Recente berichten

#1
Kabinet overweegt meer Patriots naar Oekraïne na oproep NAVO

Het kabinet gaat toch nog eens onderzoeken of het extra Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne kan sturen. Het hield tot dusver vol dat Nederland zijn Patriots mede niet kan missen wegens NAVO-taken. Maar nu de NAVO die tegenwerping van tafel heeft geveegd 'kijken we daar opnieuw naar', zegt demissionair premier Mark Rutte.

Oekraïne smeekt om extra luchtafweer nu Rusland het land voortdurend zwaar met raketten en drones bestookt. Oekraïne heeft moeite om zich daartegen te verweren. Met name de geavanceerde Patriots waarover ook Nederland beschikt zouden uitkomst kunnen bieden.

Maar Nederland heeft de luchtdoelraketten zelf nodig, stelt het kabinet tot dusver. Voor zijn eigen veiligheid én omdat de NAVO dat van Nederland zou vragen. Nu NAVO-chef Jens Stoltenberg dat laatste bezwaar tegenspreekt, kijkt Nederland nog eens of het 'de pijngrens' wel tot het uiterste heeft opgezocht.

"Nederland loopt al lang voorop in hulp aan Oekraïne. Na de oproep van NAVO-baas Stoltenberg dat militaire steun aan Oekraïne even voorrang mag krijgen boven de eigen verdediging, belooft Rutte nog een keer te gaan kijken of Nederland nog meer kan missen. En hij krijgt daarvoor brede steun van de Tweede Kamer. Verschillende partijen sporen het kabinet aan om de pijngrens op te zoeken", zegt Schreinemachers.

Maar Rutte tempert meteen ook de verwachtingen. "We hebben al heel veel gedaan en moeten wel iets overhouden om onszelf in geval van nood te kunnen verdedigen."

Meer steun
Volgens Rutte zouden andere landen zich ook meer aangesproken moeten voelen. Stoltenbergs uitlatingen gaan 'absoluut' helpen om meer steun voor Oekraïne los te krijgen, denkt hij.

"Maar natuurlijk moet je ook zelf weer kijken", geeft Rutte toe. "Als er één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier naar jezelf."

https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5445946/navo-chef-roept-op-om-eigen-wapenvoorraad-aan-oekraine-te-leveren

Prima, maar kunnen we dan ook op hetzelfde moment dat deze levering besloten word vervangende systemen bestellen?!
#2
'Nederland moet zich voorbereiden op oorlogseconomie'

Werkgeversvereniging VNO-NCW roept op tot meer aandacht voor de weerbaarheid van Nederland. Dat betekent dat er meer aandacht moet gaan naar defensie en cyberveiligheid. Dat is geen gek idee, zegt defensiespecialist Peter Wijninga verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'We moeten voorbereidingen treffen om over te gaan op een oorlogseconomie.'

Cyberaanvallen
Volgens Wijninga is het niet zo dat de Nederlandse industrie meteen moet overschakelen naar een oorlogseconomie. Maar het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat de civiele productie als het moet kan omschakelen naar militaire productie. 'Een voorbeeld daarvan is autobouwer VDL Nedcar. Dat zou je zodanig kunnen inrichten dat het in oorlogstijd kan overschakelen op de productie van pantserauto's of jeeps', licht de defensiespecialist toe.

'Cyberveiligheid blijft altijd een aandachtspunt'
Peter Wijninga, defensiespecialist
Maar de investeringen zijn niet alleen nodig in tijden van oorlog, ook nu in tijden van vrede neemt het aantal cyberaanvallen toe. Daardoor kunnen energiecentrales en luchthavens worden platgelegd. 'Zo'n cyberaanval kan zorgen voor storingen, en dan kan bijvoorbeeld niemand meer veilig landen of starten op Schiphol. Wijninga stelt dat het dan ook verstandig is van bedrijven om zich juist in vredestijd voor te bereiden op zulke aanvallen. 'Cyberveiligheid blijft altijd een aandachtspunt.'

