Commandanten VS voor langzamere aftocht Irak

Gestart door Sproit, 08/02/2009 | 08:31 uur

Sproit

Commandanten VS voor langzamere aftocht Irak
Uitgegeven:    8 februari 2009 06:53

WASHINGTON - Amerikaanse legercommandanten willen een langzamere terugtrekking uit Irak dan president Barack Obama, die voorstelde binnen zestien maanden na zijn installatie alle troepen terug te halen.

De legerleiders vinden 23 maanden realistischer wegens de veiligheidssituatie in Irak .

Dat meldden Amerikaanse functionarissen zaterdag. Strategen stelden drie mogelijke tijdschema's op voor de aftocht van de ongeveer 144.000 militairen. Behalve zestien en 23 maanden, is er ook nog een alternatief van negentien maanden.

Variant

Generaal Ray Odierno, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, en David Petraeus, het hoofd van het Centrale Commando, geven duidelijk de voorkeur aan de variant van 23 maanden.

Anders zou de winst die op het gebied van veiligheid is geboekt, in gevaar kunnen worden gebracht, aldus een functionaris. De drie opties zouden nog niet aan Obama zijn gepresenteerd.

Beloftes

De president vroeg de militaire leiding onlangs met meer voorstellen te komen voor een verantwoordelijke terugtrekking uit Irak. Een Amerikaanse aftocht uit het land was een van de belangrijkste beloftes van Obama tijdens de verkiezingscampagne.

Bron: NU.nl
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg