'Britse martelfoto's nep'

Gestart door Jojo, 03/05/2004 | 11:15 uur

Jojo

#1
Uitgegeven: 3 mei 2004

LONDEN/BAGDAD - De martelingen van Iraakse gevangenen door Britse militairen, waarvan de Britse krant The Daily Mirror zaterdag foto's publiceerde, zijn mogelijk in scène gezet.

Onderzoekers van het Britse ministerie van Defensie betwijfelen of de foto's wel in Irak zijn gemaakt. Dat heeft de BBC gisteren gemeld.

Zowel de wapens als de hoofddeksels van de militairen op de omstreden foto's zijn van een ander type dan de aan de Britse militairen in Irak verstrekte uitrusting. Ook is op de achtergrond van één van de foto's een Bedford te zien, terwijl zulke vrachtwagens nooit naar Irak zouden zijn gezonden.

Dat Britse en Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen hebben mishandeld, staat wel vast. Volgens generaal Richard Myers, de stafchef van het Amerikaanse leger, zijn de mishandelingen weliswaar onthutsend, maar 'niet systematisch'.

President George Bush van de VS heeft zijn afschuw uitgesproken over de mishandeling van Iraakse krijgsgevangenen door Amerikaanse soldaten. Ook de Britse premier Tony Blair heeft laten weten ontzet te zijn.

Op de Amerikaanse televisie waren vorige week beelden te zien van mishandelingen en vernederingen van Irakezen in de Abu Gharib-gevangenis, even buiten Bagdad. Myers zei gisteren tegen de zender ABC dat maar heel weinig militairen daarbij waren betrokken. Een eerste onderzoek heeft dat naar zijn zeggen uitgewezen.

Myers meldde gisteren ook dat de aanstelling van generaal Jassem Mohammed Saleh als bevelhebber van de pas opgerichte Fallujah Brigade nog niet definitief is. Tegen Fox News zei hij dat naast deze voormalige commandant van de gevreesde Republikeinse Garde nog ten minste één andere generaal in aanmerking komt voor het bevel over de Iraakse brigade die de orde in het soennitische bolwerk Fallujah moet handhaven. Een hoge Amerikaanse functionaris had eerder op de dag gemeld dat generaal Mohammed Latif boven Saleh wordt aangesteld als hoogste bevelhebber. Latif heeft jarenlang gevangen gezeten tijdens het regime van Saddam Hussein.

Generaal Saleh heeft gisteren in zijn nieuwe functie gezegd dat zich in Fallujah geen buitenlandse strijders bevinden die meevechten aan de kant van de opstandelingen tegen de Amerikanen. Hij verklaarde nog niet op de hoogte te zijn van de verblijfplaats van de gezochte mannen die eind maart vier Amerikanen hebben gedood. Die moordpartij vormde de aanleiding voor de hevige strijd in en rond de stad.

Elders in Irak kwamen dit weekeinde vijf Amerikaanse militairen om het leven. Twee van hen werden zaterdag gedood toen hun konvooi bij al-Amarah onder vuur kwam te liggen. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen twee Amerikanen om het leven in het noordwesten van Bagdad en zondag veroorzaakte een bom langs de weg bij Kirkuk de dood van een Amerikaanse soldaat.

De Amerikaanse gijzelaar Thomas Hamill, die op 9 april werd ontvoerd ten westen van Bagdad, is vrij en in Amerikaanse handen. De vrachtwagenchauffeur in dienst van een Amerikaans bedrijf zou op eigen kracht zijn ontsnapt.

De Britse krant Sunday Telegraph maakte gisteren bekend dat Groot-Brittannië nog ruim 4000 extra militairen naar Irak stuurt. Die gaan het gat opvullen dat is gevallen door de terugtrekking van de Spaanse troepen. Premier Tony Blair zou twee weken geleden daartoe hebben besloten tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president George Bush.

Als de coalitietroepen de macht aan de Irakezen hebben overgedragen, zullen internationale veiligheidstroepen onder mandaat van de Verenigde Naties proberen de rust in het land te handhaven. Dat zei secretaris-generaal Kofi Annan van de VN gisteren in een interview met de Amerikaanse zender NBC. Hij zei te verwachten dat de VN-Veiligheidsraad zijn goedkeuring zal verlenen.

[bron: Rtr./AFP]

"The man who makes no mistakes does not usually make anything"