Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => KL => Topic gestart door: Gozo op 15/09/2015 | 15:27 uur

Titel: Leger krijgt weer tanks
Bericht door: Gozo op 15/09/2015 | 15:27 uur
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24495239/__Leger_krijgt_weer_tanks__.html

De Koninklijke Landmacht krijgt weer een eigen tankcompagnie die de beschikking krijgt over 18 tanks die worden geleased van Duitsland.
Belangrijk onderdeel van de deal met onze Oosterburen is een schenking van ons land van de zestien nog niet verkochte Leopard-tanks. De Bundeswehr, die zijn tankcapaciteit de komende jaren flink wil vergroten, knapt deze inmiddels wat verouderde wapensystemen op en moderniseert ze naar de nieuwste standaard.
De terugkeer van de in 2011 door bezuinigingen verdwenen tank in ons leger, maakt deel uit van een groot samenwerkingsverband waartoe beide landen na diepgaand overleg tussen de militaire staven en de beide defensieministers hebben besloten.
Oranjecompagnie
De 43 Gemechaniseerde Birgade in Havelte wordt integraal onderdeel van de Eerste Duitse Pantserdivisie. Omgekeerd gaat een Duits tankbataljon deel uitmaken van de Nederlandse brigade. Binnen dit bataljon komt een ‘oranjecompagnie’ waarvoor ons land circa 100 man personeel gaat leveren. Zij kunnen geheel zelfstandig met puur Nederlandse bemanning aan de slag met de 18 lease-Leopards.
Uitvalsbasis voor de Nederlandse tankcompagnie wordt het Duitse Bergen-Hohne in de deelstaat Nedersaksen. Dit was, net als Seedorf, ten tijde van de Koude Oorlog al een vaste pleisterplaats voor de Nederlandse landstrijdkrachten. De Koninklijke Landmacht benadrukt dat de tanks ook in eigen land voor oefeningen kunnen worden ingezet.
Voorts is met de Duisters overeengekomen dat beide landen separaat over de tanks kunnen beschikken. Dit betekent dat als ons land een buitenlandse missie draait waaraan ‘Berlijn’ niet deelneemt, de tanks onder Nederlands commando mee kunnen naar het missiegebied.
Gevechtsbrigade
De samenwerking resulteert uiteindelijk in een volledig geïntegreerde Duits-Nederlandse gevechtsbrigade, die in 2019 volledig operationeel moet zijn. Behalve tanks, zijn hierin ook pantserinfanterie en andere capaciteiten ondergebracht. ,,Met deze grensverleggende integratie van gevechtseenheden, zetten beide landen een belangrijke stap bij Europese defensiesamenwerking. Deze samenwerking past bij de versterking van de collectieve verdediging van het NAVO-bondgenootschap en bij de geruststellende maatregelen voor de oostelijke bondgenoten,” zo refereert Defensie aan de gespannen toestand in onder meer Oekraïne.