Defensieforum.nl

Archief => Archief Nieuws & Forum => Topic gestart door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/10/2013 | 10:43 uur

Titel: Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/10/2013 | 10:43 uur
Vliegkamp Valkenburg tijdelijk open vanwege nucleaire top

31-10-2013 

KATWIJK - Het voormalige militaire vliegkamp Valkenburg in Katwijk gaat dit voorjaar tijdelijk weer open. Dan is het vliegkamp even de uitvalsbasis voor luchtmachthelikopters tijdens de wereldtop over beveliging tegen nucleair terrorisme in Den Haag.

Dat meldt De Telegraaf donderdagochtend.

Voor de Nuclear Security Summit  in maart 2014 komen 58 wereldleiders naar Den Haag, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin. Daarnaast bezoeken ook duizenden delegatieleden, medewerkers en journalisten de hofstad.

De helikopters worden gebruikt om het luchtruim boven Den Haag te beveiligen. Het luchtruim wordt vier dagen lang hermetisch afgesloten. Mogelijk worden de toestellen ook ingezet om de deelnemers aan de conferentie te vervoeren.

Musical Soldaat van Oranje tijdelijk stilgelegd

Vliegkamp Valkenburg is in 2006 door Defensie gesloten. In een van de hangaars is de Theaterhangaar gebouwd. Daar wordt al enige tijd de musical Soldaat van Oranje opgevoerd. De voorstellingen worden eind maart vanwege de top even stilgelegd.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/31-10-2013/vliegkamp-valkenburg-tijdelijk-open-vanwege-nucleaire-top
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/10/2013 | 10:45 uur
Citaat van:  www.omroepwest.nl Vandaag om 10:43
Vliegkamp Valkenburg tijdelijk open vanwege nucleaire top

Als het pluche het belang en aanzien maar groot genoeg acht is alles mogelijk....
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Reinier op 31/10/2013 | 12:03 uur
Ach ja, zo zie je maar weer dat militaire basissen in (de buurt) grote steden van grote nut kunnen zijn.
Zullen ze straks ook wel merken als de MEA omgebouwd is tot kekke appartementen en een parkje.

Dat krijg je als je rucksichtlos als een boekhouder te keer gaat.

Men kent de prijs van alles, maar de waarde van niets.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: SMI de Boer op 31/10/2013 | 13:12 uur
Zijn niet alle onlangs gesloten mil vliegvelden nog steeds bruikbaar? Daarbij hebben we ook nog wat reservelokaties...
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Reinier op 31/10/2013 | 14:13 uur
Citaat van: SMI de Boer op 31/10/2013 | 13:12 uur
Zijn niet alle onlangs gesloten mil vliegvelden nog steeds bruikbaar? Daarbij hebben we ook nog wat reservelokaties...
Ypenburg en Soesterberg zijn niet meer bruikbaar.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: SMI de Boer op 31/10/2013 | 16:44 uur
Citaat van: Reinier op 31/10/2013 | 14:13 uur
Ypenburg en Soesterberg zijn niet meer bruikbaar.
Van Ypenburg wist ik het daar ben ik regelmatig, alhoewel de verkeerstoren er nog staat. Soesterberg ben ik al effe niet geweest, maar daar is de baan niet meer te gebruiken?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 31/10/2013 | 18:30 uur
'Valkenburg' uitvalsbasis voor beveiligen wereldleiders

Vliegkamp weer open tijdens top

DEN HAAG, donderdag | door Roy Klopper

Als onderdeel van de grootste beveiligingsoperatie in ons land ooit, wordt het marinevliegveld Valkenburg komend voorjaar tijdelijk heropend. Dan komen er 58 wereldleiders naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.

Het in 2006 door Defensie gesloten vliegkamp wordt tijdens de op 24 en 25 maart 2014 te houden top over beveiliging tegen nucleair terrorisme de uitvalsbasis van luchtmachthelikopters. De toestellen worden in elk geval ingezet voor de beveiliging van het vier dagen lang hermetisch afgesloten luchtruim boven Den Haag. Mogelijk krijgen ze ook een rol bij het vervoer van deelnemers aan de conferentie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de voorbereiding van de wereldtop coördineert, houdt formeel in het midden of het voormalige vliegkamp bij Leiden wordt gebruikt. ,,We hebben meerdere velden op het oog", zo meldt een woordvoerster. Welingelichte bronnen binnen Defensie bevestigen echter dat inmiddels is besloten dat op Valkenburg diverse militaire wentelwieken worden gestationeerd.

Musical

Ook de directie van de op het voormalige marinevliegveld opgevoerde musical Soldaat van Oranje meldt dat de voorstellingen eind maart stilliggen omdat het terrein is opgeeist voor de beveiliging. Musicaldirecteur Harry de Bruin: ,,Dit hele gebied wordt rond 21 maart afgesloten voor de nucleaire top. Valkenburg wordt voor alle beveiliging gebruikt. Ze nemen het vliegveld over."

De nucleaire veiligheidstop in Den Haag wordt de grootste die ooit in Nederland is gehouden. In het gevolg van de 58 regeringshoofden, onder wie de Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtsgenoot Poetin, komen nog eens vijfduizend delegatieleden en tweeduizend medewerkers mee. Daarnaast wordt gerekend op drieduizend internationale journalisten. De delegatieleden verblijven in circa zestig zwaarbewaakte hotels.

De top trekt eind maart een zware wissel op het verkeer in de Randstad. Zo worden rijstroken op de rijksweg A4 tussen Schiphol en Den Haag afgesloten. Hetzelfde geldt voor de A13 tussen Rotterdam Airport en de hofstad. Op Schiphol moet parkeergelegenheid worden gecreëerd voor de delegaties die met eigen kisten komen. Een optie is om hiervoor de Buitenveldertbaan af te sluiten, hetgeen vertragingen kan geven voor het overige vliegverkeer.

Overlast

Buitenlandse Zaken realiseert zich dat de megaoperatie overlast gaat geven. ,,Maar we mogen als Nederland trots zijn. Zo'n top verschaft ons een wereldpodium", aldus een woordvoerster.

Telegraaf,
31 oktober 2013

Dit bericht is door de auteur via Twitter gepubliceerd
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 31/10/2013 | 18:32 uur
Voor nadere info omtrent deelnemers etc., klik hier (https://www.nss2014.com/nl).
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zeewier op 31/10/2013 | 22:27 uur
Valkenburg had vlak voordat ze gesloten werd op de startbaan een compleet nieuwe tarmac gekregen. Aanvankelijk wilde commerciële partijen het veld gebruiken maar die kregen geen sluitend businessplan, de landingsrechten en de geluidsnormen rond.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: IPA NG op 01/11/2013 | 00:09 uur
Jammer dat deze gesloten is. Deze vliegbasis heeft een prima strategische locatie iit tot die nog open zijn.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 25/11/2013 | 17:56 uur
Het land op zijn kop voor nucleaire top 

DEN HAAG -
De 53 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten moeten voor een deel vroeg opstaan om de Nuclear Security Summit (NSS) in maart volgend jaar bij te wonen.
   
De Haagse hotelcapaciteit is niet toereikend genoeg om de ruim 8000 bezoekers aan de nucleaire top in het World Forum te huisvesten. De buitenlandse gasten worden in een straal tot maximaal 60 kilometer buiten Den Haag elders in de Randstad te slapen gelegd. Daarbij worden ook hotels in Rotterdam en Amsterdam ingeschakeld.

,,Ze hoeven in elk geval niet in Friesland te slapen", relativeert Daphne Kerremans die afstand. Zij is namens het ministerie van Buitenlandse Zaken belast met het huisvesten van alle bezoekers aan de grootste topconferentie die ooit op Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden. Op de vorige topconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul (2012) moesten deelnemers tot 1,5 uur reizen, aldus Kerremans.

Op 24 en 25 maart 2014 zullen inwoners van de Randstad mogelijk hinder ondervinden van het bezoek dat de groten der aarde aan Nederland brengen. Het land gaat gedeeltelijk op zijn kop voor de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische collega Vladimir Poetin, China's eerste man Xi Jinping en VN-topman Ban Ki-moon aan de Nuclear Security Summit. Zij zullen naar verwachting de nucleaire top in de hofstad bijwonen, samen met circa 50 andere regeringsleiders.

Dat betekent een immense veiligheidsoperatie. Alle verloven bij de politie en bij de AIVD rond de topconferentie zijn ingetrokken. Met zo veel regeringsleiders in het land, die overnachten in zo veel verschillende hotels en residenties in de Randstad, is veiligheid een absolute prioriteit. De omwonenden van het World Forum in Den Haag zijn al ingelicht over de strenge veiligheidscordons.

Verder wordt overwogen delen van de rijkswegen A4 (Schiphol-Den Haag) en A13 (Rotterdam-The Hague Airport) om veiligheidsredenen af te sluiten om de regeringsleiders en hun staf snel te kunnen vervoeren. Rijkswaterstaat zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over de eventuele overlast voor de weggebruikers. Er zijn vele verkeersscenario's in omloop, maar pas in januari worden daarover volgens Rijkswaterstaat besluiten genomen. De NS overweegt extra en langere treinen in te zetten om tijdens de top meer passagiers te kunnen vervoeren.

De luchthaven Schiphol bereidt zich eveneens voor. Daar zullen veel regeringsvliegtuigen landen, waaronder de Air Force One van de Amerikaanse president, die allemaal veilig moeten worden geparkeerd. Volgens Schiphol wordt daarover nog overleg gevoerd. In elk geval wordt het vliegkamp Valkenburg bij Leiden in de periode rond de nucleaire top opnieuw in gebruik genomen, onder meer voor helikoptervervoer. Boven Den Haag en grote delen van de Randstad geldt een vliegverbod voor kleine vliegtuigen, niet bestemd voor de burger- of militaire luchtvaart.