Gebrek aan urgentie
De defensiespecialist ziet dat samenleving momenteel wel een gevoel van urgentie mist. Dat komt doordat de meesten nooit een oorlog, of de dreiging daarvan, bewust hebben meegemaakt. 'We zijn van de post war-generatie, en eigenlijk moeten we naar een pre war-mindset.' Volgens Wijninga betekent dat niet zozeer dat men er altijd vanuit moet gaan dat de oorlog komt, maar dat er wel voorbereidingen moeten worden getroffen om een oorlog te voorkomen.

'Daarbij geldt ook dat de industrie klaar moet zijn om als het nodig is over te schakelen op een oorlogseconomie', stelt Wijninga. Maar daarvoor is een andere mindset nodig, en momenteel wordt er nog volop gewerkt aan een kabinetsformatie. 'Als het kabinet zou werken aan een andere mentaliteit, dan is dat hartstikke goed. Maar ik heb daar eerlijk gezegd een hard hoofd in.'

En podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10544961/nederland-moet-zich-voorbereiden-op-oorlogseconomie?itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Feconomie%2F10544956%2Fpostnl-creeert-geen-economische-waarde&itm_campaign=artikel&itm_medium=meest_gelezen
#5
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 17/04/2024 | 21:53 uur
Waarschuwingen voor breekpunt in Oekraïne 'niet geheel overdreven'

Als Washington niet snel miljardensteun goedkeurt voor Oekraïne dan dreigt "een breekpunt" aan het front. Dat soort alarmerende citaten van Oekraïense officieren en westerse functionarissen duikt op in internationale media. Deze waarschuwingen zijn een politiek drukmiddel, maar ook de harde realiteit.

Vanuit Oekraïens perspectief is de oorlogssituatie nijpend, zegt Oost-Europa-onderzoeker Bob Deen (Clingendael). "De Russen boeken niet alleen terreinwinst op de grond, maar lijken ook lokaal overwicht te krijgen in de lucht", verwijst hij naar de recente verwoestende aanvallen op de Oekraïense energiesector. Enkele miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom of water te zitten.

Ballistische raketten en zweefbommen
Bij de laatste drie raketbarrages werd slechts 10 procent van alle ballistische raketten neergehaald, zo blijkt uit de dagelijkse reportage door de Amerikaanse denktank ISW. Dat percentage is fors lager dan voorheen. Ook richt het Russische leger verwoesting aan met 'zweefbommen'. Dat zijn zware explosieven uit de Sovjettijd waarop, simpel gezegd, vleugels zijn gemonteerd.

Daarbovenop speelt het nijpende tekort aan munitie, materieel en militairen. Er is een groot risico op een doorbraak als de Russen besluiten hun offensief te focussen op één punt, zeiden anonieme Oekraïense officieren onlangs tegen nieuwssite Politico.

"Zo'n uitspraak is absoluut niet overdreven", zegt Deen. Het is een nachtmerriescenario voor Kyiv als de steun uit Washington uitblijft zodra een groot Russische lenteoffensief begint. Deen benadrukt wel dat Oekraïne strijdbaar blijft en Rusland nog steeds zware verliezen toebrengt.

Rusland heeft de afgelopen weken gestaag meer van Oekraïne veroverd:

De alarmerende Oekraïense uitspraken zijn mede bedoeld om de VS aan te sporen. Volgens Deen komt Oekraïne hier nu mee omdat er een stemming in het Congres aankomt. Zulke "strategische communicatie" is best lastig, legt Deen uit. "Je wil enerzijds overtuigen dat je de strijd kan winnen, maar ook urgentie meegeven." Voor Europa is de door Oekraïne gewenste boodschap volgens Deen momenteel: we kunnen dit volhouden. Maar voor Washington is de toon heel anders.

