Recente berichten

#11
Rutte wilde in 2017 al zijn opvolging regelen

De top van de VVD had al in 2017 een opvolger voor Mark Rutte willen aanwijzen. Het was de bedoeling dat Jeanine Hennis-Plasschaert fractievoorzitter zou worden, zodat ze bij volgende Kamerverkiezingen tot lijsttrekker kon worden gekozen. Rutte zou dan bij die verkiezingen plaatsmaken voor Hennis, zo was de afspraak.

Dat staat in het boek Het Raadsel Rutte, van politiek journalisten Ron Fresen (ex-NOS) en Wilma Borgman (NOS) dat morgen verschijnt.

Het plan mislukte: Hennis moest in 2017, tijdens de formatie van het kabinet-Rutte III, aftreden als demissionair minister van Defensie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in een rapport dat twee Nederlandse militairen in Mali waren omgekomen door een ongeluk dat het gevolg was van ernstige tekortkomingen bij Defensie.

Dat ze zo kort daarna zou overstappen naar het fractievoorzitterschap was politiek onmogelijk, oordeelde de leiding van de partij.

Geen alles opeisende baan
In plaats van Hennis werd Klaas Dijkhoff de nieuwe fractievoorzitter. Dijkhoff had niet de ambitie om partijleider te worden en al helemaal geen belangstelling voor het premierschap. Hij was vader van een jong gezin en wilde geen alles opeisende baan.

In het boek vertelt Dijkhoff hoe Rutte druk op hem uitoefende om het toch te doen: "Hij zei: hoe kun je dat nou niet ambiëren? Je bent een politicus, dit is toch het hoogst haalbare? Als ik in de weg zit moet je het zeggen, dan moet ik gewoon opzij stappen. En dan zei hij bijvoorbeeld dat ik toch in het Catshuis (ambtswoning premier, red.) kon gaan wonen, dan zie je je gezin elke dag en daar zijn ook scholen." Maar Dijkhoff had echt geen belangstelling en vertrok in 2021 uit Den Haag.

Intussen brak ook de coronacrisis uit en Rutte moest alle zeilen bijzetten om die in goede banen te leiden. Uiteindelijk gingen de liberalen voor de vijfde keer met hem als lijstrekker de verkiezingen van 2021 in. Opnieuw werden ze de grootste. Het kabinet-Rutte IV kwam met veel moeite tot stand.

Nadat dat kabinet al na anderhalf jaar was gevallen, kwam Rutte in een, naar eigen zeggen, "epifaan moment" tot de conclusie dat zijn rol is uitgespeeld. Dilan Yesilgöz werd in 2023 zijn opvolger als lijsttrekker.

Eerste vrouwelijke premier
Overigens speelde de opvolgingskwestie ook al in 2014, staat in het boek van Fresen en Borgman. De VVD stelde toen in allerijl een scenario op om Rutte te vervangen, mocht die naar Brussel vertrekken om EU-president Herman van Rompuy op te volgen. Rutte stond in alle belangrijke Europese hoofdsteden bovenaan het lijstje van gewenste kandidaten, hoewel hij zelf niet wilde.

Halbe Zijlstra, destijds VVD-fractievoorzitter, zegt in het boek hoe het plan van de partijtop eruitzag, als Rutte geen nee meer kon zeggen: "Het plan was dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hem dan zou opvolgen. Dan zouden we ook de eerste vrouwelijke premier leveren. Een prima uitgangspositie voor de volgende verkiezingen, tenzij zij er niks van zou bakken natuurlijk."

Zover kwam het niet, uiteindelijk werd de huidige Poolse liberale premier Donald Tusk de opvolger van Van Rompuy.

https://nos.nl/artikel/2520356-rutte-wilde-in-2017-al-zijn-opvolging-regelen
#12
Van alles en nog wat! / Re: Onzin-topic uitgave 24
Last post by Ace1 - 18/05/2024 | 15:38 uur
@Stoonbrace hoe vaak heb jij al iets gebroken?
#13
Van alles en nog wat! / Re: Onzin-topic uitgave 24
Last post by Ace1 - 18/05/2024 | 15:37 uur
Onze lunch is heel anders dan die van de Belgen, en zo merken we het verschil

Je wist het misschien niet, maar Belgen breken vaker hun botten dan Nederlanders. Ze zijn niet onhandiger, het heeft alles te maken met dna. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar wat dna over complete bevolkingsgroepen kan vertellen. ,,Kijk naar onze lunch: kaas en melk. Wij hebben van alle Europeanen het meeste calcium in ons lijf, wat de botten sterker maakt."

Hoe ingewikkeld wil je het hebben? ,,Als je alle dna van één mens achter elkaar zou leggen - er zit twee meter dna in elke cel en we hebben 120 miljard cellen - zou je van hier tot aan de zon en terug gaan. Zoveel dna-informatie hebben we in ons lichaam."

Het is een opmerking die Rotterdamse onderzoeksleider André Uitterlinden maakt om de ontelbare mogelijkheden van ons dna te schetsen. Hij is als professor Complexe Genetica aan het Erasmus MC een expert, maar in zijn vakgebied is nog veel onbekend. ,,Van de acht miljard mensen op aarde is de volgorde van het dna van zo'n vier, vijf miljoen mensen bepaald."

Door dna lijken we op elkaar
Het mag een bijna onbegrijpelijk onderwerp zijn, tegelijkertijd is het wel zo dat het doen en laten van ieder mens wordt ingegeven door zijn dna en de omgeving waarin hij verkeert. Dna is erfelijk en omdat je het meekrijgt van je ouders, lijken broers en zussen op elkaar maar ook bevolkingsgroepen.

Onze uiterlijke kenmerken zijn het zichtbare bewijs. Niet gek dus dat bijvoorbeeld de ene Italiaan op de andere lijkt en weinig weg heeft van een Fin.

Met een glaasje melk en met een biertje
Er zit, zegt Uitterlinden die in zijn werkkamer in het Erasmus MC een foto van hem met een breed lachende oud-president Obama heeft hangen, zelfs verschil tussen Nederlanders en Belgen. Hij toont twee beelden van zichzelf: een op z'n Hollands met een glas melk, de ander op z'n Vlaams met een pintje.

Het is ter illustratie bij zijn uitleg waarom een Belg gemiddeld sneller een botbreuk oploopt dan een Nederlander. ,,Kijk naar onze lunch: kaas en melk. Wij hebben van alle Europeanen het meeste calcium in ons lijf, wat de botten sterker maakt. Belgen lunchen anders, hebben veel minder calcium, waardoor botfracturen meer voorkomen."

Ander voorbeeld: ,,Sommige ziektes komen veel vaker of juist minder vaak voor, afhankelijk van de ethnische achtergrond. Zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. En recenter covid. De dna-verschillen tussen die groepen spelen daar een belangrijke rol in."

'Ziektes zijn een fout in het dna'
Ons dna en onze herkomst bepalen dus wie wij zijn en hoe gezond we door het leven trekken. Meer kennis van dna, en dan uitgesplitst naar bevolkingsgroep, is letterlijk van levensbelang. ,,Alle ziektes hebben te maken met afwijkingen in ons dna."

Herken je de afwijking tijdig, dan valt er preventief wat te winnen. Alleen, tot nu ontbreekt het in Europa aan goed 'vergelijkingsmateriaal'. Het heeft weinig zin het dna van een Griek met dat van een Deen te vergelijken.

Vandaar dat de Europese Commissie een subsidie van 20 miljoen euro heeft verstrekt om Genome of Europe van de grond te tillen. Dit onderzoeksproject wordt door Uitterlinden geleid en tweehonderd wetenschappers uit 29 landen werken eraan mee.