Telegraaf,
ma 25 nov 2013, 16:39
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zeewier op 25/11/2013 | 21:01 uur
Een zinnig onderwerp en een goede gelegenheid onze professionele veiligheidsstructuur optimaal te gebruiken. Als Kroningsdag het NK-veiligheid was, dit is het WK. Zomaar een tip: communiceer tijdig dat het live via tv en andere kanalen haarscherp gevolgd kan worden. De vliegtuigspotters zullen toch wel Air Force One en vergelijkbare overheidsvliegtuigen registreren maar voorkom te grote drommen mensen langs de route. Als een organisatie wat kwaads in het zin hebben is het beter te voorkomen dat zo min mogelijk onschuldige burgers dicht op elkaar staan. Ik denk aan de New York Marathon of Koninginnedag Apeldoorn.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 25/11/2013 | 22:14 uur
Door LVL-NL (Lucht Verkeers Leiding-NL) is een beperking op het gebruik van het NL luchtruim gepubliceerd. Deze geldt voor de periode 23 t/m 26 maart 2014.
Zie: http://www.ais-netherlands.nl/aim/2013-10-03-AIRAC/eAIP/html/eAIC/EH-eAIC-2013-05-A-en-GB.html
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 16/12/2013 | 23:22 uur
In het kader van de voorberedingen heeft het DHC vandaag met een tweetal Chinooks en een Cougar geoefend op het veld van het voormalige vliegkamp Valkenburg.
De Cougar heeft ook een landing gemaakt op het dak van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en dat is vastgelegd.

Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 13/01/2014 | 17:30 uur
Onderhandelaars 'Hollandse' top bijeen 

DEN HAAG -
In Thailand worden deze week de laatste inhoudelijke voorbereidingen getroffen voor de internationale nucleaire top die in maart in Den Haag plaatsvindt. Onderhandelaars spreken elkaar maandag tot en met woensdag in Pattaya over de afspraken die tijdens de top moeten worden vastgelegd.
 
Tijdens de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart moeten wereldleiders knopen doorhakken over de beveiliging van nucleair materiaal, zodat dat uit handen blijft van terroristen. In 2010 en 2012 vonden al bijeenkomsten plaats in Washington en Seoul.

Taai proces

Hoofdonderhandelaar Piet de Klerk noemt het een taai proces: ,,Nucleaire beveiliging is een gevoelig onderwerp: lang niet alle landen zijn bereid tot openheid van zaken. We kunnen het ons niet veroorloven dat het proces stilvalt. Daarom probeert Nederland de lat hoger te leggen." Ons land probeert bijvoorbeeld de reikwijdte van de afspraken uit te breiden, zodat het bijvoorbeeld niet alleen om civiel maar ook om militair gebruik van nucleair materiaal gaat.

Tijdens de top zelf wordt het een enorme logistieke puzzel om de 53 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Buitenlandse gasten logeren in hotels tot 60 kilometer buiten Den Haag. Vanwege de veiligheid van wereldleiders zijn alle politie- en AIVD-verloven ingetrokken, wordt voormalig vliegkamp Valkenburg gebruikt en worden mogelijk delen van de A4 en A13 afgesloten.

Telegraaf,
ma 13 jan 2014, 07:52
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Bobber op 22/01/2014 | 13:22 uur
ME traint op Veluwe voor nucleaire top
Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) van eind maart in Den Haag trainen 22 mobiele eenheden 3,5 week lang op de Veluwe. Speciaal voor de nucleaire top zijn nieuwe tactieken en procedures ontwikkeld die de ME'ers tijdens een tweedaagse training onder de knie moeten zien te krijgen.

De trainingen zijn dinsdag begonnen en eindigen op 14 februari. "Demonstranten ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden en tactieken. De mobiele eenheid moet daarop passend kunnen antwoorden", doet Arjan Derksen, hoofd openbare orde van het projectteam NSS, uit de doeken.

In verband met de tijdsdruk voor de top krijgen de eenheden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant de training als eerste. Daarna volgt de rest van het land.

Elke twee dagen reizen de komende 3,5 week vier eenheden af naar legerplaats Harskamp op de Veluwe. "Gemiddeld zijn er zo'n driehonderd collega's per tweedaagse aanwezig. Daarnaast worden 175 figuranten ingezet, is de Duitse politie aanwezig met 75 personen en defensie met honderd mensen", zegt Derksen op de figurantensite.

De politieman noemt het een behoorlijk omvangrijke onderneming die normaal een jaar voorbereidingstijd vergt. "Door de juiste motivatie en het urgentiebesef zijn we toch gekomen tot een snelle en goede voorbereiding."

Voor de trainingen hebben defensie, de politie, de marechaussee en de Politieacademie de handen ineengeslagen. Bij de trainingen op de Veluwe zijn volgens een woordvoerder van de Nationale Politie geen pottenkijkers en pers welkom.

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt getraind voor de beveiliging van de NSS. Begin januari werd in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Daaruit werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk op het dak van het gebouw landden.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag formeel dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

geplaatst:
21-01-2014 - 17.00
laatst gewijzigd:
21-01-2014 - 17.00
auteur:Novum

Bron:
http://www.nd.nl/artikelen/2014/januari/21/me-traint-op-veluwe-voor-nucleaire-top
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 24/01/2014 | 22:38 uur
Persbriefing veiligheid en mobiliteit tijdens de Nuclear Security Summit

Persbericht BUZA, 23 januari, 2014 - 09:35

Op maandag 27 januari vindt een technische briefing plaats over de impact van de veiligheids- en mobiliteitsmaatregelen rondom de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart 2014.

De NSS wordt op 24 en 25 maart 2014 gehouden in het World Forum in Den Haag. Doel van de top is het wereldwijd voorkomen van nucleair terrorisme. Het gaat om de grootste top ooit in Nederland gehouden: 53 landen en vier internationale organisaties nemen deel aan de top en zijn op het hoogste politieke niveau vertegenwoordigd. Om deze bijeenkomst veilig en goed te laten verlopen zijn veiligheids- en mobiliteitsmaatregelen onvermijdelijk. In de voorbereidingen van de top zijn zorgvuldige afwegingen gemaakt tussen veiligheid en de continuïteit van het maatschappelijk verkeer.

Hierop wordt toelichting gegeven door:
◾Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
◾Jan Hendrik Dronkers, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat,
◾Een vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag
◾Ruud Bik, Plaatsvervangend Korpschef van de Nationale Politie


Bij de persbriefing zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Defensie en Buitenlandse Zaken, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, NS, Prorail, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland. Na de toelichting zijn zij beschikbaar om eventuele deelvragen voor hun organisatie te beantwoorden.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: BadMuts op 25/01/2014 | 12:04 uur
Citaat van: Bobber op 22/01/2014 | 13:22 uur
ME traint op Veluwe voor nucleaire top
Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) van eind maart in Den Haag trainen 22 mobiele eenheden 3,5 week lang op de Veluwe. Speciaal voor de nucleaire top zijn nieuwe tactieken en procedures ontwikkeld die de ME'ers tijdens een tweedaagse training onder de knie moeten zien te krijgen.

De trainingen zijn dinsdag begonnen en eindigen op 14 februari. "Demonstranten ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden en tactieken. De mobiele eenheid moet daarop passend kunnen antwoorden", doet Arjan Derksen, hoofd openbare orde van het projectteam NSS, uit de doeken.

In verband met de tijdsdruk voor de top krijgen de eenheden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant de training als eerste. Daarna volgt de rest van het land.

Elke twee dagen reizen de komende 3,5 week vier eenheden af naar legerplaats Harskamp op de Veluwe. "Gemiddeld zijn er zo'n driehonderd collega's per tweedaagse aanwezig. Daarnaast worden 175 figuranten ingezet, is de Duitse politie aanwezig met 75 personen en defensie met honderd mensen", zegt Derksen op de figurantensite.

De politieman noemt het een behoorlijk omvangrijke onderneming die normaal een jaar voorbereidingstijd vergt. "Door de juiste motivatie en het urgentiebesef zijn we toch gekomen tot een snelle en goede voorbereiding."

Voor de trainingen hebben defensie, de politie, de marechaussee en de Politieacademie de handen ineengeslagen. Bij de trainingen op de Veluwe zijn volgens een woordvoerder van de Nationale Politie geen pottenkijkers en pers welkom.

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt getraind voor de beveiliging van de NSS. Begin januari werd in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Daaruit werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk op het dak van het gebouw landden.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag formeel dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

geplaatst:
21-01-2014 - 17.00
laatst gewijzigd:
21-01-2014 - 17.00
auteur:Novum

Bron:
http://www.nd.nl/artikelen/2014/januari/21/me-traint-op-veluwe-voor-nucleaire-top

Ze zijn sinds vorig jaar al in training, heb een aantal keer als figurant moeten optreden ;-)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lynxian op 25/01/2014 | 12:28 uur
Ik vraag me nou altijd af: kom je nou thuis met blauwe plekken van zo'n training? Het lijkt me lastig om nep te meppen met zo'n wapenstok.

