’Wonderparachutist’ viert Kerstmis thuis

Gestart door HATO_ATC, 21/12/2006 | 10:24 uur

KapiteinRob


HATO_ATC

De 45-jarige marinier Ruud Zahradnik uit Den Helder, die in het Gelderse Wilp zwaar gewond raakte na een mislukte parachutesprong, viert de kerstdagen 'gewoon' thuis. De man overleefde op wonderbaarlijke wijze een val van vele honderden meters hoogte.

Het ziekenhuisbed van de Nieuwedieper wordt vandaag of morgen vanuit de centrale militaire ziekenboeg van de marine in Den Helder verhuisd naar zijn privé-adres. Op die manier kan hij de feestdagen toch in familiekring doorbrengen.

De sergeant-majoor der mariniers nam deel aan een parachutetraining in de omgeving van recreatieplas Bussloo. Hij was even tevoren met enkele collega's opgestegen vanaf vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Na een vrije val weigerde zijn parachute goed open te gaan. Het lukte niet deze te ontkoppelen waarna de reserveparachute verwikkeld raakte in de hoofdchute. Zahradnik viel van grote hoogte als een baksteen naar beneden en kwam neer in een drassig weiland in Wilp. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en de Nieuwedieper werd met onder meer een gebroken heup -en bekken naar het St. Lucas Ziekenhuis in Apeldoorn vervoerd. Vervolgens is hij overgebracht naar de marineziekenboeg in Den Helder. Hij maakt het goed.

De Koninklijke Marechaussee is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het incident. Het is het tweede ernstige parachuteongeval bij het Korps Mariniers dit jaar. In februari overleed tijdens een militaire oefensprong in de Verenigde Staten een 48-jarige officier, toen zijn parachute niet goed open ging en hij tegen een gebouw smakte.

Bron: http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/denhelder/article1285078.ece?secId=529