"Als het Amerikaanse Congres Oekraïne niet helpt, verliezen we de oorlog", benadrukte president Zelensky vorige week nog eens.

Kyiv heeft ook de Iraanse raketaanval op Israël meegekregen. De Israëlische luchtafweerinstallaties, die behoren tot de meest geavanceerde wereldwijd, haalden volgens het leger van Israël bijna alle projectielen neer.

Belangrijke kanttekeningen daarbij: Israël is een veel kleiner land, kreeg directe hulp van de VS en had zo'n twee uur de tijd voordat de projectielen zouden inslaan. "De geografie en context is heel anders, maar ik begrijp dat het tot frustratie heeft geleid in Oekraïne", zegt Deen.

Oekraïne krijgt met regelmaat tientallen drones en raketten op zich afgevuurd door Rusland. De meeste drones en kruisraketten worden neergehaald, maar ballistische raketten komen er vaak doorheen.

"Dat laat zien dat Oekraïne te weinig luchtafweersystemen, munitie maar ook straaljagers heeft om zich te verdedigen tegen Russische luchtaanvallen", zegt oud-luchtmachtofficier Patrick Bolder (HCSS). Die tekorten hebben volgens hem een domino-effect. "De Russische luchtmacht krijgt meer vrijheid om te handelen, kan preciezer bombarderen en ook de grondtroepen beter ondersteunen."

De uitspraken over een naderend breekpunt zijn volgens Bolder "misschien een beetje overdreven, maar niet als er te lang wordt gewacht". Oekraïne kan simpelweg niet zonder de steun van zijn belangrijkste bondgenoot, de VS.

Dat neemt niet weg dat de steun vanuit Europese landen ook belangrijk is, aldus de twee experts. Zo stuurt Duitsland een extra Patriot-luchtafweersysteem, waarvan Oekraïne er al een paar heeft. Nederland trekt enkele miljarden extra uit voor militaire steun aan Kyiv.

"Uiteindelijk gaat het om de combinatie", zegt Bolder. "Met alleen luchtafweer of artilleriemunitie kom je er niet." Een pakket ter waarde van 60 miljard dollar is daarom onmisbaar.

https://nos.nl/artikel/2516939-waarschuwingen-voor-breekpunt-in-oekraine-niet-geheel-overdreven
#6
Midden Oosten / Re: Spanning(en) rond Iran
Last post by Ace1 - 17/04/2024 | 21:49 uur
Wat kan Iran na massale drone- en raketaanval verder uitrichten tegen militaire grootmacht Israël?

ANALYSE

Met zo'n 300 drones en raketten heeft Iran een vergeldingsaanval uitgevoerd op Israël. De schade lijkt beperkt te zijn. Wat zou Teheran nog meer kunnen uitrichten tegen de militaire supermacht Israël?

Iran beschikt over één van de grootste voorraden ballistische raketten en drones van alle landen in het Midden-Oosten. Sommige raketten kunnen tot wel tweeduizend kilometer vliegen en doen er 12 minuten over om Israël te bereiken. 'Als het Iran lukt om Tel Aviv te treffen, is het effect enorm', zegt Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten met een achtergrond bij de luchtmacht.

Het moet ergens rond 2007 zijn geweest dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD informatie kreeg over een nieuwe Iraanse raket. Al langer probeerde het Iraanse regime wapens te bouwen die een groter bereik hadden dan de bestaande raketten. En die bovendien nauwkeuriger én beter inzetbaar waren. De tot dan toe gebruikte wapens werden aangedreven met vloeibare brandstof, wat ze vanwege het ontploffingsgevaar riskant in de omgang maakte.

