'Homohealings’ in het leger

Gestart door Lex, 14/07/2009 | 11:25 uur

Lex

Bij defensie vinden 'homohealings' plaats, waarbij homoseksuele militairen door middel van handopleggingen door geestelijken van hun geaardheid 'genezen' worden. De PvdA eist opheldering van minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).
Dat schrijft Trouw dinsdag.

Ook in het VU-ziekenhuis in Amsterdam en bij justitiële jeugdinstelling Harreveld kregen homo's gebedsgenezingen aangeboden. Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) pleit voor een meldpunt waar homoseksuelen hun klachten kwijt kunnen.

'Besmeurd met modder'
De hiv-positieve homoactivist Mikel Haman kreeg van een laborante van het VU-ziekenhuis te horen dat een bezoek aan haar pinkstergemeente hem zowel van zijn dagelijkse dosis medicijnen als van zijn zondige geaardheid kon afhelpen. In de justitiële inrichting Harreveld vertelde een groepsleidster een van haar pupillen dat hij 'besmeurd met modder' was en dat hij een 'grote wasbeurt' nodig had om van zijn homoseksualiteit af te komen.

Homoseksuelen genezen
Binnen defensie wordt intensief werk gemaakt van homo-emancipatie, maar wordt ook een geestelijke gefinancierd die de emancipatie weer teniet doet. Dat zegt majoor Wilko Mulder, humanistisch raadsman bij de Koninklijke Marechaussee en bestuurslid van de stichting homoseksualiteit en krijgsmacht. Het optreden van de pinksterdominee die "in naam van Jezus Christus de hand oplegt en zo homoseksuelen zegt te genezen," wordt volgens hem stilgehouden.

'Gerucht'
Defensie gaat naar aanleiding van de berichten in gesprek met instanties die geestelijk verzorgers aandragen. Voorafgaand aan die gesprekken wil het ministerie niet ingaan op het 'gerucht.' Wel benadrukt de woordvoerder dat iedereen, homo's en hetero's, zich binnen de krijgsmacht thuis moet voelen.

Aparte positie
Geestelijk verzorgers nemen een aparte positie in binnen het leger. Ze worden benoemd in 'burgerlijke openbare dienst' en zijn dus geen militair. Ze vallen niet onder de krijgstucht en maken geen deel uit van de militaire bevelsstructuur. Wel volgen ze binnen de krijgsmacht een basisopleiding en dragen ze een militair uniform.

Telegraaf, di 14 jul 2009, 11:08