Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

ARM-WAP

Citaat van: jurrien visser op 17/03/2014 | 13:13 uur
U.S Army Europe to hold exercise in July in Ukraine

http://www.militarytimes.com/article/20140316/NEWS/303160016/U-S-Army-Europe-hold-exercise-July-Ukraine
July ?
Da's nog ver in de toekomst...
Zie hoe snel het zaakje in de Krim door de Russen aangepakt werd...
Indien Putin nog wat in het Oosten van Oekraine wil inpalmen hoeft ie zich niet eens te haasten.

En dan kunnen de Amerikanen hun oefening gepland voor juli gewoon annuleren.

De Russen - of toch zeker Putin en zijn aanhang - willen geen uitbreiding van de EU en/of NATO naar het Oosten zien.
Zoveel is duidelijk.
Met zijn actie in de Krim is deze alvast veilig gesteld en is er meteen geen gevaar meer dat de Oekrainers de lease-deal omtrent de basissen aldaar niet meer verlengen. Nu nog de Oekrainse soldaten laten vertrekken naar het vasteland, zonder militair materiaal en "mission accomplished".

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 17/03/2014 | 13:06 uur
Ik zou het zeker proberen...een aantal militaire EU eenheden  richting Oekraine sturen   ;D  Het enige wat de EU mag sturen is straks een paar zakken gevluld met heel geld.

Een dergelijke militaire EU actie zal ook nog voor aanvang door de VS worden terug gefloten.

U.S Army Europe to hold exercise in July in Ukraine

http://www.militarytimes.com/article/20140316/NEWS/303160016/U-S-Army-Europe-hold-exercise-July-Ukraine

Ros

Ik zou het zeker proberen...een aantal militaire EU eenheden  richting Oekraine sturen   ;D  Het enige wat de EU mag sturen is straks een paar zakken gevluld met heel geld.

Een dergelijke militaire EU actie zal ook nog voor aanvang door de VS worden terug gefloten.

Mourning

Ze wijst in dezelfde alinea toch min of meer naar een aantal Oost-Europese landen. Ik vraag me overigens af of deze landen ook voor militair ingrijpen zijn. Wat ik me kan voorstellen is dat een aantal landen mogelijk troepen zou willen sturen naar Oekraine bijv. om de Russen af te schrikken dan wel het signaal te geven dat het conflict zich internationaliseerd indien het Russissche leger continentaal Oekraine binnentrekt. Puur speculatie uiteraard. Ik denk daarbij m.n. aan Polen.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ros

"Andere landen zijn voor militair ingrijpen" aldus Hennis. Welke landen dan ?.  Bij mijn weten zit geen enkel land te wachten op een militaire botsing met de Russen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Hennis: meer samenwerking tussen Europese legers

Nationale parlementen zullen zich in de toekomst minder kunnen bemoeien met militaire beslissingen en minder voorwaarden kunnen stellen. Dat is het gevolg van de keuze voor internationale samenwerking. Dat zei Defensieminister Jeanine Hennis – Plasschaert tijdens een masterclass op Tilburg University, georganiseerd door het Outreaching Honors Program en Fractie Sam.

Promovendus Wiljan Hendrikx en studente Eline Balvert ondervroegen haar over verschillende zaken, onder meer de situatie op de Krim en de machocultuur in het Nederlandse leger. Hennis sprak ook uitgebreid over Europese militaire samenwerking.

"We hebben de NAVO als waardevaste veiligheidsverzekering. Maar binnen de NAVO zijn de verhoudingen totaal scheef. Amerika draait op voor het leeuwendeel van de risico's en de operatiekosten. Europa zou goed evenwicht kunnen bieden, maar opereert totaal versnippert. Ik pleit niet voor één groot Europees leger, maar als we in Europa meer samenwerken, kunnen we de betrouwbare partner zijn die Amerika verwacht."

Binnen Europa komt die samenwerking langzaam op gang. Zo werkt Nederland in Beneluxverband heel nauw samen met de Belgen in een geïntegreerde Marine en kijkt ze naar samenwerking met de luchtmacht. Ook met de Duitsers zijn vergaande afspraken over Landmachtsamenwerking. Samenwerking met de luchtmobiele brigades moet volgen. "Er worden stappen gezet. Afgelopen december heeft voor het eerst een Europese top plaatsgevonden van regeringsleiders over Europese defensiesamenwerking. Ook zie je dat wapensystemen, vliegtuigen en boten gezamenlijk worden aangekocht en gebruikt. Maar internationalisering vraagt wel iets van de nationale parlementen. Ze willen zich vergaand bemoeien met internationale missies. Maar als je ja zegt tegen internationale samenwerking, zeg je ook ja tegen internationale inzet. Het past dan niet als lidstaten en nationale parlementen allemaal eigen voorwaarden gaan stellen."

De Minister van Defensie ging ook in op het conflict rondom schiereiland De Krim. Een nieuwe oorlog dreigt. Nederland waakt voor militair ingrijpen en kiest voor de dialoog met Rusland en de Oekraïne.

Andere landen zijn voor militair ingrijpen. Hennis: "Er zijn grote verschillen van mening. Dat komt door de geschiedenis. Veel Europese lidstaten hebben te maken gehad met jarenlange Sovjetoverheersing. De dreigingsperceptie in die landen is van een totaal andere orde dan in Nederland. Landen die onder het Sovjetjuk hebben geleden staan op dit moment op scherp. Ze zullen veel eerder de neiging hebben om te escaleren."

Hennis is de eerste vrouwelijke minister van Defensie van Nederland. De interviewers Hendrikx en Balvert vroegen haar daarom naar de machocultuur binnen het leger. Volgens Hennis klopt dit beeld niet. "De wijze waarop wordt getraind wordt wel verward met een testosteronbommetje of machocultuur. Bij de militaire training gaat het er hard aan toe. Dat is nodig omdat je heel gedisciplineerd moet werken en heel strak georganiseerd moet zijn, wil je onder moeilijke oorlogsomstandigheden goed kunnen opereren. Maar die training en de trots op het werk mag niet verward worden met machocultuur. Het aantal vrouwen is ook groeiende, Defensie is geen mannenbolwerk meer. Het is echter een illusie dat we straks een krijgsmacht krijgen die voor de helft uit vrouwen bestaat. Simpelweg omdat vrouwen op jonge leeftijd al een ander pad gaan bewandelen. "

Voordat Hennis minister werd, was ze zes jaar lang actief als Europarlementariër voor de VVD. Toch is ze kritisch op Europa, blijkt bij het gesprek. "Niet alle goeds komt uit Europa, maar ook niet uit Den Haag. Elke bureaucratie, dus ook Europa, heeft de neiging om taken naar zich toe te trekken waar ze zich eigenlijk niet mee zou moeten bemoeien. Daar moet je de overheid op aanspreken. Je moet heel goed kijken wat Europa je kost en wat het oplevert. Milieuproblematiek en terrorisme zijn bijvoorbeeld zaken die je internationaal moet aanpakken. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden waarbij in Europa wetten bedacht zijn voor zaken die ook nationaal konden worden geregeld."

Waar Hennis als Europarlementariër relatief veel vrijheid had, ligt ze als minister onder een vergrootglas. Zowel binnen haar eigen ministerie als in de pers. Deze maand ontstond een kleine rel nadat Hennis carnaval vierend op de foto was gezet, terwijl Rusland op de voet van oorlog staat. "Ik ben 24/7 minister, maar ik ben ook een mens. En ik wil ook weleens iets anders doen. Ik was uitgenodigd voor de sleuteloverdracht in Maastricht, dat duurt drie uurtjes. Er was een lied voor me geschreven en ik moest tijdens dat lied dansen met de carnavalsprins. Die foto is de hele wereld overgegaan waarbij de indruk ontstond dat ik hele nachten in de kroeg had liggen dweilen. In werkelijkheid heb ik drie uur op een bankje gezeten en geen druppel gedronken. Dat kon ook niet, ik moest de volgende dag in Afghanistan zijn."

Geplaatst door: Malini Witlox
Gepubliceerd op: 17-03-2014

http://universonline.nl/2014/03/17/hennis-meer-samenwerking-tussen-europese-legers/


KapiteinRob


Zander

Goed verhaal, hopelijk lezen ze in het Haagse ook het NRC.
People are sheep

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#4003
Staatsvrouw Merkel wijst Nederland ook de weg

door Marc Chavannes / 15 maart 2014

1 maart 2014 - Wat een zegen dat Angela Merkel bondskanselier is. Haar historische toespraak tot het Britse parlement donderdag klinkt na als een beleefde maar dringende oproep aan Groot-Brittannië terug te keren uit de doodlopende steeg van het anti-europeanisme. Ook voor Nederland had zij een impliciete oproep tot nationale volwassenheid.