In 2007 zag de MIVD dankzij onder meer onderschepte satellietcommunicatie dat Iran, met hulp van Noord-Korea, een volgende stap in de ontwikkeling van ballistische raketten zette. Een nieuwe raket, een gewijzigde versie van de Shabaab-3, bleek vrij nauwkeurig én maakte gebruik van vaste brandstof. Maar het belangrijkste: de Israëlische steden Jeruzalem en Tel Aviv waren binnen handbereik gekomen dankzij het bereik van ruim 1.700 kilometer.

Volgens Berlijn kan Iran Israël dan ook met name raken door de inzet van dit soort raketten en de drones die het land zelf produceert. Van de Iraanse luchtmacht valt weinig te vrezen, denkt de generaal buiten dienst. 'Toen Iran onder de sjah een bondgenoot was van de Verenigde Staten hadden ze de beschikking over moderne wapensystemen, zoals jachtvliegtuig F14.'

Maar na de Islamitische revolutie van 1979 verslechterde de relatie met de Amerikanen en raakten de wapens verouderd. Iran ging een eigen industrie opbouwen. Een proces dat vele jaren zou duren. Berlijn: 'Van hun vliegende systemen verwacht ik nog steeds niet veel.'

Dat is anders bij de raketten. Tot 2007 knutselde Iran aan de Shabaab-reeks. Maar pas met hulp van Noord-Korea, dat belangrijke technologie leverde aan het Islamitische regime, was Iran in staat om flinke stappen te maken. 'Noord-Korea is volgens de MIVD een belangrijke leverancier van technologie, kennis en materiaal', schreef de militaire dienst in het jaarverslag van 2007.

Dat wierp z'n vruchten af. Volgens het Iraanse medium ISNA beschikt Iran nu over liefs negen raketten die Israël kunnen bereiken, waaronder de Sejil die een topsnelheid haalt van 17 duizend kilometer per uur en tot 2.500 kilometer ver kan komen. De Kheibar (reikwijdte 2.000 kilometer) en Haj Qasem (1.400 km) volgen. In 2023 claimden Iraanse staatsmedia dat het land tevens een hypersonische raket had ontwikkeld. Deze Fattah-raket zou met een topsnelheid van ruim 18 duizend kilometer per uur, vijftien keer sneller gaan dan de geluidssnelheid en 1.400 kilometer ver kunnen komen.

Drones
Een andere troef van Iran is het uitdijende arsenaal aan zelfontwikkelde drones. Het land exporteert deze wapens onder meer naar Rusland, dat ze inzet in de oorlog tegen Oekraïne. Hoewel deze drones langzaam vliegen – het kan wel negen uur duren voordat ze in Israël zijn – zijn ze lastig op te merken voor radarsystemen doordat ze laag blijven. Ze hebben bovendien een groot bereik en kunnen tot 300 kilogram aan explosieven meenemen.

Wat zegt dit arsenaal over een mogelijke militaire aanval van Iran op Israël? Zowel Dick Berlijn als Frans Osinga, hoogleraar krijgswetenschappen aan de Universiteit Leiden, denken daarbij aan het lanceren van raketten en mogelijk drones. Osinga: 'In de eerste fase, die al lijkt te zijn begonnen, kan Iran dat doen met hulp van de islamitische organisatie Hezbollah en eventueel Hamas.' Vrijdagavond vuurde Hezbollah vanuit Libanon tientallen raketten af op Israël. 'Ze voeren duidelijk het aantal beschietingen op. Dat kost Israël kostbare luchtverdedigingsmunitie.'

In een volgende fase zou Iran tevens vanuit eigen land raketten kunnen afvuren op militaire doelen in Israël: kazernes, commandocentra, vliegvelden en regeringsgebouwen. Het land stuit daarbij wel op de zeer geavanceerde luchtverdediging van Israël. Naast de Iron Dome, die raketten voor de korte afstand neutraliseert, beschikt Israël over het Arrow-luchtverdedigingssysteem – geschikt om ballistische raketten te onderscheppen. Osinga: 'Maar de kwetsbaarheid is dat je zo'n systeem ook kunt verzadigen door er een heleboel raketten en drones op af te sturen.' Israël zal dus voorzichtig moeten zijn met munitie. 'En de Arrow is afhankelijk van een goed werkend radarsysteem. Als Iran dat treft, werkt de luchtverdediging niet meer.'

