Nederlandse defensie industrie

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 17/09/2012 | 14:46 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 10/09/2018 | 17:46 uur
Interessant rapport, ik ga het eens doorlezen.

Eerste dat mij opvalt is dat de keuze voor de onderzeeboten nog niet gevallen is wie het gaat bouwen op het moment van het schrijven van dit rapport (of het is niet gedeeld met de schrijvers).

Aangezien, volgens verwachting, de selectie van de 2 resterende kandidaten pas eind 2018 valt te verwachten is dat niet zo verrassend.

Parera

Citaat van: Lex op 10/09/2018 | 17:14 uur
Kamerbrief: Studie 'Economische effecten marinebouwcluster'

Brief Stas EZK

Eindrapport Economische Effecten Marinebouwcluster

Kamerstuk, 10-09-2018

Interessant rapport, ik ga het eens doorlezen.

Eerste dat mij opvalt is dat de keuze voor de onderzeeboten nog niet gevallen is wie het gaat bouwen op het moment van het schrijven van dit rapport (of het is niet gedeeld met de schrijvers).

Lex

Kamerbrief: Studie 'Economische effecten marinebouwcluster'

Brief Stas EZK

Eindrapport Economische Effecten Marinebouwcluster

Kamerstuk, 10-09-2018

Parera

Damen is in de race om de Braziliaanse korvetten te mogen bouwen maar ook om 4 korvetten + 2 fregatten voor Roemenië te mogen bouwen met een totaal waarde van 1,6 miljard Euro.
Naast Damen doen ook TKMS en Fincantieri mee in deze aanbesteding, waarin het besluit verwacht word op 26 Oktober. Ook de Italianen hebben ook 2 werven in Roemenië via een dochteronderneming ''Vard'' (uit Noorwegen) Vard Braila & Vard Tulcea.

Voor de Braziliaanse korvetten word het besluit wie er geshortlist worden eind Oktober en de keuze voor de bouwer word verwacht aan het eind van 2018.

Parera

De Nederlandse Boxer productielijn zal opnieuw opgestart worden voor de bouw van 25 Australische voertuigen, dat is mooi om te horen dat Nederland toch een heel klein stukje mee profiteert van deze deal.

Citaat
Via: Twitter.com @ @GrantTurnbull_

ARTEC's Dutch production line for Boxer will fire up again to build 25 vehicles for Australia as a UOR. That facility has just delivered final Boxer to Dutch Army and was preparing for MRO duties, but surge demand means it now comes back online.

StrataNL

Toch wel een innovatieve manier van bouwen hoor, brugmodule plaatsen met alle navcom middelen al geïnstalleerd....
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Parera

#850
Dit ziet er een stuk ''robuuster'' uit dan de Indonesische versie, goed op weg Mexico!
En ligt het aan mij of vliegen de Mexicanen door de bouw heen in een tempo waar Usain Bolt jaloers op is?

Parera

CitaatPOLA PROJECT BEREIKT GROTE MIJLPAAL
Het POLA project (Patrulla Oceánica de Largo Alcance) heeft een grote mijlpaal bereikt nadat de brugmodule op het schip is geplaatst in Salina Cruz, Mexico. Op 30 augustus arriveerde MV Rolldock SUN in de haven van Salina Cruz met de brugmodule aan boord. Op dezelfde dag werden de voorbereidende activiteiten voor het lossen van de module gestart waarbij de hull van de POLA naast de Rolldock SUN werd gemanoeuvreerd. De volgende dag, 31 augustus, werd er bij zonsopgang een GO gegeven voor het hijsen van de module vanuit het ruim. De hijsoperatie duurde ongeveer 3 uur en eindige met het succesvol plaatsen van de module aan boord van de POLA. Na het vastzetten van de module is ze terug gesleept naar het droogdok van de ASTIMAR 20 scheepswerf voor het verdere afbouwen van het schip.

[Bron: Damen Shipyards ]





[Bron: Damen Shipyards ]

Parera

#848
Tunisian Navy receives third Damen OPV

The Tunisian Navy has received the third of four new Damen-built Multi Service Offshore Patrol Vessel 1400 (MSOPV 1400) series offshore patrol vessels (OPVs).

Hannon (P 612) set sail from Galati in Romania on 11 August, according to AIS data, and arrived in Tunisia one week later on 17 August.