In haar humane, zorgvuldige redevoering stond de Duitse bondskanselier niet langer dan nodig stil bij de rampen van de twintigste eeuw. Zij aanvaardde Duitslands historische schuld. Zij prees het immense offer dat de Britten hebben gebracht om de democratische rechtsstaat te herstellen in West-Europa. Groot-Brittannië hoeft zijn Europese roeping niet te bewijzen, citeerde Merkel de Duitse president Richard von Weizsäcker, dertig jaar geleden in het zelfde Westminster Palace.

En toen kwam Merkels  elegant geformuleerde klemmend beroep. In de 21ste eeuw kunnen onze landen alleen 'verenigd en vastbesloten' hun rol als economische en machtspolitieke factor van betekenis in de wereld spelen. Alleen dan kunnen wij onze veiligheid bewaken en andere regio's tot voorbeeld zijn.

,,Dat – en niet minder – moet ons gemeenschappelijke doel zijn. Dat zie ik als de opgave van onze generatie. Daar  hebben wij een sterk Verenigd Koninkrijk met een krachtige stem binnen de Europese Unie voor nodig.'' Het was, zoals het weekblad The Economist vaststelde, een oproep af te zien van een koers die van Groot-Brittannië 'een overbodig koninkrijk' maakt.

Wat heeft dat met Nederland te maken? Veel. Den Haag is vergeleken met Berlijn en Londen  altijd betrekkelijk irrelevant geweest. Men is beleefd als wij het ook zijn. Voor onszelf zijn we niet onbelangrijk. Waarom gedragen we ons dan zo? Dit is het enige land dat we hebben.

Opeenvolgende kabinetten hebben op de automatische piloot allerlei vormen van Europese integratie gesteund. Zonder het grotere verhaal en de onderliggende keuzes serieus ter discussie te stellen. Nu klinkt, opgejaagd door de Europa-afwijzers, een gematigd gemopper. Terwijl de Brusselse economische integratie-machine doordraait. Het Europees Parlement nodigt Oekraïne doodleuk uit lid te worden.

Een vergelijkbaar soort halfpraat wordt steevast toegepast als het over nationale veiligheid gaat. De VOC-republiek had een kanjer van een vloot om onze handelsbelangen te beschermen. In de 18e eeuw werden we vredesapostelen. Internationaal recht in plaats van kanonnen. Bij de Eerste Wereldoorlog keken we met succes de andere kant op. Bij de Tweede lukte dat niet echt.

De 'politionele acties' eind jaren '40 tegen de 'rebellen' in Nederlands Indië waren ook om onze  handel te beschermen. Aan de Koreaanse Oorlog van begin jaren '50 leverden we een piepkleine bijdrage. Aan  Vietnam  deden we dapper mee, met spandoek en collectebus.

Oorlog is niet ons ding. Liever sociale dan krijgsmedailles. We hebben weinig oog voor wie geestelijk kapot terugkeert uit onze snippers echte oorlog, Srebrenica, Uruzgan, Kunduz, 'vredesmissies' met voor sommigen een ingrijpende afloop.

Je hoeft niet van oorlog te houden om een krijgsmacht op de been te houden. Nederland doet eigenlijk allebei niet. De vernedering van de Tweede Wereldoorlog heeft niet gezorgd dat landsverdediging een vanzelfsprekende prioriteit kreeg. Na de Val van de Muur kon de toch al bescheiden Nederlandse defensie-inspanning verder worden verminderd.

Net als bij de vrij plotse bijna-afschaffing van de ontwikkelingshulp, is er vrijwel geen defensiediscussie. Het Midden-Oosten is al decennia explosief. De illusie dat het aan de oostgrenzen van de Europese Unie veilig toegaat is sinds de ontrafeling van Sovjetrijk nog niet bewaarheid. Mali is voor de Navo-punten. Nu de Krim in brand staat ontdekt men  'de terugkeer van de geopolitiek'. Maar die was nooit weg.

Het ontbreken van een Nederlands veiligheidsbewustzijn geeft alle partijen een vrijbrief te bezuinigen op defensie. De regering houdt vol dat we 'in het hoogste geweldsspectrum' kunnen blijven vechten. Ook al gaan hele krijgsmachtonderdelen en wapensystemen in de uitverkoop. We staan pal, ver weg op vredesmissie, ter ondersteuning van bondgenoten, dichtbij in de ouderwetse luchtoorlog. Maar niet heus.

