ook nog is. Zijn er net Tweede kamerleden in de bres gesprongen voor het defensiebudget. Na dit nieuws zullen ze wel weer inbinden om zelf geen negatieve publiciteit te krijgen. Wat oeeh: "straks denkt het Nederlandse volk nog dat ze een martelende organisatie steunen."

KapiteinRob

Gelukkig, het bagetaliseren begint weer op voorhand. Ook hier maar even afwachten wat er van waar is en als het onzin is, de boodschapper publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Los daarvan verbaast het me hoe we (terecht) Amerikaanse "martelpraktijken" veroordelen en eventuele Nederlandse acties zoals deze niet als zodanig (al dan niet bij voorbaat) veroordelen. Opvallend......

Thor

guttegut, wat is dit weer een 'schokkend' nieuws....