Over de grenzen heen
Over vier jaar moet het leiden tot een Europese databank vol informatie over alle mogelijke dna-variaties en genetische verschillen tussen bevolkingsgroepen. ,,De politiek heeft de grenzen van een land vastgelegd. Bevolkingsgroepen wonen echter overal. Europa telt ruim tachtig etniciteiten en kent een rijke koloniale geschiedenis", verduidelijkt de professor Complexe Genetica.

,,Volgens de wet zijn we allemaal Nederlanders. Maar de familie van de een is al generaties afkomstig uit Rotterdam, een ander komt van Indonesië, de Molukken, Curaçao, Suriname, Turkije of Marokko. Hoeveel nationaliteiten telt Rotterdam niet? Honderdzeventig. Iemands dna moet je wel met de juiste etniciteit vergelijken."

Daarom spreekt hij over bevolkingsgroepen, omdat het dna van dé Nederlander nu eenmaal niet bestaat. Tussen die etnische groepen bestaan genetische verschillen. Hij verwacht dat met die kennis van de Europese dna-variaties straks veel ziektes beter zijn te voorkomen.

Welk risico loop jij?
,,Dan kun je dna-profielen opstellen voor bijvoorbeeld de kans op borstkanker of voor erfelijke ziektes. Dan kun je zeggen: jij zit in een hoogrisicogroep voor diabetes, laag of juist normaal. Die informatie kan helpen om vroegtijdig maatregelen te nemen. Met een dieet, meer beweging of medicatie valt een ziekte dan te voorkomen. Onze gezondheidszorg zal een enorme boost krijgen."

In het geval van borstkanker, aldus Uitterlinden, zou je niet álle vrouwen van rond de 50 aan het bevolkingsonderzoek hoeven te laten deelnemen. ,,Doe rond je 30ste een genetische test. Val je in een hoogrisicogroep, dan gaan we je direct volgen. Zo niet, dan kan zo'n vervelende mammografie uitgesteld worden of onnodig blijken te zijn. Daar zijn een heleboel vrouwen bij gebaat denk ik."

Het is geen garantie dat iemand geen borstkanker krijgt, benadrukt hij. ,,Het is vooral preventief oogpunt. Je kunt er iets aan doen voor het te laat is." En als het voor borstkanker kan, kan dat ook voor andere ziektes. ,,Is er kans op darmkanker, prostaatkanker, longkanker - dan kun je daar naar handelen. Het mooie is dat je al die informatie uit één en dezelfde dna-test kunt halen. Efficiënt dus niet duur meer."

Het representatieve Europese dna
Prof.dr. André Uitterlinden spreekt steeds over 'representatief': de representatieve Nederlander, Fransman, Marokkaan. Bij dna is iemands achtergrond belangrijker dan de aanduiding welke nationaliteit iemand heeft.

Voor het Genome of Europe-project is aan elk land gevraagd de bevolkingssamenstelling te geven (naar het land van afkomst). Hiermee wordt een representatieve dna-bank van Europa gemaakt.

https://www.ad.nl/binnenland/onze-lunch-is-heel-anders-dan-die-van-de-belgen-en-zo-merken-we-het-verschil~ac9b42ed/#comments-anchor
#14
Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen blijven concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

De Amerikaanse defensie-industrie heeft onder druk van de overheid de afgelopen jaren haar afhankelijkheid van Beijing grotendeels laten varen, zei Hans Christoph Atzpodien, het hoofd van BDSV. Duitse wapenproducenten zijn niet gedwongen om dat ook te doen, maar zullen vroeg of laat wel onder druk komen te staan om het Amerikaanse voorbeeld te volgen, stelt hij.

Meer bewustzijn
Het bewustzijn hierover is bij de Duitse overheid toegenomen, maar de binnenlandse defensie-industrie wacht nog steeds op concrete stappen, volgens Atzpodien. Zo stelt hij voor dat publiek geld gebruikt kan worden om een meerprijs te betalen voor producten die gemaakt zijn zonder Chinese grondstoffen.

De Duitse defensie-industrie leunt zwaar op Chinese grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen. Ook domineert China de winning van andere kritieke grondstoffen als grafiet en wolfraam, beide belangrijk voor de defensie-industrie.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10547165/duitse-wapenindustrie-wil-af-van-chinese-afhankelijkheid
#15
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 18/05/2024 | 15:29 uur
Oekraïne schakelt weer Russische olieraffinaderij uit met drone-aanval

Opnieuw heeft Oekraïne een Russische olieraffinaderij uitgeschakeld. Met de massale drone-aanval van vannacht, waarbij meer dan honderd Oekraïense drones zijn ingezet, ontstond er ook een brand bij de olieraffinaderij Tuapse, aan de kust van de Zwarte Zee. Daardoor moest de olieraffinaderij van oliebedrijf Rosneft buiten werking worden gezet, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Russische luchtverdediging en de Zwarte Zeevloot hebben gedurende de nacht 102 Oekraïense drones en zes onbemande boten vernietigd, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens een bron raakten de drones de productie-eenheid voor vloeibaar petroleumgas (lpg) in Tuapse, terwijl de ruwe destillatie-eenheid onbeschadigd bleef. 'Er was geen zwarte rook tijdens de brand. Dat betekent dat alleen het gas (lpg) brandde', aldus een bron aan Reuters. Hij voegde eraan toe dat er vanuit technisch oogpunt een optie is om de LPG-eenheid te omzeilen en de raffinaderij relatief snel weer op te starten.

Voor Rusland is het een flinke domper. De raffinaderij was sinds april namelijk weer in werking gezet nadat het al drie maanden stilstond vanwege een drone-aanval in januari vanuit Oekraïne. De jaarlijkse capaciteit van de Tuapse-raffinaderij is 12 miljoen ton (240.000 vaten per dag). Daarbij wordt er nafta, stookolie, vacuümgasolie en hoogzwavelige diesel geproduceerd. Ook levert het voornamelijk brandstof aan Turkije, China, Maleisië en Singapore.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10547268/oekraine-schakelt-weer-russische-olieraffinaderij-uit-met-drone-aanval
#16
Dreiging uit Rusland zet vliegbasis Gilze-Rijen in volle oorlogsmodus

De wereld is veranderd door de oorlog in Oekraïne. En de 1400 medewerkers van vliegbasis Gilze-Rijen voelen de Russische dreiging als geen ander. Volgens commandant Pier Schipmölder bereidt de vliegbasis zich voor op volle oorlogsmodus: "Nu gaat het om: hoe gaan we die grote oorlog vechten? We voelen haast om Defensie zo snel mogelijk weer op een niveau te krijgen waarmee we tegen Rusland kunnen optreden."

Defensie, en daarmee de vliegbasis, maakt volgens Schipmölder nu een enorme omslag mee. Van jarenlang bezuinigen naar groei. Bijzonder om dan de baas te zijn, geeft hij toe. Maar hij voelt ook de druk: "Ik vind de ontwikkelingen in de wereld buitengewoon zorgelijk. En ik voel de verplichting om met onze helikopters inzetbaar te zijn."

25 jaar lang draaide het bij Defensie om vredesoperaties. "Die waren makkelijker, omdat de tegenstander minder sterk is." Hoe anders is dat met die nieuwe tegenstander, Rusland: "Nu moeten we altijd klaarstaan op een heel hoog niveau. Steeds meer mensen staan op afroep klaar voor als we direct betrokken raken bij het conflict. En als je niet wint, verlies je ook meteen. Dus we moeten alles op alles zetten om te winnen."

Schipmölder is sinds eind 2022 de baas van het Defensie Helikopter Commando. Gilze-Rijen is de grootste vliegbasis, daarnaast zijn er bases in Den Helder, Deelen en Texas (VS).

