Bijzondere Commissie Koninklijke Landmacht

Gestart door Lex, 23/06/2008 | 21:44 uur

Lex

Stand van zaken reorganisatie Arbodienst
Kolonel arts F.J.A van Meeteren heeft de Bijzondere Commissie geïnformeerd over de laatste stand van zaken.
Tot nu toe kent Defensie 3 verschillende Arbodiensten (KL, Klu en KM). Deze diensten zijn heel verschillend georganiseerd en kennen ook verschillende werkwijzen. Het is de bedoeling een nieuwe Arbodienst te bouwen die niet alleen past bij de nieuwe defensieorganisatie, maar ook van zeer hoge kwaliteit zal zijn. In het kort komt het er op neer dat er één reorganisatie Arbo bij Defensie plaats zal vinden waarbij de gehele Arbodienst Defensie onder één certificaat wordt gebracht. In dat geval is er sprake van één centrale Arbodienst die samenwerkt met de operationele commando's. Voor het traject aansluiten bij de Arbozorg is door de werkgever een werkgroep ingericht. Het project en het overleg hierover is inmiddels opgestart. In november en december 2007 is het Arbocertificaat van de CLAS en de CZSK verlopen. Het certificaat van de CLSK verloopt in juli 2008 en met de te certificeren instantie is afgesproken dat alle defensieonderdelen nog even mee mogen liften op het certificaat van de CLSK. Inmiddels heeft Defensie veel werk verricht voor het tot stand komen van één Arbocertificaat voor Defensie en een en ander zou in oktober/november dit jaar afgerond kunnen worden. Een punt van zorg is dat een en ander wel eens vertraagd zou kunnen worden omdat er vooralsnog weinig vooruitgang wordt geboekt met het afronden van het formele reorganisatietraject.
De VBM|NOV heeft te kennen gegeven dat het overleg over het bedoelde reorganisatietraject op een ander niveau thuis hoort. De bonden hechten ook veel waarde aan één gecertificeerde Arbodienst en hopen dat het overleg over het reorganisatietraject snel afgerond kan worden. De bonden hebben te kennen gegeven dat de Hoofd Directeur Personeel met initiatieven moet komen zodat ]er heel snel duidelijkheid komt.
Herijking Sport Medisch Advies Team (SMAT)
De KL heeft de Bijzondere Commissie geïnformeerd over de voortgang op het gebied van de herijking. Het kernwoord Sport Medische Revalidatie (SMR) is tijdens het overleg vaak gebruikt en hiermee wil de CLAS invulling geven aan goed werkgeverschap. In 1994 is bij de CLAS een SMAT opgericht. Het voorkomen van blessures is in de tijd dat er sprake is van onderbezetting en een hoge uitzenddruk nog belangrijker dan voorheen. Militairen leveren topsport en er wordt heel veel van hen gevraagd. Dit kan vervolgens resulteren in overbelasting met alle gevolgen van dien. De insteek van de CLAS is om commandanten op dit gebied meer verantwoordelijken te geven. Hiervoor heeft de CLAS in oktober 2007 een werkgroep ingericht met als opdracht: herijk de SMAT en doe aanbevelingen voor de toekomst. In januari 2008 is een eerste conceptrapport opgesteld en aangeboden aan de CLAS.
De bonden hebben te kennen gegeven het initiatief op prijs te stellen maar zijn van mening dat de CLAS bezig is met het formuleren van (nieuw) beleid. Het formuleren van beleid is sinds de herinrichting van Defensie niet meer voorbehouden aan de defensieonderdelen en de CLAS dient dit op te nemen met Defensie. Wellicht kan het rapport gebruikt worden voor een defensiebrede aanpak. In antwoord hierop heeft de CLAS aangegeven dat een defensiebrede aanpak veel meer tijd in beslag neemt en de CLAS kan daar niet op wachten, dit in belang van het eigen personeel. De VBM|NOV onderschrijft het belang voor het personeel en deelt mede dat defensiepersoneel tegenwoordig alleen nog maar topsport bedrijft. In die zin is het prima een andere structuur in dit soort zaken te ontwikkelen. De discussie over het niveau van het overleg is niet zo relevant, er dient gesproken te worden over belangrijke elementen zoals rechtspositie, procedures en protocollen en dat moet op een ander niveau aan de orde worden gesteld. Dit doet niets af aan het feit dat SMAT wellicht aangepast moet worden. In die context moeten er afspraken gemaakt worden, aldus de VBM|NOV. Inhoudelijk zijn er diverse opmerkingen gemaakt waarbij de gezondheidszorg, een geïntegreerd zorgmodel en Arbo ter sprake is gekomen. De eindconclusie was dat een en ander niet uitgevoerd kan worden alvorens het proces over het geintegreerde zorgmodel is afgerond. In het eerstvolgende technische overleg zal dit onderwerp nogmaals aan de orde komen. De CLAS heeft aangekondigd zich nader te beraden.
