Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: A.J. op 05/02/2010 | 10:28 uur

Titel: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 05/02/2010 | 10:28 uur
Oeroezgan-veteranen in opstand

AMERSFOORT -  Oeroezgan-veteranen die in Afghanistan het vuile werk moeten opknappen, binden de strijd aan met Defensie. Soldaten worden vijf maanden met de battlegroup op patrouille gestuurd, om bij terugkomst te horen dat ontslag wacht.
Betrokken infanteristen raken hun baan kwijt omdat de 'verklaring van geen bezwaar', die iedere militair nodig heeft voor het omgaan met vertrouwelijke gegevens, door inlichtingendienst MIVD wordt ingetrokken. Enkele tientallen soldaten blijken in de privésfeer betrokken bij geweldsdelicten en kregen daarvoor voorwaardelijke en taakstraffen.

Zij brachten Defensie op de hoogte van hun verleden, maar werden desondanks op missie gestuurd. Terug op de kazerne in Nederland kregen ze te horen dat hun strafblad plotseling wel een onoverkomelijk probleem vormde en dat er geen toekomst meer was bij de Koninklijke Landmacht.

Onbegrijpelijk

Een van de gedupeerden is de 24-jarige korporaal John P. Hij vocht tijdens Operatie Spin Ghar en de Slag om Chora en wist in september 2007 het lichaam van de gesneuvelde Tim Hoogland te bergen. P. was bij twee vechtpartijen betrokken voor hij op uitzending ging. Korporaal P. meldde de leiding dat hij een taakstraf had vervuld en mocht mee met zijn eenheid. Terug in Nederland zegde Defensie hem de wacht aan. P.: "Ik was goed genoeg om mijn leven te wagen, maar niet om bij de krijgsmacht te mogen blijven."

Zijn advocaat, mr. M. Ruperti zegt: "De Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken Defensie heeft nota bene geadviseerd mijn cliënt alsnog die 'verklaring van geen bezwaar' te geven. Maar hij kreeg vorige maand van minister Van Middelkoop te horen dat dit positieve advies werd genegeerd. Onbegrijpelijk, dit zijn elitesoldaten die we daar in het veld hard nodig hebben." Voorzitter Jan Kleian van militaire vakbond ACOM heeft de 'schrijnende situatie' aangekaart bij Commandant der Strijdkrachten (CDS) Peter van Uhm. Defensie laat weten dat het ontslag van de korporaal volgens de regels verloopt, dat het een uitstekende militair is maar dat er geen andere mogelijkheden zijn.

Morgen in De Telegraaf een interview met korporaal John P. van het 13e bataljon Luchtmobiele Brigade.

De Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/5961037/__Oeroezgan-veteranen_in_opstand__.html?p=2,2)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: VandeWiel op 05/02/2010 | 11:17 uur
Defensie gaat in de fout door vooraf niet goed te controleren en na verloop van tijd verwachtingen te creëren bij de betrokkenen. Juridisch is dat minder zwart wit als defensie stelt en kan dat nog erg interessant worden. In ieder geval een nieuw PR debacle.

Verder gewoon schande om zo met je mensen om te gaan. Als Defensie een aantoonbare fout maakt door vooraf niet correct te controleren zal ze dat in de minne moeten oplossen, zeker als mensen gewoon hun leven op het spel hebben gezet. FAIL.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Laurens op 05/02/2010 | 12:48 uur
Ik kan me een aantal onderdelen voorstellen waar dit inderdaad van belang is....maar bij luchtmobiel  :crazy: Nee daar zitten geen heilige maria's in, maar goed ook.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Leovanw op 06/02/2010 | 12:47 uur
In Afghanistan je leven wagen, terug in Nederland worden afgedankt... Volgens vakbonden en advocaten gaat het om tientallen Oeroezgan-gangers die dit lot wacht nadat hun 'verklaring van geen bezwaar' werd ingetrokken. Reden: betrokken militairen pleegden, vóór ze werden uitgezonden, delicten. Hun straf accepteerden ze, hun commandanten werden op de hoogte gesteld maar bleven in de hondstrouwe soldaten geloven. ,,Grof schandaal", zegt advocaat Michael Ruperti, ,,deze kerels worden eerst het oorlogsgebied ingestuurd, daarna laat Defensie ze vallen. Móchten ze al heelhuids thuiskomen!"

John was goed genoeg voor front Oeroezgan, maar daarna werd hij door krijgsmacht afgedankt

AFGESCHOTEN DOOR DEFENSIE

door CHARLES SANDERS

AMERSFOORT, zaterdag 05-02-2010 | John P. is mentaal aangeslagen, fysiek vleugellam. De korporaal 1 van de Luchtmobiele Brigade zit werkeloos thuis, terwijl zijn peloton in Oeroezgan tegen de Taliban vecht. De beroepsmilitair heeft fouten gemaakt in de privésfeer, maar deed daarvoor drie jaar geleden al boete. Met een voorwaardelijke gevangenisstraf en honderd uur dienstverlening in een bejaardenhuis.

,,Het vreet aan me, elke minuut van de dag", zegt de korporaal. ,,Ik hoor bij mijn eenheid, in Afghanistan. Ze hebben mij daar nodig en ik kan niet zonder de kameraadschap én het werk. Maar Defensie heeft me bij het oud vuil gezet."
P. is volgens zijn superieuren een voorbeeldig militair. Hij diende van augustus tot en met december 2007 in Oeroezgan met zijn geliefde eenheid; het 1e antitankpeloton van de D-compagnie, 13e infanteriebataljon Luchtmobiel, Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Een roerige tijd. Slag om Chora, Operatie Spin Ghar, Brits offensief in naburig Helmand.
,,Het 'boerenbataljon' uit Assen", grijnst de 24-jarige wrang, ,,neusje van de zalm, de besten van de besten, 'niet lullen maar doen' is ons motto! We zagen vijf maanden lang, bijna elke dag, actie. Het was de zwaarste tijd in Oeroezgan. De Taliban werd onze kant op gedreven, richting Deh Rawod en Volendam, onze vooruitgeschoven post. Ik was erbij toen Tim Hoogland van de Bravocompagnie donderdag 20 september 2007 sneuvelde. Met drie Bushmasters zijn we hem te hulp geschoten, we kwamen in een Talibanhinderlaag, rpg-granaten ontploften overal. We moesten één voertuig achterlaten, ik gaf dekkingsvuur met de Mag. Uiteindelijk konden we Tim meenemen, schietend baanden we ons een weg naar de eigen linies. Daar, in Camp Hadrian, werd zijn dood vastgesteld."
John P. keerde heelhuids terug bij zijn vriendin Lieke in Drenthe. Zijn superieuren waren zonder uitzondering vol lof over de jonge korporaal. Bekwaam, gedreven, leidinggevende kwaliteiten, kameraadschappelijk. Hij kreeg een bonus én tevredenheidsbetuigingen van zijn sergeant, zijn luitenant, zijn kapitein en zelfs de bataljonscommandant. 'Deze korporaal laat zien dat er op hem vertrouwd kan worden, hij heeft zorg voor zijn personeel en kan leiding geven onder gevechtsomstandigheden. Tevens is hij in staat om beslissingen te nemen in het heetst van de strijd. Een aanwinst voor de krijgsmacht.'
       
Droom
,,Ik werd voorgedragen voor de onderofficiersopleiding aan de KMS in Weert", vertelt John. ,,Geweldig, die eer, een droom kwam uit. Maar eerst zou ik nog opnieuw op uitzending gaan met de jongens van mijn peloton. Afgelopen december zijn ze vertrokken. Zonder mij."
Want P. kreeg 29 januari vorig jaar een onheilstijding die hem deed duizelen. Namens de minister van Defensie werd hem door secretaris-generaal Annink te verstaan gegeven dat zijn 'verklaring van geen bezwaar' zou worden ingetrokken. Inlichtingendienst MIVD had een hernieuwd veiligheidsonderzoek ingesteld en daaruit bleek dat de korporaal in 2006 bij twee geweldsdelicten betrokken was geweest. Iets wat John P. nota bene drie jaar eerder zelf al aan Defensie had gemeld.
Drs. A.H.C. Annink, namens de minister: 'U heeft blijk gegeven over weinig zelfbeheersing te beschikken en gewelddadige handelingen niet te schuwen. Het operationele en expeditionaire karakter van de krijgsmacht vergt dat personeel nauw met elkaar samenwerkt en op elkaar kan vertrouwen. Het risico dat een collega gedurende deze samenwerking gewelddadig gedrag vertoont, levert bij een organisatie als Defensie, die bevoegd is tot gebruik van wapens en munitie, grote risico's op. Onaanvaardbaar voor de vervulling van een vertrouwensfunctie.'
       
John P. is gebroken, hij kan er amper over praten. ,,Ik heb tijdens mijn uitzending meer dan honderd kogels afgevuurd, knokte zij aan zij met mijn kameraden, soms op leven en dood. Hoezo ben ik een onaanvaardbaar risico?"
Over de misstappen die hij in de zomer van 2006, toen hij al diende bij de Luchtmobiele Brigade, beging, is de korporaal altijd open en eerlijk geweest. Ook richting zijn superieuren, die wisten van de incidenten. ,,Ik heb stomme fouten gemaakt, één keer in een discotheek in Raalte toen een kerel mijn vriendin in het gezicht sloeg. En later op Terschelling, toen vrienden van me werden bedreigd door een menigte dronkenlappen. Ik gebruikte mijn vuisten en dat had ik niet moeten doen. Ik kreeg voorwaardelijk en die taakstraf, terecht natuurlijk. Defensie was op de hoogte, ze wisten alles en toch mocht ik voor de BV Nederland in Oeroezgan mijn leven wagen. En, laat dat duidelijk zijn, ik deed het met passie en met liefde. Want de Koninklijke Landmacht is alles voor mij!"
De advocaat van John P., reserveofficier mr. Michael Ruperti uit Amersfoort, heeft geen goed woord over voor Defensie. En dan bedoelt hij niet de militairen die het vuile werk opknappen, maar de top in veilig Den Haag. Want daar werd korporaal John P. geslachtofferd.
Ruperti, vicevoorzitter van de Militaire Balie: ,,De procedure rond de 'verklaringen van geen bezwaar' deugt van geen kant.
Veel te traag en uitgevoerd door de verkeerde mensen. De MIVD bijvoorbeeld, veilig verscholen achter hun Haagse bureaus. Waarom hebben commandanten geen verantwoordelijkheid? Die kennen deze jongens, die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben."
       
Advies
De advocaat wist bij de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken Defensie een positief advies voor zijn cliënt af te dwingen. De conclusies van de commissie verschilden vooral zo van de MIVDbevindingen omdat nu wel rekening werd gehouden met de mening van officieren die dagelijks met John P., ook in Oeroezgan, werken. Maar minister van Defensie Eimert van Middelkoop boorde alle hoop de grond in toen hij, zeer ongebruikelijk, op 5 januari jl. aan de korporaal liet weten het advies van de commissie te zullen negeren. De 'verklaring van geen bezwaar' kwam er niet.

,,Als het ontslag straks wordt aangezegd, stappen we naar de bestuursrechter", zegt mr. Ruperti. ,,Ik ken tal van andere kerels die na hun Oeroezgan-uitzending werden gepakt op oude strafzaken. Alleen al in mijn eigen praktijk: twee militairen van het Korps CommandoTroepen, twee korporaals van de Luchtmobiele Brigade. Elitesoldaten, die hun nek mochten uitsteken in Afghanistan en eenmaal terug om sleetse akkefietjes werden opgeofferd. Eén zaak wist ik terug te draaien, terwijl die commando nota bene een zwaardere straf van de rechter had gekregen dan John P. Onvoorstelbaar, dat geblunder van de MIVD. Ik vraag alle militairen die dit ook ondergaan, zich bij mij te melden. Dan kunnen we de minister een zwartboek aanbieden."
Bij de vakbonden heerst woede en onbegrip. Wim van den Burg, voorzitter van de AFMP/FNV: ,,Vreemd, oneerlijk. Je zendt jongens willens en wetens uit, vervolgens ontsla je ze vanwege die oude zaken. Wordt dit een trend? Dat Defensie geen criminelen in haar organisatie duldt, is logisch. Maar deze mannen zijn voor eerder gemaakte fouten gestraft. Vervolgens hebben ze zich meer dan bewezen. En, let wel, onder de zwaarst denkbare omstandigheden."

Jean Debie van de Vakbond voor Defensiepersoneel: ,,Wij hebben zeven recente en soortgelijke zaken. Mensen horen twee jaar niets, worden vrolijk naar Oeroezgan gestuurd en vervolgens op straat gezet. Dit zijn goede kerels. Soms raakten ze ongewild bij vechtpartijen betrokken, zoals die commando's in Oostenrijk. Dan heb je al snel mishandeling en openlijke geweldpleging op je conto staan. Waarom geen sleutelrol voor de commandanten in plaats van de MIVD laten beslissen?"
ACOM-voorzitter Jan Kleian: ,,Militairen van wie de 'verklaring van geen bezwaar' is ingetrokken, melden zich met regelmaat bij onze juristen. Stel zo'n vent, ooit veroordeeld, sneuvelt op uitzending. Dan krijgt hij dus wel gewoon een begrafenis met militaire eer! Als hij daarentegen terugkeert, wordt Jan Soldaat afgevoerd. Dood meer waard dan levend... Defensie durft te stellen dat de veiligheid in het geding is door die jongens. Ongehoord; zij wagen juist hun leven voor ónze veiligheid. Ik heb dit inmiddels aangestipt bij de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, en ga volgende week overleggen met de hoofddirecteur personeelszaken van het ministerie."
       
Eenzaam
Ondertussen voert John P. een eenzaam achterhoedegevecht. Hij volgt het nieuws van zijn peloton in onherbergzaam Oeroezgan zo goed als hij kan. Maar de dreiging dat hij nooit meer zijn uniform met onderscheidingen en het embleem van het 13e bataljon Luchtmobiele Brigade zal mogen dragen, verlamt de opvolgend groepscommandant.
,,Mijn gedachten zijn bij mijn maten, daar ver weg", zegt de korporaal. ,,Als klein jochie wilde ik al naar de Koninklijke Landmacht, er was nooit iets anders. Ik moest nog zeventien worden, toen ik de dienst in ging. Eindelijk! Ik trainde met Belgische para's in Benin, at ratten en slangen, was op oefening in Polen, Spanje en Engeland, streed in Afghanistan, zag daar de hel. Ik ben misschien geen lieverdje, maar met lieverdjes win je geen oorlogen... Het kan toch niet nu al voorbij zijn, omdat ik twee stomme fouten heb begaan waarvoor ik al lang en breed heb geboet?"



De Telegraafi (http://www.telegraaf.nl/telegraafi/)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 06/02/2010 | 14:15 uur
Terwijl tegelijkertijd een andere militair waartegen een strafrechtelijk(?) onderzoek loopt wegens vermeende drugs- en wapen-delicten, notabene juridische steun krijgt van Defensie. Hoe krom wil je het hebben...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Elzenga op 06/02/2010 | 15:32 uur
Gatverdamme...Nederland weer op zijn smalst...en MINDEF in het bijzonder...1 keer een misstap en voor de rest van je leven "veroordeelt"...en dan de heren en dames politici lopen trompetteren dat het leger zo goed zou zijn voor de ontspoorde jeugd. Gatverdamme!!..wat een ontzettend verbureaucratiseerd K.T land is dit soms ook...Zo rijk in de kern, zo arm in de praktijk. Misselijkmakend!!..:sick:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Enforcer op 06/02/2010 | 15:53 uur
Citaat van: Elzenga op 06/02/2010 | 15:32 uur
Gatverdamme...Nederland weer op zijn smalst...en MINDEF in het bijzonder...1 keer een misstap en voor de rest van je leven "veroordeelt"...en dan de heren en dames politici lopen trompetteren dat het leger zo goed zou zijn voor de ontspoorde jeugd. Gatverdamme!!..wat een ontzettend verbureaucratiseerd K.T land is dit soms ook...Zo rijk in de kern, zo arm in de praktijk. Misselijkmakend!!..:sick:

100% mee eens.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 06/02/2010 | 17:31 uur
Citaat van: Cigarz op 06/02/2010 | 14:15 uur
Terwijl tegelijkertijd een andere militair waartegen een strafrechtelijk(?) onderzoek loopt wegens vermeende drugs- en wapen-delicten, notabene juridische steun krijgt van Defensie. Hoe krom wil je het hebben...

De advocaat van betrokkene beweert anders niet door defensie te zijn ingehuurd.....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: boekje_pienter op 06/02/2010 | 20:04 uur
Vooraf op de hoogte zijn van je misstappen en in Uruzgan professioneel de kastanjes uit het vuur mogen halen, maar vervolgens door Defensie alsnog aan de kant worden gezet...

Kotsmisselijk word ik van dit soort acties...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 06/02/2010 | 20:33 uur
Had-ie maar voor officier moeten leren om vervolgens in die hoedanigheid buiten de pot te piesen; dan mag je gewoon blijven......  >:(

Voor de duidelijkheid en wellicht ten overvloede; ik heb het hier niet over kapitein Kroon.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 06/02/2010 | 23:07 uur
PvdA wil CTIVD-onderzoeken bij Defensie

DEN HAAG - De PvdA wil dat de onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek gaat doen naar het handelen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in twee zaken.

Het gaat om een spionagezaak waarbij twee MIVD-medewerkers en een Afghaanse infiltrant zijn betrokken.

De andere zaak gaat over een Uruzgan-veteraan die ná zijn periode in Uruzgan zijn verklaring van geen bezwaar verloor, omdat hij vóór de missie in aanraking was geweest met justitie in Nederland.

Spoeddebat

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink verwacht dat de zaken, onthuld door De Telegraaf, gaan leiden tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. Zij wil hoe dan ook dinsdag minister van Defensie Eimert van Middelkoop vragen om de CTIVD naar beide zaken een onderzoek te laten doen. De CTIVD deed recent nog onderzoek naar het afluisteren van Telegraaf-journalisten door de AIVD.

© ANP 
Uitgegeven: 6 februari 2010 22:00
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: boekje_pienter op 07/02/2010 | 14:01 uur
Citaat van: Lex op 06/02/2010 | 23:07 uur
De PvdA wil dat de onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek gaat doen naar het handelen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in twee zaken.

Ik huldig deze opnieuw sterke actie van PvdA-politica Angelien Eijsink inzake Defensie-aangelegenheden (als één van de weinigen in de Tweede Kamer), maar het is opnieuw de put dempen als het kalf allang verdronken is.

Het onderzoeken van onderzoeken, onderzoeksmethodes e.d. past dan ook prima in de Nederlandse traditie van het poldermodel...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Laurens op 07/02/2010 | 15:56 uur
CitaatHet onderzoeken van onderzoeken, onderzoeksmethodes

:sick:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 07/02/2010 | 20:52 uur
Ik denk dat wanneer betrokken militairen dit aanvechten, zij bij de bestuursrechter een hele goede kans maken dit te winnen.

Mocht iemand hier in dit schuitje zitten, mag hij middels PB contact met mij opnemen. Ik heb hier nog wat jurisprudentie liggen, waar je advocaat wel iets mee moet kunnen... ;)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 09/02/2010 | 16:59 uur
Strafblad moet bij missie bekend zijn

DEN HAAG - Elke militair die op missie gaat en ooit met justitie in aanraking is gekomen, moet op tijd melden dat er iets aan de hand is. Zijn commandant moet er vervolgens voor zorgen dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een herhaalonderzoek doet. Zo moet worden voorkomen dat er militairen worden uitgezonden zonder dat ze een zogeheten verklaring van geen bezwaar hebben.

Dat gaf minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag aan tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De SP riep hem ter verantwoording voor berichten dat militairen na terugkeer uit Afghanistan door achterstallige behandeling van hun strafblad alsnog worden ontslagen, omdat hun veiligheidsverklaring is ingetrokken. De minister zal de commandanten er nog eens op wijzen dat ze de aanwijzing die hiervoor bestaat, zo goed mogelijk moeten naleven.

De garantie dat er nooit meer een militair wordt uitgezonden zonder verklaring van geen bezwaar, kon Van Middelkoop echter niet geven. Maar ,,ik zal m'n uiterste best doen om dit soort situaties te voorkomen", zei hij.

Telegraaf, di 09 feb 2010, 16:50
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 09/02/2010 | 17:07 uur
Een meldingsplicht van Justitie aan Defensie is geen optie ?.

                              of

De uit te zenden militair voor aanvang van de missie een verklaring laten ondertekenen dat hij/zij sinds de eerste (laatste) (herhaal) onderzoek niet met Justitie in aanraking is geweest ?.


Het moet toch niet zo moeilijk zijn ?.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: boekje_pienter op 09/02/2010 | 20:01 uur
Citaat van: dudge op 09/02/2010 | 17:19 uur
Is die VGB niet gewoon te streng? [...] Een incident zou geen reden voor intrekken VGB moeten zijn. De vraag zit hem er vooral in, is er sprake van herhalings gevoeligheid en is er sprake van risico op termijn, vaak is dat niet zo, maar zo verliezen we wel mensen met hart voor de zaak.

Dat we met het intrekken van een Verklaring van Geen Bezwaar "mensen met hart voor de zaak" verliezen is absoluut een zeer triest gegeven.

De andere kant van de medaille is dat we niet naar de fout toe moeten corrigeren: die VGB is er voor vertrouwensfuncties (lees: in elk geval alle militaire functies bij Defensie) en "te streng" is een waardeoordeel. Daar waag ik me niet aan omdat ik de inhoud van een veiligheidsonderzoek niet ken en niet hoef te kennen.

