Verkiezingen Iran - Mousavi roept aanhangers op tot geweldloosheid

Gestart door Elzenga, 14/06/2009 | 00:37 uur

Elzenga

Mousavi roept aanhangers op tot geweldloosheid
Uitgegeven:    13 juni 2009 23:05
Laatst gewijzigd:    13 juni 2009 23:10
TEHERAN - Mir Hossein Mousavi, de belangrijkste rivaal van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, heeft zijn aanhangers zaterdagavond opgeroepen geweld uit de weg te gaan.

Hij zei dat na een dag die werd ontsierd door rellen die uitbraken nadat Ahmadinejad was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Mousavi toonde in een verklaring op zijn campagnewebsite begrip voor de frustratie bij zijn supporters.

''De onregelmatigheden in de verkiezingen zijn zeer ernstig en het is volledig te begrijpen dat jullie diep gekwetst zijn. Maar ik roep jullie met nadruk op geen personen of groepen aan te vallen. Verlies je kalmte en zelfbeheersing niet.''

Gewonden

De situatie in Teheran is weinig overzichtelijk. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt door het geweld tussen betogers, de oproerpolitie en aanhangers van Ahmadinejad.

De autoriteiten hebben de netwerken voor telefonie en een aantal websites geblokkeerd.

Felicitaties

De omstreden verkiezingsoverwinning van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft geleid tot gemengde reacties. Bondgenoten als Syrië, Venezuela en de radicaalislamitische Hamas-beweging feliciteerden Ahmadinejad, Israël en Canada zijn juist teleurgesteld.

De Verenigde Staten hielden zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op de vlakte over de uitslag van de gang naar de stembus in Iran. ''Het is duidelijk dat we hopen dat het resultaat de ware wil en verlangens van het Iraanse volk weergeeft'', aldus Clinton.

Lawrence Cannon, de bewindsman op Buitenlandse Zaken, toonde zich veel minder diplomatiek. Hij zei ''zeer bezorgd'' te zijn als gevolg van berichten dat de verkiezingen niet open en eerlijk zijn verlopen.

Stevige taal

De Israëlische staatssecretaris Danny Avalon van Buitenlandse Zaken stelde dat de uitslag ''nu, meer dan ooit'' aantoont ''hoeveel ernstiger de dreiging van Iran is geworden.''

De Palestijnse afscheidingsbeweging Hamas reageerde verheugd op de verkiezingszege van Ahmadinejad, een belangrijke steunpilaar van de organisatie in de strijd tegen Israël.

''Hamas hoopt dat Iran de Palestijnse rechten en het Palestijnse volk zal blijven steunen'', zei woordvoerder Fawzi Barhoum.

Ook de president van Venezuela, Hugo Chávez, bracht zijn gelukwensen over aan Ahmadinejad. Beide staatshoofden staan bekend om hun stevige taal tegen hun gezamenlijke vijand, de Verenigde Staten.

De overwinning van Ahmadinejad geeft volgens Chávez ''de toewijding van het Iraanse volk aan het bouwen van een nieuwe wereld'' weer.
© ANP

ZIE OOK: