Recente berichten

#1
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 09:50Al die landen met spul waar ze geen benul van hebben hoe het gebruikt moet worden.

Nutteloze verspilling van middelen.
In tegenstelling tot Nederland, hebben ze tenminste een kanon op een Boxer, zij hebben geen kruideniers mentaliteit.Wij weten schijnbaar wel hoe het gebruikt moet worden, maar daar heb je niets aan als je niks hebt.
#2
Minister Ollongren: 'Hele samenleving moet voorbereid zijn op groot conflict'

Van grote werkgevers, tot vervoersbedrijven, ziekenhuizen en jongerenorganisaties. De gehele samenleving moet voorbereid zijn op een grootschalig militair conflict waarbij Nederland betrokken raakt. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren gisteren tijdens de conferentie Defensie en Samenleving in Den Haag. Bijna 100 vertegenwoordigers van civiele organisaties brainstormden over hoe zij kunnen bijdragen aan de militaire paraatheid.

Ollongren benadrukte dat de samenleving zich meer bewust moet worden van de oorlogsdreiging. "Het is niet denkbeeldig dat de NAVO binnen enkele jaren betrokken raakt bij een grootschalig militair conflict. De bewustwording begint hier, in zalen zoals deze. En die moet ook naar buiten", aldus de bewindsvrouw. "Voor een geloofwaardige afschrikking moet de hele samenleving inzetgereed zijn. Van keukentafel tot formatietafel moet duidelijk zijn waar we mee te maken hebben."

De deelnemers aan de conferentie brainstormden in kennissessies over een gezamenlijke reactie op de dreiging. Ze bespraken verschillende samenwerkingen tussen Defensie, bedrijven en andere organisaties.

Werkgevers kunnen bijvoorbeeld hun personeel uitlenen om als reservist of cyberexpert aan de slag te gaan in de krijgsmacht. Ziekenhuizen moeten zich nu al voorbereiden op eventuele opvang van gewonden. En bedrijven als NS en ProRail stellen hun infrastructuur beschikbaar om troepen sneller naar het front te krijgen.

poorbruggen aanpassen
Maar dat lukt niet van de ene op de andere dag. ProRail-CEO John Voppen: "Er is een lange periode geweest dat militair transport op het spoor weinig aandacht kreeg. Er staat ons flink wat te doen. We moeten bruggen aanpassen en nauwe bochten verbreden. Dan kunnen we zware voertuigen zoals tanks beter vervoeren."

Reizigers zullen soms last ondervinden van die werkzaamheden en militaire transporten. Maar volgens Voppen kan dat ook bijdragen aan de bewustwording. "Het is een vervelende boodschap als een intercitytrein niet kan rijden vanwege een militair transport. Maar je laat er ook mee zien: de dreiging is echt, dit is nu nodig."

Zandzakken op de Dam
De bijdrage van de samenleving aan de militaire paraatheid kwam ook maandagavond al aan bod tijdens de Koningslezing in Amsterdam. Minister Ollongren sprak daar meer dan 200 relaties van Defensie toe: van gemeenteraadsleden tot politiemensen en brandweerlieden. Ze wees hen op hun verantwoordelijkheid tijdens een eventueel conflict.

"Wie houdt de wacht over de Nachtwacht, als het onverhoopt nodig is? Wie leggen er zandzakken om het monument op de Dam en het Spinozamonument, zoals nu ook gebeurt in Kyiv en Odessa? Er kan straks iets van u gevraagd worden, als professional."

Reden voor paniek is er volgens de minister niet. "Maar als we ons nú bewust zijn van wat er kán gebeuren, dan komen we straks niet voor nare verrassingen te staan. En stel dat het tóch gebeurt, dan heeft iedereen een taak die bijdraagt aan het grotere geheel. Want de vrijheid, veiligheid en stabiliteit van onze samenleving, die kunnen we niet volledig outsourcen aan de mensen met een uniform."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/04/24/minister-ollongren-hele-samenleving-moet-voorbereid-zijn-op-groot-conflict

Edit: Deze shitshow hebben we (de politiek dus) zelf veroorzaakt door defensie vanaf begin jaren 90 af te schalen. 
#3
Voor een klein miljard aan één type raketten besteld.. voor dat geld had je een tankbataljon kunnen kopen, met extra's.
#4
Citaat van: Huzaar1 op 24/04/2024 | 22:27 uurGoed aantal

Zeker en wachten op landen die na Nederland en Polen zullen gaan volgen.
#5
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - Vandaag om 10:09
De geruchten gingen al wat langer rond. Naar verluidt zijn vorige week tijdens een aanval op Russische luchtverdediging systemen op de Krim ook ATACMS gebruikt. Overigens met zeer succesvol resultaat. Hierbij werd een volledig S400 batterij en een aantal radar systemen vernietigd. Er gaat nu alleen nog discussie over welke koppen er worden meegeleverd. Er schijnt een speciale kop op te moeten worden gemonteerd om ook echt die Krim brug onderuit te halen. Dat kan ook niet lang meer duren. Overigens heeft Duitsland nog steeds aangegeven geen taurus raketten te willen leveren.
#6
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - Vandaag om 10:06
Verenigde Staten stuurden in het geheim langeafstandsraketten naar Oekraïne

De Verenigde Staten hebben in de afgelopen weken in het geheim langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd. Volgens de Amerikanen heeft Oekraïne de raketten inmiddels al twee keer gebruikt tegen Russische troepen.

"Ik kan bevestigen dat de Verenigde Staten ATACMS-raketten voor de lange afstand heeft geleverd aan Oekraïne, op direct bevel van de president (Joe Biden, red.)", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan bevestigde de levering van een "aanzienlijk aantal" langeafstandsraketten. Sullivan stelde dat er nog meer raketten geleverd zullen worden.

ATACMS staat voor Army Tactical Missile System. De raketten halen een afstand van 300 kilometer. Dat is beduidend verder dan de 160 kilometer van de raketten die de VS sinds september beschikbaar stelde.

De langeafstandsraketten zijn volgens het ministerie onderdeel van eerdere steunpakketten voor Oekraïne. Ook het recent aangenomen nieuwe steunpakket ter waarde van omgerekend 57 miljard euro omvat de levering van de raketten.

Vurige wens van Zelensky in vervulling

Met de levering van de raketten gaat een vurige wens van Volodymyr Zelensky in vervulling. De Oekraïense president vroeg de Amerikanen al maanden om langeafstandsraketten. Zelensky luidde de afgelopen tijd nadrukkelijk de noodklok vanwege het gebrek aan wapens bij zijn strijdkrachten.

Oekraïne kreeg de langeafstandsraketten op voorwaarde dat ze alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen gebruikt zouden worden.

De Oekraïense strijdkrachten hebben de langeafstandsraketten al twee keer gebruikt. De eerste keer was op 17 april. Toen werd een vliegveld op het door de Russen bezette schiereiland de Krim aangevallen.

Ook zijn de raketten afgelopen dinsdag gebruikt tegen Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne.

Bron: nu.nl
#7
Al die landen met spul waar ze geen benul van hebben hoe het gebruikt moet worden.

Nutteloze verspilling van middelen.
#8

https://www.hartpunkt.de/mgcs-kommt-jetzt-ein-gemeinschaftsunternehmen/

Main Ground Combat System – Is er nu een joint venture tussen KNDS, Thales en Rheinmetall?

Aanstaande vrijdag zal minister van Defensie Boris Pistorius het Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenen met zijn Franse collega Sebastian Lecornu over de weg vooruit in de ontwikkeling van het Main Ground Combat System (MGCS). Op een persconferentie eind maart, waar Pistorius een "doorbraak" aankondigde in de onderhandelingen over de opvolgersystemen voor de Franse en Duitse tankvloot, beloofde hij verdere informatie over de inhoud voor de ondertekening van het MoU op 26 april.

Volgens goed geïnformeerde kringen zou het MoU op deze dag mogelijk kunnen voorzien in de oprichting van een joint venture met vier partners. Volgens rapporten waren er discussies over de toetreding van KNDS France en Thales aan Franse zijde en KNDS Deutschland en Rheinmetall aan Duitse zijde tot de joint venture. Het ontwikkelingswerk is daarom opgedeeld in acht 'pijlers' en verdeeld over de bedrijven. De term pijler wordt al gebruikt door het Frans-Duits-Spaanse Future Combat Air System (FCAS).

Volgens kringen is er tot nu toe geen overeenstemming bereikt over een hoofdwapen voor de MGCS dat het voorheen dominante 120 mm kanon met gladde loop zou vervangen. In plaats daarvan wordt besproken dat de koepel de integratie van zowel het Franse 140 mm kanon als het door Rheinmetall ontwikkelde 130 mm kanon mogelijk moet maken. 

Een woordvoerder van de BMVg wilde vandaag niet reageren op de geruchten. Het blijft daarom onzeker of de beschreven constructie vrijdag daadwerkelijk wordt gepresenteerd. Het is ook onduidelijk hoe het Duitse leiderschap in het project zal worden verzekerd, waar beide partijen het naar verluidt over eens zijn, terwijl Frankrijk de leiding heeft op het gebied van FCAS.

Terwijl Duitsland in zo'n joint venture vertegenwoordigd zou zijn met twee bedrijven die zich primair richten op landsystemen, zou Parijs een technologiebedrijf, Thales, in de race sturen dat over een hoog niveau van expertise beschikt als het gaat om digitalisering en grotendeels verantwoordelijk is voor de Franse programma's Scorpion en Synaps. Daarentegen is de digitalisering van de Duitse landstrijdkrachten in het kader van D-LBO verspreid over meerdere schouders, waaronder die van Rohde & Schwarz. Bedrijven als Hensoldt kunnen waarschijnlijk ook een bijdrage leveren aan de MGCS.
#9
Drohnenabwehrboxer für Katar?
https://www.hartpunkt.de/drohnenabwehrboxer-fuer-katar/



Anti-drone Boxer voor Qatar?

Een tentoonstelling van het Boxer RCT30 infanteriegevechtsvoertuig op wielen op de stand van de strijdkrachten van Qatar tijdens de DIMDEX 2024-defensietentoonstelling, gehouden van 4 tot 6 maart in Doha, Qatar, suggereert dat de Boxer-exportklant uit het Midden-Oosten komt ( hartpunkt gemeld ) is het meest waarschijnlijk Katar. Dit lijkt des te aannemelijker omdat het voertuig niet op de stand van de KNDS, maar op de stand van de Qatari Armed Forces werd getoond.

De Boxer RCT30 is een machinekanonversie van het voertuig van de fabrikant KNDS Deutschland - voorheen Krauss-Maffei Wegmann - dat ook als een mogelijke kandidaat wordt beschouwd als onderdeel van het project van de Bundeswehr om een ��infanteriegevechtsvoertuig op wielen aan te schaffen. De RCT30, ook wel bekend als "PuBo" (afkorting van Puma Boxer), is een Boxer met dezelfde onbemande koepel als gebruikt op het Puma infanteriegevechtsvoertuig.

Naast het feit dat het emiraat de Boxer RCT30 tentoonstelt op de stand van de strijdkrachten, is een ander configuratiedetail van het voertuig van bijzonder belang: de RCT30-koepel heeft zowel een krachtig als nauwkeurig 30 mm-autocannon dat tijdelijke munitie kan afvuren via hoogontwikkelde doelwitten. optiek. Om drones te kunnen verkennen, is de toren uitgerust met een passieve radiofrequentiesensor. Het apparaat, dat op een schoenendoos lijkt, is gemonteerd op een paaltje aan de linkerkant van de toren.

Op basis van de sensoren die aan de koepel van de Qatari Boxer zijn bevestigd, is het duidelijk dat het een voor drone-verdediging aangepaste variant van de RCT30 is,  die KNDS in de zomer van 2021 voor het eerst liet zien . Wat op zijn beurt aanleiding zou kunnen geven tot speculatie dat de Boxers worden aangeschaft als vervanging voor de 15 Gepard-luchtafweertanks die Qatar in de aanloop naar het WK 2022 van KNDS heeft gekocht en heeft laten moderniseren voor drone-verdediging. Volgens een rapport in het Handelsblatt van 20 juli 2023 heeft de federale overheid deze systemen teruggekocht en aan Oekraïne gegeven.

Als dit waar is, zou de terugkoop kunnen hebben bijgedragen aan een paradigmaverschuiving in het exportbeleid van de federale overheid. Tot op heden heeft Duitsland het standpunt ingenomen geen militair materieel te leveren aan de landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen, waaronder Qatar. Eind 2023 had de federale regering al een soortgelijke aanpak gevolgd met Saoedi-Arabië en voor het eerst wapenexporten goedgekeurd, waaronder Iris-T-raketten om de Saoedische Eurofighters te bewapenen. Waarnemers zijn van mening dat de Saoedische inspanningen ter verdediging tegen de Houthi-raketten, die de militie sinds oktober 2023 op Israël heeft afgevuurd, een sleutelrol hebben gespeeld in de verandering in het exportbeleid. Hetzelfde had met Qatar kunnen gebeuren als het land de cheeta's daadwerkelijk had opgegeven voor Oekraïne en daarmee in het belang van de Duitse veiligheidsbelangen had gehandeld. Een perswoordvoerder van het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, dat verantwoordelijk is voor het afgeven van wapenexportvergunningen, wilde op 24 januari 2024 geen antwoord geven op een gerelateerde vraag van hartpunkt, erop wijzend dat "de federale regering geen commentaar geeft op wapenexportbesluiten in individuele gevallen".


Op basis van de sensoren die aan de koepel van de Qatari Boxer zijn bevestigd (aangegeven met een rode cirkel), is het duidelijk dat het om een ��variant van de RCT30 gaat die is aangepast voor drone-verdediging.

Meer boksers voor Qatar?
Interessant is dat naast de anti-drone-bokser op de stand van de Qatarese strijdkrachten er dit jaar nog een bokser werd tentoongesteld op de DIMDEX. Bij de stand van het Britse leger stond er nog een in de kleuren van de Union Jack en de vlag van Qatar.

In de Amerikaanse handelspublicatie Breaking Defense wordt een vertegenwoordiger van het Britse Ministerie van Defensie geciteerd: "Qatar is op zoek naar een 8x8 infanteriegevechtsvoertuigplatform en wij stellen de Britse Boxer voor". Volgens het artikel Breaking Defense zou een mogelijke deal tot stand komen via een dochteronderneming van ARTEC GmbH, die de ARTEC-aandeelhouders Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall Landsysteme en Rheinmetall Defense Nederland 2023 onder de naam ARTEC Boxer UK Ltd. opgericht,  meldt hartpunkt .

De Golfstaat heeft enige tijd geleden aangekondigd dat hij infanteriegevechtsvoertuigen op wielen wil aanschaffen. In december 2019 werd zelfs een Memorandum of Understanding gesloten met het Franse deel van KNDS (toen nog opererend onder de naam Nexter) voor de aanschaf van 490 VBCI infanteriegevechtsvoertuigen op wielen. Deze intentieverklaring is echter nog niet gevolgd door een aanbestedingscontract.

De presentatie van de Britse bokser zou kunnen betekenen dat de race nog open is en dat Qatar mogelijk zelfs de derde grootste gebruiker van boksers kan worden, na Duitsland en Groot-Brittannië.
#10
Citaat van: Huzaar1 op 05/04/2024 | 09:10 uurHier zal wel meer aan de hand zijn, maar lieve Denen, bij elk wapensystemen komen transport voertuigen, laadsystemen, kalibratie apparatuur, additioneel personeel, etc. Dat je dat vergeten bent is raar. En een onderzoek? Wat ga je dan kopen, Himars? 8 keer zo duur.

Nieuw officieel artikel betreffende de problemen

Ellemann: der blev begået fejl i forbindelse med artilleri-indkøb
https://www.fmn.dk/da/nyheder/2023/ellemann-der-blev-begaet-fejl-i-forbindelse-med-artilleri-indkob/

Ellemann: er zijn fouten gemaakt bij de artillerieaankoop

Uit de verslagen van de procedure in de Elbit-zaak blijkt dat er fouten zijn gemaakt en dat het Parlement in een aantal gevallen onjuiste informatie heeft ontvangen. Minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan het Deense parlement en ziet ook de noodzaak van een onpartijdig onderzoek naar de zaak.

Minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen heeft vandaag de Defense Conciliation Circle en de Finance Committee geïnformeerd over de Elbit-zaak. Uit verklaringen van zowel het Ministerie van Defensie als de Material and Procurement Agency (FMI) van het Ministerie van Defensie blijkt dat er fouten zijn gemaakt en dat de Folketing met name op vier terreinen onjuiste informatie heeft ontvangen.

- Uit de documenten bleek ten onrechte dat het contract met de leverancier vóór eind januari getekend moest zijn om de aanbieding geldig te laten zijn.
- Het Deense parlement werd niet voldoende geïnformeerd dat FMI om tijdsredenen niet opnieuw contact had opgenomen met alle potentiële leveranciers.
- De verzoeningskring kreeg de valse indruk dat de Noorse strijdkrachten in het voorjaar van 2023 een ATMOS-artilleriesysteem – een zogenaamde demonstrator – beschikbaar zouden stellen.
- De Folketing kreeg niet te horen dat er begin januari een schikking was bereikt tussen FMI en Elbit in een rechtszaak uit 2020.

'Er zijn fouten gemaakt in dit proces. Ik heb daarvoor vandaag mijn excuses aangeboden aan het Parlement, net zoals ik mijn excuses heb aangeboden voor het proces rond de dringende verwerking van de documenten. Helaas blijkt uit de verklaringen dat het Parlement in meerdere gevallen onjuiste informatie heeft ontvangen. Dit is informatie die ik van mijn ministerie heb gekregen en die ik heb doorgegeven. Het is bekritiseerd. Ik neem dat heel serieus", zegt minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen.

Uit de verklaringen blijkt dat de formulering in de documenten die op 26 januari naar de Commissie Financiën zijn gestuurd onjuist is. Uit de documenten blijkt dat "Het document spoedeisend is, aangezien het contract met de leverancier zo snel mogelijk en vóór eind januari getekend moet worden vanwege de geldigheid van de aanbieding, productiemogelijkheden en een snelle opbouw van de operationele capaciteit."

Deze formulering wekte de indruk dat het aanbod eind januari zou aflopen, terwijl het in werkelijkheid om een ��zo snel mogelijke levering van de nieuwe systemen ging.

Nog steeds onbeantwoorde vragen
Een ander element van de kritiek was de aard van de marktafdekking die FMI uitvoerde, inclusief de vraag of het Deense parlement ervan op de hoogte was gebracht dat er om tijdsredenen niet met alle potentiële leveranciers contact was opgenomen.

FMI stelt dat de afdeling "helaas niet nauwkeurig was in de formulering van wanneer en hoe de informatie over mogelijkheden voor de levering van artilleriesystemen van Nexter Systems werd verstrekt. Uit de materieelprofessionalbeoordeling blijkt dus dat informeel navraag is gedaan bij drie relevante leveranciers, waaronder Nexter Systems. Bij Nexter Systems was dat echter niet het geval".

Ook werd in de verzoeningskring de valse indruk gewekt dat de Noorse strijdkrachten in het voorjaar van 2023 zouden worden voorzien van een ATMOS-artilleriesysteem – een zogenaamde demonstrator. Dit was destijds een van de argumenten voor de aanschaf van ATMOS, maar door misverstanden over de plaats van levering en – tijdstip is de demonstrator pas vorige week in Denemarken aangekomen.

Daarnaast is de Folketing niet geïnformeerd dat begin januari een schikking is getroffen tussen FMI en Elbit in een rechtszaak uit 2020. FMI benadrukt in de verklaring dat er geen verband is met het later sluiten van het contract, maar ook niet dat de afdeling noch wordt de minister van Defensie op dat moment op de hoogte gebracht van het feit dat de schikking is bereikt, wat FMI heeft bevestigd.

'Over het geheel genomen is het een cruciaal proces geweest. Er zijn fouten gemaakt en ik heb dan ook benadrukt dat er concrete stappen worden gezet zodat we zo'n proces niet nog een keer meemaken. Ik heb nog steeds een aantal vragen over zowel de marktafdekking van FMI als het gebrek aan informatie van de afdeling over de schikking met Elbit. Ik heb daarom aan de schikkingspartijen voorgesteld een onpartijdig onderzoek uit te voeren, zodat we de resterende vragen kunnen ophelderen", zegt Jakob Ellemann-Jensen.