Het is voor de veiligheid in en buiten de Defensieorganisatie absoluut een goede zaak dat (periodiek) veiligheidsonderzoeken worden uitgevoerd om mogelijke (be)dreigingen te herkennen. Vanwege het bijzondere ambt van militair gaan die onderzoeken vermoedelijk verder dan de onderzoeken die al dan niet aanleiding geven voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van het Ministerie van Justitie...

Bovendien: het afgeven, weigeren of intrekken van de in de Wet veiligheidsonderzoeken genoemde VGB (artikel 1, lid 1, sub b: "Een verklaring dat uit het oogpunt van de nationale veiligheid geen bezwaar bestaat tegen vervulling van een bepaalde vertrouwensfunctie door een bepaalde persoon") is een beschikking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht en moet onderbouwd worden genomen.

Nu schijnen (sic!) in het recente verleden dergelijke onderbouwingen lang op zich hebben laten wachten, waardoor situaties ontstonden zoals die in dit topic zijn aangehaald. Dat is een zeer kwalijke zaak, want schadelijk voor (het imago van) zowel de werknemer als de werkgever. Wat mij betreft zou Defensie in bovengenoemde gevallen met een soort van 'generaal pardon' al die onverkwikkelijkheden eensklaps van de tafel kunnen vegen...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 09/02/2010 | 20:21 uur
En als je de post van Laurens erop naleest (ander topic) wordt het allemaal nog veel vreemder, of heeft kpl John P. een taakstraf gehad met meer dan 6 maanden voorwaardelijk?

Citaat van: Laurens op 04/02/2010 | 22:53 uur
http://mpbundels.mindef.nl/33_serie/207/33_207_a101.htm

4. De verklaring als bedoeld in  artikel 1, eerste lid, onderdeel b van de Wet veiligheidsonderzoeken wordt geweigerd dan wel ingetrokken als betrokkene:

  1. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen de publieke zaak;
  2. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;
  3. is veroordeeld wegens een zedendelict (titel XIV Tweede Boek Wetboek van Strafrecht):
  4. is veroordeeld op grond van de Opiumwet;
  5. is veroordeeld tot 6 maanden (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf of meer;
  6. meermalen is veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf van minder dan 6 maanden, waarbij de veroordelingen opgeteld leiden tot een straf die (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf van 6 maanden te boven gaat.


Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 09/02/2010 | 20:44 uur
   2. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;

Letsel toebrengen dus. Een bloedneus is theoretisch al 'letsel'....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 09/02/2010 | 20:47 uur
Citaat van: Ome Eimert op 09/02/2010 | 16:59 uur...Zo moet worden voorkomen dat er militairen worden uitgezonden zonder dat ze een zogeheten verklaring van geen bezwaar hebben...
BS! In de meeste van deze gevallen waren de militairen, op het moment dat ze op uitzending gingen, nog gewoon in het bezit van hun VGB. Deze werd pas ingetrokken na terugkomst in NLD...  :mad:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: boekje_pienter op 09/02/2010 | 21:39 uur
Citaat van: Cigarz op 09/02/2010 | 20:47 uur
BS! In de meeste van deze gevallen waren de militairen, op het moment dat ze op uitzending gingen, nog gewoon in het bezit van hun VGB. Deze werd pas ingetrokken na terugkomst in NLD...  :mad:

Dat is helemaal van de pot gerukt!!! Wel goed genoeg om in Uruzgan de kastanjes uit het vuur te halen maar niet goed genoeg om na terugkomst gewoon je werkzaamheden vanuit de vredeslocatie te verrichten...

Riekt naar klassenjustitie :silent:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 09/02/2010 | 21:48 uur
Citaat van: boekje_pienter op 09/02/2010 | 21:39 uur
Riekt naar klassenjustitie :silent:

Nee, klassejustitie is wat anders...... Dit is alleen maar onbetrouwbaar personeelsbeleid, steeds meer een standaard handelsmerk van onze werkgever.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 09/02/2010 | 22:02 uur
VGB.
Is het niet zo dat elke militair die aangenomen is een VGB heeft?
En als een militair in aanraking komt met Justitie, dat dit bekend is en wordt opgelegd in het persoonsdossier?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Laurens op 09/02/2010 | 22:16 uur
Citaat van: Cigarz op 09/02/2010 | 20:44 uur
   2. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;

Letsel toebrengen dus. Een bloedneus is theoretisch al 'letsel'....

of een blauwe plek, kneuzing, schram ....noem maar op......
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: boekje_pienter op 10/02/2010 | 19:08 uur
Citaat van: Lex op 09/02/2010 | 22:02 uur
VGB.
Is het niet zo dat elke militair die aangenomen is een VGB heeft?
En als een militair in aanraking komt met Justitie, dat dit bekend is en wordt opgelegd in het persoonsdossier?

Correct. Alleen als een militair er - op welke wijze dan ook - in 'slaagt' om zonder bekendmaking van zijn dienstverband bij Defensie in aanraking met justitie te komen, kan de overtreding buiten het persoonsdossier blijven :omg:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: noorman op 16/02/2010 | 18:45 uur
Reageer een beetje laat - maar beter laat dan nooit!
Ik had dit al in de krant gelezen maar vind het bijzonder wrang voor John P en vergelijkbare gevallen.
Natuurlijk - als je veroordeeld wordt moet je VGB 'heroverwogen' worden. Daar zal niemand op tegen zijn en lijkt mij niet meer dan normaal. Maar er moet wél verder gekeken worden. Natuurlijk naar de aard van het delict en naar het functioneren. Kan niet zo zijn dat je door laksheid vanuit een bureaucratisch bolwerk wél op uitzending gestuurd kan worden maar daarna linea recta 'de bons' krijgt.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 17/03/2010 | 16:04 uur
Kamer wil eerherstel voor Uruzganveteraan

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil eerherstel voor een militair die na terugkeer uit Afghanistan is geschorst. De PvdA, PVV, SP en VVD zijn ontevreden over de manier waarop demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) met de zaak omgaat.

De fracties riepen hem woensdag in een overleg op zijn eerdere besluit te heroverwegen om daarmee een gang naar de rechter te voorkomen. Maar Van Middelkoop voelt daar niets voor en zei de uitspraak van de rechter te willen afwachten.

Na zijn periode in Uruzgan trok Defensie de veiligheidsverklaring van korporaal John P. in, omdat hij vóór de missie betrokken was geweest bij twee vechtpartijen. P. kreeg destijds een taakstraf, vervulde die en meldde dat voor vertrek naar Afghanistan bij de leiding. Zijn commandant gaf die informatie echter niet door aan de Militaire Inlichtingen-en Veiligheidsdienst (MIVD).

Telegraaf, wo 17 mrt 2010, 15:39
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: P op 18/04/2010 | 14:41 uur
heerlijk he!!! mindef. :crazy:
misschien kan hij nog officier worden dan mag je failen en blunderen, en dan wordt je snel wegbevorderd.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 29/04/2010 | 19:21 uur
MIVD trekt meer werkvergunningen in

DEN HAAG - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vorig jaar vijftien keer een 'werkvergunning' ingetrokken van iemand die bij Defensie een vertrouwensfunctie vervult of via een bedrijf voor Defensie werkt. Dat was negen keer vaker dan in het jaar ervoor.

Ook weigerde de dienst op basis van een veiligheidsonderzoek 144 keer zo'n verklaring van geen bezwaar af te geven. In 2008 gebeurde dat nog 89 keer. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de MIVD over 2009. Zonder de verklaring kan iemand geen vertrouwensfunctie uitoefenen.

De MIVD kreeg vorig jaar het verzoek om ruim 30.000 veiligheidsonderzoeken uit te voeren, terwijl de dienst capaciteit heeft voor 25.000. Daarom is prioriteit gegeven aan sollicitanten bij Defensie en aan militairen die op missie gaan.

Telegraaf, do 29 apr 2010, 18:47
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 26/11/2010 | 22:26 uur
Kick!

Zaak militair John P. uitgesteld


ASSEN - De uitspraak tegen de in Assen gelegerde militair John P. is uitgesteld tot 4 januari. Dat meldt advocaat Ruparti van de korporaal.

P. heeft vijf maanden in Uruzgan gediend, maar werd na zijn terugkeer in Nederland geschorst door Defensie, vanwege een eerdere veroordeling voor een vechtpartij. De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst wil dat defensie hem ontslaat. De korporaal vecht de schorsing aan voor de rechtbank in Assen en heeft de steun van collega's en verschillende politici.


RTV Drenthe (http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/54147/zaak-militair-john-p-uitgesteld)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Tanker op 26/11/2010 | 22:53 uur
Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 26/11/2010 | 23:00 uur
Citaat van: Tanker op 26/11/2010 | 22:53 uur
Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:
Tja, het is wel een erg rekbaar begrip. Het achterlicht van je fiets brandt niet, je wordt aangehouden door de politie en je krijgt een boete.
Gevolg: ontslag.
Misschien houd je dan idd geen Krijgsmacht meer over.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 26/11/2010 | 23:14 uur
Citaat van: Tanker op 26/11/2010 | 22:53 uur
Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:

Dan wordt ik wsl de csm van die club...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 04/01/2011 | 19:23 uur
MIVD verliest van veteraan

ASSEN -  Korporaal John P. had nooit door ingrijpen van inlichtingendienst MIVD bij de Koninklijke Landmacht op non-actief mogen worden gezet. De bestuursrechter in Assen oordeelde dinsdag dat P. zijn 'verklaring van geen bezwaar', die elke militair nodig heeft om te kunnen dienen, moet terugkrijgen.

John P. is een gevierd Oeroezganveteraan. Hij vocht tijdens Operatie Spin Ghar en de Slag om Chora. Ook wist de 25-jarige in september 2007 het lichaam van zijn gesneuvelde kameraad Tim Hoogland te bergen.

Vechtpartijen

De Telegraaf schreef vorig jaar een serie artikelen over de wijze waarop P. werd afgedankt. De korporaal van het 13e bataljon Luchtmobiele Brigade was ruim een jaar vóór Defensie hem naar Oeroezgan uitzond, betrokken bij twee vechtpartijen. Hij kwam daarbij op voor zijn vriendin en voor kameraden die werden bedreigd in het uitgaansleven.

P. kreeg van de rechter een taakstraf die hij, conform de regels, vervulde en meldde bij zijn superieuren. Die vonden dat er geen vuiltje aan de lucht was. De gewaardeerde korporaal mocht mee naar Afghanistan. Terug van die gevaarlijke uitzending zegde Defensie hem op advies van de MIVD plotseling ontslag aan vanwege beide oude en justitieel afgehandelde zaken.

"Goed genoeg om als kanonnenvlees te dienen in Oeroezgan, niet goed genoeg om terug in Nederland bij de organisatie te mogen blijven, dat kan natuurlijk niet", reageerden vakbonden en Tweede Kamerleden. Naast P. blijken ook andere veteranen na hun 'tour of duty' vanwege soms jaren oude strafzaken te zijn afgedankt.

Doorbraak

Advocaat Michael Ruperti spreekt van een doorbraak. ,,Nu blijkt dus dat de MIVD niet plotseling een verklaring van geen bezwaar kan intrekken wanneer dat de dienst uitkomt", zegt de raadsman van John P. ,,Toen deze korporaal op missie moest, was hij nodig en telde zijn verleden niet. Toen hij terugkwam, was hij opeens overbodig. Zo ga je niet met helden om."

John P. laat weten het liefst ,,vandaag alweer bij de Luchtmobiele Brigade te beginnen en te hopen dat de minister hem die kans geeft". Defensie heeft zes weken de tijd om te beslissen of het ministerie in hoger beroep gaat tegen de voor de MIVD vernietigende uitspraak.

Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/8647441/__MIVD_verliest_van_veteraan__.html?sn=binnenland,buitenland)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: mikemans op 04/01/2011 | 20:25 uur
Toch appart dat zo iemand na zo'n behandeling toch weer terug wil bij defensie. De organisatie  gaat gewoon op zoek om hem op de een of andere slinkse wijze toch nog het leven zuur te maken, daar kun je op rekenen. Spijkers was geen ongelukje maar normaal beleid.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Elzenga op 04/01/2011 | 21:22 uur
Citaat van: mikemans op 04/01/2011 | 20:25 uur
Toch appart dat zo iemand na zo'n behandeling toch weer terug wil bij defensie. De organisatie  gaat gewoon op zoek om hem op de een of andere slinkse wijze toch nog het leven zuur te maken, daar kun je op rekenen. Spijkers was geen ongelukje maar normaal beleid.
al kan men er nu de MIVD de schuld van geven...lag bij Spijkers even anders. Maar ben benieuwd wat Defensie doet...of het heeft geleerd van het verleden inmiddels...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 04/01/2011 | 23:25 uur
Citaat van: Telegraaf op 04/01/2011 | 19:23 uur
"Goed genoeg om als kanonnenvlees te dienen in Oeroezgan, niet goed genoeg om terug in Nederland bij de organisatie te mogen blijven, dat kan natuurlijk niet", reageerden vakbonden en Tweede Kamerleden.

Sinds wanneer heeft de Taliban kanonnen; laat staan er mee op Nederlandse "helden" geschoten?  :angel:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Gozo op 05/01/2011 | 13:00 uur
Het is pas gedaan als de dikke dame heeft gezongen.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 05/01/2011 | 21:16 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 04/01/2011 | 23:25 uur
Citaat van: Telegraaf op 04/01/2011 | 19:23 uur
"Goed genoeg om als kanonnenvlees te dienen in Oeroezgan, niet goed genoeg om terug in Nederland bij de organisatie te mogen blijven, dat kan natuurlijk niet", reageerden vakbonden en Tweede Kamerleden.

Sinds wanneer heeft de Taliban kanonnen; laat staan er mee op Nederlandse "helden" geschoten?  :angel:
Slak, zout....  >:(

het gaat natuurlijk om de kern van het verhaal...  :hrmph:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Tanker op 05/01/2011 | 21:20 uur
Gelijk een dikke schadevergoeding eisen, openlijk eerherstel eisen door het plaatsen van een excuusbrief in de defensiekrant, landmacht, alle hens etc..... :devil:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 09/03/2011 | 18:45 uur
Militairen krijgen vergunning terug

Drie militairen wiens veiligheidsverklaring was ingetrokken krijgen die alsnog terug. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie bekendgemaakt.

De militairen, die in Afghanistan actief zijn geweest, hadden een juridische procedure tegen de intrekking van hun verklaring van geen bezwaar lopen. Hillen komt de drie tegemoet omdat ze in Afghanistan goed hebben gefunctioneerd en daarmee blijk hebben gegeven van "voldoende waarborgen voor een getrouwelijke plichtsvervulling".

Zonder een VGB kan een defensiemedewerker geen vertrouwensfunctie uitoefenen. Iedere militair die wordt uitgezonden, moet zo'n verklaring hebben.

Powned (http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2011/03/militairen_krijgen_vergunning.html)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 09/03/2011 | 18:55 uur
Citaat van: A.J. op 09/03/2011 | 18:45 uur
Drie militairen wiens veiligheidsverklaring was ingetrokken krijgen die alsnog terug. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie bekendgemaakt.
De  Kamerbrief  (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/03/09/kamerbrief-intrekken-verklaring-van-geen-bezwaar-militairen-na-uitzending.html) over dit onderwerp.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 04/04/2011 | 16:31 uur
Kamerbrief uitvoering veiligheidsonderzoeken MIVD

De minister van Defensie  informeert  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/04/04/kamerbrief-uitvoering-veiligheidsonderzoeken-mivd/kamerbrief-uitvoering-veiligheidsonderzoeken-mivd.pdf)de Tweede Kamer over de achterstand bij de uitvoering van veiligheidsonderzoeken door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de problemen bij het vervullen van vacatures bij de betrokken afdeling van de MIVD.

Kamerstuk: Kamerbrief | 04-04-2011 | Defensie



Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 14/02/2012 | 18:51 uur
'Defensie wil veroordeelde militairen dumpen'

DEN HAAG - Defensie wil tientallen ervaren militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen, ontslaan. Vaak gaat het om oude veroordelingen en was Defensie daar al van op de hoogte gesteld.

Dat vertelt advocaat Michael Ruperti dinsdag. Hij staat zeven van deze militairen bij, maar er melden er zich steeds meer bij hem.

De militaire inlichtingendienst MIVD is volgens Ruperti sinds juli 2011 begonnen met zogenoemde nieuwe veiligheidsonderzoeken naar militairen.

''Daaruit zijn tientallen zaken naar boven gekomen van militairen die voor en tijdens hun diensttijd zijn veroordeeld'', vertelt de advocaat.

Geschorst

''Sinds januari van dit jaar hebben die te horen gekregen dat hun 'verklaring van geen bezwaar' wordt ingetrokken. Dat betekent dat ze worden geschorst en vervolgens ontslagen.''

Een woordvoerder van Defensie bevestigt een strengere aanpak op het gebied van integriteit.

© ANP
14 februari 2012 18:40
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 14/02/2012 | 19:14 uur
Hebben ze een stok gevonden om maar zo goedkoop mogelijk collega's over het hek te kiepen? Want daar lijkt het verdacht veel op, zeker gezien de datum waarop de MIVD begonnen is met deze excercitie.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 14/02/2012 | 19:31 uur
Laat ik dan maar de "aso" zijn die zijn standpunt herhaalt dat als defensie bij een ontslag moet kiezen tussen twee gelijkwaardige collega's waarvan er eentje met strafblad, het laatstgenoemde is die in dat geval pech heeft..... Uit eerdere discussie hierover herinner ik me allerlei politiek correcte uitspraken over dubbel gestraft worden, maar dat heeft mijn mening niet verandert.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 14/02/2012 | 19:41 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/02/2012 | 19:31 uur
Laat ik dan maar de "aso" zijn die zijn standpunt herhaalt dat als defensie bij een ontslag moet kiezen tussen twee gelijkwaardige collega's waarvan er eentje met strafblad, het laatstgenoemde is die in dat geval pech heeft..... Uit eerdere discussie hierover herinner ik me allerlei politiek correcte uitspraken over dubbel gestraft worden, maar dat heeft mijn mening niet verandert.

Dat is het punt hier niet echt, wat al die jaren geen probleem was (nb. defensie wist ervan) is nu plotseling wel een probleem, daarbij gaat het zelfs om zaken die VOOR de aanstelling zijn gebeurd, hoe kan men in vredesnaam aangesteld worden dan?

Of is dit een gevalletje van eenzijdig de spelregels aanpassen om zo zsm iemand gratis het hek over te kiepen. Defensie een beetje kennende zal dat het geval wel zijn.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 14/02/2012 | 19:50 uur
Citaat van: ANP op 14/02/2012 | 18:51 uur
'Defensie wil veroordeelde militairen dumpen'

DEN HAAG - Defensie wil tientallen ervaren militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen, ontslaan.

Geldt dit ook voor kapitein Kroon?  Vooroordeeld wegens wapenbezit.........   :angel:      Is voor een militair niet zo integer...........  :devil:

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 14/02/2012 | 19:51 uur
Doe niet zo naief......
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Tanker op 14/02/2012 | 20:00 uur
Met boeven van je boeven luidt een oud gezegde, nu zeg ik niet dat alle militairen crimineel mogen / moeten zijn.
Maar een veroordeling voor mishandeling heb je snel te pakken, ben je dan gelijk crimineel ?

als de buurman mijn dochter misbruikt sla ik hem toch echt de touw tering, maakt mij dat een crimineel dan ?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Enforcer op 14/02/2012 | 20:06 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/02/2012 | 19:51 uur
Doe niet zo naief......

Juridisch iets gezien met een gelijkheidsbeginsel en in alle redelijkheid. Wordt een uitdaging voor defensie.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 14/02/2012 | 20:10 uur
Citaat van: Enforcer op 14/02/2012 | 20:06 uur
Juridisch iets gezien met een gelijkheidsbeginsel en in alle redelijkheid. Wordt een uitdaging voor defensie.

Ik heb niet het idee dat een drager van de MWO, knelpuntcategorie of niet, de laan uitgestuurd wordt.......
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/02/2012 | 20:11 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/02/2012 | 19:31 uur
Laat ik dan maar de "aso" zijn die zijn standpunt herhaalt dat als defensie bij een ontslag moet kiezen tussen twee gelijkwaardige collega's waarvan er eentje met strafblad, het laatstgenoemde is die in dat geval pech heeft..... Uit eerdere discussie hierover herinner ik me allerlei politiek correcte uitspraken over dubbel gestraft worden, maar dat heeft mijn mening niet verandert.

Het heeft niets van doen met dubbel gestraft worden. Als een werkgever willens en wetens iemand in dienst neemt met een strafblad of iemand in dienst blijft houden na het krijgen van een strafblad is het bijzonder "aso" om nu ineens dit soort maatregelen te gaan nemen. Dit maakt nu plots deel uit van het beleid en komt nog verdomd goed uit nu men toch een aantal neuzen wil saneren.

Het kiezen van een goede uit twee goede werknemers zou alleen op basis van functioneren en toekomstperspectief mogen berusten.

Gelukkig zijn er uitstekende militaire vakbonden die hier een stokje voor gaan steken  :devil:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 14/02/2012 | 20:16 uur
Ik reageerde op het eruit kieperen van collega's, wat aanstaande is. Als er in dat kader situaties zouden ontstaan waar aangehaalde keuze gemaakt zou moeten worden, is het voor mij niet meer dan logisch dat de strafbladcollega dan aan het kortste eind trekt... Doet verder niets af aan de schandalige houding van defensie in deze, althans voor zover ik het meegekregen heb.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/02/2012 | 20:34 uur
Het zou zelfs bij een reorganisatie en daaraan gekoppelde gedwongen ontslagen niets uit moeten maken of iemand in deze situatie een strafblad heeft. Als dat een criteria mag zijn is het eind zoek. De collega die prima functioneert en toevallig net een paar dagen langer ziek is geweest is dan al snel het haasje. En eer je het weet komen er mensen aan de beurt van wie de smoel een ander niet aan staat. Die ene vrouw die in een groep mannen werkt is de pisang en noem maar op. En dan ga ik nog niet eens in op punten zoals sexuele geaardheid en geloofsovertuigingen.

Defensie gooit het roer wat beleid betreft gewoon eenzijdig om. En wat bij mij nog het meest tot verbazing leidt is het feit dat niemand wat doet !. De bonden hadden al direct op de achterste poten moeten gaan staan en Defensie voor de rechter moeten slepen.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: SMI de Boer op 14/02/2012 | 20:37 uur
Doe mij maar een Cie-tje van die outlaws...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 14/02/2012 | 20:57 uur
Citaat van: Ros op 14/02/2012 | 20:34 uur
. Die ene vrouw die in een groep mannen werkt is de pisang .

Ik dus............. :'(  :'(  :'( 
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/02/2012 | 21:00 uur
Citaat van: onderofficier op 14/02/2012 | 20:57 uur
Citaat van: Ros op 14/02/2012 | 20:34 uur
. Die ene vrouw die in een groep mannen werkt is de pisang .

Ik dus............. :'(  :'(  :'(  

Ga op je strepen staan  ;D

Het kan ook die ene man zijn die in een groep werkt. Wat ik probeer duidelijk te maken dat er aangestuurd zal worden op een schifting op de werkvloer. De werkgever hoeft alleen nog maar de laatste stap te zetten, in te koppen of hoe het noemen wil.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 14/02/2012 | 21:07 uur
Citaat van: Ros op 14/02/2012 | 21:00 uur
Ga op je strepen staan  ;D

Legt overjas op de grond.......en sta nu op mijn strepen.........   ;D


Citaat van: Ros op 14/02/2012 | 21:00 uur
Het kan ook die ene man zijn die in een groep werkt. Wat ik probeer duidelijk te maken dat er aangestuurd zal worden op een schifting op de werkvloer. De werkgever hoeft alleen nog maar de laatste stap te zetten, in te koppen of hoe het noemen wil.

Ik begreep wel wat je duidelijk te maken........  en er is altijd een reden te vinden om van mensen af te komem.......
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/02/2012 | 21:13 uur
Citaat van: onderofficier op 14/02/2012 | 21:07 uur
Legt overjas op de grond.......en sta nu op mijn strepen.........   ;D

Jas met voorbedachte rade vies gemaakt.........you are fired  ;)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 14/02/2012 | 21:35 uur
Citaat van: Ros op 14/02/2012 | 21:13 uur
Citaat van: onderofficier op 14/02/2012 | 21:07 uur
Legt overjas op de grond.......en sta nu op mijn strepen.........   ;D

Jas met voorbedachte rade vies gemaakt.........you are fired  ;)

dat is niet eerlijk, moet ik (sgt1) van een sergeant-majoor op mijn strepen gaan staan, doe ik dat, vervolgens ontslag.......    

maar even terug on-topic:  als men het per direct gaat doen die een strafblad hebben opgelopen dan heb ik er meer begrip voor.
Het is heel vreemd dat iemand die 8 jaar geleden een veroordeling heeft gehad, daarna een verklaring van goed gedrag  deze nu opeens wordt ingetrokken.

Stel de grens bij het vernieuwen van de verklaring van geen bezwaar.        Of bij direct bij een veroordeling.    Daarnaast zal ik ook de grens willen weten in deze, daar deze schijnbaar is verlaagt.  Want als het goed is, is er al een grens.
Volgens mij was dat bij een veroordeling meer dan 6 maanden (of totaal opgeteld) waarbij ontslag kwam    Straffen er onder worden uitgezeten in het militair penitentiair centrum. Zonder ontslag.  

Maar dat moet toch ergens in regelt zijn?  Defensie kan toch niet zomaar deze regels veranderen?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 14/02/2012 | 21:51 uur
Citaat van: onderofficier op 14/02/2012 | 21:35 uur
 
maar even terug on-topic:  als men het per direct gaat doen die een strafblad hebben opgelopen dan heb ik er meer begrip voor.
Het is heel vreemd dat iemand die 8 jaar geleden een veroordeling heeft gehad, daarna een verklaring van goed gedrag  deze nu opeens wordt ingetrokken.

Stel de grens bij het vernieuwen van de verklaring van geen bezwaar.        Of bij direct bij een veroordeling.    Daarnaast zal ik ook de grens willen weten in deze, daar deze schijnbaar is verlaagt.  Want als het goed is, is er al een grens.
Volgens mij was dat bij een veroordeling meer dan 6 maanden (of totaal opgeteld) waarbij ontslag kwam    Straffen er onder worden uitgezeten in het militair penitentiair centrum. Zonder ontslag.  

Maar dat moet toch ergens in regelt zijn?  Defensie kan toch niet zomaar deze regels veranderen?

Dit staat in de MP-bundel: (http://mpbundels.mindef.nl/33_serie/207/33_207_a101.htm)

4. De verklaring als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b van de Wet veiligheidsonderzoeken wordt geweigerd dan wel ingetrokken als betrokkene:

    is veroordeeld wegens een misdrijf tegen de publieke zaak;
    is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;
    is veroordeeld wegens een zedendelict (titel XIV Tweede Boek Wetboek van Strafrecht):
    is veroordeeld op grond van de Opiumwet;
    is veroordeeld tot 6 maanden (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf of meer;
    meermalen is veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf van minder dan 6 maanden, waarbij de veroordelingen opgeteld leiden tot een straf die (on)voorwaardelijke vrijheidsstraf van 6 maanden te boven gaat.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/02/2012 | 22:14 uur
Citaat van: onderofficier op 14/02/2012 | 21:35 uur
dat is niet eerlijk, moet ik (sgt1) van een sergeant-majoor op mijn strepen gaan staan, doe ik dat, vervolgens ontslag.......    

Tsja...net de regels aangepast ........zo gaat dat  :lol:

De werkgever is natuurlijk vrij om de regels betreffende het aanname beleid aan te passen om diverse redenen. Het kan verband hebben met wettelijke aanpassingen die gevolgd moeten worden en noem maar op. De werkgever, ook Defensie, zal zich ook moeten houden aan de rechten van werknemers die onder het "oude" aanname beleid zijn aangesteld. Defensie heeft immers de betrokken mensen aangenomen met een strafblad danwel aangehouden als er tijdens de arbeidsovereenkomst een strafblad werd opgelegd.

Wat de grenzen zijn in de aard van het strafblad om iemand niet aan te nemen of te ontslaan vanwege een strafblad  weet ik niet. Een ding is zeker en ook van toepassing op Defensie is dat dit stuk van het beleid deel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden en niet eenzijdig naar willekeur kan worden aangepast. Er was nog niet zo lang geleden een ophef over het ontslagrecht bij ambtenaren waar iedereen over de politiek heen viel om dit aan te vechten en nu.........?.

Een schrale troost is dat de militairen die nu als gevolg van deze actie hun baan dreigen te verliezen door de rechter in het gelijk zullen worden gesteld en daar mogelijk een regeling uit kunnen slepen om elders een nieuwe start te kunnen maken.

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 15/02/2012 | 06:43 uur
Citaat van: A.J. op 14/02/2012 | 21:51 uur
Dit staat in de MP-bundel: (http://mpbundels.mindef.nl/33_serie/207/33_207_a101.htm)

4. De verklaring als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b van de Wet veiligheidsonderzoeken wordt geweigerd dan wel ingetrokken als betrokkene:


Okee duidelijk maar stel dat ik ( :angel:)   8 jaar geleden iets heb gedaan.   Op dat moment liep net mijn Verklaring van geen bezwaar af.
Ik vul netjes in wat ik gedaan heb (en dat ik vooroordeeld ben*)  Ik krijg toch een verklaring van geen bezwaar.  Dan kan defensie nu opeens toch niet zeggen:  "je verklaringen van geen bezwaar is ingetrokken"    of mij geen nieuwe meer geven omdat de oude is afgelopen.

Dat zal net zoiets zijn dat ik een boete krijg omdat ik 4 jaar geleden door rood ben gereden............die was geseponeerd om ik plaats maakte voor een voorrangsvoertuig, alleen beslist justitie nu om me dan toch die boete te geven........

Vraag me af of de rechter dit zal gaan accepteren. 


*fictief
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 02/03/2012 | 14:52 uur
Strafblad bedreigt 80 militairen met ontslag

AMERSFOORT - Het door Defensie voorgenomen ontslag van militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen, zorgt voor grote onrust op de werkvloer.

''Het gaat om maar liefst ongeveer 80 militairen'', zei advocaat Michael Ruperti vrijdag. Hij maakte een inventarisatie van de situatie.

Ruperti vertegenwoordigt 15 militairen die hun baan dreigen te verliezen. Veel commandanten uitten hun zorgen hierover, constateert de raadsman. ''Ze vrezen het verlies van veel en essentiële kennis en ervaring. Het gaat namelijk vaak om zeer ervaren mensen.''

''Het gaat hier niet om zware misdrijven, het gaat niet om gevangenisstraffen'', benadrukt Ruperti. ''Kennelijk vindt men bij Defensie een boete van 500 euro of een werkstraf al zwaar genoeg om vertrouwen in deze militairen op te zeggen.''


Onderscheiden

Hij wijst erop dat Defensie in alle gevallen op de hoogte was van de strafzaken tegen de militairen. ''Destijds is niet besloten om ze te ontslaan, omdat ze uitstekend functioneerden. Veel van hen hebben zich meerdere malen onderscheiden in Uruzgan. Een aantal is zelfs onderscheiden voor hun uitstekende functioneren onder zware operationele omstandigheden.''

© ANP
2 maart 2012 14:46
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: bergd op 02/03/2012 | 17:03 uur
Strafblad bedreigt 80 militairen met ontslag Laatste update:  2 maart 2012 16:04 Bron:NU.nl

AMERSFOORT - Het door Defensie voorgenomen ontslag van militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen, zorgt voor grote onrust op de werkvloer.

''Het gaat om maar liefst ongeveer 80 militairen'', zei advocaat Michael Ruperti vrijdag. Hij maakte een inventarisatie van de situatie.

Ruperti vertegenwoordigt 15 militairen die hun baan dreigen te verliezen. Veel commandanten uitten hun zorgen hierover, constateert de raadsman. ''Ze vrezen het verlies van veel en essentiële kennis en ervaring. Het gaat namelijk vaak om zeer ervaren mensen.''

''Het gaat hier niet om zware misdrijven, het gaat niet om gevangenisstraffen'', benadrukt Ruperti. ''Kennelijk vindt men bij Defensie een boete van 500 euro of een werkstraf al zwaar genoeg om vertrouwen in deze militairen op te zeggen.''


Onderscheiden

Hij wijst erop dat Defensie in alle gevallen op de hoogte was van de strafzaken tegen de militairen. ''Destijds is niet besloten om ze te ontslaan, omdat ze uitstekend functioneerden. Veel van hen hebben zich meerdere malen onderscheiden in Uruzgan. Een aantal is zelfs onderscheiden voor hun uitstekende functioneren onder zware operationele omstandigheden.''

De 15 militairen die de raadsman bijstaat, leggen zich niet neer bij het ontslag dat dreigt. Ze zullen het aanvechten en roepen zoveel mogelijk collega's die in hetzelfde schuitje zitten op zich bij hen aan te sluiten.

Ruperti heeft van het ministerie van Defensie geëist dat het voor 1 april een besluit over het lot van alle betrokken militairen neemt. Dit om aan hun onzekerheid een eind te maken.


Eijsink

Volgens Defensie is met de Tweede Kamer afgesproken de teugels op het gebied van integriteit strakker aan te trekken. ''Dat is hier nu niet aan de orde'', reageert PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink. ''Defensie heeft deze mensen aangenomen met dat verleden.''

Defensie kan volgens haar ''volstrekt niet zo met haar werknemers omgaan''. ''Door eerst te zeggen dat iemand mag blijven, denkt een militair het vertrouwen van zijn werkgever te hebben gekregen'', legt ze uit.

''Dan bewijs je je als militair op missie of ergens anders en dan krijg je opeens te horen dat je met terugwerkende kracht alsnog wordt ontslagen. Dat kan echt niet.''

Eijsink gaat minister Hans Hillen (Defensie) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer om opheldering vragen.

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 06/03/2012 | 15:00 uur
Kamer wil uitleg over ontslag militairen

DEN HAAG -  De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Hans Hillen van Defensie over het voorgenomen ontslag van militairen die de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn gekomen. Het parlement verwacht daarover op korte termijn een brief van de bewindsman. Mogelijk volgt daarna een debat met de minister over de kwestie.

Dat heeft de Kamercommissie voor Defensie dinsdag besloten op initiatief van de PvdA. Aanleiding is een bericht van persbureau ANP waarin advocaat Michael Ruperti vorige week meldde dat het om ongeveer 80 militairen gaat die om deze reden hun baan dreigen te verliezen. Volgens hem zorgt dit voor grote onrust op de werkvloer. Ook regeringspartij VVD had al schriftelijke vragen over de zaak gesteld.

De Kamer wil snel weten wat er precies aan de hand is. Volgens de advocaat was Defensie in alle gevallen op de hoogte van de strafzaken tegen de militairen toen ze werden aangenomen. Ruperti, die een inventarisatie van de situatie heeft gemaakt, vertegenwoordigt 15 militairen die ontslagen dreigen te worden.

Telegraaf,
di 06 mrt 2012, 14:35
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 06/03/2012 | 17:30 uur
Kamervragen over 15 militairen   op zich hebben ze dat goed gedaan :devil:   Geen vragen over de andere 5.985 die met ontslag worden bedreigd.
De minderheid krijgt weer eens de aandacht.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/03/2012 | 16:16 uur
'Veroordeling militairen niet bekend bij MIVD'

DEN HAAG -  Bijna 80 militairen dreigen hun baan te verliezen omdat ze zijn veroordeeld voor strafbare feiten. Volgens Defensie waren die veroordelingen echter niet bekend toen de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de eerste keer een veiligheidsverklaring voor hen afgaf.

Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Het ministerie onderzoekt nog of de 78 militairen deze zogeheten verklaring van geen bezwaar (VGB) echt kwijtraken. Zonder zo'n VGB mag een militair niet deelnemen aan een buitenlandse missie.

Advocaat Michael Ruperti, die 15 militairen bijstaat, zei eerder deze maand dat Defensie in alle gevallen op de hoogte was van de strafzaken tegen de militairen. Maar volgens Hillen bestaat de mogelijkheid dat mensen ondanks hun strafblad toch zijn aangenomen, bijvoorbeeld omdat iemands veroordeling nog niet in de stukken was opgenomen op het moment dat de MIVD het veiligheidsonderzoek uitvoerde of omdat de aspirant-defensiemedewerker zijn veroordeling heeft verzwegen. Na intern onderzoek zijn de 78 gevallen aan het licht gekomen.

Telegraaf,
ma 12 mrt 2012, 15:49
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/03/2012 | 17:39 uur
Beantwoording Kamervragen over het artikel 'Defensie wil veroordeelde militairen dumpen' en over de voorgenomen intrekkingen van verklaringen van geen bezwaar

Kamerstuk: Kamervragen | 12-03-2012 | Defensie

Antwoorden  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/03/12/beantwoording-kamervragen-over-het-artikel-defensie-wil-veroordeelde-militairen-dumpen-en-over-de-voorgenomen-intrekkingen-van-verklaringen-van-geen-bezwaar/beantwoording-kamervragen-over-het-artikel-defensie-wil-veroordeelde-militairen-dumpen-en-over-de-voorgenomen-intrekkingen-van-verklaringen-van-geen-bezwaar.pdf)van minister Hillen (DEF) op vragen van het Kamerlid Bosman (VVD) over het artikel 'Defensie wil veroordeelde militairen dumpen' en de vragen van de vaste commissie voor Defensie over de voorgenomen intrekking van Verklaringen van geen bezwaar.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 21/03/2012 | 13:05 uur
Niet voor elke militair met strafblad ontslag

DEN HAAG - Minister Hans Hillen (Defensie) verwacht dat niet dat ontslag volgt voor alle 73 militairen van wie de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) onlangs ontdekte dat ze de afgelopen 8 jaar met politie of justitie in aanraking zijn geweest.

De strafbare feiten kwamen bij een periodieke controle aan het licht, toen de betrokkenen al in dienst waren bij Defensie.

Hillen zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat het ''overgrote deel in een ander daglicht zal komen te staan, bijvoorbeeld omdat het voorval wel aan de commandant is gemeld''. De minister vindt het beeld voor Defensie behoorlijke gunstig: van de bijna 70.000 medewerkers die zijn doorgelicht, hebben nog geen 80 mogelijk een probleem.

Op aandringen van de Kamer bekijkt Hillen wel of de tekst van de brief die de betrokken militairen op de mat vonden, duidelijker en klantvriendelijker kan. Maar de strekking wordt niet anders, aldus de minister.

''We constateren dat iemand volgens onze regels niet in dienst kan zijn en iemand wordt in staat gesteld daar op te reageren. We proberen het zo zorgvuldig mogelijk te doen, maar het proces moet ergens beginnen. Er is een probleem en dat wordt onderzocht.''

nu.nl (http://www.nu.nl/politiek/2768760/niet-elke-militair-met-strafblad-ontslag.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 10/04/2012 | 18:12 uur
Militair teruggehaald naar Nederland

Een militair die op dit moment is uitgezonden naar Kunduz wordt deze week teruggehaald naar Nederland. Op basis van onderzoek van de bestanden door de Militaire inlichtingen en Veiligheidsdienst wordt de Verklaring Geen Bezwaar van desbetreffend militair ingetrokken.

Het Ministerie van Defensie verstrekt geen nadere details over de identiteit van de militair en deze zaak. Op het moment van het veiligheidsonderzoek was de informatie die tot de intrekking heeft geleid niet beschikbaar. Controle van de bestanden, wat regelmatig gebeurt, bracht deze informatie alsnog naar boven.

MINDEF,
10 april 2012, 17.36 uur
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 10/04/2012 | 19:31 uur
Citaat van: Lex op 10/04/2012 | 18:12 uur
Militair teruggehaald naar Nederland

Een militair die op dit moment is uitgezonden naar Kunduz wordt deze week teruggehaald naar Nederland. Op basis van onderzoek van de bestanden door de Militaire inlichtingen en Veiligheidsdienst wordt de Verklaring Geen Bezwaar van desbetreffend militair ingetrokken.

Het Ministerie van Defensie verstrekt geen nadere details over de identiteit van de militair en deze zaak. Op het moment van het veiligheidsonderzoek was de informatie die tot de intrekking heeft geleid niet beschikbaar. Controle van de bestanden, wat regelmatig gebeurt, bracht deze informatie alsnog naar boven.

MINDEF,
10 april 2012, 17.36 uur

Klinkt wel vrij acuut. Ben benieuwd waar dat dan in zit.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 10/04/2012 | 22:16 uur
Citaat van: dudge op 10/04/2012 | 19:31 uur
Klinkt wel vrij acuut. Ben benieuwd waar dat dan in zit.
In het feit dat als Defensie wacht tot na de militair regulier uitroteerd van de uitzending, de bestuursrechter bij voorbaat gehakt maakt van een eventueel ontslag. Dat heeft niets te maken met de eventuele reden voor intrekken van de VGB...  :sick:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 19/04/2012 | 17:31 uur
Repatriëring sergeant uit Kunduz

Kamerstuk: Kamervragen | 19-04-2012 | Defensie

Antwoorden  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/19/repatriering-sergeant-uit-kunduz/repatriering-sergeant-uit-kunduz.pdf)van minister Hillen (Defensie) op vragen van het Tweede Kamerlid Eijsink (PvdA) over de repatriëring van een sergeant uit Kunduz.


Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 07/06/2012 | 15:25 uur
MIVD zat fout in zaak veroordeelde militairen

ZWOLLE - Tachtig militairen behouden mogelijk hun baan, omdat de rechter de militaire inlichtingendienst MIVD heeft teruggefloten.

De rechter in Zwolle heeft bij een zaak van een van deze militairen geoordeeld dat de MIVD zijn 'verklaring van geen bezwaar' onterecht heeft ingetrokken, omdat hij in het verleden met politie en justitie in aanraking is geweest.

Dat oordeel is donderdag bekendgemaakt.

De militaire geheime dienst heeft namelijk nagelaten het functioneren van de militair en zijn gedrag na de veroordeling mee te wegen in zijn besluit. Volgens de rechter druist dat tegen de regels in.

Geen bezwaar

De intrekking van 'de verklaring van geen bezwaar' had betekend dat de betrokken militair zouden worden ontslagen.

Volgens zijn advocaat Michael Ruperti werkt deze uitspraak door voor de andere militairen die in dezelfde situatie zitten.

Uruzgan

Volgens Ruperti die een groot aantal van hen bijstaat, gaat het veelal om militairen die zich na hun veroordeling ''stuk voor stuk'' meerdere malen hebben onderscheiden in Uruzgan. ''Een aantal is zelfs onderscheiden voor uitstekend functioneren onder zware operationele omstandigheden.''

Defensie wilde de veroordeelde militairen toch ontslaan. Een woordvoerder van Defensie gaf eerder tegen het ANP als reden, dat er met de Tweede Kamer was afgesproken om ''de teugels op het gebied van integriteit strakker aan te trekken''.

ANP,
7 juni 2012 15:11
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 15:52 uur
Citaat van: onderofficier op 06/03/2012 | 17:30 uur
De minderheid krijgt weer eens de aandacht.

Pfffff >:(
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 07/06/2012 | 16:29 uur
Citaat van: Nikehercules op 07/06/2012 | 15:52 uur
Pfffff >:(

Drie maanden later...............    een super reactie    ;D   ;)   8)    :-*
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:07 uur
Citaat van: onderofficier op 07/06/2012 | 16:29 uur
Drie maanden later

Dat je opmerking al 3 maanden geleden is maakt hem niet minder belachelijk.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 07/06/2012 | 17:17 uur
Citaat van: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:07 uur
Dat je opmerking al 3 maanden geleden is maakt hem niet minder belachelijk.

dat is jouw mening  dat mag   

misschien kan je eens uitleggen waarom mijn mening in jouw optiek belachelijk is.   

dat zal wel een tijdje duren omdat je "super reactie"  al 3 maanden op zich liet wachten   :devil:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:24 uur
Citaat van: onderofficier op 07/06/2012 | 17:17 uur
dat zal wel een tijdje duren

Ga daar maar vanuit.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 07/06/2012 | 17:26 uur
Citaat van: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:24 uur
Ga daar maar vanuit.

Toch een snelle reactie, helaas ook een niets zeggende reactie als je eerdere reactie vandaag in dit topic.      
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:34 uur
Citaat van: onderofficier op 07/06/2012 | 17:26 uur
Toch een snelle reactie, helaas ook een niets zeggende reactie als je eerdere reactie vandaag in dit topic.     

Je hebt helemaal gelijk, maar weetje? Ik heb er geen zin in.

Ik heb mezelf vandaag de luxe gegund om alleen m'n afkeur te uiten en niet weer te verzanden in zo'n discussie met jou.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 07/06/2012 | 17:55 uur
Citaat van: Nikehercules op 07/06/2012 | 17:34 uur
Je hebt helemaal gelijk, maar weetje? Ik heb er geen zin in.

Ik heb mezelf vandaag de luxe gegund om alleen m'n afkeur te uiten en niet weer te verzanden in zo'n discussie met jou.

Als je een reactie plaats dan kan je er vanuit gaan dat er daardoor een discussie onstaat : maar daar heeft "meneer"  dan geen zin in........
Lekker makkelijk om op deze manier reacties te plaatsten.....en dat op een discussie-forum.   






Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 18:01 uur
Klopt, voor het eerst in 7 jaar, vond dat ik dat wel kon maken. En nou hou ik er over op.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 07/06/2012 | 18:05 uur
Citaat van: Nikehercules op 07/06/2012 | 18:01 uur
Klopt, voor het eerst in 7 jaar, vond dat ik dat wel kon maken. En nou hou ik er over op.

Wees er trots op
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: irma op 07/06/2012 | 19:47 uur
En dan nu graag weer gewoon verder met het onderwerp van dit topic.

Irma
Forumbeheerder
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Nikehercules op 07/06/2012 | 19:53 uur
Citaat van: irma op 07/06/2012 | 19:47 uur
En dan nu graag weer gewoon verder met het onderwerp van dit topic.

Irma
Forumbeheerder


Dat is 2 uur geleden al gebeurd ;)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: irma op 24/06/2012 | 18:50 uur
'Ongeldige papieren defensiepersoneel'
HILVERSUM - Tientallen medewerkers van het ministerie van Defensie in het buitenland werken zonder een deugdelijke veiligheidsverklaring.


Dat meldt de NOS, die zegt een lijst met de betrokken medewerkers in handen te hebben. Zo'n verklaring is onder meer nodig om met vertrouwelijke defensiedocumenten te werken.

De veiligheidsverklaringen van veertig medewerkers zouden onjuist of verlopen zijn. Daardoor zouden deze mensen een potentieel veiligheidsrisico vormen. Betrokkenen zouden bijvoorbeeld schulden kunnen hebben en daardoor chantabel kunnen zijn.


Bron: De Telegraaf.nl
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: irma op 24/06/2012 | 18:53 uur
'Defensie zet klokkenluider buitenspel'

DEN HAAG -  Een mendewerker van het ministerie van Defensie zegt buitenspel te zijn gezet, omdat hij intern aan de bel heeft getrokken over misstanden. De klokkenluider, Ad T., had openbaard dat tientallen medewerkers in het buitenland een potentieel veiligheidsrisico vormen.


Dat meldt de NOS. Ad T. ontdekte in het najaar van 2010 bij toeval dat zo'n veertig buitenlandse ambtenaren en militairen op zware posten in het Midden-Oosten, Oost-Europa, Zuid-Amerika en op het NAVO-hoofdkwartier werken zonder een deugdelijke veiligheidsverklaring. Zo'n verklaring is nodig om met vertrouwelijke Defensiedocumenten te mogen werken. Betrokkenen zouden bijvoorbeeld schulden kunnen hebben en daardoor chantabel kunnen zijn.

T. heeft de kwestie intern aangekaart en met de militaire inlichtingendienst MIVD besproken. Het gevaar werd onderkend, maar T. is vervolgens naar eigen zeggen buitenspel gezet. Hij was voorgedragen om assistent-defensieattaché te worden op de ambassade in Brazilië. Vlak voor hij zou beginnen werd echter plotseling zijn eigen veiligheidsverklaring ingetrokken.

T. is nu 24 jaar in dienst bij Defensie. Hij gaat ervan uit dat zijn tijd bij Defensie er op zit. T. heeft daarom een advocaat in de arm genomen en eist een schadevergoeding van het ministerie.

Defensie erkent in een reactie dat er veiligheidsverklaringen verouderd zijn, maar ziet het als een administratieve kwestie. Er zou bij de betrokken militairen en burgers geen sprake zijn van een veiligheidsprobleem. De intrekking van de veiligheidsverklaring van Ad T. staat volgens het ministerie los van zijn rol als klokkenluider.

Bron: De Telegraaf.nl
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 24/06/2012 | 20:30 uur
Belachelijk idee. Je verklaring van goed gedrag is niet op orde en daarmee ben je direct een potentiele kandidaat om gechanteerd te worden?  :confused:

Overigens wel, indien het verhaal correct is, een hele goed reden om de sectie stiekem te vergroten  ;)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 24/06/2012 | 20:38 uur
Trouwens, die vgb verloopt toch niet? Dwz, na een bepaalde tijd mag het onderzoek zonder aanleiding worden overgedaan, maar dat hoeft niet. Althans, zo was het bij de aivd.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 24/06/2012 | 21:02 uur
Gebeurt het niet eens in de vijf jaar of bij het vervullen van een specifieke functie?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 24/06/2012 | 21:31 uur
Citaat van: Marc66 op 24/06/2012 | 21:02 uur
Gebeurt het niet eens in de vijf jaar of bij het vervullen van een specifieke functie?

Zoals ik al zei, kan dat het bij def anders is, maar was bij de aivd zo.
Dwz, na die vijf jaar, dacht vier, maar boeit niet, mag dus idd een nieuw onderzoek worden uitgevoerd. Dat onderzoek/vgb is dus idd voor een specifieke functie. Dus bij een nieuwe functie mag/moet het idd over voor die nieuwe functie.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 24/06/2012 | 22:02 uur
Ergo, storm in een heel klein glas water?  :confused:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 24/06/2012 | 22:09 uur
Ze mogen me bellen voor die stoel in Brasilia.....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 24/06/2012 | 22:13 uur
 ;D ;D ;D heb je iets meer capaciteit voor nodig, maar dat weet je wel  ;D...., toch?  :confused:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 24/06/2012 | 22:17 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 24/06/2012 | 22:09 uur
Ze mogen me bellen voor die stoel in Brasilia.....
Deze stoel is in Santiago.   :angel:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 24/06/2012 | 22:26 uur
Citaat van: Lex op 24/06/2012 | 22:17 uur
Deze stoel is in Santiago.   :angel:

Niet volgens de Telegraaf (en het vlekkenplan)....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 24/06/2012 | 22:27 uur
Citaat van: Marc66 op 24/06/2012 | 22:13 uur
;D ;D ;D heb je iets meer capaciteit voor nodig, maar dat weet je wel  ;D...., toch?  :confused:

Loop toch niet zo met je onkunde te koop....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 24/06/2012 | 22:28 uur
Leg jij maar eens uit wat jij denkt dat je moet doen daar dan?  :annoyed:

;D bij het herlezen van het stukje heb ik ipv ass. stom stom, plv. gelezen en dat is een heel verschil. Yep, Kapitein Rob, jij kan die functie wel aan, twijfel ik absoluut niet aan. Go for it, zou ik zeggen  ;)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 24/06/2012 | 22:57 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 24/06/2012 | 22:26 uur
Niet volgens de Telegraaf (en het vlekkenplan)....
X-check met de site van MINBUZA geeft idd Santiago.  :P
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 24/06/2012 | 23:39 uur
Citaat van:  De Telegraaf.nl op 24/06/2012 | 18:53 uur
Hij was voorgedragen om assistent-defensieattaché te worden op de ambassade in Brazilië. Vlak voor hij zou beginnen werd echter plotseling zijn eigen veiligheidsverklaring ingetrokken.

Wordt er dan geen reden op gegeven als je veiligheidsverklaring wordt ingetrokken?    Naar mijn weten wel.  Maar daar geen woord over....

Citaat van: telegraaf.nl op 24/06/2012 | 18:53 uur
Ad T. ontdekte in het najaar van 2010 bij toeval dat zo'n veertig buitenlandse ambtenaren en militairen op zware posten in het Midden-Oosten, Oost-Europa, Zuid-Amerika en op het NAVO-hoofdkwartier werken zonder een deugdelijke veiligheidsverklaring

Hoe kan je als medewerker weten dat verschillende veiligheidsverklaringen in zoveel verschillende gebieden verlopen zijn.....
Toeval zoals in het artikel gezegd wordt geloof ik niet.   

Zal het eea verband houden?  Dat betrokkene te veel geneusd heeft?   En waarom na 2 jaar hiermee naar buiten komen.....riekt iets naar chantage in mijn optiek van de zijde van Ad T.     
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/06/2012 | 10:06 uur
Boosheid over verklaring Defensie

Toegevoegd: maandag 25 jun 2012, 09:42

PvdA en CDA noemen het 'ernstig' dat veel medewerkers van het ministerie van Defensie in het buitenland zonder geldige veiligheidsverklaring werken. NOS berichtte gisteren over de verklaringen nadat klokkenluider Ad T. de zaak onder de aandacht bracht.

De Tweede Kamer is al jaren op de hoogte van de problemen met de verklaringen. Afgelopen woensdag werd er nog met minister Hillen over gesproken. De problemen zouden zijn ontstaan door een administratieve achterstand bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. PvdA-defensiespecialist Angelien Eijsink is "onaangenaam verrast" dat die achterstand nog steeds niet is weggewerkt, zei ze vanochtend in het Radio 1-journaal.

CDA-Kamerlid Raymond Knops is vooral geschrokken van de reactie van Defensie. In het Radio 1-journaal zei hij het "onvoorstelbaar" te vinden dat er volgens het ministerie geen sprake is van een veiligheidsprobleem. Volgens Knops is er altijd gevaar als mensen op cruciale posities met vertrouwelijke informatie om moeten gaan. "Dan moet altijd worden uitgesloten of mensen chantabel of beïnvloedbaar zijn. Ik ga er niet vanuit dat grote groepen mensen chantabel zijn, maar we kunnen het risico niet lopen."

Volgens Eijsink moet het veiligheidsonderzoek bij Defensie nu absoluut voorrang krijgen. Het Kamerlid vindt dat het ministerie met twee maten meet. Onlangs haalde Defensie nog iemand terug uit Kunduz omdat diens verklaring niet in orde was. Dat doen terwijl je zo'n grote administratieve achterstand hebt, noemt Eijsink "buiten alle proporties".

Ook bij de militaire vakbond VBM/NOV is het verhaal van de verklaringen bekend. De bond verbaast zich er al jaren over, zei voorzitter voorzitter Jean Debie in het Radio 1-Journaal. Dat Defensie de achterstand wegzet als een administratieve kwestie, noemt hij onzin. "Als je niet in staat bent om die kwestie op te lossen, moet je ofwel iets doen aan bezuinigingen, ofwel andere prioriteiten stellen. Dit is onwenselijk voor Nederland en voor de mensen die het overkomt."

Bron: NOS
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 04/07/2012 | 11:25 uur
Ontslag door verandering 'beleid' MIVD?

Geplaatst op 03/07/2012

Acht jaar gelden betaalde de militair in kwestie een acceptgiro aan het OM. Vandaag de dag wordt hem dat alsnog verweten en wordt zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken.

Het gevolg is dat zijn directe commandant de militair nu moet schorsen en onvermijdelijk het ontslag zal volgen, omdat nagenoeg alle functies bij defensie vertrouwensfuncties zijn waarvoor een veiligheidsmachtiging is vereist. Wat is hier allemaal aan de hand?

Sinds vorig jaar is de MIVD al het defensiepersoneel aan het 'doorlichten'. Daarbij wordt 8 jaar teruggekeken. Ook 'schikkingen' (de beruchte acceptgiro uit Leeuwarden) met het OM worden inmiddels meegewogen in de beslissing om de veiligheidsmachtiging in te trekken. Dit leidt echter tot rechtens onjuiste en onwenselijke afwegingen.

Jaren geleden was het niet ongebruikelijk om ook als 'verdachte' bij het OM aan te geven dat je een zaak niet bij de rechter wilde laten voorkomen omdat je er vanaf wilde zijn en dus wel wilde betalen. Een van de redenen kon zijn dat je simpelweg alle rompslomp en stress bij de rechtbank in Arnhem niet wilde. Ik heb in alle jaren als advocaat, nog nooit een militair horen zeggen; 'Fijn, morgen een zitting bij de politierechter te Arnhem'.

Ook het OM profiteert van deze gang van zaken. Naast proceseconomische gronden loopt het OM niet het risico dat de zaak wordt verloren. Ik herinner mij dat een Hoofdofficier van Justitie mij aangaf dat als een cliënt wil schikken, het altijd raadzaam kan zijn om even met het Parket (OM) te bellen.

Zo is er een moderne wijze van 'aflaathandel' ontstaan. Vergelijkbaar met de middeleeuwen, waarbij je jouw 'zonden' bij de kerk afkocht, zodat je alsnog in de hemel kon komen. Nu betaal je om niet te worden gedagvaard. Gezien de exorbitante hoogte van de huidige boetes, vergeleken met de ons omringende landen, is het nu de Staat der Nederlanden die er wel bij vaart dat er zo veel mogelijk 'schikkingen' worden verstuurd.

Deze inmiddels voor alle Nederlanders geldende handelswijze, wordt dus nu voor het defensiepersoneel door de MIVD onderuit gehaald. Waar rook is, is volgens de MIVD ook daadwerkelijk vuur. Het feit dat er geen rechter aan te pas is gekomen, is kennelijk niet relevant. U was verdachte en u heeft betaald, dat is (kennelijk) voldoende.

In een van de lopende rechtszaken, kan de rol van 'dader' eveneens in die van 'slachtoffer' worden veranderd, maar dat is voor de MIVD niet relevant. Daarnaast is een van de cliënten nota bene binnen deze 8 jaar al volledig door de MIVD gescreend! Toen was de militair met exact hetzelfde feitencomplex, geen probleem voor de staatsveiligheid.

Jaren later heeft er kennelijk een verandering plaatsgevonden wanneer een militair een veiligheidsrisico vormt. Bezuinigingen?

De volgende acceptgiro toch maar even wat beter bekijken, want de MIVD kijkt mee...

U bent geïnformeerd en hopelijk gewaarschuwd!

Hein Dudink/ Defensieadvocaat

Bron (http://www.defensieadvocaat.nl/?p=330).
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 06/07/2012 | 22:52 uur
Nooit akkoord gaan met een schikking, als je ook maar enige kans hebt om een rechtszaak te winnen. Schikken is schuld bekennen...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/07/2012 | 12:57 uur
Defensie in beroep in zaak militair

DEN HAAG -  Het ministerie van Defensie gaat in hoger beroep in een zaak tegen een militair wiens verklaring van geen bezwaar (VGB) werd ingetrokken. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd. De rechter in Zwolle oordeelde onlangs dat de militaire inlichtingendienst MIVD die verklaring onterecht introk.

Volgens advocaat Michael Ruperti had de intrekking van de verklaring betekend dat de betrokken militair zou worden ontslagen. De uitspraak zou hebben doorgewerkt voor andere militairen die in dezelfde situatie zitten, aldus de raadsman. Een VGB is nodig om een vertrouwensfunctie te mogen uitoefenen. Ook is zo'n verklaring nodig om op buitenlandse missie te gaan.

Ruperti zegt dat het voor een deel gaat om militairen die zich meerdere malen hebben onderscheiden in Afghanistan. De militairen zijn weliswaar in aanraking geweest met politie en justitie, maar het gaat om oude zaken waarvan Defensie al op de hoogte zou zijn geweest.

Defensie wil nu een oordeel van een hogere rechter en heeft daarom beroep aangetekend.

Telegraaf,
do 12 jul 2012, 11:44
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 12/07/2012 | 21:27 uur
De militair wordt door de werkgever dus weer als speelballetje misbruikt...  :sick:

In elk geval weer een krachtig signaal naar de jongeren op de arbeidsmarkt, dat die maar beter een andere werkgever kunnen zoeken. En zo gaat de organisatie langzaam maar zeker... :dead:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:30 uur
Doe niet zo naief, denk je werkelijk dat het buiten de poort beter is? Gras en groen, meer schrijf ik niet.

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/07/2012 | 21:31 uur
Citaat van: Cigarz op 12/07/2012 | 21:27 uur
De militair wordt door de werkgever dus weer als speelballetje misbruikt...  :sick:
Yep. En het is mogelijk  dat Defensie, als het beroep gewonnen wordt, dit als een handvat gaat gebruiken om nog meer militairen het hek over te gooien.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:33 uur
Denk je werkelijk dat dit enkel bij defensie gebeurt!?  :confused:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 12/07/2012 | 21:33 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:30 uur
Doe niet zo naief...
Pot, ketel en zwart zien. Meer schrijf ik niet...
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:35 uur
Je reactie zegt al genoeg  :cute-smile: en, halloooooo, het is de Telegraaf en dus niet eens een echte krant die het schrijft. De Telegraaf is iets met klok en klepel, dussssss....., schouders ophalen en geen aandacht aan besteden.

En klagen over defensie kan en mag, maar, je hoeft niet bij defensie te blijven werken hoor  :annoyed:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 12/07/2012 | 21:36 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:33 uur
Denk je werkelijk dat dit enkel bij defensie gebeurt!?  :confused:

Ongetwijfeld dat dit niet alleen bij Defensie gebeurt. Dat maakt het echter nog geen fatsoenlijk werkgeverschap. Het accepteren omdat het ergens anders ook gebeurd, vind ik een wat eigenaardig standpunt.  :confused:

Alsof je je kinderen ook mag misbruiken. Dat gebeurd tenslotte ook heus niet alleen op de Veluwe... :sick:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:30 uur
Doe niet zo naief, denk je werkelijk dat het buiten de poort beter is? Gras en groen, meer schrijf ik niet.

Het fenomeen VGB kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet. Als je bij de sollicitatie open kaart speelt zal dit je kansen op een baan niet in de weg staan. En iemand die al een paar jaar in dienst is waarvan bekend word dat hij met politie en/of justie in contact is geweest loopt geen kans om dioe reden te worden ontslagen. Een ontslagaanvraag om die reden zal in ieder geval altijd geweigerd worden.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:42 uur
Ik heb liever dat je die zin, en je weet heel goed welke ik bedoel, rap weg haalt. Ik weet zeker dat je hersencellen genoeg hebt om door te hebben dat die zin en nogmaals je weet echt wel welke ik bedoel absoluut niet kan!  :mad:

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:44 uur
Citaat van: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:30 uur
Doe niet zo naief, denk je werkelijk dat het buiten de poort beter is? Gras en groen, meer schrijf ik niet.

Het fenomeen VGB kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet. Als je bij de sollicitatie open kaart speelt zal dit je kansen op een baan niet in de weg staan. En iemand die al een paar jaar in dienst is waarvan bekend word dat hij met politie en/of justie in contact is geweest loopt geen kans om dioe reden te worden ontslagen. Een ontslagaanvraag om die reden zal in ieder geval altijd geweigerd worden.

Interessant, je hebt ervaring?  :confused:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 12/07/2012 | 21:47 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:44 uur
Citaat van: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:30 uur
Doe niet zo naief, denk je werkelijk dat het buiten de poort beter is? Gras en groen, meer schrijf ik niet.

Het fenomeen VGB kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet. Als je bij de sollicitatie open kaart speelt zal dit je kansen op een baan niet in de weg staan. En iemand die al een paar jaar in dienst is waarvan bekend word dat hij met politie en/of justie in contact is geweest loopt geen kans om dioe reden te worden ontslagen. Een ontslagaanvraag om die reden zal in ieder geval altijd geweigerd worden.

Interessant, je hebt ervaring?  :confused:

Ik draai al aardig wat jaartjes mee in in de personeelsvertegenwoordiging (OR) en heb al veel van dit soort gevallen de revue zien passeren.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 21:51 uur
En deze medewerkers zijn natuurlijk allemaal al ontslagen?  :confused:
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/07/2012 | 21:52 uur
Citaat van: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Het fenomeen VDG kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet.
Ik ken de afkorting VDG niet, maar wel VOG. (Verklaring Omtrent Gedrag).
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 12/07/2012 | 21:57 uur
Citaat van: Lex op 12/07/2012 | 21:52 uur
Citaat van: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Het fenomeen VDG kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet.
Ik ken de afkorting VDG niet, maar wel VOG. (Verklaring Omtrent Gedrag).

Excuseer, VGB moet het zijn. Verklaring Geen Bezwaar. Weet trouwens niet of dit een formele afkorting is ?.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 22:00 uur
Ros, werken de medewerkers waar je over schreef nog bij defensie?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 12/07/2012 | 22:05 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 22:00 uur
Ros, werken de medewerkers waar je over schreef nog bij defensie?