De manier van werken is enorm veranderd, weet Schipmölder: "Vroeger stuurden we eenheden van vier tot acht helikopters naar Irak, Afghanistan of Mali. Nu moeten het twee of drie keer zo veel helikopters zijn. En er is meer munitie nodig. En reserveonderdelen."

Maar als helikoptereenheden meer geoefend moeten zijn, is er automatisch ook meer overlast voor de omgeving. Omdat Defensie weer moet groeien, presenteerde het in december vorig jaar een verlanglijst: 'Ruimte voor Defensie'. Eén van de opvallende dingen die daarop stond: de mogelijkheid om op vliegbasis Gilze-Rijen ook weer te kunnen oefenen met gevechtsvliegtuigen. Omliggende gemeentes stonden op de achterste benen om daartegen protest aan te tekenen.

"Het oefenen met gevechtsvliegtuigen op Gilze-Rijen is nooit weggeweest", nuanceert Schipmölder. "Maar er komt meer behoefte. Zowel van onze eigen gevechtsvliegtuigen als van die van de NAVO die hier komen oefenen. Maar er is nog niks besloten. Het zijn allemaal wensen van Defensie naast de andere grote opgaven voor Nederland, zoals: klimaat, woningmarkt, duurzaamheid en de energietransitie. En daar komen besluiten uit."

Er zullen heel moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, weet Schipmölder: "Dat het, met al die opgaves, pijn gaat doen, dat is zeker. We gaan dat aan alle kanten merken." Postief voor Schipmölder is dat de samenleving door de Russische dreiging met een andere blik naar zijn werk en dat van zijn collega's kijkt: "Ik heb weinig gesprekken meer over het bestaansrecht van Defensie. En dat is wel eens anders geweest."

Maar het voelt voor Schipmölder niet zo dat hij daardoor, bij het maken van die moeilijke keuzes, een stuk sterker staat: "De energietransitie is voor ons ook belangrijk. We snappen ook wel dat dat niet kan door niks te doen. En we werken voor de burgers van Nederland, we zijn er niet op uit om ze overlast te bezorgen."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4470713/dreiging-uit-rusland-zet-vliegbasis-gilze-rijen-in-volle-oorlogsmodus
#17
KM / Re: LPX
Last post by Harald - 18/05/2024 | 09:52 uur
Wat me opvalt is dat men vanuit Defensie niet meer spreekt van LPX, vrij vertaald Landings Platform voor de toekomst, maar nu steeds ATS, Amfibische Transport Schepen.
Tekstueel een downgrading en dit zal in de praktijk straks ook zijn gezien dat de schepen straks niet meer hun eigen broek op kunnen houden kwa zelfbescherming en afhankelijk zullen zijn van andere fregatten.
Jammer...  :'(  :mad:
#18
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 18/05/2024 | 09:39 uur
Citaat van: Huzaar1 op 17/05/2024 | 15:25 uurBen zo blij dat die man in ieder geval niet meer bij ons werkt  :dead: , godsakker wat een over het paard getilde flapturd is dat zeg.


Zijn collega had wel wat geruststellende woorden. In ieder geval vanuit de NAVO wordt gedacht dat Rusland het vermogen niet heeft om tot een succesvol offensief bij Kharkiv te behalen. Dat vond ik wel een belangrijke strekking om te horen
#19
KM / Re: Opvolging M fregatten
Last post by Parera - 18/05/2024 | 09:15 uur
Bouw nieuwe fregatten Nederland en België start begin 2025

Damen start begin 2025 met de bouw van het eerste nieuwe ASW-fregat voor de Nederlandse en Belgische marine. Dat staat in het projectenoverzicht van Defensie dat eerder deze week gepubliceerd werd. Op dit moment zijn Damen en Defensie nog bezig met het verder uitwerken van het ontwerp, maar vanaf 2025 gaat de constructie van start. Dit zal in eerste instantie gebeuren in Roemenië.

https://marineschepen.nl/nieuws/Bouw-ASW-fregatten-start-begin-2025-180524.html