'Amerika overweegt opdeling Irak'

Gestart door Offenbach, 08/10/2006 | 20:56 uur

ronjhe

Citaat van: Ros op 08/10/2006 | 23:15 uur
'de federalisering van Irak zal hoe dan ook voortgaan.'

Foutje.......dat heet kolonialiseren.
Nou dit lijkt me veel meer het corrigeren van de schadelijke effecten van de koloniale periode.... Het enige probleem is, dat Turkije geen min of meer onafhankelijke Koerdische entiteit schijnt te accepteren (helaas) en de kans bestaat dat Iran het shiitische deel zal proberen in te lijven, wat onacceptabel zal zijn voor Koeweit en Saoedie-Arabie en de VS. De vraag is dus of het de gewenste stabiliteit zal brengen. Dit alles bewijst mijns inziens vooral dat de regering Bush zich totaal heeft verkeken op de gevolgen van haar avontuur in Irak....

Ros

'de federalisering van Irak zal hoe dan ook voortgaan.'

Foutje.......dat heet kolonialiseren.

Offenbach

zondag 8 oktober 2006
Een onafhankelijke commissie van het Amerikaanse Congres, ingesteld met steun van president George W. Bush, zal voorstellen Irak op te delen in drie autonome regio's.

Dat schrijft de Britse krant Sunday Times op basis van 'welingelichte bronnen'. De commissie onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken James Baker onderzoekt oplossingen voor de nog altijd verslechterende veiligheidssituatie in Irak.

Daarbij treedt het idee om het land op te splitsen in een Koerdische, sjiitische en soennitische regio steeds meer op de voorgrond. 'De Koerden hebben in de praktijk al hun eigen gebied,' zegt een bron bij de commissie, 'de federalisering van Irak zal hoe dan ook voortgaan.'

Gemengd
De commissie zal naar verwachting niet volledige afscheiding adviseren, maar een verregaande opdeling met een kleine centrale regering in Bagdad die buitenlandse zaken, grenscontrole en de verdeling van oliegelden voor haar rekening moet nemen.

Op welke manier de opdeling tot stand moet komen is nog onduidelijk. Veel gebieden in Irak zijn etnisch en religieus gemengd. Voormalig dictator Saddam Hoessein liet bewust soennieten, de minderheid die onder zijn regime domineerde, verhuizen naar olierijke gebieden waar Koerden en sjiieten woonden.

James Baker diende onder de vader van president Bush tijdens de eerste golfoorlog en geldt als een vertrouweling van de familie. Het rapport over Irak zal pas na de Congresverkiezingen van volgende maand naar buiten worden gebracht.

(www.elsevier.nl)