De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

Elzenga

Citaat van: Enforcer op 20/05/2010 | 14:32 uur
Die socialisten zullen de ondergang betekenen voor de EU. Als het water aan de lippen staat moet je vooral zeggen "we wachten liever op een compromis, dan op een goede oplossing". Stilstand is achteruitgang en het blijft dus de Partij van de Achteruitgang en cs.
Alleen zullen de actoren die de huidige krediet en economische crisis hebben veroorzaakt zich niet snel als socialist betitelen. Dat laat ook zien dat de huidige crisis niet echt te bestempelen is als de schuld van links of rechts...het is meer een gevolg van de "nadelen" van beiden.

Enforcer

Europarlement te verdeeld over schuldencrisis

Uitgegeven: 20 mei 2010 14:23
Laatst gewijzigd: 20 mei 2010 14:23

STRAATSBURG ( ANP) - Het Europarlement is er donderdag niet in geslaagd steun uit te spreken voor de EU-maatregelen tegen de schuldencrisis, zoals versterking van het economisch bestuur in Europa en stringente bezuinigingen.
Het Europarlement is er donderdag niet in geslaagd steun uit te spreken voor de EU-maatregelen tegen de schuldencrisis, zoals versterking van het economisch bestuur in Europa en stringente bezuinigingen.

De partijen bleken te verdeeld. De stemming over een standpunt moest met een maand worden uitgesteld in de hoop op een compromis.


''Beschamend wat hier gebeurt'', reageerde een zichtbaar boze Corien Wortmann (CDA). Ze hekelde vooral de socialisten.

''Die zitten nog steeds op de toer van: geld uitgeven dat we niet hebben. Ze weigeren verantwoording te nemen voor versterking van de euro en het Stabiliteitspact.''


Schuld

D66-ster Sophie in 't Veld legt eveneens de schuld bij de socialisten, die volgens haar niet willen beseffen dat hogere overheidsuitgaven nu niet meer kunnen. Ze vindt het bovendien niet netjes dat de socialisten op de valreep hun steun voor een compromis introkken.

PvdA'ster Judith Merkies stelde dat het beter is volgende maand een goed gezamenlijk standpunt te hebben dan nu haastig iets te knutselen. Het parlement heeft ook in juni nog invloed op de aanpak, meent ze. ''De schuldencrisis is heus niet in een maand voorbij.''


Machteloosheid

PVV'er Barry Madlener meent dat het uitstel de ''totale machteloosheid van het Europarlement'' aantoont. ''Dit parlement is niet opgewassen tegen de crisis. Het kan mooie plannen opstellen, maar ondertussen wordt Europa aan alle kanten economisch voorbijgestreefd. Niet voor niets groeit in Duitsland de roep om de eigen mark weer in te voeren.''

Bij moeizaam bereid in de laatste weken hebben de zestien eurolanden besloten tot een pakket maatregelen tegen de schuldencrisis. Daarbij willen ze onder meer het Stabiliteitspact versterken, dat moet voorkomen dat landen schulden maken die groter zijn dan 3 procent van het bruto nationaal product.

Eerder besloten ze tot grote leningen aan Griekenland en garanties voor andere noodlijdende eurolanden. Bij dat overleg bleek eveneens enige verdeeldheid tussen de eurolanden.

© ANP 


Die socialisten zullen de ondergang betekenen voor de EU. Als het water aan de lippen staat moet je vooral zeggen "we wachten liever op een compromis, dan op een goede oplossing". Stilstand is achteruitgang en het blijft dus de Partij van de Achteruitgang en cs.

Elzenga

Nou de basis voor verdere bezuinigingen op defensie zijn in ieder geval gelegd door nieuwe stappen tussen Griekenland en Turkije. Als ook nieuwe economische samenwerking. Ook Turkije kan dat gebruiken.

http://www.defensieforum.nl/Forum/grieken_en_turken_halen_banden_aan-t18731.0.html;msg187103#msg187103