Verder wordt 't natuurlijk met popcorn naar het nieuws kijken, want met zoveel linkse extremisten die dit zullen aangrijpen om te rellen zal Den Haag wel veranderen in een slagveld. Ik hoop voor de dienstdoende agenten dat er geen molotov cocktails en dergelijke worden gebruikt zoals momenteel in Kiev, maar ik vrees het ergste.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Laurens op 25/01/2014 | 13:54 uur
Ja, maar dat ligt een er een beetje aan wat voor kaliber oefenvijand (V&V-scholier of van die gekken die constant WONJU lopen te schreeuwen) je hebt en de regio van het ME-peloton.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Tanker op 25/01/2014 | 21:33 uur
Heel Den Haag staat op zijn kop voor wat informeel geouwehoer, top man!
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 25/01/2014 | 23:25 uur
Citaat van: Lynxian op 25/01/2014 | 12:28 uur
Verder wordt 't natuurlijk met popcorn naar het nieuws kijken, want met zoveel linkse extremisten die dit zullen aangrijpen om te rellen zal Den Haag wel veranderen in een slagveld. Ik hoop voor de dienstdoende agenten dat er geen molotov cocktails en dergelijke worden gebruikt zoals momenteel in Kiev, maar ik vrees het ergste.

Er zal ongetwijfeld worden gedemonstreert door een aantal tegenstanders van kernwapens en waarschijnlijk tegen de aanwezigheid van sommige wereldleiders. Dat het zal uitdraaien op veldslagen, smijten met stoeptegels of molotovcocktails etc. verwacht ik niet. De meeste mensen zijn er wel van doordrongen dat deze wapens er voor de show liggen en voor 99% zeker nooit gebruikt zullen worden. De tegenstanders zullen zich eerder bedienen van de media, bereik je veel meer mensen mee. Ergens op een grasveldje, kilometers verwijderd van de World Forum, gaan staan zwaaien met vlaggen en bordjes met teksten heeft weinig zin.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 26/01/2014 | 12:50 uur
Citaat van: Laurens op 25/01/2014 | 13:54 uur
Ja, maar dat ligt een er een beetje aan wat voor kaliber oefenvijand (V&V-scholier of van die gekken die constant WONJU lopen te schreeuwen) je hebt en de regio van het ME-peloton.

:lol:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 26/01/2014 | 13:00 uur
Citaat van: Ros op 25/01/2014 | 23:25 uur
Er zal ongetwijfeld worden gedemonstreert door een aantal tegenstanders van kernwapens en waarschijnlijk tegen de aanwezigheid van sommige wereldleiders. Dat het zal uitdraaien op veldslagen, smijten met stoeptegels of molotovcocktails etc. verwacht ik niet. De meeste mensen zijn er wel van doordrongen dat deze wapens er voor de show liggen en voor 99% zeker nooit gebruikt zullen worden. De tegenstanders zullen zich eerder bedienen van de media, bereik je veel meer mensen mee. Ergens op een grasveldje, kilometers verwijderd van de World Forum, gaan staan zwaaien met vlaggen en bordjes met teksten heeft weinig zin.

Tsja. Het is te hopen. Maar bedenk wel dat er gespuis uit heel de wereld zal komen.



Het Zwarte blok in Duitsland, tijdens de G8.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: BadMuts op 26/01/2014 | 13:30 uur
Citaat van: Lynxian op 25/01/2014 | 12:28 uur
Ik vraag me nou altijd af: kom je nou thuis met blauwe plekken van zo'n training? Het lijkt me lastig om nep te meppen met zo'n wapenstok.

Ik kwam bont en blauw terug. Maar de ME ook.
Het zijn heel erg realistische trainingen. De Black Block zijn immers ook geen lieverdjes.
Het gaat er dan ook hard aan toe. Wapenstok komt hard aan, maar ook een waterkanon als je die recht op je mond gestraald krijgt ;-) (en ik kan het weten :P haha).

Desalniettemin, de ME zal straks ongetwijfeld klaar zijn voor de NSS. Om terug te komen op het topic ;-)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lynxian op 26/01/2014 | 16:32 uur
Citaat van: BadMuts op 26/01/2014 | 13:30 uur
Ik kwam bont en blauw terug. Maar de ME ook.
Het zijn heel erg realistische trainingen. De Black Block zijn immers ook geen lieverdjes.
Het gaat er dan ook hard aan toe. Wapenstok komt hard aan, maar ook een waterkanon als je die recht op je mond gestraald krijgt ;-) (en ik kan het weten :P haha).

Desalniettemin, de ME zal straks ongetwijfeld klaar zijn voor de NSS. Om terug te komen op het topic ;-)
Hah, als het er zo hard aan toe gaat, hoe wordt dan voorkomen dat de boel escaleert? Ik kan me voorstellen dat elkaar pijn doen (ook al is het een training) toch wel voor wat wrijving kan zorgen.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: BadMuts op 27/01/2014 | 00:47 uur
Citaat van: Lynxian op 26/01/2014 | 16:32 uur
Hah, als het er zo hard aan toe gaat, hoe wordt dan voorkomen dat de boel escaleert? Ik kan me voorstellen dat elkaar pijn doen (ook al is het een training) toch wel voor wat wrijving kan zorgen.

Ooh wrijving onstaat er zeker!
Maar het voordeel van, de meeste, militairen is dat ze de discipline en rust hebben om te beseffen dat het nog steeds een oefensetting is.
Iets waar de ME overigens veel van geleerd heeft ;-)

Daarnaast stikt het van de OT'ers, maar die grijpen pas echt in bij uitersten :-)

Leuk om te doen, is een aanrader....figurant zijn :-D
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Bobber op 27/01/2014 | 17:16 uur
Ik ben benieuwd of de landmacht ook nog in grote mate zichtbaar aanwezig is met eenheden (beroeps / reservisten die bewakings taken doen op Valkenburg/in Den Haag). Ik denk echter dat dit voor 99% politie (ME'ers) zullen zijn?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 27/01/2014 | 17:44 uur
Dus als ik het goed begrijp komt er een luchtverdedigingssysteem van het DGLC... hoe moet ik dit zien? een batterij NASAMS II op die pier van Scheveningen? En die beschermen tegen welke dreiging?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 17:53 uur
Citaat van: Strata op 27/01/2014 | 17:44 uur
Dus als ik het goed begrijp komt er een luchtverdedigingssysteem van het DGLC... hoe moet ik dit zien? een batterij NASAMS II op die pier van Scheveningen? En die beschermen tegen welke dreiging?

Kunnen ze beter een opgetopte LCF voor de kust leggen.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 27/01/2014 | 18:38 uur
Citaat van: jurrien visser op 27/01/2014 | 17:53 uur
Kunnen ze beter een opgetopte LCF voor de kust leggen.

F802 ZProv, P840 Holland en P842 Friesland liggen voor de kust ja.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Kaaskop2 op 27/01/2014 | 18:39 uur
Paar kleine stukjes uit een artikel van Trouw gehaald:

CitaatDefensie bewaakt en beschermt het luchtruim en zal onder meer ook helpen bij de beveiliging van de kust en andere locaties en de routes naar het World Forum, waar de top op 24 en 25 maart plaatsvindt. Daarbij worden ruim 3000 militairen en circa 3000 marechaussees ingezet. Als het nodig is, kan Nederland de grens met buurlanden sluiten; aan de grens met Duitsland en België zal scherper worden opgelet.

CitaatAWACS-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken.

CitaatEen deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is tijdens de nucleaire top weer militair terrein. Het wordt dan gebruikt als vliegbasis voor Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en helikopters van de politie. Op de vliegbases in Volkel en Leeuwarden zullen F16-jachtvliegtuigen paraat staan om vliegtuigen te onderscheppen die op dat moment niet in het Nederlandse luchtruim mogen komen.
Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3584740/2014/01/27/Nucleaire-top-Den-Haag-enorme-veiligheidsoperatie.dhtml
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 18:49 uur
Citaat van: Strata op 27/01/2014 | 18:38 uur
F802 ZProv, P840 Holland en P842 Friesland liggen voor de kust ja.

Ok!
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 18:55 uur
Citaat van: jurrien visser op 27/01/2014 | 17:53 uur
Kunnen ze beter een opgetopte LCF voor de kust leggen.
Hoezo deze opmerking?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 19:01 uur
Citaat van: Lex op 27/01/2014 | 18:55 uur
Hoezo deze opmerking?

Had betrekking op het stationeren van NASAMS II  in het gebied.... een LCF leek mij voldoende en zoveel gemakkelijker.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 21:48 uur
Citaat van: jurrien visser op 27/01/2014 | 19:01 uur
Had betrekking op het stationeren van NASAMS II  in het gebied.... een LCF leek mij voldoende en zoveel gemakkelijker.
Je had zeker alle berichtgeving hieromtrent reeds gelezen?  :angel:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/01/2014 | 22:10 uur
Citaat van: Lex op 27/01/2014 | 21:48 uur
Je had zeker alle berichtgeving hieromtrent reeds gelezen?  :angel:

Een paar  :cute-smile:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 27/01/2014 | 22:23 uur
Citaat van: jurrien visser op 27/01/2014 | 19:01 uur
Had betrekking op het stationeren van NASAMS II  in het gebied.... een LCF leek mij voldoende en zoveel gemakkelijker.

Het was ook mijn (ietwat sarcastische) vraag of de NASAMS er komt... in de berichtgeving wordt alleen het DGLC genoemd... meer niet. vandaar.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 22:40 uur
Citaat van: Strata op 27/01/2014 | 22:23 uur
Het was ook mijn (ietwat sarcastische) vraag of de NASAMS er komt... in de berichtgeving wordt alleen het DGLC genoemd... meer niet. vandaar.
Helaas dat die berichtgeving hier niet vermeld is.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 27/01/2014 | 22:49 uur
Circus Boltini Rutte. Als dit geen ontbijtje in het Witte Huis oplevert weet ik het niet meer  :big-smile:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 22:52 uur
Belangrijke rol voor Defensie tijdens nucleaire top

Marineschepen voor de kust, het luchtmachtradarstation, AWACS-vliegtuigen van de NAVO en een grondgebonden luchtverdedigingssysteem van de landmacht bewaken het luchtruim, F-16's en Apaches staan paraat. Defensie speelt een hoofdrol tijdens de Nuclear Secrity Summit die zich op 24 en 25 maart afspeelt in Den Haag. Nederland verwelkomt bijna 60 wereldleiders, ongeveer 5000 delegatieleden en minstens 3000 journalisten.
Deze top, waarbij het draait om nucleaire veiligheid in de wereld, is de grootste die ooit door Nederland is georganiseerd. Veiligheid krijgt beide dagen de hoogste prioriteit. Daarom blijft de inzet van Defensie niet beperkt tot bewaking en beveiliging van het luchtruim en beveiliging van het land vanaf zee.  Zo ondersteunt de landmacht de Nationale Politie met onder meer beveiligings- en verbindingsmiddelen en voert de Koninklijke Marechaussee extra politie- en beveiligingstaken uit op de luchthavens.

Marechaussee

Verder voert Het Wapen ceremoniële beveiligingstaken uit, bewaakt en beveiligt het Koninklijke Huis en het Catshuis, en levert bijstand aan de Nationale Politie. Desgewenst voert de marechaussee in de Schengenlanden nog grenscontroles uit. Defensie heeft bovendien transporthelikopters, één toestel voor medische evacuaties, ambulances en EHBO-posten paraat staan op het voormalige Vliegkamp Valkenburg.
 
Logische plek

Na Washington en Seoel, wordt de derde editie van Nuclear Secrity Summit in het  World Forum in de Hofstad gehouden. Wethouder Verkeer Peter Smit: "Den Haag is internationale stad van Vrede en Recht, een logische plek voor deze internationale top. Door gaststad te zijn voor deze nucleaire top, dragen we bij aan de wereldwijde samenwerking ter voorkoming van nucleair terrorisme. We zien we ernaar uit om de wereldleiders in onze stad te mogen ontvangen."
Meer informatie is te vinden op de website van de Nuclear Security Summit (http://www.nss2014.nl/).

Mindef, 27 januari 2014, 13.20 uur

Infographic

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi58.photobucket.com%2Falbums%2Fg261%2Fsassykatlex%2Finfographic_inzet_defensie_nss_zps4ca9fa24.jpg&hash=52b9c8358c34651cf3d2d2a99a2d632af6e77d23)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 22:56 uur
Citaat van: Ros op 27/01/2014 | 22:49 uur
Circus Boltini Rutte. Als dit geen ontbijtje in het Witte Huis oplevert weet ik het niet meer  :big-smile:
Ik denk eerder Timmermans. :cute-smile:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 27/01/2014 | 23:20 uur
Citaat van: Lex op 27/01/2014 | 22:56 uur
Ik denk eerder Timmermans. :cute-smile:

Rutte is gastheer en heeft het werk door Timmermans laten doen.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 27/01/2014 | 23:31 uur
Citaat van: Lex op 27/01/2014 | 22:40 uur
Helaas dat die berichtgeving hier niet vermeld is.

"Zoals gebruikelijk bewaakt en beschermt Defensie het luchtruim. Er staan vliegtuigen en helikopters klaar voor eventuele onderscheppingen. Daarnaast wordt op een aantal locaties langs de kust een luchtverdedigingssysteem opgesteld."

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/01/27/veiligheids-en-verkeersmaatregelen-tijdens-nucleaire-top.html

Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/01/2014 | 23:36 uur
Citaat van: Ros op 27/01/2014 | 23:20 uur
Rutte is gastheer en heeft het werk door Timmermans laten doen.
Heb je eerdere posting anders opgevat.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ace1 op 28/01/2014 | 13:02 uur
Citaat van: Ros op 27/01/2014 | 23:20 uur
Rutte is gastheer en heeft het werk door Timmermans laten doen.

Dat heet delegeren en op zich niets mis mee.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ace1 op 28/01/2014 | 15:09 uur
Nucleaire top: grootste beveiligingsoperatie ooit

Eind maart is Den Haag het toneel van de wereldtop over Nucleair Terrorisme. Een wereldtop die nucleair terrorisme moet indammen. Voor Nederland wordt het een beveiligingsoperatie van ongekende schaal: veiligheidsdiensten en politie zetten ongelimiteerde middelen in om ongeregeldheden en de kans op aanslagen te minimaliseren. Er worden vier keer zo veel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. 

Bijna 60 wereldleiders - Obama, Poetin, Hollande, Merkel -  en duizenden delegatieleden en veiligheidsmensen nemen de Hofstad dan tijdelijk over.

Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. De top speelt zich af in het World Forum in Den Haag, vlakbij het Vredespaleis. Organisatoren waarschuwen dat er grote logistieke en veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Vandaag lichten de politie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat hun maatregelen toe.

In EenVandaag een verslag vanuit Den Haag, de stad die de wereldtop in maart ontvangt. En EenVandaag kijkt terug op een vergelijkbare, kleinere wereldtop in 1997: de Eurotop in Amsterdam. Die ging ook al gepaard met vergaande veiligheidsmaatregelen in een tijdperk waarin de dreiging van terrorisme nog een minder prominente rol speelde. Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen leidde de beveiliging van de Eurotop en doet zijn verhaal.

In 1997 was Van Riessen als Commissaris verantwoordelijk voor een veilig verloop van de Eurotop. Net als nu kwamen daar tientallen regeringsleiders bijeen onder extreme veiligheidsmaatregelen. Een geruchtmakende top, waar honderden activisten preventief werden opgepakt.

Hoe kijkt hij terug en wat zijn de parallellen met de mega-operatie van de Nucleaire Top? Hoe leidt je een ontmoeting van wereldleiders met een hoog risicoprofiel in goede banen, midden in een drukbevolkte stad? Ook nu nemen de autoriteiten voorzorgsmaatregelen om ordeverstoringen door activisten - oa van het beruchte 'Zwarte Blok' - te voorkomen.

Video op onderstaande link

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/48907/nucleaire_top_grootste_beveiligingsoperatie_ooit
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Sine Pari op 28/01/2014 | 18:56 uur
Vind de uitspraak van oud hoofdcommisaris politie Joop van Riessen, "En mijn boodschap aan hen is trek je niets aan van al die figuren om je heen en organisaties die van alles willen, trek je eigen plan..." wel leuk.  ;D Weet zeker dat het Department of State/Secret Srvice zich niet veel zullen bemoeien met de algemene beveiliging, maar wel zeker hun eissen hebben wat betreft de veiligheids voorzieningen inzaken President Obama. ;)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 14/02/2014 | 18:22 uur
Sporthal De Korf mogelijk 'legerbasis'

SASSENHEIM - Defensie heeft haar oog laten vallen op sporthal De Korf in Sassenheim. De Koninklijke Landmacht wil het gebouw eind maart als uitvalsbasis gebruiken tijdens de nucleaire top in Den Haag.

Dat bericht heeft Stiwa ontvangen, de beheerder van de sporthal. Volgens algemeen manager Hans van der Linden is de sporthal in beeld vanwege een gunstige ligging, pal naast de N44. Die weg wordt op 24 en 25 maart gebruikt voor vervoer van wereldleiders van en naar de bijeenkomst in Den Haag.
,,De Koninklijke Landmacht zoekt een locatie met voorzieningen, voor militairen die tijdens de top worden ingezet'', meldt Van der Linden per e-mail. ,,Vanwege de centrale ligging is gekozen voor Sassenheim.'' De militairen hebben tijdens de top een aantal beveiligings- en bewakingsopdrachten in de Randstad. ,, Er heeft vooralsnog alleen een verkenning plaatsgevonden en er is nog geen duidelijkheid of sporthal De Korf ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.''

Leidsch dagblad,
14 februari 2014 17:28
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 20/02/2014 | 16:08 uur
Had ik het niet gezegd?  :P

Luchtverdedigers trainen voor nucleaire top

58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten van over de hele wereld. Ze zijn allemaal aanwezig tijdens de NSS (Nuclear Security Summit) die op 24 en 25 maart van dit jaar plaatsvindt in Den Haag. Het doel van deze internationale top is om afspraken te maken over het beveiligen van nucleair materiaal. Het DGLC levert een bijdrage aan de luchtverdediging van de NSS met het AMRAAM (NASAMS) systeem. Onder andere deze week wordt er met realistische scenario's getraind zodat de luchtverdedigers optimaal zijn voorbereidt op deze belangrijke taak.

Zie voor foto's https://www.facebook.com/media/set/?set=a.818080221552926.1073741916.392515590776060&type=1
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/02/2014 | 16:28 uur
Citaat van: Strata op 20/02/2014 | 16:08 uur
Had ik het niet gezegd?  :P

Luchtverdedigers trainen voor nucleaire top

58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten van over de hele wereld. Ze zijn allemaal aanwezig tijdens de NSS (Nuclear Security Summit) die op 24 en 25 maart van dit jaar plaatsvindt in Den Haag. Het doel van deze internationale top is om afspraken te maken over het beveiligen van nucleair materiaal. Het DGLC levert een bijdrage aan de luchtverdediging van de NSS met het AMRAAM (NASAMS) systeem. Onder andere deze week wordt er met realistische scenario's getraind zodat de luchtverdedigers optimaal zijn voorbereidt op deze belangrijke taak.