De gedroomde JSF F-35 Lightning is inmiddels zo duur geworden dat Nederland er geen 120, geen 86, geen 60 maar hooguit 37 kan kopen. Deze veelzijdig bedoelde straaljager lijkt verouderd voordat hij in bedrijf wordt genomen. Zoals militair historicus Chris Klep, die net zijn Dossier JSF publiceerde, zegt: sommige (onbemande) drones kunnen al 80 procent van wat de JSF hopelijk kan, en kosten een kwart.

Zelfs die paar JSF's leggen een zodanig beslag op de defensiebegroting dat landmacht en marine mank ten strijde trekken. We maken onszelf wijs dat we op alle fronten meedoen. Voor half geld. Is onze onafhankelijkheid ons zo weinig waard? Maakt het niet uit als een nu nog vaag geïdentificeerde tegenstander hier binnenloopt? Een groot deel van de wereld leeft in dagelijkse onveiligheid. Waarom zou ons dat automatisch bespaard blijven?

Angela Merkel heeft gelijk. We kunnen beter de werkelijkheid onder  ogen zien. Vrede en welvaart zijn geen natuurrechten. Je moet er hard voor werken. Met de opkomst van nieuwe - en het grommen van oude supermachten kunnen we beter zelfbewust en verenigd-waar-nodig vechten voor waar we in geloven.

Dat is lastig met een defensie die nog uitgaat van automatische  vrede in eigen huis. Op twee uur vliegen van burgeroorlog en genocide.

http://www.nrc.nl/opklaringen/2014/03/15/staatsvrouw-merkel-wijst-nederland-ook-de-weg/

Fuse71

Citaat van: Lex op 09/03/2014 | 21:15 uur
Dijsselbloem vindt het tijd voor herziening belastingstelsel

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt het tijd voor een herziening van het belastingstelsel. 

Daarbij zouden de lasten op arbeid omlaag kunnen om de werkgelegenheid te stimuleren.

Dijsselbloem kwam zondag met zijn pleidooi voor een herzien belastingstelsel tijdens politiek café Piment in Doetinchem. Als arbeid minder belast wordt, moet er op andere terreinen geld binnengehaald worden. Dijsselbloem denkt daarbij aan heffingen op milieugebied en op vermogen.

Dijsselbloem wees erop dat de vorige herziening van de belastingen alweer een tijd geleden is. Vorig jaar zinspeelde hij ook al op fiscale aanpassingen in een eerste reactie op het rapport van de commissie-Dijkhuizen over eenvoudiger belastingen. Het kabinet moet nog reageren op dit rapport, maar op zijn ministerie wordt al nagedacht over herziening van de belastingen, zei Dijsselbloem.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil dinsdag in de Tweede Kamer opheldering van de minister van Financiën. Bij nieuwe onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015 wil D66 de inkomstenbelasting met 1 miljard euro verlagen.

ANP, 09 maart 2014 20:52


Sure, net als die 1000 euro voor de werkende Nederlanders weet je nog ....
Hoe naief moet je zijn om hier allemaal nog in te geloven. Onder de streep gaat er niets bijkomen want de staatsschuld is nog steeds niet verdwenen, ergo er is nog altijd geld nodig.  :dead:

Lijkt een beetje op het wegenbelasting verhaal dat ook op de schop moest 10 jaar geleden, en we zouden steeds minder betalen en de vervuiler meer. Ja we hebben het gezien, en zelfs de groene auto betaald inmiddels ook weer leuk mee, enne de naam is verandert naar houdersschaps belasting.

Ros


IPA NG

Want de JSF is het antwoord?

Haha.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Lex

Dijsselbloem vindt het tijd voor herziening belastingstelsel

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt het tijd voor een herziening van het belastingstelsel. 

Daarbij zouden de lasten op arbeid omlaag kunnen om de werkgelegenheid te stimuleren.

Dijsselbloem kwam zondag met zijn pleidooi voor een herzien belastingstelsel tijdens politiek café Piment in Doetinchem. Als arbeid minder belast wordt, moet er op andere terreinen geld binnengehaald worden. Dijsselbloem denkt daarbij aan heffingen op milieugebied en op vermogen.