Look Alikes
De VBM|NOV heeft naar aanleiding van een door de CLAS verzonden brief opgemerkt te willen spreken over de 'Look-Alikes'. De VBM|NOV is niet geheel gerust over de intenties die de CLAS heeft met het reguleren van eigen gekochte uitrustingsstukken. De CLAS heeft in het overleg aangegeven dat het noodzakelijk is om dit beter te reguleren en er niets achter moet worden gezocht. Het onderwerp zal in het eerstvolgende Technische Vooroverleg aan de orde komen. De VBM|NOV zal dan een en ander nader toelichten.
Reorganisatie Defensie Inlichtingen en Veiligheidsinstituut (DIVI)
De VBM|NOV heeft hierover in het overleg het nodige ingebracht en naar aanleiding hiervan is met de CLAS overeengekomen dat er een begeleidingscommissie ingesteld zou worden. Deze commissie zou op basis van maatwerk een aantal zaken afhandelen. De organisatie voert op dit moment intern overleg over dit onderwerp met als doel een aantal zaken op te lossen maar een begeleidingscommissie (BCO) ontbreekt. De VBM|NOV is van mening dat het goed is dat er initiatieven worden ontplooid maar een ieder heeft zo zijn rol. De organisatie heeft afspraken gemaakt met de Centrales van Overheidspersoneel (bonden) en die moeten nagekomen worden. De VBM|NOV heeft nogmaals opgeroepen een BCO in te stellen en de aangedragen oplossingen in de BCO te bespreken. In reactie hierop heeft de CLAS te kennen gegeven zich niet bewust te zijn van de afspraak tot het instellen van een begeleidingscommissie. Volgens de CLAS worden de oplossingen door eenieder geaccepteerd en was men voornemens de bonden hierover te informeren. De CLAS heeft de bonden geadviseerd de betreffende leden te raadplegen en indien er problemen zijn hier op terug te komen. De VBM|NOV heeft aangekondigd dit te zullen doen waarbij tevens is opgemerkt dat als er, refererend naar het reorganisatieplan, additionele afspraken gemaakt moeten worden over algemene personele aspecten, deze in de BCO te zullen behandelen.
Samenvoegen Brigadestaven/RMC-staven, DBBO EN DFB
De bonden hebben te kennen gegeven over dit onderwerp een 4-centrales brief te hebben verstuurd. In deze brief is aangegeven dat het een complex proces betreft en dat het van buitengewoon belang is dat de processen goed worden beschreven. Ook is aangegeven dat alle functievergelijkingstabellen in samenhang worden bezien en dat van alle betrokken reorganisaties de reorganisatiedocumenten naast elkaar gelegd dienen te worden. De brief is afgesloten met de opmerking dat Defensie de continuïteit van de betrokken medezeggenschapscommissies dient te waarborgen zodat het BMD traject doorlopen kan worden. De VBM|NOV heeft opgemerkt dat dit onderwerp in een ander overlegorgaan, het TVOREO, aan de orde zal komen.
Bedrijfsautotechnicus
De CLAS heeft aangegeven dat de opleidingscapaciteit te klein is en dat er geld beschikbaar is gesteld voor inhuur van capaciteit. De CLAS verwacht met deze maatregel het tekort voor driekwart in te lopen. Deze maatregel zal ook in 2009 toegepast worden. De VBM|NOV heeft te kennen gegeven dat het niet kunnen doorlopen van opleidingen voor het personeel ver strekkende (rechtspositionele) gevolgen kan hebben en het is daarom van groot belang het personeel goed te informeren. De VBM|NOV heeft opgemerkt dat het bij Defensie in algemene zin steeds moeilijker wordt om personeel de benodigde opleidingen te laten doorlopen. Dit baart de VBM|NOV grote zorgen.
Reorganisatietrajecten
Met betrekking tot de EODD heeft de CLAS aangekondigd dat het hier een reorganisatie traject betreft waarbij meerde defensieonderdelen bij betrokken zijn. Een en ander is in de bestuursstaf opgepakt en in opdracht van de SG is mandaat verleend aan de CDS. De CDS heeft de CLAS opdracht gegeven om twee aspecten uit te werken, namelijk, de operationele aansturing dient vanuit de EOKL plaats te vinden en voor het vervolgtraject dient een beleidsvoornemen en een cVRP opgesteld te worden. Voor dit traject is inmiddels een werkgroep opgericht die de verschillende rechtsposities van het betrokken personeel in kaart brengt. De VBM|NOV heeft opgemerkt de discussie in de werkgroep te volgen maar constateert dat de rechtspositie specifiek met de bonden moet worden besproken. De VBM|NOV wil met deze opmerking de werkgroep niet ondermijnen maar het is van groot belang het overleg daar te voeren waar het thuis hoort en dat is niet (alleen) op het niveau van de werkgroep.

VBM/NOV, 12  juni 2008