Ik heb, dacht ik, aangegeven dat het over de burgermaatschappij ging. En ja, deze mensen (de meeste) werken nog bij de burger werkgever.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Cigarz op 12/07/2012 | 22:10 uur
Marcje, knulletje, waarom wil je in elk topic toch zo graag weten of ze nog bij Defensie werken? Dat doet voor het onderwerp helemaal niet ter zake.

(daarnaast kun je dat in dit specifieke topic ook gewoon zelf terug lezen op de vorige pagina's...)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Marc66 op 12/07/2012 | 22:23 uur
Cigarz, hoewel ik denk dat je de reden niet helemaal zult begrijpen, wat ik wel begrijp, zal ik het toch proberen. Klagen over defensie mag, maar wanneer je na jaren nog steeds werkt bij defensie, (leuke) functies mag vervullen en ook nog bevorderd bent of door de jaren bevorder wordt is het klagen eigenlijk dom! Daarom dus mijn vraag.

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: irma op 13/07/2012 | 08:18 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:35 uur
Je reactie zegt al genoeg  :cute-smile: en, halloooooo, het is de Telegraaf en dus niet eens een echte krant die het schrijft. De Telegraaf is iets met klok en klepel, dussssss....., schouders ophalen en geen aandacht aan besteden.

En klagen over defensie kan en mag, maar, je hoeft niet bij defensie te blijven werken hoor  :annoyed:
Lekker kort door de bocht van je (allebei de uitspraken).

Omdat ik ergens werk, mag de werkgever me dus behandelen zoals hij wil? Want klagen hoort niet als je salaris ontvangt?
Dat zou een mooie vrijbrief zijn zeg! Ik ken jouw achtergrond niet, maar weet wel dat ik niet graag voor je zou werken.


Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 13/07/2012 | 22:11 uur
Citaat van: Ros op 12/07/2012 | 21:40 uur
Het fenomeen VGB kennen wij in de burgermaatschappij, in ieder geval bij de meeste werkgevers, niet.

Wat al eerder werd aangegeven in de burgermaatschappij is er wel één.  De VOG. 
Voor onderwijzers en taxichauffeurs verplicht*.  Maar er wordt bij deze alleen gekeken naar relevanten zaken / feiten.

Als een onderwijzer (meerdere malen) dronken achter het stuur is gepakt zal deze wél een VOG krijgen maar die taxichauffeur niet.
Het is dus niet zo als iemand een VOG heeft gekregen, deze geen strafblad heeft.

*werkgevers mogen het vragen maar zij moeten bij de aanvraag er op zetten welk het doel de aanvraag tot VOG heeft.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 13/07/2012 | 23:02 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:42 uur
Ik heb liever dat je die zin, en je weet heel goed welke ik bedoel, rap weg haalt. Ik weet zeker dat je hersencellen genoeg hebt om door te hebben dat die zin en nogmaals je weet echt wel welke ik bedoel absoluut niet kan!  :mad:



Wat doet ros verkeerd?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/07/2012 | 11:43 uur
Citaat van: dudge op 13/07/2012 | 23:02 uur
Citaat van: Marc66 op 12/07/2012 | 21:42 uur
Ik heb liever dat je die zin, en je weet heel goed welke ik bedoel, rap weg haalt. Ik weet zeker dat je hersencellen genoeg hebt om door te hebben dat die zin en nogmaals je weet echt wel welke ik bedoel absoluut niet kan!  :mad:



Wat doet ros verkeerd?

De oproep was gericht aan Cigarz......
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ace1 op 15/07/2012 | 13:53 uur
Citaat van: Cigarz op 12/07/2012 | 22:10 uur
Marcje, knulletje, waarom wil je in elk topic toch zo graag weten of ze nog bij Defensie werken? Dat doet voor het onderwerp helemaal niet ter zake.

(daarnaast kun je dat in dit specifieke topic ook gewoon zelf terug lezen op de vorige pagina's...)

Ik ben het niet altijd met Cigarz eens maar nu heeft hij met betreft Marc66 wel een punt.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 18/10/2012 | 14:33 uur
201110050/1/A3.
Datum uitspraak: 17 oktober 2012

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

de minister van defensie,
appellant,

tegen de uitspraak van de rechtbank Middelburg van 4 augustus 2011 in zaak nr. 10/810 in het geding tussen:

[wederpartij], wonend te [woonplaats],

en

de minister.

Procesverloop

Bij besluit van 31 maart 2010 heeft de minister geweigerd aan [wederpartij] een verklaring van geen bezwaar (hierna: verklaring) te verlenen.

Bij besluit van 23 juli 2010 heeft de minister het door [wederpartij] daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 4 augustus 2011 heeft de rechtbank het door [wederpartij] daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard en bepaald dat de minister een nieuw besluit neemt op het door [wederpartij] gemaakte bezwaar. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft de minister hoger beroep ingesteld.

[wederpartij] heeft een verweerschrift ingediend.

Op 7 december 2011 heeft de minister ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank een nieuw besluit op het bezwaar van [wederpartij] genomen.

[wederpartij] heeft hierop een reactie ingediend.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 31 juli 2012, waar de minister, vertegenwoordigd door mr. R. Hendrix en mr. J.L.M. Neijndorff, beiden werkzaam bij het Ministerie van defensie, en [wederpartij], bijgestaan door mr. W.E. Louwerse, werkzaam bij VBM|NOV/Ambtenarencentrum, zijn verschenen.

Overwegingen

1. Ingevolge artikel 1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet veiligheidsonderzoeken (hierna: Wvo) wordt in deze wet onder verklaring verstaan: een verklaring dat uit het oogpunt van de nationale veiligheid geen bezwaar bestaat tegen vervulling van een bepaalde vertrouwensfunctie door een bepaalde persoon.

Ingevolge artikel 2 treden, indien een vertrouwensfunctie wordt uitgeoefend bij het Ministerie van defensie, dan wel indien het een functie betreft die als vertrouwensfunctie moet worden aangemerkt in verband met de daarmee samenhangende noodzaak om toegang te hebben tot militaire installaties, voor de toepassing van het bepaalde in de artikelen 3 tot en met 10 en 16, tweede lid, onze Minister van defensie en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (hierna: MIVD) in de plaats van respectievelijk onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: minister van BZK) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (hierna: AIVD).

Ingevolge artikel 4, eerste lid, meldt de werkgever een persoon die hij wil belasten met de vervulling van een vertrouwensfunctie aan bij het hoofd van de AIVD.

Ingevolge het derde lid belast de werkgever een persoon eerst met de vervulling van een vertrouwensfunctie, nadat onze minister van BZK ten aanzien van die persoon een verklaring heeft afgegeven.

Ingevolge artikel 6 beslist onze minister van BZK in de gevallen als bedoeld in artikel 4 en 5 zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen acht weken, omtrent het afgeven van een verklaring.

Ingevolge artikel 7, eerste lid, wordt, alvorens een verklaring wordt afgegeven of geweigerd, ten aanzien van de betrokken persoon door de AIVD een veiligheidsonderzoek ingesteld.

Ingevolge het tweede lid omvat het veiligheidsonderzoek het instellen van een onderzoek naar gegevens die uit het oogpunt van de nationale veiligheid van belang zijn voor de vervulling van de desbetreffende vertrouwensfunctie. Hierbij wordt uitsluitend gelet op:

a. justitiële en strafvorderlijke gegevens als bedoeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en gegevens uit politieregisters als bedoeld in de Wet politiegegevens;

b. (...);

c. (...);

d. (...).

Ingevolge artikel 8, tweede lid, kan een verklaring slechts worden geweigerd, indien onvoldoende waarborgen aanwezig zijn dat de betrokkene onder alle omstandigheden de uit de vertrouwensfunctie voortvloeiende plichten getrouwelijk zal volbrengen of indien het veiligheidsonderzoek onvoldoende gegevens heeft kunnen opleveren om daarover een oordeel te geven.

De wijze waarop de minister invulling geeft aan de hem op grond van artikel 8, tweede lid, in samenhang met artikel 2 van de Wvo toekomende bevoegdheid, is neergelegd in de Beleidsregeling justitiële antecedenten bij veiligheidsonderzoeken defensie (hierna: de Beleidsregeling).

Volgens punt 4, voor zover thans van belang, wordt de verklaring als bedoeld in artikel 1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wvo, geweigerd als betrokkene:

a. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen de publieke zaak;

b. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;

c. (...);

d. (...);

e. (...);

f. (...).

Bij jeugdstraffen wordt de zwaarte van de opgelegde straf op zijn eigen waarde beoordeeld.

Volgens punt 5 gaat het bij misdrijven tegen de publieke zaak, genoemd onder punt 4, onder a, bijvoorbeeld om misdrijven tegen de veiligheid van de Staat, tegen de koninklijke waardigheid, de openbare orde en het openbaar gezag. Bij misdrijven tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid, genoemd onder punt 4, onderdeel b, kan gedacht worden aan moord, doodslag, vrijheidsberoving, zware mishandeling, het veroorzaken van de dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld en diefstal met geweld.

2. [wederpartij] is op 24 juni 2009, in het kader van zijn sollicitatie naar de functie van beroepsmilitair bij het Commando Landstrijdkrachten, door zijn toekomstig werkgever aangemeld bij de MIVD voor een veiligheidsonderzoek. Naar aanleiding van de uitkomst van dit veiligheidsonderzoek heeft de minister bij besluit van 31 maart 2010 het verzoek om afgifte van de verzochte verklaring afgewezen. Aan dit besluit heeft hij ten grondslag gelegd dat uit het veiligheidsonderzoek is gebleken dat [wederpartij] op 8 februari 2006 is veroordeeld tot 12 uren leerstraf subsidiair 6 dagen jeugddetentie, 50 uren werkstraf subsidiair 25 dagen jeugddetentie en 1 maand jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar voor het medeplegen van poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Voorts heeft de minister bij zijn besluit betrokken dat [wederpartij] op 1 november 2006 is veroordeeld tot 120 uren werkstraf subsidiair 60 dagen jeugddetentie en 1 maand jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar voor poging tot zware mishandeling en wegens het plegen van een misdrijf tegen de openbare orde, te weten het openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen. Door de aard van de door [wederpartij] gepleegde misdrijven en de door de wetgever beoogde beschermde belangen, te weten de openbare orde en het recht op menselijk leven, lichamelijke integriteit en gezondheid, bestaat volgens de minister twijfel aan de mate waarin [wederpartij] in staat is integer gedrag te vertonen. De hiervoor genoemde veroordelingen geven aanleiding te veronderstellen dat onvoldoende waarborgen aanwezig zijn dat [wederpartij] de uit de functie waarvoor hij heeft gesolliciteerd voortvloeiende plichten onder alle omstandigheden getrouwelijk zal volbrengen, aldus de minister. De minister heeft bij zijn standpunt in aanmerking genomen dat hij een terugkijktermijn van acht jaar hanteert en deze nog niet is verstreken. Dat [wederpartij] ten tijde van de veroordelingen minderjarig was, kan volgens de minister niet als bijzondere omstandigheid worden aangemerkt, nu de strafbare feiten en de strafmaat als zwaar moeten worden gekwalificeerd. Daarnaast gaat het om twee veroordelingen en is derhalve sprake van recidive, aldus de minister.

3. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en geoordeeld dat besluit van 23 juli 2010 dient te worden vernietigd wegens strijd met de artikelen 3:2 en 7:12, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Naar haar oordeel had de minister aandacht dienen te besteden aan het tijdsverloop dat is gelegen tussen de aanmelding voor het veiligheidsonderzoek en het besluit van 31 maart 2010. In deze periode is [wederpartij] aangesteld bij het beroepspersoneel van de krijgsmacht en, nadat hij zijn commandant had ingelicht over zijn veroordelingen en met diens uitdrukkelijke toestemming, begonnen met de Algemene Militaire Opleiding (hierna: AMO). Dat de aanstelling onder voorbehoud van de verklaring is geschied, is naar het oordeel van de rechtbank geen grond om vorengenoemde omstandigheden niet in de beoordeling te betrekken. Voorts is de rechtbank van oordeel dat de minister in zijn besluitvorming onvoldoende aandacht heeft besteed aan een rapport opgesteld door Bureau Jeugdzorg Zeeland (hierna: het rapport) waarin de kans op recidive zeer laag wordt ingeschat. De minister heeft de minderjarigheid van [wederpartij] ten tijde van het plegen van de strafbare feiten niet in volle omgang meegewogen bij het nemen van het besluit van 23 juli 2010. Het onverkort vasthouden aan de terugkijktermijn van acht jaar kan naar het oordeel van de rechtbank onder deze omstandigheden niet worden gedragen door de daaraan ten grondslag gelegde overwegingen.

4. De minister betoogt allereerst dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat [wederpartij] aan de omstandigheid dat de commandant van de AMO hem toestemming heeft gegeven om aan de AMO te beginnen, het gerechtvaardigd vertrouwen mocht ontlenen dat de verklaring zou worden verleend. De commandant is niet de wettelijk bevoegde functionaris om toezeggingen over het veiligheidsrisico te doen.

Voorts betoogt de minister dat de aanstelling van [wederpartij] zonder verklaring bij het beroepspersoneel van de krijgsmacht niet als bijzondere omstandigheid kan worden aangemerkt die een afwijking van de Beleidsregeling rechtvaardigt. De beoordeling of iemand dienstgeschikt is en dus aangesteld kan worden komt toe aan de selecteurs van de defensie Personele Diensten en staat volgens de minister los van de inschatting van het veiligheidsrisico, die tot de taak van de MIVD behoort.

Verder bestrijdt de minister de overwegingen van de rechtbank over de minderjarigheid van [wederpartij] ten tijde van de veroordelingen, de kans op recidive en de gehanteerde terugkijktermijn. Onder verwijzing naar de uitspraak van de Afdeling van 29 juli 2009 (zaak nr. 200900091/1/H3) betoogt de minister dat de door hem gehanteerde terugkijktermijn van acht jaar ook ten aanzien van minderjarigen niet onredelijk is. Gelet op de strafbare feiten waarvoor [wederpartij] is veroordeeld, de zware straffen die hij daarvoor opgelegd heeft gekregen en de datering van de veroordelingen, acht de minister de minderjarigheid van [wederpartij] ten tijde van de veroordelingen evenmin een bijzondere omstandigheid die in afwijking van de Beleidsregeling noopte tot afgifte van de verzochte verklaring. Dit geldt volgens de minister eveneens voor de omstandigheid dat het besluit tot afwijzing van de aanvraag om de verklaring ruim negen maanden nadat het veiligheidsonderzoek was aangevraagd en vier maanden nadat [wederpartij] is aangesteld, is genomen.

4.1. De minister is bevoegd een verklaring te weigeren indien onvoldoende waarborgen aanwezig zijn dat de betrokkene onder alle omstandigheden de uit de vertrouwensfunctie voortvloeiende plichten getrouwelijk zal volbrengen. Bij de beoordeling of onvoldoende waarborgen aanwezig zijn, komt de minister beoordelingsvrijheid toe die door de rechter terughoudend dient te worden getoetst.

4.2. Met de rechtbank is de Afdeling van oordeel dat de minister in punt 4 van de Beleidsregeling geen onredelijke invulling heeft gegeven aan de hem toekomende bevoegdheid neergelegd in artikel 8, tweede lid, van de Wvo.

Niet in geschil is dat [wederpartij] in 2006 is veroordeeld voor misdrijven als genoemd in punt 4, aanhef en onder a en b, van de Beleidsregeling. De minister heeft overeenkomstig de Beleidsregeling gehandeld door [wederpartij] geen verklaring te verlenen.

Ingevolge artikel 4:84 van de Awb kan de minister slechts overgaan tot het verlenen van de verklaring indien het weigeren ervan voor [wederpartij] gevolgen heeft die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de Beleidsregeling te dienen doelen.

4.3. Ter zitting van de Afdeling heeft de minister verklaard dat de staatssecretaris van defensie (hierna: de staatssecretaris) [wederpartij] heeft aangesteld bij het beroepspersoneel van de krijgsmacht en hem heeft toegelaten tot de AMO. Het betrof een aanstelling onder voorbehoud van het afgeven van de verklaring. Ingevolge artikel 6 van de Wvo dient de minister uiterlijk binnen 8 weken een besluit te nemen over het afgeven van de verklaring. [wederpartij] is op 24 juni 2009 aangemeld voor het veiligheidsonderzoek, hetgeen betekent dat de termijn als bedoeld in voornoemd artikel liep tot 19 augustus 2009. Na het verstrijken van deze beslistermijn heeft de minister noch de aanvrager van het veiligheidsonderzoek noch zijn feitelijk leidinggevende, de commandant, aan [wederpartij] mededelingen gedaan over de voortgang van het onderzoek of het verloop van de verdere procedure. Bij brief van 25 november 2009 heeft de minister aan [wederpartij] medegedeeld dat hij op de dag van opkomst op 7 december 2009 wordt aangesteld bij het beroepspersoneel van de krijgsmacht. Op deze datum is [wederpartij] ook begonnen met de AMO, welke hij op 2 april 2010 met goed gevolg heeft afgerond. Met de rechtbank is de Afdeling van oordeel dat met deze gang van zaken ten aanzien van [wederpartij] verwachtingen zijn gewekt omtrent het verlenen van de verklaring. Dit geldt te meer nu [wederpartij] onweersproken heeft gesteld dat hij voorafgaand aan zijn aanstelling reeds melding heeft gemaakt van de strafbare feiten waarvoor hij is veroordeeld. Voorts wordt bij dit oordeel in aanmerking genomen dat het niet op de weg van [wederpartij] lag te informeren naar de stand van zaken ten aanzien van de afgifte van de verklaring, nu niet hij maar de staatssecretaris hem heeft aangemeld voor het veiligheidsonderzoek en [wederpartij] derhalve, na het verstrijken van de beslistermijn, niet bedacht hoefde te zijn op een negatief besluit.

Voorts is de Afdeling met de rechtbank van oordeel dat de minister in het besluit van 23 juni 2010 zijn standpunt ten aanzien van de gehanteerde terugkijktermijn van acht jaar gelet op de minderjarigheid van [wederpartij] ten tijde van de gepleegde strafbare feiten en de kans op recidive onvoldoende heeft gemotiveerd. De minister heeft in zijn besluitvorming ten onrechte geen aandacht besteed aan de vraag in hoeverre de gepleegde strafbare feiten aan [werderpartij] in verband met diens minderjarigheid kunnen worden verweten dan wel toegerekend en in hoeverre het gerechtvaardigd is dat aan [werderpartij] op dit moment de mogelijkheid wordt ontnomen een werkkring te vinden die past bij de door hem gevolgde opleiding. Gelet op het rapport van Bureau Jeugdzorg Zeeland van 13 november 2007 lag het op de weg van de minister te motiveren waarom hij in dit geval recidivegevaar aanwezig acht. De enkele verwijzing naar algemene recidivecijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is hiervoor onvoldoende.

De Afdeling is dan ook van oordeel dat de rechtbank met juistheid heeft overwogen dat de minister in zijn besluitvorming onvoldoende aandacht heeft besteed aan bovengenoemde omstandigheden.

Het betoog faalt.

5. De rechtbank heeft gelet op het voorgaande terecht het door [wederpartij] ingestelde beroep tegen het besluit van 23 juli 2010 gegrond verklaard. Zij heeft echter in haar beslissing in strijd met artikel 8:72, eerste lid, van de Awb nagelaten dit besluit te vernietigen. Gelet hierop zal de Afdeling het hoger beroep van de minister gegrond verklaren en de aangevallen uitspraak in zoverre vernietigen. Doende hetgeen de rechtbank zou behoren te doen zal de Afdeling het besluit van 23 juli 2010 alsnog vernietigen. Voor het overige dient de aangevallen uitspraak te worden bevestigd.

6. Het besluit van 7 december 2011 is een besluit als bedoeld in artikel 6:18, eerste lid, van de Awb. De Afdeling zal dit besluit op grond van artikel 6:19, eerste lid, in samenhang met artikel 6:24 van die wet, in de beoordeling betrekken.

6.1. Nu de minister de in overweging 4.3. in aanmerking genomen omstandigheden in dit besluit evenmin concreet en daadwerkelijk heeft betrokken zal de Afdeling dit besluit eveneens vernietigen. De minister dient dan ook nogmaals op het door [wederpartij] gemaakte bezwaar tegen het besluit van 31 maart 2010 te beslissen.

7. De minister dient ten aanzien van [wederpartij] op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten te worden veroordeeld.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

I. verklaart het hoger beroep gegrond;

II. vernietigt de uitspraak van de rechtbank Middelburg van 4 augustus 2011 in zaak nr. 10/810, voor zover de rechtbank hierbij heeft nagelaten het besluit van de minister van defensie van 23 juli 2010, kenmerk DIS2010011199, te vernietigen;

III. vernietigt dit besluit;

IV. bevestigt de aangevallen uitspraak voor het overige;

V. verklaart het beroep tegen het besluit van de minister van defensie van 7 december 2011, kenmerk DIS2011020265, gegrond;

VI. vernietigt dit besluit;

VII. veroordeelt de minister van defensie tot vergoeding van de bij [wederpartij] in verband met de behandeling van het hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1092,50 (zegge: duizendtweeënnegentig euro en vijftig eurocent) toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand.

Aldus vastgesteld door mr. C.H.M. van Altena, voorzitter, en mr. S.F.M. Wortmann en mr. A.B.M. Hent, leden, in tegenwoordigheid van mr. P. Klein, ambtenaar van staat.

w.g. Van Altena w.g. Klein
voorzitter ambtenaar van staat

Uitgesproken in het openbaar op 17 oktober 2012

176-591.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 28/06/2013 | 12:12 uur
Woede om ontslag oorlogsheld 

door Charles Sanders

DEN HAAG -
Irak- en Afghanistan-veteraan kolonel Richard van Harskamp is ontheven uit zijn functie. Landmacht is daarom woedend op het ministerie van Defensie.
   