Zie voor foto's https://www.facebook.com/media/set/?set=a.818080221552926.1073741916.392515590776060&type=1


Dan is in het gebied een stevig luchtverdediging aanwezig zeker gecombineerd met het arsenaal van een LCF en beschikbare F16's.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: StrataNL op 20/02/2014 | 16:42 uur
Citaat van: jurrien visser op 20/02/2014 | 16:28 uur
Dan is in het gebied een stevig luchtverdediging aanwezig zeker gecombineerd met het arsenaal van een LCF en beschikbare F16's.

Je kunt je afvragen of een LCF, AWACS, F16's met AMRAAM, en NASAMS met ook AMRAAM niet een klein beetje overdreven is? Of is er een serieuze dreiging.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 20/02/2014 | 16:47 uur
Citaat van: Strata op 20/02/2014 | 16:42 uur
Je kunt je afvragen of een LCF, AWACS, F16's met AMRAAM, en NASAMS met ook AMRAAM niet een klein beetje overdreven is? Of is er een serieuze dreiging.

redundancy is het woord, je gaat met deze top echt geen risico's nemen. Prepare for everything.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/02/2014 | 16:47 uur
Citaat van: Strata op 20/02/2014 | 16:42 uur
Je kunt je afvragen of een LCF, AWACS, F16's met AMRAAM, en NASAMS met ook AMRAAM niet een klein beetje overdreven is? Of is er een serieuze dreiging.

Zie het als een interessante oefening en daarnaast zie de opmerking van Thomasen.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Harald op 20/02/2014 | 20:44 uur
Allerlei inzet van materieel voor een luchtdreiging.

Oefenen KCT, mariniers en/of LMB ook voor beveiliging en inzet tegen eenheden over land ?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 20/02/2014 | 22:50 uur
Citaat van: Thomasen op 20/02/2014 | 16:47 uur
redundancy is het woord, je gaat met deze top echt geen risico's nemen. Prepare for everything.

Rondom Den Haag is alles veilig..........en de rest dan. Perfecte gelegenheid voor kwaadwillenden elders een terreurdaad (in Nederland) te plegen.

Het kost ons relatief weinig, volgens Rutte en Co. Ik zou het echte kostenplaatje wel willen zien..... En wat gaat de uitkomst van deze klucht worden ?. Als je het mij vraagt helemaal niets behalve vaststellen dat er goede gesprekken zijn gevoerd. Nucliare terrorisme pak je niet aan en voorkom je niet door champagne en kaviaar naar binnen te schuiven. De al bestaande samenwerking tussen inlichting diensten moeten gewoon hun werk (goed) doen...meer niet.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 20/02/2014 | 23:30 uur
Citaat van: Ros op 20/02/2014 | 22:50 uur
Rondom Den Haag is alles veilig..........en de rest dan. Perfecte gelegenheid voor kwaadwillenden elders een terreurdaad (in Nederland) te plegen.

Het kost ons relatief weinig, volgens Rutte en Co. Ik zou het echte kostenplaatje wel willen zien..... En wat gaat de uitkomst van deze klucht worden ?. Als je het mij vraagt helemaal niets behalve vaststellen dat er goede gesprekken zijn gevoerd. Nucliare terrorisme pak je niet aan en voorkom je niet door champagne en kaviaar naar binnen te schuiven. De al bestaande samenwerking tussen inlichting diensten moeten gewoon hun werk (goed) doen...meer niet.

Den Haag heeft nu eenmaal een hoge HVT dichtheid rond die periode.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 21/02/2014 | 17:31 uur
Kamerbrief voortgang voorbereiding Nuclear Security Summit 2014


Brief (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/02/21/kamerbrief-voortgang-voorbereiding-nuclear-security-summit-2014/kamerbrief-voortgang-voorbereiding-nuclear-security-summit-2014.pdf) van minister Timmermans (BZ) aan de Tweede Kamer over de voortgang van de voorbereidingen op inhoudelijk, organisatorisch en veiligheidsgebied van de Nuclear Security Summit 2014 (NSS).

Kamerbrief, 21-02-2014
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Fuse71 op 21/02/2014 | 21:56 uur
Citaat van: Harald op 20/02/2014 | 20:44 uur
Allerlei inzet van materieel voor een luchtdreiging.

Oefenen KCT, mariniers en/of LMB ook voor beveiliging en inzet tegen eenheden over land ?

CT eenheden doen dat constant, maar dat is nauwelijks een dreiging (tereur eenheden over land). Ook de dreiging vanuit de lucht is na 9/11 geen echte optie meer.

Serieuze dreiging die altijd is geweest en altijd zal blijven, en goedkoop en relatief eenvoudig te doen is, blijft een bom in wat voor vorm dan ook.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 09/03/2014 | 20:55 uur
F-16's in de lucht tijdens top

Tijdens de Nuclear Security Summit eind deze maand zijn twee F-16's van de Luchtmacht permanent in de lucht om het luchtruim boven Den Haag te bewaken. Ze worden in de lucht bijgetankt.

Tegelijkertijd staan er in Volkel of Leeuwarden ook F-16's paraat om bij een dreiging de lucht in te gaan. Het is een van de maatregelen om de top in Den Haag op 24 en 25 maart veilig te laten verlopen.

Tijdens de top is een deel van het Nederlandse luchtruim maar beperkt toegankelijk. De F-16's hebben als taak om onbekende vliegtuigen te onderscheppen, te identificeren en eventueel uit te schakelen.

Een uur, 20.000 euro

De jachtvliegtuigen worden in de lucht bijgetankt door KDC-10-tankervliegtuigen van de vliegbasis Eindhoven. De kosten voor een uur vliegen met een F-16 zijn naar schatting zo'n 20.000 euro. In totaal worden tijdens de NSS-top 8000 medewerkers van Defensie ingezet: 4000 militairen en 4000 marechaussees.

Vanuit het luchtmacht-radarstation in Nieuw-Milligen wordt het luchtruim in de gaten gehouden. Hier komt alle informatie samen. Die komt bijvoorbeeld van het fregat De Zeven Provinciën dat voor de kust komt te liggen. Aan boord zijn geavanceerde radarsystemen.

De NAVO ondersteunt de operatie met AWACS-toestellen, vliegende radarstations, van de vliegbasis in Geilenkirchen in Duitsland. Op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk komt een 'discusradar' te staan. Die speelt een belangrijke rol bij de luchtruimbeveiliging op korte afstand.

Luchtdoelraketten

Om verdachte vliegtuigen die Den Haag al zijn genaderd te kunnen uitschakelen, worden op verschillende plaatsen rond de Hofstad NASAMS-systemen geplaatst. De lanceerinstallaties voor luchtdoelraketten komen onder meer op een parkeerplaats bij de Wassenaarseslag en het zweefvliegveld Kennemerland te staan.

Het is hetzelfde soort luchtverdedigingssysteem dat gebruikt wordt om het Witte Huis en andere overheidsgebouwen in de Verenigde Staten te beschermen.

Op Valkenburg worden ook Apache-gevechtshelikopters gestationeerd. Die kunnen ingezet worden om bijvoorbeeld verdachte helikopters uit te schakelen. Het voormalige vliegkamp wordt tijdelijk weer militair terrein. Behalve de Apaches komen er ook Cougar- en Chinook-transporthelikopters te staan, naast een aantal helikopters van de politie.

Maar de opvallendste maatregel is toch dat tijdens de top twee F-16's permanent in de lucht zijn. Normaal gesproken staan er op Volkel of Leeuwarden altijd twee F-16's standby. Ze kunnen dan binnen enkele minuten uitrukken. Om de reactiesnelheid nog meer te vergroten, is voor het continu in de lucht houden van de F-16's besloten.

Budget overschreden

Wat de hele veiligheidsoperatie kost, is niet duidelijk. De overheid wil niet zeggen hoeveel hiervoor is uitgetrokken maar naar verluidt gaat het om 15 miljoen euro. Dit budget is volgens bronnen inmiddels met enkele miljoenen overschreden.

De salarissen van de 8000 Defensie-medewerkers en de 13.000 politiemensen die tijdens de top worden ingezet, zijn niet in de begroting voor de veiligheidsmaatregelen opgenomen.

Voor de organisatie van de top heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 24 miljoen euro gereserveerd. De gemeente Den Haag heeft 3,5 miljoen uitgetrokken voor de organisatie. Daarnaast heeft de gemeente ook miljoenen gestoken in het terugkopen en opknappen van het World Forum, waar de top plaatsvindt.

NOS.nl, zondag 9 mrt 2014, 20:45
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 09/03/2014 | 21:00 uur
Citaat van: Nos op 09/03/2014 | 20:55 uur
Tijdens de Nuclear Security Summit eind deze maand zijn twee F-16's van de Luchtmacht permanent in de lucht om het luchtruim boven Den Haag te bewaken. Ze worden in de lucht bijgetankt.

Veiligheid mag wat kosten.   :angel:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: bergd op 09/03/2014 | 21:14 uur
Citaat van: Lex op 09/03/2014 | 21:00 uur
Veiligheid mag wat kosten.   :angel:

Apart ze hadden het op het Nos journaal van 20.00 uur over 31.000 euro aan vlieg kosten per uur voor de 2 F16's.
Mijn mening: ik vind het allemaal wel erg overtrokken worden.... Maar goed wie ben ik ;-)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 09/03/2014 | 21:22 uur
Citaat van: bergd op 09/03/2014 | 21:14 uur
Apart ze hadden het op het Nos journaal van 20.00 uur over 30.000 euro aan vlieg kosten per uur.
Mijn mening: ik vind het allemaal wel erg overtrokken worden.... Maar goed wie ben ik ;-)
Laten we de 20k per vlieguur aanhouden.
48 uren x 2 f16 a 20k= afgerond naar boven reeds 20 miljoen, alleen aan kosten om de kisten airborne te hebben.
En dan de rest nog.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: bergd op 09/03/2014 | 21:28 uur
Citaat van: Lex op 09/03/2014 | 21:22 uur
Laten we de 20k per vlieguur aanhouden.
48 uren x 2 f16 a 20k= afgerond naar boven reeds 20 miljoen, alleen aan kosten om de kisten airborne te hebben.
En dan de rest nog.

