'Pentagon deed niets tegen gevaar bermbommen'

Gestart door Lex, 10/12/2008 | 13:36 uur

KapiteinRob

#10
Wij Nederlanders hebben anders ook wat boter op ons hoofd; alsof onze collega's de afgelopen missie louter in Bushmasters rondreden. En er zijn nog wel wat zaken op te noemen waarbij in de praktijk blijkt dat de centen een te grote prioriteit hebben. Hoelang duurde het niet voordat iedereen in een beschermende container kon snurken? Hoeveel ritjes worden er in Uruzgan nog steeds in MB's gemaakt? Het is volgens mij van alle dag dat militairen met (nog) beter spul op pad gestuurd kunnen worden dan al gebeurd. En als Elzenga roept dat men in de VS-regering dacht dat het Iraakse avontuur snel voorbij zou zijn, is dat trouwens nog geen reden om dan maar met inferieur, verkeerd of ontoereikend materiaal op pad gestuurd te worden. Maar afijn, natuurlijk een "goede" reden om weer een Bush-regering veroordelende opmerking te maken. Juist of niet, ik acht het helemaal niet relevant in deze omdat militairen immer het beste materiaal voorradig zouden moeten hebben......

Elzenga

Allereerst een schandalig bericht als het waar is...maar weinig verrassend aan de andere kant...Er moest het nodige aan ellende gebeuren (en veel dode militairen) voor men in actie kwam en massaal voertuigen ging aanschaffen die wel bestand waren (die zo meteen weer in de opslag gaan als het conflict voorbij is volgens de berichten). Vergeet echter niet, dat de politieke en militaire top van het Ministerie en de Regering Bush in die tijd helemaal niet verwachtte dat de invasie van Irak zou uitdraaien om zo'n lang en bloedig conflict. Men dacht dat het binnen een paar maanden voor elkaar was en de Irakezen vol dankbaarheid aan de slag zouden gaan met hun herwonnen vrijheid. Het bleek de doos van pandora...zoals was voorspelt door velen.

Ik denk trouwens dat er geen koppen zullen rollen. Vergeet even niet dat de huidige economische crisis in Amerika samenwerking tussen Democraten en Republikeinen noodzakelijk maakt. Dus zullen vele zaken snel worden afgedaan en komen eventuele verantwoordelijken er mee weg. Dat is mijn inschatting.

Lex

Citaat van: Sproit op 10/12/2008 | 23:30 uur
Ben benieuwd of überhaupt iemand hierop word aangesproken.
Op de korte termijn weten we dat niet. Er wordt nu afgegaan op het bericht van USA Today, maar de exacte inhoud van het rapport is onbekend. Evenmin is bekend of dit rapport voor de buitenwereld beschikbaar komt.
Een eventueel onderzoek naar dit geheel zou door het Congres gestart kunnen worden.

Sproit

Citaat van: BadMuts op 10/12/2008 | 22:38 uur
Tuurlijk niet. Ze kunnen Gates nog steeds overal op aanspreken, omdat hij op die functie zit en daar nog wel even blijft zitten.
Obama zal hoogstens zn schouders ophalen en zeggen dat hij van niks wist ;)

Ben benieuwd of überhaupt iemand hierop word aangesproken.

En is het iemands schuld omdat die persoon tegen beter weten in niets eraan heeft gedaan, of kan je mensen nalatigheid verwijten omdat ze dit wel hadden kunnen melden?

Willen ze überhaupt wel iemand zien hangen hiervoor?
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

Enforcer

Het was echter Rumsfeld die het toestond.

BadMuts

Citaat van: Sproit op 10/12/2008 | 21:20 uur
Maar Bush is weg, en daar gaat het om.

Mosterd na de maaltijd.

Tuurlijk niet. Ze kunnen Gates nog steeds overal op aanspreken, omdat hij op die functie zit en daar nog wel even blijft zitten.
Obama zal hoogstens zn schouders ophalen en zeggen dat hij van niks wist ;)

Sproit

Maar Bush is weg, en daar gaat het om.

Mosterd na de maaltijd.
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

KapiteinRob

Citaat van: Enforcer op 10/12/2008 | 16:42 uur
en het is deels weg geëbt als Obama het overneemt.

Nope, de Amerikaanse MINDEF blijft Gates...... ;)

Enforcer

De schoonmaak is begonnen. Bush kunnen ze hier zo niet meer mee lastig vallen en het is deels weg geëbt als Obama het overneemt.

Lex

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie was ver voor het begin van de oorlog in Irak op de hoogte van het gevaar van bermbommen. Toch deed de legerleiding zo goed als niets om militaire voertuigen daartegen te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pentagon waaruit de Amerikaanse krant USA Today woensdag citeerde.
Het rapport is met name kritisch over het belangrijkste voertuig van het Amerikaanse leger, de hummer. Onder meer door een lage bodemplaat is deze auto nauwelijks bestand tegen bermbommen. Volgens het onderzoek wist het Pentagon dat, maar schoof het ondanks dringende oproepen van legerbevelhebbers in het veld de inzet van sterkere voertuigen op de lange baan, .

Telegraaf, wo 10 dec 2008, 13:00