Van Harskamp (50) gold als veelbelovend stafofficier en gaf leiding aan Task Force Uruzgan, toen de Nederlanders zware strijd leverden met de Taliban en de zoon van generaal Van Uhm sneuvelde.

In april en november 2011 kwam Van Harskamp in opspraak. Zo zou hij de ex-partner van zijn vriendin hebben mishandeld. Maar tot in de hoogste landmachtrangen bleef men de kwaliteiten van de kolonel roemen. De Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken besloot dat er geen reden was om de 'verklaring geen bezwaar' van de kolonel in te trekken. Zonder zo'n VGB kunnen militairen hun werk niet doen. Maar minister Hennis (Defensie) negeerde dat advies en deed Van Harskamp in de ban.

Telegraaf,
vr 28 jun 2013, 05:30   
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 28/06/2013 | 12:13 uur
Ex-bevelhebber Van Harskamp naar rechter 
 
DEN HAAG -
Kolonel en voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, Richard van Harskamp, stapt naar de bestuursrechter. De 50-jarige Afghanistan-veteraan is ontheven uit zijn functie en wil zijn baan terug. Dat meldde zijn advocaat Michael Ruperti vrijdag.
   
Van Harskamp werd eind 2010 veroordeeld tot 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vier mishandelingen van zijn vriendin. In december 2011 kreeg hij een boete van 500 euro opgelegd omdat hij de ex-man van zijn vriendin zou hebben mishandeld door een baksteen tegen zijn scheen te gooien.

Door die twee straffen besloot het ministerie van Defensie de zogenoemde 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken. Zo'n verklaring is nodig om als militair werkzaam te zijn. Volgens de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken was er geen reden om de VGB in te trekken, aldus Ruperti. Daarom volgt nu de stap naar de bestuursrechter.

Telegraaf,
vr 28 jun 2013, 10:41   
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Oorlogsvis op 28/06/2013 | 12:52 uur
Ja.......als je 4 keer je vriendin mishandeld wat ben je dan voor een man ?...geen medelijden met dat soort mannen..van vrouwen blijf je af...ook al slaat ze jou.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 28/06/2013 | 17:26 uur
Kamerbrief MINDEF over veiligheidsonderzoeken

Antwoorden  (http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/Brief%20minister%20Defensie%20-%20veiligheidsonderzoeken_tcm46-206860.pdf)op gestelde vragen.

Mindef,
28-06-2013
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 30/06/2013 | 15:29 uur
Citaat van: telegraaf op 28/06/2013 | 12:12 uur

Irak- en Afghanistan-veteraan kolonel Richard van Harskamp is ontheven uit zijn functie. Landmacht is daarom woedend op het ministerie van Defensie.
   
   

Integer en voorbeeld functie geldt volgens de KL top niet voor deze kolonel?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 30/06/2013 | 15:55 uur
Citaat van: onderofficier op 30/06/2013 | 15:29 uur
Integer en voorbeeld functie geldt volgens de KL top niet voor deze kolonel?
Je hebt hier wel een punt. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 30/06/2013 | 16:34 uur
Citaat van: Lex op 30/06/2013 | 15:55 uur
Je hebt hier wel een punt. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.


Ik ben vooral benieuwd naar: "Zo'n verklaring is nodig om als militair werkzaam te zijn. Volgens de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken was er geen reden om de VGB in te trekken, aldus Ruperti. Daarom volgt nu de stap naar de bestuursrechter."

Dat betekend dus dat ofwel die commissie niet functioneert, ofwel dat er iets speelt waar de commissie geen weet van had.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: onderofficier op 30/06/2013 | 17:03 uur
In de brochure van de MIVD "de vertrouwensfunctie & het veiligheidsonderzoek" staan de redenen waarop de VGB ingetrokken gaat worden.

Handig boekje ;-)   (en zo te lezen wordt de mijne niet ingetrokken en opnieuw verstrekt  :angel:)

Alsof het van belang is geweest, voor de bezwarencommissie, dat betrokkene "zeer belovend" is en dat hij bij de strijd was betrokken waar de zoon van Van Uhm is omgekomen.  Dat lijkt mij niet van belang. Het gaat om de feiten waar betrokkene is voor veroordeeld.
Maar ik zie dit soort onbelangrijkheden bij meer nieuwsberichten waar defensiepersoneel is bij betrokken. Alsof de uitzendingen een vrijbrief zouden mogen zijn voor oa misdragingen.   




Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 30/06/2013 | 21:57 uur
Citaat van: Thomasen op 30/06/2013 | 16:34 uur
Ik ben vooral benieuwd naar: "Zo'n verklaring is nodig om als militair werkzaam te zijn. Volgens de Bezwarencommissie Veiligheidsonderzoeken was er geen reden om de VGB in te trekken, aldus Ruperti. Daarom volgt nu de stap naar de bestuursrechter."
Dat betekend dus dat ofwel die commissie niet functioneert, ofwel dat er iets speelt waar de commissie geen weet van had.
Dat is ook de strekking van mijn opmerking. Defensie is erg rechtlijnig hierin; ze kijken tot 8 jaren terug in "strafdossiers" voor keurlingen.
Maar nu er een Kolonel in de problemen zit haalt het de media en vindt er de gang naar de bestuursrechter plaats. Voor militairen beneden de rang van officier gebeurt dat niet en deze mogen dus gewoon het hek over.
Mocht de Kolonel in het gelijk gesteld worden, dan is er dus jurisprudentie.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 31/01/2014 | 23:37 uur
Militairen keren zich tegen besluit defensietop

Er is een conflict tussen hoge officieren van de landmacht en de top van het ministerie van Defensie. Tientallen militairen, onder wie enkele generaals, scharen zich achter de in opspraak geraakte kolonel Richard van Harskamp, die zijn baan bij het leger dreigt te verliezen. Dat meldt dagblad Trouw.   

Van Harskamp vecht in februari bij de bestuursrechter het besluit van de defensietop aan om hem geen verklaring van geen bezwaar (VGB) meer te geven. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld vanwege een geweldsdelict. Zonder VGB kun je niet meer aan de slag in het leger.

De commandant van de landmacht heeft vanwege de verdiensten van Van Harskamp besloten de kolonel niet te ontslaan, ondanks het advies van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) om hem geen VGB meer te geven. Van Harskamp staat binnen de landmacht bekend als een uitstekend militair en was enige tijd de hoogste man in Afghanistan en Irak.

De kolonel werd twee keer veroordeeld vanwege een geweldsdelict. In 2010 kreeg hij 80 werkstraf voor de mishandeling van zijn vriendin, in 2011 kreeg hij een boete van 500 euro omdat hij een baksteen naar de ex-man van zijn vriendin had gegooid.

Achter de zaak bij de landmacht gaat een breder conflict schuil. De militairen vinden dat de oordelen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn gebaseerd op onvoldoende onderzoek. Een door de defensieleiding ingestelde bezwarencommissie gaf eerder het advies de VGB van Van Harskamp niet in te trekken.

In EenVandaag een gesprek met Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging. Hij neemt het op voor Van Harskamp. Ook spreken we met Hein Dudink, advocaat gespecialiseerd in militair strafrecht.

1Vandaag, 31-01-2014
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 01/02/2014 | 08:46 uur
Tja, met een MWO op je borst was het wellicht wat makkelijker geweest om je te verdedigen tegen het selectieve gedrag van MINDEF in "justitieel gelinkte zaken".....
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Zeewier op 01/02/2014 | 15:05 uur
Stond vrijdag in Trouw:

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.org%2F8mgjuzqe1%2Ftrouw.jpg&hash=5c963913686cb31440b0960199847986e6c67e11) (http://postimg.org/image/8mgjuzqe1/)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Laurens op 01/02/2014 | 20:22 uur
Een VGB wordt onder meer ingetrokken of geweigerd in geval van:

een transactie voor een zeden-, geweldsmisdrijf en/of een overtreding van de Opiumwet (drugs);
een veroordeling met een strafbeschikking of een transactie:

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee moeten net zoals politiemensen van onbesproken gedrag zijn en mogen geen strafblad hebben. Wanneer nog geen vonnis is uitgesproken in een zaak, kan een militair niet op uitzending worden gestuurd.

Persoonlijk vind ik het belachelijk, dat je één keer over de schreef gaat oké, maar meermaals iemand in elkaar gebutst hebben en dan nog stampij lopen maken omdat je verder een verdomt goede militair bent....Maar zoals Rob zei, Mindef is ook niet te flauw geweest op lui op uitzending te sturen en ze bij terugkomst gelijk de poort uit te trappen omdat het VGB is ingetrokken.

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 01/02/2014 | 20:39 uur
Heb je die gegevens uit dit voorschrift (http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/beleidsregel_veiligheidsonderzoeken_defensie_tcm46-208920.pdf) ?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Laurens op 01/02/2014 | 22:46 uur
Citaat van: Lex op 01/02/2014 | 20:39 uur
Heb je die gegevens uit dit voorschrift (http://www.defensie.nl/_system/handlers/generaldownloadHandler.ashx?filename=/media/beleidsregel_veiligheidsonderzoeken_defensie_tcm46-208920.pdf) ?

Gedeeltelijk, tekst is grotendeels een kopie van een vakbondsblaadje. Staat ongeveer hetzelfde alleen dan versimpeld qua tekst.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: mikemans op 02/02/2014 | 11:17 uur
Opmerkelijk. Bij militairen van de onder kaste: (onderofficier of manschap) zijn al talloze vgb's ingetrokken zonder ophef en dan ging het om minder ernstige misdragingen dan deze kolonel betracht.

Als de generaal zo ver gaat voor een kolonel moet hij dat ook doen voor al die anderen.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: KapiteinRob op 02/02/2014 | 11:39 uur
Citaat van: mikemans op 02/02/2014 | 11:17 uur
Opmerkelijk. Bij militairen van de onder kaste: (onderofficier of manschap) zijn al talloze vgb's ingetrokken zonder ophef en dan ging het om minder ernstige misdragingen dan deze kolonel betracht.

Als ik het me goed herinner was bij een borstengrijpende vlagofficier de sanctie een "verbanning" naar CENTCOM. Dat is gevestigd in het barre Tampa.... En als jè stroomstootwapens onder een MWO liggen, is er ook niets loos.....

Op zich vind ik het dus opvallend dat MINDEF van deze kolonel wel de VBG intrekt. Het zegt m.i. nu ook wat over de KL-hotemetoten.... Als het geen officieren betreft, hoor je ze niet.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 09/02/2014 | 17:13 uur
Onderstaand artikel via Twitter verkregen. Het toont maar weer eens aan hoe zuiver er met de belangen van het personeel wordt omgegaan.

Twee Ministers van Defensie...?

Posted on 09/02/2014   
 
Soms kan ik het een militair niet meer uitleggen. In deze zaak wordt de VGB van een militair ingetrokken door de MIVD. Hiertegen wordt bezwaar gemaakt en uiteindelijk geeft de 'Commissie Stolk' het advies om niet tot intrekking over te gaan. Maanden lang zit de militair dan in grote stress thuis wat er met hem gaat gebeuren en of hij zijn baan definitief kwijt zal raken.

Op 16 januari 2014 valt het verlossende bericht van de Minister van Defensie op de mat. Het advies van de 'Commissie Stolk' wordt opgevolgd en de intrekking van de VGB wordt teruggedraaid. Bezwaar gegrond. Was getekend: Minister van Defensie, mevrouw J. A. Hennis-Plasschaert.

Gezien de gevoeligheid van dit onderwerp, kan ik begrijpen dat de bewindsvrouwe de beschikkingen van de MIVD persoonlijk tekent. Door de meer dan grote belangen voor militairen, namelijk een onvermijdelijk ontslag, lijkt mij dat een prima zaak. 

Uiteraard heb ik meteen de militair gebeld met het goede nieuws en hem een meer dan goed weekend gewenst!

De week daarop viel er echter een ontslagbeschikking op de mat. Eveneens getekend op 16 januari 2014 en ook getekend door de Minister van Defensie. Nu met de handtekening van een Commodore eronder. Let op! Ontslagen met ingang van 1 februari 2014!!!!!!

Ik roep al jaren dat militairen de slechtste rechtspositie van heel Nederland hebben. Hier zie je daar weer eens een 'goed' voorbeeld van.

De MIVD heeft te allen tijde inzage in alle registers in Nederland en is dus op de hoogte van al het doen en laten van een militair. Dus alle feiten en omstandigheden zijn reeds door de Minister van Defensie persoonlijk gewogen. Waarom dan toch in haar naam, op zo'n ultra korte termijn tot ontslag kan worden besloten, is onnavolgbaar. Hoe kan ik dit overigens nog uitleggen aan een militair?

Juridisch kan het allemaal, maar de 'echte' Minister van Defensie geeft feitelijk aan dat de militair weer aan het werk kan en de 'andere' Minister van Defensie ontslaat de militair met een week ertussen. Dit is nu precies zo'n voorbeeld waarvan een militair gaat stuiteren van verbijstering en onbegrip.

Deze militair heeft een vrouw en kind en heeft inmiddels al grote financiële problemen. Hij krijgt nu in een week tijd te horen, dat zijn VGB alsnog wordt afgegeven, maar ook dat hij toch wordt ontslagen.     

Er is uiteraard onmiddellijk bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank Den Haag.

U bent gewaarschuwd!

Hein Dudink/De Defensieadvocaat
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/02/2014 | 17:13 uur
'Verdiensten kolonel onvoldoende meegewogen' 

BREDA -
De verdiensten en inzet van voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, Richard van Harskamp, zijn te weinig meegewogen in het besluit om zijn 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken. Dat benadrukte zijn advocaat Michael Ruperti woensdag bij de bestuursrechter in Breda. Van Harskamp werd daarom uit zijn militaire functie ontheven.
 
Het VGB van de kolonel is ingetrokken, omdat hij zich in 2010 en 2011 schuldig heeft gemaakt aan in totaal vijf geweldsdelicten. Hij mishandelde onder meer drie keer zijn levenspartner. Zonder VGB mag Van Harskamp niet meer in het leger functioneren. Daarom vecht de kolonel het besluit van intrekking van zijn VGB bij de bestuursrechter aan.

Problemen

Ruperti wees er onder meer op dat Van Harskamp zelf hulp bij defensie heeft gezocht voor zijn problemen en dat hij daar hard aan heeft gewerkt. Voor de landmacht zelf waren zijn veroordelingen ook geen reden voor ontslag.

Het ministerie van Defensie heeft in de ogen van Ruperti de extreme omstandigheden op de missies van Van Harskamp in Irak en Afghanistan in het besluit om de VGB in trekken, onterecht onderbelicht. ,,Defensie heeft hier niet voldoende belang aan gehecht", concludeert de advocaat, doelend op het goede functioneren van de kolonel tijdens deze moeilijke missies. Om dit argument kracht bij te zetten, was de publieke tribune van de rechtszaal in Breda overladen met militairen die Van Harskamp steunden. Generaal Otto van Wiggen gaf tijdens de zitting aan hoe uitmuntend Van Harskamp altijd als militair heeft gefunctioneerd.

Verleden

Landsadvocaat Eric Daalder pareerde namens het ministerie van Defensie dat het er niet om gaat hoe Van Harskamp in het verleden heeft gefunctioneerd. ,,Over het verleden alleen maar lof. Maar daarna kwamen de geweldsdelicten en moet er nu een nieuwe afweging worden gemaakt."

Van Harskamp betuigde spijt voor zijn misdragingen. ,,Ik praat het niet goed, maar ik heb zelf professionele hulp gezocht en mijn straf ondergaan." Hij vindt het erg dat hij alleen binnen de krijgsmacht kameraadschap heeft gekregen, maar dat 'Defensie' hem heeft neergezet als 'crimineel'. ,,Dat heeft me zeer geraakt. Toch heeft dat mijn loyaliteit aan de minister niet aangetast en kan ik verder als militair."

Uitspraak 26 maart.

Telegraaf,
wo 12 feb 2014, 13:43
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 13/03/2014 | 16:12 uur
Militaire top boos op minister Hennis 

DEN HAAG -
De militaire top en de Nederlandse Officieren Vereniging NOV zijn boos op Defensieminister Jeanine Hennis en haar ambtelijke top. Hun grote onvrede komt door de behandeling van voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, kolonel Richard van Harskamp. Dat heeft brigadegeneraal buiten dienst Ruud Vermeulen, voorzitter van de NOV, tegen het ANP gezegd.
 
De kolonel leidde de missie van de Nederlandse troepen in Uruzgan en heeft daar veel lof geoogst. Toch besloot Hennis op advies van de militaire inlichtingendienst MIVD tot intrekking van de verklaringen van geen bezwaar (VGB). Daarom moet Van Harskamp het veld ruimen. Deze maatregel werd van kracht, omdat de kolonel is veroordeeld voor mishandeling van zijn partner.

Generaal Otto van Wiggen toonde op 12 februari tijdens de rechtszaak over deze kwestie al openlijk zijn ongenoegen. Hij was de baas van Van Harskamp.

Bewust genegeerd

Bij de rechtszaak van de kolonel om zijn verklaring terug te krijgen, heeft Defensie volgens zijn advocaat Michael Ruperti belangrijke rapportages bewust genegeerd. Daarin staat informatie over zijn ,,zwaarwegende en zeer ingrijpende persoonlijke omstandigheden". Die speelden al voordat Van Harskamp op uitzending ging.

De top van Defensie was daarvan op de hoogte. Uiteindelijk werd besloten dat zijn uitzending wel kon doorgaan. Vervolgens heeft hij in Afghanistan onder zeer zware omstandigheden gewerkt en heeft dat volgens zijn superieuren uitmuntend gedaan.

,,Vorig jaar bleek dat Hennis niet op de hoogte van deze bijzondere omstandigheden was. Ik heb haar toen gevraagd haar besluit over intrekking te heroverwegen. Zij besloot op advies van de MIVD een de directie juridische zaken de verklaring toch ingetrokken te houden", vertelt Ruperti. ,,Dat de minister het functioneren van mijn cliënt in Afghanistan onder zeer zware persoonlijke omstandigheden, als niet relevant ter zijde schuift, is een van de zaken die leidt tot zeer veel onvrede bij de legertop en ook de vakbonden."

Dans niet ontspringen

Het tweede punt waar de legertop zeer ontstemd over is, is dat de ambtelijke leiding aangeeft dat hogere officieren de dans bij een misdraging niet mogen ontspringen. Anders is er klassenjustitie. Ruperti: ,,Een vals argument. Ik heb ruim tien zaken als voorbeeld gegeven, waarbij militairen hun VGB werd teruggegeven. In deze zaken ging het om soldaten en korporaals met veel zwaardere veroordelingen, voor zwaardere delicten dan in het geval van kolonel Van Harskamp. Er is dus eerder sprake van een omgekeerde vorm van klassenjustitie."

Volgens oud-generaal Vermeulen wringt de nieuwe regelgeving voor het intrekken van VGB's niet alleen voor Van Harskamp, maar voor alle militairen. ,,Heel veel commandanten en hoge officieren zeggen tegen me dat het zo niet langer kan. Als je, tot een bepaalde hoogte, fouten maakt, moet je de gelegenheid krijgen die goed te maken. Nu raken we onnodig heel goeie mannen en vrouwen kwijt."

Het ministerie van Defensie reageert niet, omdat de zaak Van Harskamp nu onder de rechter is.

Telegraaf, do 13 mrt 2014, 15:32
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 24/04/2014 | 21:00 uur
Bij Defensie heerst onvrede over een te ver doorgeschoten veiligheidsmaatregel. Die zorgt ervoor dat gewaardeerde militairen met een prima staat van dienst buitenspel komen te staan. 

Dat staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer die door ruim vijftig militairen is ondertekend. meldt KRO Eén op Eén.

Sinds 2013 zorgt aangescherpt beleid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) er steeds vaker voor dat de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van militairen wordt ingetrokken, enkel omdat ze een buitenlandse partner hebben. Daardoor kunnen ze geen vertrouwensfunctie uitoefenen, wat geldt voor elke militaire functie bij defensie.

Het gaat om militairen die een relatie hebben met iemand uit een land waarmee Nederland geen inlichtingensamenwerking heeft. Het gaat in ieder geval om partners uit Turkije, Marokko, Indonesië, Rusland, Colombia, Venezuela, Zambia, Ghana, Burundi, Servië, Wit-Rusland en Moldavië.

Zij ontvingen een brief van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) dat ze als mogelijk veiligheidsrisico zijn beoordeeld.

Aanvechten

Het aanvechten van de intrekking van een VGB is lastig en duurt lang. Daardoor zitten militairen en hun gezinnen in onzekerheid over een mogelijk ontslag en verliest defensie goed personeel.

De veiligheidsregel zou zijn doel voorbij schieten, zo betogen de militairen in de brief, die op de site van het actualiteitenprogramma staat. Ze hopen op een politieke oplossing.

www.nu.nl
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 24/04/2014 | 21:03 uur
..........je moet het maar kunnen, schat wij gaan uit elkaar, mag niet van de baas  :dead:

Gelukkig heb ik geen band meer meer met Defensie, mijn buurman heeft een zwarte hond.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Elzenga op 24/04/2014 | 21:14 uur
Na alle NSA onthullingen mag Amerika ook wel op het lijstje dan  8)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 24/04/2014 | 21:50 uur
Toch bizar dat er landen als Marokko, Turkije en Indonesië tussen staan. Dubbele paspoorten, in de politieke top, burgemeesters  is allemaal geen probleem, maar owee als je vrouw uit zo'n land komt.

Hell, Turken konden zelfs hun dienstplicht afkopen hier in NLD...