Elzenga

Citaat van: Poleme op 14/05/2010 | 22:01 uur
Ik vraag mij af hoe lang burgers en wat later politici in landen als Duitsland en NL dit blijven pikken.  In Duitsland wordt regelmatig gezegd dat Griekenland maar uit de Euro moet stappen.  Ik geef hen groot gelijk.
Tja, waarom zouden ze hier zo'n zaak van moeten maken dan? Gezien het enorme pak boter op hun hoofd als het om het eigen nationale huishoudboekje en beleid gaat....Waar ook voortdurend regels en afspraken worden geschonden. Dan mag men de EU en Euro natuurlijk als zondebok gaan gebruiken voor het eigen falen...maar ik heb zo'n idee dat genoeg burgers die truc wel doorzien. De Grieken zijn nu door de in Amerika gestarte kredietcrisis flink door de mand gevallen en hebben een stevige waarschuwing te pakken. Krijgen nu nog een kans om hun fout te herstellen. Pakken ze die niet of maken ze daar een potje van dan kunnen ze alsnog uitzien naar een positie aan de kantlijn. En dat geldt ook voor andere landen wat mij betreft. Niet alleen binnen de EU trouwens.

Elzenga

Aanschaf van nieuw materiaal lijkt me ook niet het belangrijkste probleem hier. Men moet wel blijven investeren en deze investeringen zijn ook belangrijk om de economie (zowel in Griekenland zelf als daarbuiten) gaande te houden. Bezuinigd zal moeten worden op personeelsomvang, algehele omvang, sneller afstoten ouder materiaal, langzamer instromen nieuw materiaal en deelname aan buitenlandse missies. Daardoor kan het budget forser omlaag. Ook kan het zich meer losmaken van de Koude Oorlog met de Turken en meer gaan vertrouwen op de steun vanuit de NAVO en EU in geval van een escalerend conflict met het buurland.


Poleme

Ach So, zo kennen we onze macho's uit de knoflook-gordel weer, veel & hard geblaat maar weinig tot geen wol.
Helmut Kohl wilde West-, en Oost Duitsland verenigen.  Geen probleem voor Frankrijk, als Duitsland haar sterke D-mark maar opgaf.  Een zwakkere Euro zou voorkomen dat het verenigde Duitsland al te dominant in Europa zou worden.   Duitse burgers, politici en economen drongen aan op maatregelen die deze Europese munt zouden behoeden voor uitholling van de waarde.   Want daar hebben ze in Duitsland nogal nare ervaringen mee.
De eerste voorstellen voor stabiliteits-eisen waren hoger dan nu.  Dat zou betekenen dat Italie en Griekenland niet aan de Euro mee konden doen.
De Fransen sloegen met de vuisten op tafel in de Keizerskroon te Apeldoorn in 1991 en kregen hun zin met lagere stabiliteits-eisen.  Dat vond Frankrijk heel fijn, want die landen hebben dezelfde muntjes mentaliteit.  Griekenland kon als nog in de EMU boot stappen, dankzij fraude met haar cijfers.  In Italie was de situatie iets beter.
2003, tot woede van o.a. Gerrit Zalm, sloegen de opportunist Chirac en dwaallicht Gerhard Schroeder de bodem uit het Stabiliteits-pact door zich niet te houden aan de begrotingsregels.  Het 'kleine' Portugal en Ierland flikten hetzelfde, maar werden wel op de vingers getikt, hoezo Unie?
Ik vraag mij af hoe lang burgers en wat later politici in landen als Duitsland en NL dit blijven pikken.  In Duitsland wordt regelmatig gezegd dat Griekenland maar uit de Euro moet stappen.  Ik geef hen groot gelijk.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Greece Will Cut Defense Budget: Minister

PARIS - Debt-ridden Greece will cut its huge defense budget and has not been bullied into signing new deals by European allies, Defense Minister Panos Beglitis said in an interview published May 14.

Despite facing critical public debt, Greece remains one of Europe's biggest arms buyers, and there have been reports that France and Germany are pressing Athens into multi-billion dollar weapons contracts.

Beglitis told the French daily Le Monde his department would have to make savings alongside all the others in the Greek government, and denied that Berlin and Paris had brought undue to pressure to bear.

"This year we've decided to cut the defense budget from 6.8 billion euros to six billion, that's to say 2.8 percent of GDP," he said. On average, the NATO allies each spend around 1.7 percent of their GDPs on defense.

"Operating expenses will fall by around 12.5 percent," he said. "Arms purchases will account for between 0.6 and one percent of GDP."

Despite both being NATO members, Greece has a tense relationship with its Aegean neighbor Turkey, with which it disputes certain islands and maritime frontiers, and has traditionally spent heavily on defense.

Since the explosion of its debt crisis, Athens has come under pressure from financial markets, the International Monetary Fund and from fellow members of the eurozone single currency bloc to cut costs.

