Kolonel b.d. pleit voor weghalen veteranenzorg bij Defensie

Gestart door boekje_pienter, 02/10/2009 | 20:58 uur

boekje_pienter

Op Radio 1 heeft kolonel b.d. Louis Timmermans vanochtend gezegd dat Defensie veteranen geen goede nazorg geeft: er wordt mee gesold. Volgens Timmermans geeft het Ministerie van Defensie veteranen met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) te weinig aandacht en steun. Zijn advies is dat een Veteranenwet wordt gemaakt en de zorgtaak wordt weggehaald bij Defensie.

Timmermans sprak op Radio 1 naar aanleiding van zijn opiniestuk in de GPD-bladen van gisteren, getiteld  'De zorg voor veteranen hoort niet bij Defensie'.

Het is helaas zo, aldus Timmermans, dat het heel veel voorkomt dat veteranen (letselschade)advocaten nodig hebben. De Veteranennota van 2008 meldde dat er zo'n 700 letselschadeprocedures lopen.

Van het aantal veteranen ontwikkelt gemiddeld 5% klachten, maar dat is erg afhankelijk van de missie. Zo liggen de officiële cijfers van het Veteraneninstituut op maar liefst 16% voor Libanon-veteranen (UNIFIL) en 8% voor Cambodja-veteranen (UNTAC).

Het feit dat de nazorg minder goed is geregeld dan zou kunnen is, volgens Timmermans, "een begrotingskwestie". Waar de core-business vechten is, zal de nazorg – zeker binnen de operationele component – minder tot geen prioriteit hebben. Volgens Timmermans, zelf oud-bataljonscommandant, is Defensie dan ook geen zorginstelling. Zorg en nazorg zou je niet moeten overlaten aan Defensie.

De kolonel b.d. pleit voor een 'brengplicht' van Defensie: als een gezonde militair na zijn dienstverlating (ernstige) klachten ontwikkelt, moet a priori worden uitgegaan van een verband met zijn dienstverrichtingen, tenzij Defensie het tegendeel kan aantonen. Dat zal een hoop verdriet en ergernis voorkomen. De huidige 'haalplicht' houdt in dat de veteraan – vaak vele jaren na dato – aan Defensie moet bewijzen dat zijn klachten te maken hebben met een uitzending. Feitelijk spreekt Timmermans zich uit voor het 'omkeren van de bewijslast'.

Bron: Radio 1