We hebben zelfs Patriots in Turkije staan, nb. een NAVO lid.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ton de Zwart op 24/04/2014 | 22:04 uur
Het wachten is op het eerste proefproces, met een goede advocaat.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 24/04/2014 | 23:49 uur
De uitzending van Een op Een hieromtrent is hier (http://www.npo.nl/een-op-een/24-04-2014/KN_1657795) terug te zien.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 22/05/2014 | 18:29 uur
Kamerbrief over weigeringen en intrekkingen verklaring van geen bezwaar

Brief  (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/21/kamerbrief-over-weigeringen-en-intrekkingen-verklaring-van-geen-bezwaar/kamerbrief-over-weigeringen-en-intrekkingen-verklaring-van-geen-bezwaar.pdf)van minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer over weigeringen en intrekkingen van de verklaring van geen bezwaar.

Kamerbrief, 21-05-2014
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 23/05/2014 | 11:55 uur
Hoop voor partner thuiszittende militair 

DEN HAAG -
Militairen die op non-actief zijn gezet omdat zij een buitenlandse partner hebben die niet gescreend kon worden, kunnen hopen dat ze alsnog bij defensie mogen blijven werken. Minister Jeanine Hennis (Defensie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de situatie van militairen die zich ,,mogelijk onvoldoende bewust waren" van het partnerbeleid, opnieuw wordt bekeken. ,,Ik laat onderzoeken of er per geval maatwerk mogelijk is."
 
Advocaat Michael Ruperti schreef eerder aan de Tweede Kamer een brandbrief over dit probleem namens tientallen militairen. Met een aantal landen, waaronder Rusland, Ghana en Moldavië, heeft Nederland geen samenwerkingsverband met hun inlichtingendiensten. Partners uit die landen kunnen niet worden gescreend.

De Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van militairen kan dan worden ingetrokken omdat ze een buitenlandse partner hebben, van wie de betrouwbaarheid niet kan worden vastgesteld. Zonder deze verklaring mag een militair niet werken.

Ruperti zelf kent 12 van dit soort gevallen. Volgens hem zijn bij de militaire vakbonden ook tientallen zaken bekend.

Telegraaf, vr 23 mei 2014, 10:52
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 26/06/2014 | 09:21 uur
Defensie ontslaat vaderlandse held die verliefd werd

Hij is uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan, beveiligde Geert Wilders en was chauffeur van generaals en de directeur van de veiligheidsdiensten. Saïd was zelfs een van de kistdragers bij de begrafenis van prins Bernhard en heeft als een van de weinigen in Nederland een blik geworpen in de koninklijke graftombe in Delft. Maar na vijftien jaar en talloze onderscheidingen wordt Saïd (33) ontslagen door defensie vanwege het huwelijk met zijn Marokkaanse vrouw.

Voormalig sluipschutter Saïd zit al 22 maanden thuis. 'Het begon toen ik wilde solliciteren op een nieuwe functie binnen defensie.' Hij wilde een opleiding volgen om sportinstructeur te worden, maar het krijgen van de benodigde papieren duurde langer dan normaal.

Gekke vragen
Er kwam een telefoontje van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). 'Ik kreeg opeens een gesprek waarin gekke vragen werden gesteld, alsof ze me niet meer vertrouwden. Ze vroegen of ik schulden had, maar ook of ik vreemd ging of drugs gebruikte. Ook stelden ze opvallend veel vragen over mijn partner.'

Er kwam een probleem met zijn Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), verplicht voor werknemers van defensie. Deze moet om de vijf jaar opnieuw aangevraagd worden en kan ingetrokken worden als iemand chantabel is, of een partner heeft uit een land waar geen inlichtingenrelatie mee is.

Saïd vindt het vreemd: 'Ik heb zelf gemeld dat ik een partner in Marokko had gevonden. Ik was verliefd geworden en getrouwd, dat lijkt me geen probleem.' Zijn leidinggevende hielp zelfs mee om het papierwerk in orde te maken om Saïds partner naar Nederland te halen. Inmiddels woont zij in Nederland en is ze zwanger van zijn tweede kind.

    Het MIVD-beleid

    Veiligheidsonderzoek is maatwerk. Hoe ver wil de minister gaan? Elke vijf jaar worden militairen opnieuw door de MIVD gescreend. Dat kan ook 
als er sprake is van een bijzondere situatie, zoals militairen die op missie worden uitgezonden. Ook familie, vrienden en de partner worden onder de loep genomen, omdat ook die een risico kunnen vormen.

    Tussen 2010 en 2013 heeft de MIVD zo'n 64.000 veiligheidsonderzoeken uitgevoerd. In die periode zijn ruim honderd VGB's ingetrokken. In twintig gevallen zou de VGB zijn ingetrokken, omdat de partner van de militair in een land woont of heeft gewoond waarmee Nederland geen samenwerkingsverband heeft.

'En toch vindt de MIVD mij een gevaar. Ik kan het niet geloven. Ik heb gevochten om in het buitenland democratie te brengen, maar heb niet de vrijheid om te trouwen met wie ik wil.'

Saïd zit thuis en wordt in oktober definitief ontslagen. 'Na vijftien jaar defensie moet ik opeens solliciteren. Ik kan nergens aankomen met het verhaal dat ik nooit mis op 1500 meter.' Als hij wist wat de gevolgen waren van zijn partnerkeuze, had Saïd misschien wel een andere beslissing genomen. 'Defensie is een belangrijk deel van mijn leven. Misschien was ik dan wel niet gaan trouwen.'

Revu (http://www.revu.nl/nu-in-revu/defensie-ontslaat-vaderlandse-held-verliefd-werd/)
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 26/06/2014 | 10:44 uur
Triest............waar blijven de bonden nu met de altijd grote muil....................
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 26/06/2014 | 10:50 uur
Citaat van: Ros op 26/06/2014 | 10:44 uur
Triest............waar blijven de bonden nu met de altijd grote muil....................

Volledig mee eens!
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Oorlogsvis op 26/06/2014 | 11:34 uur
Citaat van: A.J. op 24/04/2014 | 21:50 uur
Toch bizar dat er landen als Marokko, Turkije en Indonesië tussen staan. Dubbele paspoorten, in de politieke top, burgemeesters  is allemaal geen probleem, maar owee als je vrouw uit zo'n land komt.

Hell, Turken konden zelfs hun dienstplicht afkopen hier in NLD...

We hebben zelfs Patriots in Turkije staan, nb. een NAVO lid.
Dat is typisch Nederlands...als je ook zegt dat je op Wilders stemt op een verjaardag kijken mensen je afkeurend aan..maar o...wat als diezelfde mensen een Marrokaanse buurman krijgen ?..dat vinden ze niet bepaald leuk hoor !
Nederlanders zijn eigenlijk helemaal niet zo tolerant als dat ze de buitenwereld willen doen geloven....daarom heb ik ook geen Nederlandse vrouw maar een Colombiaanse  ;D

Wat betreft die Said is het wel triest voor hem ja..typisch een bureaucratische beslissing van een of andere MIVD hotemetooot
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 26/06/2014 | 12:14 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 26/06/2014 | 11:34 uur
daarom heb ik ook geen Nederlandse vrouw maar een Colombiaanse  ;D

Op het forum kennen we gelukkig geen  Verklaring van Geen Bezwaar  :lol:

Citaat
..typisch een bureaucratische beslissing van een of andere MIVD hotemetooot

niet echt.....MIVD is zuiver uitvoerend. Hier mag je het kabinet en in bijzonder MINDEF op aanspreken.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 02/07/2014 | 17:02 uur
VGB: Maatwerk voor militairen met buitenlandse partner

In de afgelopen maanden heeft de AFMP intensief in de media en bij de Kamer aandacht gevraagd voor militairen die Defensie moe(s)ten verlaten omdat de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) was ingetrokken. Een relatie met een buitenlandse liefde was de hoofdreden voor de intrekking. De inspanningen van de AFMP hebben succes gehad, want Defensie komt terug op haar schreden.

VGB

Op woensdag 2 juli heeft de minister aan de Tweede Kamer namelijk bevestigd dat Defensie maatwerk zal toepassen voor die militairen die vóór 1 november 2013 al een buitenlandse partner hadden en waarvan op basis daarvan de VGB  is ingetrokken. Deze militairen worden volgens de minister geplaatst op een functie binnen Defensie waarvoor geen VGB is vereist. De minister geeft wel aan dat dit betekent dat zo'n militair gedurende die periode niet op uitzending kan. Bij een uitzending is immers een VGB vereist.

Als AFMP willen we op korte termijn met Defensie in gesprek gaan. Onze leden waarvan de VGB is ingetrokken willen liefst vandaag nog weten wat er nu echt gaat gebeuren. Er lopen immers nog juridische procedures.

Ook wil de AFMP helderheid over de houdbaarheid van de landenlijst en de rechtspositionele consequenties. De minister gaf vanmiddag aan dat zo'n lijst niet in beton is gegoten.

AFMP, 02-07-2014
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 02/07/2014 | 17:13 uur
Citaat van: AFMP op 02/07/2014 | 17:02 uur
Deze militairen worden volgens de minister geplaatst op een functie binnen Defensie waarvoor geen VGB is vereist. De minister geeft wel aan dat dit betekent dat zo'n militair gedurende die periode niet op uitzending kan. Bij een uitzending is immers een VGB vereist.
Is het correct te veronderstellen dat:
1. de militair is beperkt verplaatsbaar/inzetbaar, waardoor
2. geen ervaringsopbouw plaatsvindt en
3. solliciteren verticaal/horizontaal onmogelijk wordt?
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 02/07/2014 | 17:38 uur
En hoeveel functies zijn er binnen Defensie waar je geen risico kan zijn voor de veiligheid, inzetbaarheid en niet afgeperst kan worden ?

De bonden denken hiermee de oplossing te hebben gevonden voor het probleem en werken zelf mee aan het proces om mensen die geen geen VGB meer krijgen indirect de poort uit te werken. Zij gaan van ellende zelf wel weg.......

Als ik het goed begrijp kan een Nederlander afkomstig uit Marokko zonder problemen bij Defensie aan de slag en krijgt een VGB. Ondanks dat er geen samenwerkingsovereenkomst is met het land van afkomst ?Hoe kan je dan bepalen of de militair of zijn naaste familie geen banden heeft met ongewenste mensen/groeperingen o.i.d ?

Werken bij Defensie.....je moet het maar kunnen durven  :sick:

En ik dacht dat bij Defensie "niet discrimineren" hoog in het vaandel stond ?.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 14/10/2014 | 22:42 uur
Ex-bevelhebber Uruzgan mag bij Defensie blijven

ZEIST - Kolonel Richard van Harskamp krijgt zijn baan bij Defensie terug. Een rechtszaak over zijn dreigende ontslag is deze week op het laatste moment afgeblazen.

De legerofficier mishandelde zijn vriendin en haar ex-man in Zeist. Na twee veroordelingen door de rechter schorste Defensie hem en dreigde hij zijn aanstelling bij de Koninklijke Landmacht te verliezen.

ISOLEMENT

Van Harskamp, die in 2008 bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan was, raakte daardoor naar eigen zeggen in een sociaal isolement. Hij stapte naar de rechter, maar de zaak ging volgens BN De Stem niet door omdat minister Hennis besloten heeft dat hij toch mag blijven.

De affaire wekte onder militairen veel beroering. Collega-officieren roemen Van Harskamp onder meer om de manier waarop hij onder zware omstandigheden zijn werk in Afghanistan zijn werk heeft gedaan.

Volgens BN De Stem is niet bekend waarom de minister van Defensie van mening is veranderd.

RTV Utrecht,  dinsdag 14 oktober 2014, 20:23 uur
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 15/10/2014 | 15:35 uur
Citaat
Ex-bevelhebber Uruzgan mag bij Defensie blijven

Volgens BN De Stem is niet bekend waarom de minister van Defensie van mening is veranderd

Weet een van de wat hoger in de boom zittende vriendjes van de kolonel iets over Hennis wat de buitenwacht niet mag weten? Het riekt weer naar klassenjustitie.

Citaat
De affaire wekte onder militairen veel beroering. Collega-officieren roemen Van Harskamp onder meer om de manier waarop hij onder zware omstandigheden zijn werk in Afghanistan zijn werk heeft gedaan.

Ach natuurlijk, het inmiddels, wegens ingetrokken VGB ontslagen voetvolk heeft bij de airco onder het genot van een biertje vakantie gevierd daar...

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 15/10/2014 | 16:06 uur
Citaat van: A.J. op 15/10/2014 | 15:35 uur
Weet een van de wat hoger in de boom zittende vriendjes van de kolonel iets over Hennis wat de buitenwacht niet mag weten? Het riekt weer naar klassenjustitie.
Helaas zijn de diepere achtergronden niet bekend, maar het riekt daar idd naar.
Citaat van: A.J. op 15/10/2014 | 15:35 uur
Ach natuurlijk, het inmiddels, wegens ingetrokken VGB ontslagen voetvolk heeft bij de airco onder het genot van een biertje vakantie gevierd daar...
Ik ben benieuwd naar de jurisprudentie voor diverse van dit soort zaken die nog spelen.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 31/10/2014 | 15:45 uur
Stand van zaken over intrekking van de Verklaring van Geen Bezwaar(VGB) door buitenlands verblijf van de partner

Brief MINDEF omtrent de problematiek (http://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=69d248dc-eea8-4d02-bd33-dce02113a5d6&title=Stand%20van%20zaken%20over%20intrekking%20van%20de%20Verklaring%20van%20Geen%20Bezwaar%28VGB%29%20door%20buitenlands%20verblijf%20van%20de%20partner.docx).

Kamerbrief, 31-10-2014
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 04/11/2014 | 18:35 uur
Conflict ex-bevelhebber en Defensie opgelost

Een juridisch conflict tussen een vroegere bevelhebber van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan en het ministerie van Defensie is opgelost. Kolonel Richard van Harskamp, die de afgelopen twee jaar vanwege dat conflict thuis zat, kan weer aan het werk bij Defensie.

Dat heeft het ministerie dinsdag laten weten. Van Harskamp werd eind 2010 veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vier mishandelingen van zijn vriendin. In december 2011 kreeg hij een boete van 500 euro opgelegd, omdat hij een baksteen tegen het been van de ex-man van zijn vriendin had gegooid. Door die twee straffen besloot Defensie de zogenoemde 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken, waardoor Van Harskamp niet meer als militair kon werken.

Volgens de bestuursrechter in Breda had Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert juist gehandeld in deze kwestie. Van Harskamp ging vervolgens tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State. Maar die zaak is dinsdag ingetrokken, zei zijn advocaat Michael Ruperti tegen persbureau ANP.

Aanleiding daarvoor is het besluit van Defensie om Van Harskamp ,,gelet op bijzondere persoonlijke omstandigheden" te plaatsen op een functie bij een onderzoeksinstituut waarvoor geen VGB is vereist. Als Van Harskamp die functie heeft vervuld, kan hij na een hernieuwd veiligheidsonderzoek voor een volgende vertrouwensfunctie in aanmerking komen, aldus Defensie. Omdat het om een persoonlijke zaak gaat, kan Defensie er verder niet op ingaan.

Ook de advocaat kon inhoudelijk niets zeggen. Wel zei hij dat Van Harskamp verheugd is met het besluit van Defensie en dat hij blij is dat hij weer aan het werk kan.

ANP, 04-11-2014 17:51
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Enforcer op 04/11/2014 | 19:04 uur
Ik kan mij voorstellen dat voor het niveau van soldaten en korporaals er meer van dat soort functies zijn, zodat niet alleen een kolonel zonder VGB verder mag.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 12/01/2015 | 16:08 uur
Militairen met buitenlandse partner naar rechter

Een aantal militairen met een buitenlandse partner stapt naar de rechter omdat zij al maanden geschorst thuis zitten. De schorsing is het gevolg van het feit dat hun partner niet gescreend kan worden.

Die screening is noodzakelijk voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), een vereiste voor militairen op een vertrouwensfunctie of op missie. Daarvoor is ook informatie over de partner nodig. Met de inlichtingendiensten van een fors aantal landen heeft Nederland geen samenwerkingsverband, waardoor de partnerscreening niet mogelijk is. Het niet hebben van een VGB leidt uiteindelijk tot ontslag van de militair. Een VGB wordt afgegeven door de MIVD, de militaire inlichtingendienst.

Volgens advocaat Sébas Diekstra, die vijf geschorste militairen bijstaat, waren veel militairen niet op de hoogte van de partnerregeling. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie meldde eind oktober dat er nog wordt gewerkt aan de regeling, die er ook voor zou zorgen dat militairen tijdelijk werk krijgen zonder dat daarvoor een screening nodig is, zegt Diekstra. Als er alsnog genoeg gegevens op tafel komen over de partner, kan een definitief besluit worden genomen over de toekomst van de betrokken militair.

Diekstra: ,,Het is goed dat de minister deze toezegging heeft gedaan, maar het is nu tijd om daadwerkelijk met maatwerk voor de betreffende militairen te komen. Mijn cliënten zitten maar te wachten op een antwoord. Dit blijft maar uit en de onzekerheid begint zijn tol te eisen.''

12-1-15 - 12:40  bron: ANP   
Titel: Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: bergd op 21/01/2015 | 06:10 uur
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3834182/2015/01/21/Relatie-met-Turkse-vriend-kost-militair-haar-baan.dhtml

Relatie met Turkse vriend kost militair haar baan

De top van de landmacht keert zich tegen de minister van Defensie bij het dreigende ontslag van een militair. De vrouw, korporaal Yvette, is volgens Defensie een risico, omdat ze een Turkse vriend heeft.
 
Omdat de militaire inlichtingendienst (MIVD) geen samenwerkingsrelatie heeft met de Turkse inlichtingendiensten, kan Nederland geen goed onderzoek doen naar de achtergronden van haar partner. Het gevolg daarvan is dat haar verklaring van geen bezwaar wordt ingetrokken en ze haar baan kwijtraakt.

In een steunbetuiging noemen drie van haar leidinggevenden, onder wie landmachtbaas luitenant-generaal De Kruif, de situatie 'onbegrijpelijk en onuitlegbaar'. Ze vinden het onacceptabel dat nota bene van Turkije, een NAVO-lidstaat en een land waarmee Nederland veelvuldig samenwerkt, geen informatie kan worden verkregen. De drie vinden dat Defensie en de MIVD alles in het werk moeten stellen om informatie over de partner te verkrijgen, mede omdat de vrouw een uitstekende staat van dienst heeft.

'Nederland maakt zich hiermee belachelijk'
De militair in kwestie, die al 13 jaar bij Defensie werkt en twee keer naar Afghanistan werd uitgezonden, is een procedure begonnen om de beslissing terug te draaien. ,,Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk,'' zegt haar advocaat, Michael Ruperti. ,,Blijkbaar vertrouwen we de inlichtingen van een partnerland niet.''

Defensie zegt niet te kunnen reageren, omdat er onlangs Kamervragen zijn gesteld over de problematiek van militairen met buitenlandse partners. Bovendien is er een rechtszaak aangekondigd.
Titel: Re:Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: dudge op 21/01/2015 | 09:37 uur
Terwijl er gewoon tientallen turken in dienst zijn. Dit beleid is totaal niet uit te leggen.
Titel: Re:Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: Ros op 21/01/2015 | 12:27 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 09:37 uur
Terwijl er gewoon tientallen turken in dienst zijn. Dit beleid is totaal niet uit te leggen.

Dit is geen beleid en er is ook geen waterdicht beleid van te maken. Heb je relaties en/of familie met "ongewenste" kenmerken die nog nooit met Justitie in aanraking zijn gekomen weet de MIVD/AIVD dat ook niet.
Titel: Re:Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: HermanB op 21/01/2015 | 13:49 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 09:37 uur
Terwijl er gewoon tientallen turken in dienst zijn. Dit beleid is totaal niet uit te leggen.
Niet dat ik een voorstander ben van deze manier van handelen maar bij die Turken kan gewoon een veiligheidsonderzoek gedaan worden aangezien ze een Nederlands paspoort hebben.
Titel: Re:Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: dudge op 21/01/2015 | 15:45 uur
Citaat van: Ros op 21/01/2015 | 12:27 uur
Dit is geen beleid en er is ook geen waterdicht beleid van te maken. Heb je relaties en/of familie met "ongewenste" kenmerken die nog nooit met Justitie in aanraking zijn gekomen weet de MIVD/AIVD dat ook niet.

Blijkbaar is het dus wel beleid. Van een partner moet een betrouwbaar verslag komen van een bevriende inlichtingendienst. Is dat er niet, geen VGB.
Meest kwalijke aan dit beleid is nog wel dat er niet over gecommuniceerd wordt. Nu is het natuurlijk logisch dat een dienst niet openbaar wil maken met wie welke relatie wordt onderhouden, maar dat wordt nu toch indirect gedaan, dus communiceer dan ook open, dan weet eenieder tenminste vooraf waar hij/zij aan toe is. Zou al de helft van de ellende schelen. Blijf het vaag beleid vinden. Want het nut ontgaat mij een beetje. Als het gaat om honeytrapping, is het namelijk juist die dienst die daar achter zit.
Titel: Re:Relatie met Turkse vriend kost militair baan
Bericht door: A.J. op 21/01/2015 | 18:12 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 15:45 uur
Blijkbaar is het dus wel beleid. Van een partner moet een betrouwbaar verslag komen van een bevriende inlichtingendienst. Is dat er niet, geen VGB.
Meest kwalijke aan dit beleid is nog wel dat er niet over gecommuniceerd wordt. Nu is het natuurlijk logisch dat een dienst niet openbaar wil maken met wie welke relatie wordt onderhouden, maar dat wordt nu toch indirect gedaan, dus communiceer dan ook open, dan weet eenieder tenminste vooraf waar hij/zij aan toe is. Zou al de helft van de ellende schelen. Blijf het vaag beleid vinden. Want het nut ontgaat mij een beetje. Als het gaat om honeytrapping, is het namelijk juist die dienst die daar achter zit.