But there have been reports that, behind closed doors, Paris has urged Athens to sign a deal to spend 2.5 billion euros on French-built frigates and Berlin has demanded quick payment for a fleet of submarines.

Beglitis denied this outright. He said negotiations to buy the French ships were continuing, but that did not mean they would go anywhere and in any case "the decision won't be taken in 2010."

As to Germany, he confirmed that German engineering firm Thyssen-Krupp had threatened to close its shipyard in Greece with the loss of 1,500 jobs and of two billion euros in Greek investment.

But he said the decision to defuse the threat by buying two more German subs would cost Greece only 150 million euros more than it would have done to modernize its existing fleet, and not 1.5 billion as had been reported.

By AGENCE FRANCE-PRESSE
Published: 14 May 2010 10:00

Enforcer

'Sarkozy dreigde uit euro te stappen'
Uitgegeven: 14 mei 2010 13:12
Laatst gewijzigd: 14 mei 2010 13:11

MADRID - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft een week geleden gedreigd Frankrijk uit de euro terug te trekken.
Hij probeerde zo Duitsland onder druk te zetten om akkoord te gaan met het steunpakket voor Griekenland. Dit schreef de Spaanse krant El Pais vrijdag.

De krant baseerde zich op bronnen uit de socialistische partij van de Spaanse premier José Zapatero.


In een bijeenkomst met leiders van zijn partij zou hij het optreden van Sarkozy hebben beschreven. ''Sarkozy sloeg zijn vuist op tafel en dreigde uit de euro te stappen'', zou Zapatero hebben gezegd.

Volgens de krant heeft Zapatero gezegd dat Frankrijk, Italië en Spanje een front hebben gevormd tegen Duitsland.

Het doel hiervan was de Duitse regering onder druk te zetten om actie te ondernemen en de snel escalerende schuldencrisis te bezweren.

© ANP 



Frankrijk heeft gewoon nog erg veel geld uit staan bij die Grieken en nu willen ze via de anderen alsnog zo veel mogelijk geld proberen te redden. Ze hadden gewoon eerder al minder geld aan die Grieken moeten geven. Op korte termijn is het voor hem misschien een goede oplossing, maar voor de EU allerminst.

Enforcer

Citaat van: Lex op 12/05/2010 | 23:20 uur
Citaat van: Poleme op 12/05/2010 | 23:04 uur
'September (11) 2001' stelt niets voor vergeleken met 'September 2008' als er geen structurele actie wordt ondernomen.   
Ik vind deze vergelijking erg ongepast, zeker voor hen die bij 9/11 geconfronteerd werden met verliezen.

Ik lees hierin alleen de economische impact.

Lex

Citaat van: Poleme op 12/05/2010 | 23:04 uur
'September (11) 2001' stelt niets voor vergeleken met 'September 2008' als er geen structurele actie wordt ondernomen.   
Ik vind deze vergelijking erg ongepast, zeker voor hen die bij 9/11 geconfronteerd werden met verliezen.

Poleme

Citaat van: Elzenga op 12/05/2010 | 22:36 uur
precies....even kort door de bocht maar hebzucht en system faillures ten top. Als daar niet snel regels en wetgeving voor komt zijn we de dictatuur moderne stijl weer een paar stappen dichter genaderd...Wat zal ook Gorbatsjov in zijn vuistje lachen..."zijn" systeem implodeerde...en het "Westen" en haar leiders hesen de vlag en verklaarde triomfantelijk dat het kapitalisme had gewonnen...tja...de excessen van dat systeem, beginnen inmiddels een tweede implosie akelig dichtbij te brengen. Gouden tijden voor demagogen...(even heel zwart/wit).
Lenin zei ooit eens: het kapitalisme eindigt aan de galg en daarbij zorgt het kapitalisme zelf voor het touw.
Na de muntjes crisis in 1998 in Azie, kwam een Belgische econoom met een goed doordacht systeem om zulke crisissen te voorkomen.
Hij heeft het in een boek uitgelegd, maar ik weet helaas zijn naam niet meer.  Er is daarna nooit veel debat geweest om ontsporing / ontwrichting van ons economisch systeem te voorkomen.   Vreemd genoeg zijn er in de zomer van 2007 of 2008 voordat de muntjes crisis zich aandiende.  Een aantal dagen uitgetrokken om het NL parlement de grote risico's uit te leggen van de leen-, en belegging-carrousel van banken & verzekeraars.
Echter er werd daarna geen actie ondernomen voor preventieve regels en wetgeving.   'September (11) 2001' stelt niets voor vergeleken met 'September 2008' als er geen structurele actie wordt ondernomen.   
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ace1

Citaat van: Clingendael
Volgens Adriaan Schout, coördinator Europastudies van Instituut Clingendael, heeft Nederland te veel aandacht voor de grote buur, Duitsland. Maar als het er op aankomt trekt Berlijn zich weinig aan van Den Haag en bestaat de kans de Duitsland zich richt op andere keuzes.