Idd veiligheid kost wat, daar zijn jij en ik het wel over eens denk ik. Maar had dit niet op een andere manier gekund. Gewoon paraat staan op de grond? Of zouden dit eisen zijn die bijvoorbeeld de amerikanen stellen?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 09/03/2014 | 21:37 uur
Citaat van: bergd op 09/03/2014 | 21:28 uur
Of zouden dit eisen zijn die bijvoorbeeld de amerikanen stellen?
Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn. Maar de tijden zijn veranderd.
Het kan natuurlijk ook een overtrokken reactie van de NL overheid zijn.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 09/03/2014 | 23:03 uur
Beetje erg overtrokken reactie. Noem eens een bedreiging met een redelijke kans dat het kan gebeuren waarbij je F-16's in kan/moet zetten ?. Eveneens kan de vraag gesteld worden bij de bewaking voor de kust. Wat verwacht men eigenlijk ?. Dat de complete luchtmacht en vloot van Al Qaeda de aanval op Den Haag in gaat zetten ?.

Ik mis alleen nog een sub in de Hofvijver en duikers in het riool van Den Haag.

Grootheidswaanzin en pure geldverspilling van de regering  :annoyed:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 10/03/2014 | 00:13 uur
Citaat van: Ros op 09/03/2014 | 23:03 uur
Beetje erg overtrokken reactie. Noem eens een bedreiging met een redelijke kans dat het kan gebeuren waarbij je F-16's in kan/moet zetten ?. Eveneens kan de vraag gesteld worden bij de bewaking voor de kust. Wat verwacht men eigenlijk ?. Dat de complete luchtmacht en vloot van Al Qaeda de aanval op Den Haag in gaat zetten ?.

Ik mis alleen nog een sub in de Hofvijver en duikers in het riool van Den Haag.

Grootheidswaanzin en pure geldverspilling van de regering  :annoyed:

Over subs en duikers worden geen uitspraken gedaan.
Ga er dus maar vanuit die ook die in stelling zijn  :lol:

Of het grootheidswaan is weet ik niet, kan ook onbekendheid/angst zijn.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 10/03/2014 | 18:14 uur
Defensie heeft een viertal brochures on-line geplaatst betreffende de NSS 2014:

a. http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/infographic-defensie-inzet-nss-2014

b. http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/infographic-valkenburg-nss-2014

c. http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/factsheet-defensie-inzet-nss-2014

d. http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/factsheet-luchtruimbewaking-en--beveiliging-nss-2014
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Fuse71 op 10/03/2014 | 19:00 uur
Duidelijk beeld weer, Met name de KM en de KLU hebben weer hun marketings apparaat op volle toeren draaien en dat zie je duidelijk terug in de folder.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Nikehercules op 10/03/2014 | 19:52 uur
Citaat van: Lex op 09/03/2014 | 21:22 uur
Laten we de 20k per vlieguur aanhouden.
48 uren x 2 f16 a 20k= afgerond naar boven reeds 20 miljoen, alleen aan kosten om de kisten airborne te hebben.
En dan de rest nog.

Roger, want die uren hadden de kisten anders niet gemaakt..?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: bergd op 10/03/2014 | 20:36 uur
Citaat van: Nikehercules op 10/03/2014 | 19:52 uur
Roger, want die uren hadden de kisten anders niet gemaakt..?

Niet binnen 48 uur iig.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/03/2014 | 20:51 uur
Citaat van: bergd op 10/03/2014 | 20:36 uur
Niet binnen 48 uur iig.

Defensiepotje of sponsor uren?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Elzenga op 10/03/2014 | 20:53 uur
Citaat van: Lex op 09/03/2014 | 21:22 uur
Laten we de 20k per vlieguur aanhouden.
48 uren x 2 f16 a 20k= afgerond naar boven reeds 20 miljoen, alleen aan kosten om de kisten airborne te hebben.
En dan de rest nog.
20 miljoen 2 miljoen.....toch?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: bergd op 10/03/2014 | 21:14 uur
Citaat van: jurrien visser op 10/03/2014 | 20:51 uur
Defensiepotje of sponsor uren?

Defensiepotje
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 10/03/2014 | 21:39 uur
Citaat van: Nikehercules op 10/03/2014 | 19:52 uur
Roger, want die uren hadden de kisten anders niet gemaakt..?

Er staan na de summit dus een aantal toestellen lang(er) aan de grond en kunnen er veel verlofuren worden opgenomen.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 10/03/2014 | 21:40 uur
Citaat van: Ros op 10/03/2014 | 21:39 uur
Er staan na de summit dus een aantal toestellen lang(er) aan de grond en kunnen er veel verlofuren worden opgenomen.

Hoe denk je dat dat bij politie e.d. zal gaan? Denk dat we de rest van het jaar nog wel naijlen van het gebeuren.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 10/03/2014 | 21:41 uur
Citaat van: Elzenga op 10/03/2014 | 20:53 uur
20 miljoen 2 miljoen.....toch?

Defensie rekenmachine waarschijnlijk  :angel:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ros op 10/03/2014 | 21:45 uur
Citaat van: Thomasen op 10/03/2014 | 21:40 uur
Hoe denk je dat dat bij politie e.d. zal gaan?

Als die tijdens de bijeenkomst normale diensten draaien zal dit  wel meevallen. En die verbrassen niet voor tonnen aan brandstof  :cute-smile:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 10/03/2014 | 22:04 uur
Citaat van: Ros op 10/03/2014 | 21:45 uur
Als die tijdens de bijeenkomst normale diensten draaien zal dit  wel meevallen. En die verbrassen niet voor tonnen aan brandstof  :cute-smile:

Reken daar maar niet op. Alle verloven die nu ingetrokken zijn zullen op een ander moment weer op tafel komen. En de vraag is of ze gewone diensten draaien. Als je bijna een kwart van de totale politiekracht kwijt bent aan alleen dit evenement, gaan ze het waarschijnlijk goed druk krijgen.

En vwb de brandstof kun je nog verbaasd zijn, gaat een aanzienlijk deel van het politiebudget heen. En natuurlijk politieheli's niet vergeten.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Fuse71 op 11/03/2014 | 01:18 uur
Mensen we weten wel beter ... Dit kom uit een ander 'potje'  :sleep:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/03/2014 | 19:38 uur
18/03/14 | Amerikaanse legerhelikopters landen op Rotterdam Airport

Zie link voor de foto's

http://liveairtrafficcontrol.blogspot.nl/2014/03/180314-amerikaanse-legerhelikopters.html
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/03/2014 | 20:55 uur
Citaat van: liveairtrafficcontrol.blogspot.nl Vandaag om 07:38
18/03/14 | Amerikaanse legerhelikopters landen op Rotterdam Airport


Goh... zo maar een handvol extra militaire helies die wel functioneren.....
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 18/03/2014 | 21:00 uur
Ik mis hier je bericht wat ik eerder deze dag via het vogeltje voorbij zag komen, betreffende de verplaatsingen van NL krijgsmacht.  8)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/03/2014 | 21:44 uur
Citaat van: Lex op 18/03/2014 | 21:00 uur
Ik mis hier je bericht wat ik eerder deze dag via het vogeltje voorbij zag komen, betreffende de verplaatsingen van NL krijgsmacht.  8)

Bij deze.

Kerntop: Raketsystemen aan de kust geplaatst

18-03-2014 

DEN HAAG - Vrachtwagens van Defensie zullen dinsdagnacht raketsystemen afleveren in Valkenburg. Woensdag worden de raketten verder verspreid over de regio en opgesteld in Noordwijk, Wassenaar en Valkenburg. De raketsystemen zijn voor de luchtverdediging tijdens de kerntop volgende week.

De raketlanceerinstallaties moeten de NSS-top beveiligen die aanstaande maandag en dinsdag wordt gehouden. Internationale kopstukken komen dan twee dagen bij elkaar in Den Haag om te praten over nucleair terrorisme.

Defensie bewaakt en beschermt het luchtruim en helpt ook bij de beveiliging van de kust en andere routes naar het congrescentrum in Den Haag, waar de nucleaire top volgende week wordt gehouden. Er worden 4.000 militairen, 4.000 marechaussees en 13.000 politieagenten ingezet.

Vier locaties

Voor een zo groot mogelijk bereik worden op vier locaties raketsystemen geplaatst. Om te beginnen is dat op vliegbasis Valkenburg, bij Katwijk. In Noordwijk komt luchtafweer te staan bij de zweefvliegbasis en het Langevelderslag. Parkeerplaats De Kuil bij Wassenaar is de vierde plek.

Defensie installeert zogenoemde NASAMS, Norwegian Advanced Surface to Air Missle Systems. De raketsystemen zijn van de Landmacht, van het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Normaal gesproken staan ze bij de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel (Brabant).

Nachtelijke verplaatsing

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt begonnen de raketsystemen naar de kust te verplaatsen. 'We doen dat 's nachts, om zo weinig mogelijk verkeershinder te veroorzaken', zegt een woordvoerder van Defensie. 'Alles wordt naar vliegbasis Valkenburg gebracht, daar slaan we dan ons kamp op voor de rest van de nacht.'

Woensdag worden de raketten overgeladen om te worden verplaatst naar Noordwijk en Wassenaar. Een deel zal achterblijven op vliegbasis Valkenburg. Komend weekend moet alles operationeel zijn.