Men moet niet zo verontwaardigd doen want dit was al tijden bekend, het staat nb in dit topic:

Citaat van: Ros op 24/04/2014 | 21:00 uur

Het gaat om militairen die een relatie hebben met iemand uit een land waarmee Nederland geen inlichtingensamenwerking heeft. Het gaat in ieder geval om partners uit Turkije, Marokko, Indonesië, Rusland, Colombia, Venezuela, Zambia, Ghana, Burundi, Servië, Wit-Rusland en Moldavië.

Wat ik veel vreemder vind is het volgende:

Citaat
In een steunbetuiging noemen drie van haar leidinggevenden, onder wie landmachtbaas luitenant-generaal De Kruif, de situatie 'onbegrijpelijk en onuitlegbaar'. Ze vinden het onacceptabel dat nota bene van Turkije, een NAVO-lidstaat en een land waarmee Nederland veelvuldig samenwerkt, geen informatie kan worden verkregen. De drie vinden dat Defensie en de MIVD alles in het werk moeten stellen om informatie over de partner te verkrijgen, mede omdat de vrouw een uitstekende staat van dienst heeft.

Bij al die kerels die wachten op een VGB danwel er ondertussen al uitgetrapt zijn wegens het ontbreken van een VGB omdat ze een partner hebben uit een "fout" land hoorde ik alleen de bonden en Ruperti. De hogere legerleiding hoorde ik niet. Is het omdat het nu een vrouw betreft en dat is extra zielig ofzo?

Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 21/01/2015 | 18:15 uur
Citaat van: A.J. op 21/01/2015 | 18:12 uur
Men moet niet zo verontwaardigd doen want dit was al tijden bekend, het staat nb in dit topic:

Ja, daar is men proefondervindelijk achtergekomen. Laat de MIVD gewoon een lijst op intranet zetten met uit welke landen je geen serieuze relatie aan mag gaan.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 21/01/2015 | 18:20 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 18:15 uur
Ja, daar is men proefondervindelijk achtergekomen. Laat de MIVD gewoon een lijst op intranet zetten met uit welke landen je geen serieuze relatie aan mag gaan.

10 Juni 2014: AFMP publiceert lijst geheime (http://afmp.nl/inhoud/nieuws/afmp-publiceert-lijst) landen.

Nu niet net gaan doen of men van niets wist. En dat geldt met name voor de hogere legerleiding die er plotseling wat van gaat vinden.


Edit als aanvulling: Dit staat even los van het feit wat ik van dit beleid vind, mijn mening heb ik in dit topic wel vaker lopen ventileren.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 21/01/2015 | 22:25 uur
Citaat van: A.J. op 21/01/2015 | 18:20 uur
10 Juni 2014: AFMP publiceert lijst geheime (http://afmp.nl/inhoud/nieuws/afmp-publiceert-lijst) landen.

Nu niet net gaan doen of men van niets wist. En dat geldt met name voor de hogere legerleiding die er plotseling wat van gaat vinden.


Edit als aanvulling: Dit staat even los van het feit wat ik van dit beleid vind, mijn mening heb ik in dit topic wel vaker lopen ventileren.

Daar heb je zeker gelijk in. De uitlating van de Kruif tov dit dossier is opvallend. En het is ook zeker niet iets dat nieuw speelt. Maar wie weet komt er hierdoor wat beging in.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 21/01/2015 | 22:39 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 22:25 uur
De uitlating van de Kruif tov dit dossier is opvallend.
Denk ook aan de affaire rond van Harskamp.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 13/02/2015 | 16:11 uur
Maatwerk bij intrekking Verklaring van Geen Bezwaar vanwege onvoldoende gegevens partner

Brief (http://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=3bec7f67-8d5b-42c4-894e-365814abf039&title=Maatwerk%20bij%20intrekking%20Verklaring%20van%20Geen%20Bezwaar%20vanwege%20onvoldoende%20gegevens%20partner.doc) van Mindef betreffende de problemen rondom militairen met "buitenlandse" partners.

Kamerbrief, 13-02-2015
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Huzaar1 op 13/02/2015 | 16:48 uur
Citaat van: Thomasen op 21/01/2015 | 22:25 uur
Daar heb je zeker gelijk in. De uitlating van de Kruif tov dit dossier is opvallend. En het is ook zeker niet iets dat nieuw speelt. Maar wie weet komt er hierdoor wat beging in.

Nope, valt ook wel mee.
Hij wordt er veelvuldig voor aan zijn mouw getrokken.
Hij reageert wel vaker wat vreemd en 'assertief', ook over het niet dragen van uniform bv.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 05/06/2015 | 18:48 uur
Defensie teruggefloten om intrekken VGB 

DEN HAAG -
Militaire inlichtingendienst MIVD en minister Jeanine Hennis (Defensie) mogen vertrouwensverklaringen van militairen niet alleen intrekken op grond van een strafrechtelijke veroordeling. Dat heeft de Raad van State deze week in zaken van drie militairen bepaald. Zonder deze verklaring van betrouwbaarheid kunnen militairen niet bij Defensie werken met als gevolg dat ze worden geconfronteerd met ontslag.
 
De MIVD en de minister moeten ook kijken naar persoonlijke omstandigheden en het oordeel van de commandant van de betreffende militair. In deze drie zaken die advocaat Michael Ruperti aanspande, is dat niet gebeurd en is het besluit om de zogenoemde Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van de betrokkenen in te trekken, vernietigd. Hennis moet in hun zaken een nieuwe beslissing nemen.

Ruperti, die in militaire zaken is gespecialiseerd, luidde drie jaar geleden de noodklok over deze situatie. Het door Defensie voorgenomen ontslag van militairen die met politie of justitie in aanraking waren gekomen, zorgde voor grote onrust op de werkvloer. Veel commandanten uitten hun zorgen hierover, constateerde hij toen. ,,Ze vrezen hierdoor het verlies van veel en essentiële kennis en ervaring. Het gaat namelijk vaak om zeer ervaren mensen. Het gaat hier niet om zware misdrijven, het gaat niet om gevangenisstraffen."

,,De uitspraak is een flinke tik op de vingers van de minister en de MIVD", zegt Ruperti in reactie op de uitspraken. ,,Die zet een stop op de huidige toepassing van het VGB-beleid, die dus ook een doorn is in de ogen van de militaire commandanten. Ik roep de minister op om de huidige VGB-onderzoeken tijdelijk te stoppen. Oude zaken moeten worden herzien. Dat betekent dat van veel militairen die zijn uitgeprocedeerd moet worden bekeken of ze alsnog hun VGB kunnen terugkrijgen."

Een woordvoerder van Defensie zegt niet specifiek op de zaken te kunnen ingaan. Defensie bestudeert de uitspraken nog. Wel wijst de zegsman op een nieuwe regeling die is ingegaan. Daarbij wordt de zienswijze van de commandant wel meegenomen en wordt ook rekening gehouden met ,,diverse factoren".

Telegraaf, vr 05 jun 2015, 16:42 
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 15/10/2015 | 16:00 uur
Kamerbrief omtrent ontwikkelingen rondom de VGB

Brief  (http://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=90e0f29d-9643-46e7-86fb-66803e310a30&title=Ontwikkelingen%20Verklaring%20van%20Geen%20Bezwaar%20%28VGB%29-beleid.doc)omtrent ontwikkelingen Verklaring van Geen Bezwaar (VGB)-beleid met in bijlage het rapport  "Evaluatie beleid veiligheidsonderzoeken" (http://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=0e983805-fc88-4563-8538-8d1f5f92c705&title=Rapport%20%27Evaluatie%20beleidsregel%20veiligheidsonderzoeken%20Defensie%27.pdf).

Kamerbrief, 15-10-2015
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 15/10/2015 | 16:21 uur
'Mogelijk zaken omstreden screening intrekken'

DEN HAAG -
Advocaat Michael Ruperti overweegt de lopende rechterlijke procedures te stoppen over het intrekken van vertrouwensverklaringen voor militairen. Hij reageert daarmee op maatregelen die minister Jeanine Hennis (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gemeld.
   
Het mag niet zo zijn dat een militair wordt ontslagen, omdat de overheid over onvoldoende gegevens over de buitenlandse partner beschikt. Voor bepaalde militairen met vertrouwensfuncties is een nieuwe veiligheidscategorie ingevoerd die iets soepeler is dan het huidige niveau, schreef Hennis in een brief aan de Kamer.

Ruperti treed op namens verschillende cliënten die hun baan bij Defensie verloren of dreigden te verliezen, door een relatie met een buitenlandse partner. Het ging om partners van wie de militaire inlichtingendienst MIVD hun gangen niet kon controleren, omdat ze uit landen komen waar deze dienst geen contacten met zusterdiensten heeft.

Telegraaf, do 15 okt 2015, 16:02
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 15/10/2015 | 18:23 uur
Interessant rapport wel.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 15/10/2015 | 18:31 uur
Citaat van: Thomasen op 15/10/2015 | 18:23 uur
Interessant rapport wel.
Inderdaad. Wordt veel werk voor de afdeling JDV vanwege de toename aan bezwaarschriften.
Titel: Re:Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 01/02/2016 | 18:26 uur
Kamerbrief over voortgang aanpassingen beleid Verklaring van Geen Bezwaar (VGB)

Brief  (//http:///%3E%3Cbr%20/%3E%3Cbr%20/%3EBrief%20van%20minister%20Hennis-Plasschaert%20(Def)%20aan%20de%20Tweede%20Kamer%20over%20de%20voortgang%20van%20de%20aanpassingen%20van%20het%20beleid%20rondom%20de%20Verklaring%20van%20Geen%20Bezwaar%20(VGB).)van minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpassingen van het beleid rondom de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB).

Kamerbrief, 01-02-2016
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 13/07/2016 | 22:00 uur
Man verliest baan vanwege nationaliteit van zijn vrouw

HEERHUGOWAARD Een 31-jarige wachtmeester bij de Marechaussee wordt waarschijnlijk ontslagen, omdat zijn vrouw uit een land komt dat door de Nederlandse inlichtingendienst als 'vijandig' wordt gezien.

Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De man uit Heerhugowaard is bijna tien jaar werkzaam bij de Marechaussee, maar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) trok de verklaring geen bezwaar (VGB) twee jaar geleden in, omdat hij getrouwd is met een vrouw uit Moldavië.

Miscommunicatie
Zonder die verklaring is het niet mogelijk om een vertrouwensfunctie te bekleden bij de Marechaussee. De man gaf al in 2010 aan dat hij ging trouwen met een Moldavische, maar zijn leidinggevende koppelde dat nooit terug naar de MIVD. In 2013 kwam de MIVD zelf achter het huwelijk en besloot het de VGB in te trekken.

Dat gebeurde omdat de MIVD de veiligheidsdienst van Moldavië niet als vriendschappelijk beschouwt, vanwege de rechtstreekse connectie met Rusland. Het vermoeden bestaat dat het land spionnen inzet, zo ook mogelijk de vrouw van de Heerhugowaarder.

Werkloos
"Ik ben er kapot van. Mijn hele wereld is in elkaar gestort. Mijn carrière is voorbij en nu zit ik thuis", zei de man over de zaak. Intussen is hij al drie jaar niet aan het werk, waardoor de man - ongeacht de uitspraak van de rechtbank over enkele weken - waarschijnlijk niet kan terugkeren bij zijn werkgever. De strenge regels bij de Marechaussee maken dat onmogelijk.

RTV-NH, woensdag 13 juli 2016  |  14:08
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 13/07/2016 | 22:16 uur
Ik blijf me hier over verbazen.
Het is echt een onzin beleid, bereiken we helemaal niets mee.
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Ros op 14/07/2016 | 12:42 uur
Als ik het goed begrijp mag een vriendin uit een 'vijandig' land wel maar mee trouwen is taboe ?
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Huzaar1 op 14/07/2016 | 19:27 uur
Citaat van: Ros op 14/07/2016 | 12:42 uur
Als ik het goed begrijp mag een vriendin uit een 'vijandig' land wel maar mee trouwen is taboe ?

Nee, ook als je gewoon een langdurige intieme relatie hebt is het afkeur.
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: A.J. op 14/07/2016 | 22:32 uur
In het verlengde van de VGB's:

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2F3H8ep3K.jpg&hash=7e0b34b9c74f58ac3aebf5566f3f8b1fb1ff2477)
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 26/08/2016 | 17:26 uur
Strenger VGB-beleid voor september 2015 onrechtmatig

De minister van Defensie mag het ontbreken van voldoende informatie over het gedrag van levenspartners pas vanaf 1 september 2015 gebruiken als een reden om militairen met een vertrouwensfunctie hun Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) af te nemen. Dat heeft de Raad van State op 24 augustus in hoger beroep bepaald in een door de Marechausseevereniging aangespannen rechtszaak.

De zaak betreft een marechaussee die sinds 2008 werkzaam is bij de Brigade Grensbewaking. In 2013 werd een hernieuwd veiligheidsonderzoek naar hem uitgevoerd. Daarbij meldde hij inmiddels getrouwd te zijn met een vrouw van Oost-Europese afkomst, die sinds april 2013 met een geldige verblijfsvergunning in Nederland woont, samen met hem en hun kind.

In februari 2014 besloot de minister van Defensie de VGB van de marechaussee in te trekken. Als doorslaggevend argument werd aangevoerd dat het veiligheidsonderzoek onvoldoende gegevens over de politieke en justitiële antecedenten van zijn echtgenote had opgeleverd om een oordeel te kunnen vellen over zijn betrouwbaarheid bij het vervullen van zijn plichten. Oorzaak: het ontbreken van een uitwisselingsverdrag met het vaderland van zijn echtgenote.

Niet bevoegd

De MARVER spande een bezwaarprocedure aan tegen het intrekkingsbesluit. Jurist Wiebe Herweijer betoogde dat de minister van Defensie helemaal niet bevoegd was om de genoemde reden een VGB in te trekken. Op basis van de toenmalige Wet op de veiligheidsonderzoeken (Wvo) was het intrekken van een VGB in 2014 alleen mogelijk als de wel beschikbare informatie leidde tot onvoldoende vertrouwen in iemands integriteit.

De minister van Defensie hield voet bij stuk en verklaarde het bezwaarschrift ongegrond. De MARVER besloot de zaak voor te leggen aan de rechter. Op 23 juni 2015 stelde de Rechtbank Noord-Holland Wiebe Herweijer in het gelijk. Ook naar zijn oordeel bood de Wvo de minister van Defensie in 2014 niet de bevoegdheid om de VGB van een militair in te trekken als het veiligheidsonderzoek naar zijn idee onvoldoende gegevens had opgeleverd, bijvoorbeeld over doen en laten van een echtgenote van buitenlandse afkomst.

Wvo gewijzigd

De minister ging op zijn beurt in hoger beroep bij de Raad van State. Die maakte afgelopen woensdag zijn uitspraak bekend en onderstreept daarin dat de Wvo inmiddels gewijzigd is. Sinds 1 september 2015 is het eerste lid van artikel 10 uitgebreid: sindsdien kan een VGB worden ingetrokken als er onvoldoende waarborgen op integriteitsgebied aanwezig zijn OF als onvoldoende gegevens verkrijgbaar zijn om de aanwezige waarborgen vast te stellen.

Ten tijde van het veiligheidsonderzoek naar de gedupeerde marechaussee in 2013 had de minister van Defensie deze tweede bevoegdheid echter duidelijk nog niet, aldus de Raad van State. 'Dat deze uitleg mogelijk leidt tot rechtsongelijkheid, zoals de minister heeft aangevoerd, maakt dat niet anders.' Kortom: de wijziging van de Wvo heeft geen terugwerkende kracht.

De Marechausseevereniging is blij met de uitspraak van de Raad van State, die definitief duidelijkheid schept over de VGB-rechten van militairen vóór 1 september 2015.

Marver, 26-08-2016
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 29/12/2016 | 18:03 uur
Op zijspoor gezette veteraan krijgt gelijk 

ARNHEM -  Een door Defensie op een zijspoor gezette Afghanistan-veteraan is door de hoogste rechter volledig in het gelijk gesteld. De man deed meerdere missies in Afghanistan en was daar zelfs de rechterhand van oorlogsheld, maar verloor de voor zijn werk cruciale Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) omdat hij een Servisch-Zweedse vrouw heeft.

De Raad van State heeft bepaald dat Defensie niet alleen fout zat maar die verklaring ook moet teruggeven. Door het verlies van de VGB in de hoogste categorie (A) mocht de man niet meer werken als militair attaché op de Nederlandse ambassade in Servië.

Advocaat Michael Ruperti laat weten dat zijn cliënt zijn baan terugeist en een forse schadevergoeding zal vragen.

De militaire inlichtingendienst MIVD gaf als reden voor de intrekking dat de dienst geen informatie gebruikt van de Servische geheime dienst. Daardoor kon niet worden beoordeeld of de vrouw een veiligheidsrisico vormde. Dit terwijl de vrouw al wel voor het Zweedse ministerie van Defensie werkte en daar ook was gescreend.

Defensie krijgt in het oordeel van de Raad van State stevige kritiek. Zo werd zelfs het feit dat de partner van de veteraan inmiddels zélf was aangenomen op de Nederlandse ambassade in Belgrado, niet gezien als reden om de verklaring alsnog te verstrekken.

Ruperti laat weten dat zijn cliënt een grote staat van dienst heeft. Zo deed hij samen met de met een Militaire Willemsorde onderscheiden commando Gijs Tuinman gevaarlijke operaties in Afghanistan in 2009.

De raadsman spreekt van starheid bij de MIVD en ,,een gevoelige nederlaag door aanhoudend geblunder" van de juristen van Defensieminister Jeanine Hennis. ,,Wederom is een uitstekende loopbaan van een militair beschadigd", aldus de advocaat.

Telegraaf, 29-12-2016, 15:51
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: dudge op 29/12/2016 | 20:28 uur
Het blijft bijna bewonderenswaardig hoe schandalig defensie dit soort zaken afhandelt en behandelt.
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 16/01/2017 | 22:26 uur
Kamerbrief met reactie op gevolgen ontoereikende intrekkingsgrond Verklaring van Geen Bezwaar (VGB)

Brief  (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=c27d1a0b-a53a-4cf5-9bd7-730a8bfbd9e3&title=Reactie%20op%20verzoek%20commissie%20inzake%20gevolgen%20ontoereikende%20intrekkingsgrond%20Verklaring%20van%20Geen%20Bezwaar%20%28VGB%29%20%28Kamerstuk%2034%20550%20X%2C%20nr.%2053%29.docx)van minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer met een reactie op de gevolgen van een ontoereikende intrekkingsgrond van de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB).

Kamerstuk, 13-01-2017
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 17/07/2017 | 15:58 uur
Soldaat met buitenlandse partner ontslagen

MIVD trekt belofte aan militairen in 
 
DEN HAAG -  De hoop die er voor militairen met een buitenlandse partner was om in dienst te blijven, is de grond in geslagen. De baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) slikt beloften tot beterschap in.

In april gaf de baas van de MIVD Onno Eichelsheim aan dat er schot zat in het voor Defensie pijnlijke dossier. Een serie militairen zit thuis of is ontslagen omdat ze een partner uit een land hebben waarmee Nederland geen inlichtingen uitwisselt. Het gaat niet alleen om landen als China en Rusland, maar ook om bevriende naties zoals Zuid-Afrika.

Als de MIVD geen informatie met een collega-dienst uitwisselt, is er onvoldoende mogelijkheid antecedenten te checken. Deze militairen worden dan als veiligheidsrisico gezien en hun zogeheten Verklaring Geen Bezwaar (VGB) wordt niet verlengd. Dat betekent in de praktijk meestal einde loopbaan. Het beleid kwam de MIVD en daarmee minister Hennis (Defensie) op zware kritiek te staan tot aan de Raad van State toe. Magistraten vinden dat de inlichtingendienst te star opereert.

Na de presentatie van het MIVD-jaarverslag zei Eichelsheim tegen De Telegraaf dat het beleid was aangepast. ,,Het is niet meer zo dat we iemand wiens vrouw over wie we in de afgelopen vijf jaar geen informatie hebben direct de organisatie uitzetten. We gebruiken meer tijd om informatie te krijgen of zetten militairen op een positie waarbij ze geen gerubriceerd materiaal te zien krijgen."

Aan de vooravond van een procedure bij de Raad van State, waarin een defensie-technicus in beroep gaat tegen het niet verlengen van zijn VGB, trekt Eichelsheim deze belofte in. Hij stelt zich verkeerd te hebben uitgelaten. De extra mogelijkheden waarover hij enthousiast vertelde, gelden alleen voor militairen zelf, niet voor hun partners. Daarvoor blijft het strakke beleid onveranderd.

,,De MIVD gaat ook niet zelf onderzoek doen in het buitenland", zegt de MIVD-chef. ,,Wel staan we open voor dossiers die mensen bij ons aanleveren waaruit blijkt wat ze in landen hebben gedaan waarmee we geen inlichtingenrelatie hebben. Wanneer er een verkeerd beeld is ontstaan, vind ik dat vervelend. We doen echt meer om het VGB-probleem te beperken."

Het optreden van de MIVD kan rekenen op zware kritiek van de raadsman van de technicus die maandag bij de Raad van State zijn zaak bepleit. Dick van Raaij noemt de aanpak 'de zoveelste vertragingstechniek van de MIVD'. ,,Het is gewoon een juridische truc."

Telegraaf, 17-07-2017, 05:45
Titel: Re: Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar
Bericht door: Lex op 24/02/2018 | 18:04 uur
Gezamenlijke beleidsregel AIVD en MIVD veiligheidsonderzoeken

Kamerbrief (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=7dfd295a-74d7-435a-8204-0c6843eea8c4&title=Gezamenlijke%20beleidsregel%20AIVD%20en%20MIVD%20veiligheidsonderzoeken%20.docx) betreffende de gewijzigde beleidsregel per 01-03-2018

Kamerstuk, 21-02-2018