Imagery of the ship taken as it transited the Bosphorus Strait in Turkey on 12 August shows that Hannon has a different configuration to the first two ships of the class, Jugurtha (P 610) and Syphax (P 611).

[Source: Janes.com ]


Foto's via twitter.com/YorukIsik







En een foto via YorukIsik van de 2e OPV uit de serie op 6 mei waar goed het verschil te zien is met de 3e en mogelijk ook de 4e.


Parera

Citaat
Brazil postpones decisions again for its new corvettes

The Brazilian Navy has postponed by about two months the short list and best and final offer (BAFO) decisions for its ambitious Tamandaré-class corvette project, the second leading priority within the force.

The newly established schedule calls for the short list and BAFO announcements to occur in October and December respectively, the navy told Jane's on 17 August. The navy said it is delaying its decision because it needs additional information from the competitors to properly analyse the bids. Service officials provided no additional details on what information it still requires.

The navy has not said how many companies will be included on the short list.

[Source: Janes.com ]

Zoals ik al schreef : vertraagd nu tot oktober - december. Met bijna 20 bieders zal het proces een grote chaos zijn.

ARM-WAP

Interessant voorstel voor de Braziliaanse Marine.
Ziet er goed "gebalanceerd" uit.

Vwb. wapensystemen zijn er natuurlijk verschillende keuzes met 76mm/3" - 57 mm als main gun tot de 40mm (die ze al gebruiken). De Britse 4.5" gaat er dus uit.
Ook voor missiles hebben ze genoeg keuze...

Wat propulsie aangaat ben ik niet wild op de CODOE... max snelheid slechts 26 kn...
'Economisch 14kn is OK. Ik vermoed dat wanneer ze in eskader varen dat die snelheid dan ook op slechts 14 kn komt ipv de zeer gebruikelijke 16 kn.

Ik denk dat deze combo Damen-SAAB wel degelijk bij de kanshebbers zit.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 20/08/2018 | 07:39 uur
Enn waarom niet Damen Thales? Van alles wat nu is voorbijgekomen. Van onderzeeers tot fregatten..ik begrijp nooit waarom SAAB met Damen werkt en niet Thales.

Thales doet mee in deze aanbesteding, het zal de sonar leveren (kingklip) niet alleen bij Damen maar ook bij diverse andere aanbieders, volgens mij zijn ze zelfs verkozen door de Braziliaanse marine als leverancier voor alle aanbiedingen. En Thales is in de basis een Frans bedrijf, en werkt in deze aanbesteding al samen met 2 andere partners STM uit Turkije en UKRINMASH uit Ukraine.

Vergeet niet dat Saab al op veel schepen van de Brazilianen geïntegreerd zit en dus waarschijnlijk om die reden gekozen is door Damen. Daarnaast is er misschien wel een interne ''aanbesteding'' geweest met verschillende leveranciers waar uit Saab het beste voorstel heeft neergelegd dat het meeste voldeed aan de eisen. En Damen is in die verhaal niet de uitvoerende werf maar dat is Wilson uit Brazilië (wel onderdeel van de Damen Group).

En persoonlijk ben ik wel voorstander voor de uitbreiding van de samenwerking tussen Damen en Saab, zeker voor de export markt kunnen ze samen sterk staan. Maar we moeten Thales niet vergeten daar heb je gelijk in. Voor de NL markt en ook export moet Thales een belangrijke rol blijven spelen.

Huzaar1

Enn waarom niet Damen Thales? Van alles wat nu is voorbijgekomen. Van onderzeeers tot fregatten..ik begrijp nooit waarom SAAB met Damen werkt en niet Thales.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Damen heeft een model laten maken van een LPD Enforcer 10000. Het is een model van het aanbod in de race voor de Maleisische marine en hun Multi Role Supply Ship (MRSS).


[Photo : Scale Models Weston ]

Parera

Ook kwam ik nog deze website tegen http://tamandare.damen.com/, net als die van de Nederlandse marine heeft Damen een aparte site met info rondom dit project. Op deze website staan ook nieuwe berichten rondom andere projecten van Damen / Saab en Wilson. En de onderstaande impressies van het Tamandare project.






En een mooi overzicht van alle Damen schepen die rond varen bij de diverse marines/ kustwachten van de landen in Noord & Zuid-Amerika.