Helikopters

Op het voormalige marinevliegkamp komen ook Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en politiehelikopters te staan. Militairen werken samen met de politie om alles te beveiligen.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/18-03-2014/kerntop-raketsystemen-aan-de-kust-geplaatst#.Uyh0nefLp6M.twitter
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 20/03/2014 | 16:41 uur
De drie KM eenheden (ZPROV-HLND-FLND) zijn zojuist vertrokken uit Den Helder.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 21/03/2014 | 15:46 uur
Citaat van: jurrien visser op 18/03/2014 | 20:55 uur
Goh... zo maar een handvol extra militaire helies die wel functioneren.....

Is er reden om aan te nemen dat de Apache's, Cougars en EC135's niet functioneren?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/03/2014 | 16:03 uur
Citaat van: Thomasen op 21/03/2014 | 15:46 uur
Is er reden om aan te nemen dat de Apache's, Cougars en EC135's niet functioneren?

:angel: was meer een sneer richting NH-90
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: DvdW op 21/03/2014 | 16:31 uur
Citaat van: jurrien visser op 21/03/2014 | 16:03 uur
:angel: was meer een sneer richting NH-90
Maar ik meen mij te herinneren dat er ook zorgen waren over de inzetbaarheid van o.a. de apaches en dat deze te laag zou zijn?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 21/03/2014 | 21:15 uur
Volgens deze  factsheet (http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/factsheet-luchtruimbewaking-en--beveiliging-nss-2014) zouden 24/7 F16's vliegen ter bewaking van het luchtruim.
Echter volgens de speciale editie van de Defensiekrant (http://nieuwsbrief.rijksoverheid.nl/847/system/newsletter.asp?id=3834370D36340D36380D3230363136360D3635390D300D38353530354644300D310D0D300D3634300D372E342E312E373531330D33) staan zij continue op diverse vliegbases paraat, evenals de KDC-10's.
Voortschrijdend inzicht/kostenplaatje/foutieve info Defensiekrant?  :angel:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zeewier op 21/03/2014 | 23:59 uur
Citaat van: Lex op 21/03/2014 | 21:15 uur
Volgens deze  factsheet (http://www.defensie.nl/documenten/brochures/2014/03/24/factsheet-luchtruimbewaking-en--beveiliging-nss-2014) zouden 24/7 F16's vliegen ter bewaking van het luchtruim.
Echter volgens de speciale editie van de Defensiekrant (http://nieuwsbrief.rijksoverheid.nl/847/system/newsletter.asp?id=3834370D36340D36380D3230363136360D3635390D300D38353530354644300D310D0D300D3634300D372E342E312E373531330D33) staan zij continue op diverse vliegbases paraat, evenals de KDC-10's.
Voortschrijdend inzicht/kostenplaatje/foutieve info Defensiekrant?  :angel:
F-16's aan de grond met warme motor is het meest praktisch. 3 dagen lang 24/7 F-16's rond laten vliegen is als je er over nadenkt een aanslag op het welzijn van de piloten.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Ace1 op 22/03/2014 | 10:42 uur
Citaat van: Lex op 20/03/2014 | 16:41 uur
De drie KM eenheden (ZPROV-HLND-FLND) zijn zojuist vertrokken uit Den Helder.

Ik durf te wedden dat er ook nog wel een Walrus onderzeeer aanwezig is op de noordzee.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 22/03/2014 | 23:59 uur
Citaat van: Ace1 op 22/03/2014 | 10:42 uur
Ik durf te wedden dat er ook nog wel een Walrus onderzeeer aanwezig is op de noordzee.
De "Noordzee" op zich is een vrij groot gebied, maar ik denk dat je hier iets verkondigd wat niet correct is.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 23/03/2014 | 22:12 uur
Nucleaire top voor Defensie al op volle toeren

De eerste 6 vaartuigen voor de kuststrook van Hoek van Holland tot IJmuiden zijn al door de marine gecontroleerd. Snelwegen in de Randstad zijn volledig of gedeeltelijk dicht. Militairen zorgen dat het asfalt leeg blijft om regeringsleiders naar Den Haag te vervoeren. De nucleaire top van morgen is voor Defensie al begonnen.

In de beveiligde zone op zee heeft de zeemacht alle middelen op scherp. De marine werkt daarbij samen met kustwacht, politie, douane en marechaussee. Snelle FRISC- boten voeren boardings uit en NH90 helikopters vliegen af en aan op de marineschepen Holland, Friesland en De Zeven Provinciën.

Zoals op Schiphol

Vier multidisciplinaire interventieteams, met leden van alle samenwerkende eenheden, zijn gestationeerd op het patrouillevaartuig Zr. Ms. Holland. Samen met de vaste scheepsbemanning controleren ze per FRISC alle scheepvaart tot op 25 kilometer uit de kust. "Denk aan 100 procent controle zoals op Schiphol, maar dan op zee", legt commandant kapitein-luitenant-ter-zee Eduard de van der Schueren van de Holland uit.

Snelwegen

Terwijl de marine zorgt voor veiligheid op zee, doet de landmacht dat op de snelwegen, die door de politie zijn afgesloten. Het gaat vooral om de A44 en de A4. De militairen assisteren de agenten om te voorkomen dat mensen toch de weg opgaan. "Wij ondersteunen alleen maar", zegt commandant Militaire Middelen Land kolonel Maurice Bastin.

Die bewakingstaak gebeurt tot en met het einde van de top, 24 uur per etmaal met ongeveer 1400 militairen, inclusief reservisten. Ze maken bij hun opdracht gebruik van Fennek pantservoertuigen. Over tot actie gaan militairen niet, dat is een klus voor de politie.

In de gaten

Los van inzet op zee en op de snelwegen, houdt het Militair Actie Centrum (MAC) alle detachementen van vooral de landmacht in de gaten die de Nuclear Security Summit (NSS) 'te land' ondersteunen.

Het MAC, met 15 reservisten en 10 beroepsmilitairen, opereert vanuit de Haagse Frederikkazerne onder leiding van luitenant-kolonel Rob Landsbergen. Als commandant wil hij continu weten waar de landmachtmilitairen die de top ondersteunen zijn, legt hij uit. "Dan kunnen we, als dat nodig is, actie ondernemen. Heeft iemand een probleem. Aan ons om dat op te lossen."

Volgens Landsbergen lopen de zaken in het actiecentrum gesmeerd. Tot zondagavond 21.00 uur was er althans niets spectaculairs gebeurd. "Toch is de betrokkenheid en de professionaliteit van het personeel groot."

Mindef, 23-03-2014  20:58
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 24/03/2014 | 16:44 uur
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lynxian op 24/03/2014 | 22:10 uur
Nog helemaal geen demonstraties vandaag. Ben ik de enige die hierover enorm verbaasd is?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 24/03/2014 | 22:18 uur
Citaat van: Lynxian op 24/03/2014 | 22:10 uur
Nog helemaal geen demonstraties vandaag. Ben ik de enige die hierover enorm verbaasd is?
Wsl heb je het eea gemist. Ze zijn er wel degelijk geweest.  ;)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lynxian op 24/03/2014 | 22:23 uur
Citaat van: Lex op 24/03/2014 | 22:18 uur
Wsl heb je het eea gemist. Ze zijn er wel degelijk geweest.  ;)
Helemaal niets van meegekregen. Nog iets bijzonders?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Tanker op 24/03/2014 | 22:30 uur
Citaat van: Lynxian op 24/03/2014 | 22:10 uur
Nog helemaal geen demonstraties vandaag. Ben ik de enige die hierover enorm verbaasd is?

Mwaa niet echt, Den Haag is omgebouwd tot vesting en de politie en marechaussee doen aan zero tolerance....
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zander op 25/03/2014 | 09:25 uur
Er zijn er wel een paar geweest maar niets noemenswaardigs.
Waarschijnlijk heeft de overheid bepaalde (risico) groepen afgekocht.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lynxian op 25/03/2014 | 11:10 uur
Citaat van: Zander op 25/03/2014 | 09:25 uur
Er zijn er wel een paar geweest maar niets noemenswaardigs.
Waarschijnlijk heeft de overheid bepaalde (risico) groepen afgekocht.
Euh, dat zou verontrustend zijn... Dat zou ook meteen de ideologische clubjes meteen een stuk minder ideologisch maken.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Huzaar1 op 25/03/2014 | 14:03 uur
er liggen 2 Russische "vis" trawlers in scheveningen.
Ferry Mingelen maakte deze foto.
(https://pbs.twimg.com/media/Bjf1oD-IAAAzIkI.jpg)

Apart, zoveel antennes op een vis trawler.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Harald op 25/03/2014 | 14:53 uur
Citaat van: Huzaar1 op 25/03/2014 | 14:03 uur
er liggen 2 Russische "vis" trawlers in scheveningen.
Ferry Mingelen maakte deze foto.
(https://pbs.twimg.com/media/Bjf1oD-IAAAzIkI.jpg)

Apart, zoveel antennes op een vis trawler.

;) Misschien voor het opsporen van "vliegende vissen"

Russian spy ships?

There was some speculation about two Russian crab fishing trawlers lying in the harbour of Scheveningen, which is a small port next to The Hague. People noticed that these ships had so many antennas, and thought they could be Russian spy ships, trying to intercept communications from the world leaders attending the Nuclear Security Summit.

However, it stated out that both ships, from Petropavlovsk-Kamtsjatski in the far eastern part of Russia, came in three weeks ago having problems with their engines. This was solved rather quickly, but then problems with some neccessary certificates appeared, and both ships had to stay until that issue has been cleared.

Regarding the antennas, some people say that they are quite ordinary VHF antennas, which were used by ships before maritime satellite communication was introduced.

Known Russian spy ships are much larger, with high capacity equipment so they don't have to go into the territorial waters of a country they want to monitor, but can operate safely from international waters. An example is the Viktor Leonov SSV-175 from the Vishnya class in the picture below, but a ship like this one has not been seen near the Netherlands.

De Viktor is wel een bekende, die hebben we vaker gezien, maar zit nu in de West.
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/559929_487184098054553_1293928927_n.jpg)

http://www.matthewaid.com/

Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: A.J. op 27/03/2014 | 09:12 uur
Defensietop lovend over inzet militairen

DEN HAAG -

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is lovend over het werk dat de 8000 militairen hebben verricht tijdens de nucleaire top in Den Haag. ,,Het liep als een Zwitsers uurwerk: scherp, alert en vakkundig", zei ze woensdag.

De samenwerking tussen de krijgsmachtdelen tijdens de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland verliep volgens haar uiterst soepel. ,,De professionaliteit van een ieder, op alle niveaus en in alle functies, maakte indruk. Chapeau", aldus Hennis.

De commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft alle Defensiemedewerkers woensdag bedankt voor hun inzet. ,,Militairen en burgers van alle Defensieonderdelen hebben zich professioneel en vol overgave ingezet voor een goed, waardig en veilig verloop van de top", stelde hij.

Telegraaf (http://www.telegraaf.nl/binnenland/22432647/__Defensietop_lovend_over_inzet__.html)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: A.J. op 27/03/2014 | 09:18 uur
Nou mooi, ook al een dagorder van de CDS uit met lovende woorden over "hoe goed we wel niet bezig zijn geweest"....

Maar gelukkig blijft het weer bij een schriftelijke schouderklop. Dat we ondertussen twee jaar CAO loos zijn en er aan alle kanten aan de rechtspositie gemorreld wordt behoeft geen aandacht...
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: KapiteinRob op 27/03/2014 | 09:35 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2014 | 09:18 uur
Nou mooi, ook al een dagorder van de CDS uit met lovende woorden over "hoe goed we wel niet bezig zijn geweest"....

Maar gelukkig blijft het weer bij een schriftelijke schouderklop. Dat we ondertussen twee jaar CAO loos zijn en er aan alle kanten aan de rechtspositie gemorreld wordt behoeft geen aandacht...

Inderdaad, weer de gebruikelijke blablablabla en verder zoeken we het maar uit.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Elzenga op 27/03/2014 | 10:53 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2014 | 09:18 uur
Nou mooi, ook al een dagorder van de CDS uit met lovende woorden over "hoe goed we wel niet bezig zijn geweest"....

Maar gelukkig blijft het weer bij een schriftelijke schouderklop. Dat we ondertussen twee jaar CAO loos zijn en er aan alle kanten aan de rechtspositie gemorreld wordt behoeft geen aandacht...
+1
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/03/2014 | 21:15 uur
En misschien dat er een medaille komt?  :angel:
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zander op 27/03/2014 | 21:46 uur
Citaat van: Lex op 27/03/2014 | 21:15 uur
En misschien dat er een medaille komt?  :angel:

Niet voor de politie denk ik. Van de helft van het ingezette personeel is niets geregistreerd.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/03/2014 | 21:53 uur
Citaat van: Zander op 27/03/2014 | 21:46 uur
Niet voor de politie denk ik. Van de helft van het ingezette personeel is niets geregistreerd.
Dat zou erg slordig zijn.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: A.J. op 27/03/2014 | 22:31 uur
Citaat van: Lex op 27/03/2014 | 21:15 uur
En misschien dat er een medaille komt?  :angel:

Het zal toch niet....
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 27/03/2014 | 22:43 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2014 | 22:31 uur
Het zal toch niet....

Ik hoop het.
Krijg ik m'n DT nog eens vol  ;D

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fencrypted-tbn0.gstatic.com%2Fimages%3Fq%3Dtbn%3AANd9GcSl2Ao14laxTt1SzsyumA450riHjD4PzohVE2KyPeqjJ9DTFaMcBg&hash=ec10f8ea964c68d018f7569b9c7f5defb2e3b5e6)
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zander op 27/03/2014 | 22:47 uur
Citaat van: Lex op 27/03/2014 | 21:53 uur
Dat zou erg slordig zijn.

geloof mij ik was erbij
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Laurens op 27/03/2014 | 22:51 uur
Citaat van: Lex op 27/03/2014 | 21:15 uur
En misschien dat er een medaille komt?  :angel:

Jarenlang boeven vangen en voor die 2 weken waarin we ons optreden tegen schendingen van het Strafrecht zoveel mogelijk moeten beperken, om vooral de risico's voor staatsveiligheid te onderscheppen, krijg je dan een medaille  :crazy:
Lovende woorden zijn mooi om te horen/lezen, maar ik kan mijn mensen nog steeds niet vertellen voor welke vergoeding ze nu precies in aanmerking komen.....
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 27/03/2014 | 22:54 uur
Citaat van: Zander op 27/03/2014 | 22:47 uur
geloof mij ik was erbij

Ja, dat politie verhaal is behoorlijk ad-hoc gegaan.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: A.J. op 27/03/2014 | 23:01 uur
Citaat van: Thomasen op 27/03/2014 | 22:54 uur
Ja, dat politie verhaal is behoorlijk ad-hoc gegaan.

Niet alleen de politie, ik kreeg woensdag eind van de middag te horen dat ik me daar donderdagochtend diende te melden...
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: dudge op 27/03/2014 | 23:05 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2014 | 23:01 uur
Niet alleen de politie, ik kreeg woensdag eind van de middag te horen dat ik me daar donderdagochtend diende te melden...

Ja, herkenbaar. Maar bij defensie ben je dat ook wel een beetje gewend toch?
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Lex op 27/03/2014 | 23:12 uur
Als we de berichten uit de media mogen geloven, is er het eea misgegaan bij de politie. Aan de ene zijde vele uren maken, geen maaltijden en geen onderdak, en aan de andere zijde gigantische uitstattingen in een hotel.
Wat is de werkelijkheid?
Wat de onderzoeken ook op zullen leveren, het zal een les moeten zijn voor de toekomst.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Zander op 27/03/2014 | 23:38 uur
Citaat van: Thomasen op 27/03/2014 | 23:05 uur
Ja, herkenbaar. Maar bij defensie ben je dat ook wel een beetje gewend toch?

Ja, maar je hebt slecht geregeld bij defensie en slecht geregeld bij de politie.
Na 9 jaar defensie mag ik best wel klagen over mijn huidige werkgever.

Mijn mening is dat de politie NIET instaat is om dit soort grootschalig optreden te organiseren.
Geen verstand van logistiek!!!!!!
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: A.J. op 27/03/2014 | 23:47 uur
Citaat van: Thomasen op 27/03/2014 | 23:05 uur
Ja, herkenbaar. Maar bij defensie ben je dat ook wel een beetje gewend toch?

Absoluut, ik was ook niet verbaasd.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Fuse71 op 01/04/2014 | 20:38 uur
Het is heel simpel...
Er zijn mensen die precies weten hoe we het moeten regelen maar die staan niet altijd aan het roer. Er worden dan anderen opgezet en oude adviezen en draaiboeken worden terzijde gegooid.
Men begint dus steeds helemaal opnieuw en met dit soort grote operaties gebeuren er dan minder charmante dingen.
In grote lijnen klopte het prima maar er blijven dan toch details liggen die voor (teveel) mensen enorm vervelend zijn.

Men kijkt naar de grote lijnen en dan was het goed gegaan.
de volgende keer staan er andere mensen aan het roer en dan gaan die opnieuw het wiel uitvinden.
Bij defensie is dat NIET anders !
Iedere uitzending wordt geregeld door een andere club en bepaalde fouten worden opnieuw gemaakt of bepaalde zaken worden vergeten.
Wij zijn anno 2014 NIET in staat om centraal de gegevens van mensen te beheren of gewoon op te vragen.
Je vult dus 15x je details in op een A4'tje (die allemaal in peoplesoft staan) voordat je op uitzending gaat bij ieder bureau waar je komt ... Ja, vanwege de privacy,  een mooi goedkoop antwoord en pure onzin.
En dat is een klein voorbeeld.

Vwb de medaille .. Ach waarom ook niet, bij een Koninklijke happening krijg je die ook voor 5 uur in de houding staan. Ik denk dat de NSS wat dat betreft VEEL meer heeft gevraagd van een hoop militairen, maar zoals we reeds gewend zijn zou dat te logisch zijn en dus ondenkbaar.  Kijk eens naar de inzetten met oa de Watersnood ramp in 95, de varkenspest, etc etc.  Ook geen waardering.

We zullen het moeten doen met een goedkoop schrijve van de CDS die zo trots is.
Zoals ik al veel eerder zei in een ander topic, de waardering voor ons is er altijd, zolang het maar niets kost. Als de knip getrokken moet worden dan wordt het allemaal moeilijk opeens.
Titel: Re:Nuclear Security Summit: NL op zijn kop & op slot
Bericht door: Harald op 08/04/2014 | 16:24 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fairheadsfly.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2Fnss2014cougarsvlkd140321ed0005_mindefnl.jpg&hash=76c8110721ed7285a3b02dcc87f57397d5b3c42f)

Ik wilde jullie deze gave foto, jullie niet onthouden ; 4 Cougars zijn "ready for take off" na een tank-beurt op Valkenburg

Nog een paar foto's, zie link :
http://airheadsfly.com/2014/03/21/dutch-ex-navy-base-airhead-for-nuclear-summit/