Toch denkt Dick Berlijn dat Israël nog steeds superieur is in een slag met Iran. 'Ze hebben een erg goede luchtmacht.' Het land heeft onder meer de F16 met extra capaciteiten en de modernere F35. Die beschikt over ingenieuze systemen en sensoren waardoor piloten precies weten welke doelen ze moeten uitschakelen en op welke manier. Berlijn: 'Daarnaast is hun informatiepositie uitstekend, mede geholpen door de Verenigde Staten.' Israël is daardoor goed op de hoogte van Iraanse wapenverplaatsingen en functionele lanceerinstallaties. De generaal buiten dienst sluit niet uit dat Israël preventief zal bombarderen als ze een serieuze Iraanse aanval aan zien komen.

Dat de Verenigde Staten inmiddels expliciet waarschuwen dat aanvallen uit Iran elk moment kunnen beginnen, is volgens hoogleraar Osinga een significant teken. 'Dat zeggen ze alleen als ze op basis van eigen informatie zien dat Iran daadwerkelijk voorbereidingen treft en wapensystemen in gereedheid brengt.'

https://www.volkskrant.nl/buitenland/wat-kan-iran-na-massale-drone-en-raketaanval-verder-uitrichten-tegen-militaire-grootmacht-israel~b03a2a57/
#7
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 17/04/2024 | 21:28 uur
Citaat van: Huzaar1 op 17/04/2024 | 18:36 uurClownshow idd

Klopt; maar nu Johnson is gedraaid zijn de kansen op een nieuw steun pakket wel flink toegenomen. Het lijkt er op dat het toch uiteindelijk tot een stemming gaat komen. Goed nieuws voor Oekraïne dus.
#8
KL / Re: Toekomst lunabev manoeuvre...
Last post by Huzaar1 - 17/04/2024 | 19:17 uur
De MMR is echt het beste systeem ter wereld. Ik denk niet dat er gelijken zijn.  Wat het apparaat kan is ongekend.
#9
KL / Re: Toekomst lunabev manoeuvre...
Last post by Parera - 17/04/2024 | 18:59 uur
Citaat van: Poleme op 17/04/2024 | 10:14 uurDe afstand Utrecht - St Petersburg is in vogelvlucht 1.733 km.
Vorig jaar zei jij dat je met een MMR radar vanuit Vilnius de luchtverkeersgeleiding van Moskou kan doen.
Die afstand bedraagt 790 km.
Deze laatste afstand lijkt mij realistisch.  1.733 km is voor de SMART-L MM/N.

Het is heel er simpel, officieel kan de MMR 400 km ver kijken. Dit is ongetwijfeld (veel) verder, maar die info is niet openbaar. Er was eerder een SMART-L MM/D variant (Deployable) op een MAN 8x8 vrachtwagen chassis en deze had een bereik van 750 of 1000 km afhankelijk van de modus.

Ik hoop dat Defensie deze op termijn nog door ontwikkeld samen met Thales en dat deze prachtige maritieme radar zo ook haar weg vind naar de landmacht net als dat gebeurd is met de NS-200 naar nu de GM-200.
#10
Midden Oosten / Re: Spanning(en) rond Iran
Last post by Huzaar1 - 17/04/2024 | 18:51 uur
Ook als Israel nu niks doet hebben ze 'gewonnen'. Daarbij kunnen ze de 'we doen niks' kaart heel goed uitspelen naar hun bondgenoten en vooral die in de regio. Hiermee kunnen ze heel wat goodwill terugwinnen.

Echt Iran, zat er iets in de thee toen ze hiertoe besloten? Stomste zet ooit dit..totaal in de kaart van Israël.