Dijsselbloem wees erop dat de vorige herziening van de belastingen alweer een tijd geleden is. Vorig jaar zinspeelde hij ook al op fiscale aanpassingen in een eerste reactie op het rapport van de commissie-Dijkhuizen over eenvoudiger belastingen. Het kabinet moet nog reageren op dit rapport, maar op zijn ministerie wordt al nagedacht over herziening van de belastingen, zei Dijsselbloem.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil dinsdag in de Tweede Kamer opheldering van de minister van Financiën. Bij nieuwe onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015 wil D66 de inkomstenbelasting met 1 miljard euro verlagen.

ANP, 09 maart 2014 20:52

andré herc

Citaat van: jurrien visser op 09/03/2014 | 10:14 uur
Europese landen hebben hun defensie uitgekleed

NAVO veroordeeld tot toekijken

KIEV, zaterdag 8 maart 2014 | door Charles Sanders

Terwijl Vladimir Poetin met een militaire inhaalrace bezig is nadat de Russische defensie jarenlang financiële sluitpost was, staat het Westen als een tandeloze tijger aan de zijkant nu de Koude Oorlog lijkt te herleven.

Zelfs de Amerikanen moesten deze week toegeven dat ze bij verdere escalatie van het Oekraïne-conflict deels buitenspel staan. Troepen werden uit Europa teruggetrokken, terwijl NAVO-lidstaten belangrijke militaire pijlers dumpten.

Zo verkocht Nederland alle 89 zware Leopard II tanks. De dertien Lockheed P-3 Orion patrouillevliegtuigen van de compleet opgedoekte Marine Luchtvaartdienst gingen ook in de uitverkoop.

Pijnlijke vergissing, nu de Russen aan de poorten van Oekraïne rammelen. Want de annexatie van de Krim toont aan dat Moskou niet bang is voor de NAVO. De Verenigde Staten concentreren zich op de Grote Oceaan aan hun westkust. Om China, die andere snelgroeiende militaire mogendheid, te weren. En West-Europa bezuinigt slechts op defensie en kent sterk versnipperde lucht-, land- en zeestrijdkrachten.

Experts als voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer waarschuwden in het verleden al voor die uitverkoop van Defensie. Cavaleristen moesten twee jaar geleden hun geliefde en nog in nieuwstaat verkerende 89 Leopard II tanks in de mottenballen zetten. Vorig jaar werden ze verkocht. Voor een fooi aan Finland.

,,Ooit zal de politiek aan ons terugdenken en zich realiseren dat dit een fout besluit was", zei een ritmeester met tranen in de ogen bij het afscheid van de 'Porsche van het Slagveld'. En ook de Duitsers deden op flinke schaal hun zware 'battletanks' van de hand. Onder andere aan Derde Wereldland Indonesië.

Dick Berlijn verklaarde onlangs nog in deze krant dat militair ingrijpen door het Westen zeer onwaarschijnlijk is. In de praktijk ook vrijwel onmogelijk, gezien het grote aantal infanteristen en tanks dat de Russen paraat hebben. Inclusief reservisten telt Poetins leger bijna 3 miljoen soldaten.

Tijdens een top afgelopen november in Sotsji verklaarde de Russische president dat het budget voor defensie de afgelopen tien jaar is verviervoudigd.De Russische luchtmacht wordt gevreesd. Vermaard zijn de Sukhoi Su-27 en Mig-29 jachtbommenwerpers. Snel en dodelijk. Modernere Su-35's vervangen langzaam die betrouwbare toestellen. De topgeheime Sukhoi PAK FA is een tegenhanger van Amerikaanse stealth vliegtuigen als F-22 en F-35.

De beroemde Nederlandse oud-jachtvlieger en commodore b.d. Steve Netto in een analyse in De Telegraaf: ,,Die Sukhoi's draaien momenteel rondjes om onze verouderde F-16's. Hun radar reikt ook vele kilometers verder. We zijn het haasje. Hoogste tijd voor de Joint Strike Fighter."

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2014/03/08/0003/public/frame/eb87b942841aa9399120acd8721c7dd571ad03ee.html


Super goed Artikel :glare:
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Citaat van: Zeewier op 09/03/2014 | 00:47 uur
Ze zijn al officieel van Finland, dat neemt geen wederkeer. Tevens heeft Finland er in het huidige tijdsgewricht duidelijk meer aan dan wij. Wellicht zouden we wel wat geld weg kunnen leggen voor de nieuwe generatie tanks. Tanks met betere luchtverdedigingseigenschappen (high-energy lasers).
We hebben er toch nog 16 dus beter iets dan niets ;)
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.