Voor Nederland is het belangrijk in te zetten op de Europese Commissie, aldus Schout.

Zou balkende soms ook het schoothondje van Merkel zijn? :devil:

Elzenga

Citaat van: VandeWiel op 12/05/2010 | 22:26 uur
Sterker nog, dit is al heel oud nieuws, Schwarzenegger nam al in 2003 een vrijwel failliete boedel over van Davis. Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een tiental Amerikaanse staten. Dat komt nog wel, helaas. Het balletje wordt vanzelf door gespeeld.

Wat er nu gebeurt is niets meer of minder dan economische oorlogvoering. Er valt letterlijk miljarden te verdienen met het kapot maken van een land. Alleen, wanneer het de VS zou betreffen is iedereen zijn geld kwijt en de "aanvallers" komen juist uit de VS en UK. Het meest zotte bericht was dat Franse en Griekse banken feitelijk ook deelnamen aan de aanvallen en zo eigenlijk de kans op hun eigen failliet versterken. Zucht.
precies....even kort door de bocht maar hebzucht en system faillures ten top. Als daar niet snel regels en wetgeving voor komt zijn we de dictatuur moderne stijl weer een paar stappen dichter genaderd...Wat zal ook Gorbatsjov in zijn vuistje lachen..."zijn" systeem implodeerde...en het "Westen" en haar leiders hesen de vlag en verklaarde triomfantelijk dat het kapitalisme had gewonnen...tja...de excessen van dat systeem, beginnen inmiddels een tweede implosie akelig dichtbij te brengen. Gouden tijden voor demagogen...(even heel zwart/wit).

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 12/05/2010 | 22:13 uur
Californië failliet?

[video op site]
Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft een probleem. Zijn Golden State Californië - de achtste economie van de wereld - is nagenoeg bankroet.


Sterker nog, dit is al heel oud nieuws, Schwarzenegger nam al in 2003 een vrijwel failliete boedel over van Davis. Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een tiental Amerikaanse staten. Dat komt nog wel, helaas. Het balletje wordt vanzelf door gespeeld.

Wat er nu gebeurt is niets meer of minder dan economische oorlogvoering. Er valt letterlijk miljarden te verdienen met het kapot maken van een land. Alleen, wanneer het de VS zou betreffen is iedereen zijn geld kwijt en de "aanvallers" komen juist uit de VS en UK. Het meest zotte bericht was dat Franse en Griekse banken feitelijk ook deelnamen aan de aanvallen en zo eigenlijk de kans op hun eigen failliet versterken. Zucht.

Elzenga

#96
Californië failliet?

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft een probleem. Zijn Golden State Californië - de achtste economie van de wereld - is nagenoeg bankroet.

Recessie
Heel Europa buigt zich over de schuldencrisis in Griekenland, maar in Amerika gaat het met het door de recessie geteisterde Californië nog veel sneller bergafwaarts. De belastinginkomsten zijn gedaald, de werkloosheid is gestegen. De overheid kan salarissen en uitkeringen niet meer betalen.

Hulp
Gouverneur Schwarzenegger probeert dus de eindjes aan elkaar te knopen en verzint allerlei soorten bezuinigingen. Staatseigendommen worden verkocht en infrastructuurwerken worden geschrapt. Ook hoopt hij op hulp van de andere Amerikaanse staten. Maar die zijn niet van plan er een dollar voor uit te trekken. Zou het bankroet van Californië de hele VS mee kunnen trekken?

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7755/Californi&euml%3B+failliet%3F

Hele reeks artikelen en ook een NOVA uitzending aan gewijd op 21 april jl...8e economie van de wereld. Vele landen hebben stevig geïnvesteerd daar en dus grote schade als het mis gaat. Federale steun. Hoor ik enige euroskepticus hel en verdoemenis proclameren daarom? NOP, het blijft stil. Maar spreek over EU en nu Griekenland (40e positie qua economie in 2006) en het einde der tijden nadert schijnbaar...tja...enige relativering lijkt me hier toch wel op zijn plaats.