Auteur Topic: Moedig optreden passagiers voorkomt slachting in Thalys  (gelezen 4343 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

andré herc

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1886
    • c-130herculesvrienden.nl
Moedig optreden passagiers voorkomt slachting in Thalys
« Reactie #16 Gepost op: 21/08/2015 | 23:25 uur »
update Een gewapende man heeft vrijdag op een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs twee mensen verwond. Onmiddellijk na zijn daad werd hij opgepakt. Volgens de Franse nieuwssite La Voix du Nord werd de schutter overmeesterd door twee passagiers in de hogesnelheidstrein. Vermoedelijk mariniers. Onder de gewonden zijn geen Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Thalys vertrok om 15.17 uur uit Amsterdam. Het gaat om de trein met het nummer 9364, die om 18.35 uur in Parijs aan had moeten komen. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader omstreeks 17.50 het vuur, een half uur nadat de trein station Brussel-Zuid/Midi had aangedaan. Dat was de laatste stop voor Parijs.

Op het moment van de schietpartij reed de trein bij het plaatsje Oignies. Dat ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Arras, waar de trein vervolgens naartoe werd geleid. La Voix du Nord schrijft dat de schutter in het bezit van een Kalasjnikov was. Kort na 18 uur werd de man opgepakt door de politie.

Mariniers
Volgens de nieuwssite werd de gewapende man, een naar verluidt 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, overmeesterd door een Amerikaanse en een Britse marinier die ook in de hogesnelheidstrein zaten. Een woordvoerder van het Amerikaanse Korps Mariniers, USMC, laat aan ABC weten dat het inderdaad om een Amerikaan gaat, maar weet niet of het om een militair handelt.

Het tweetal zou hebben gehoord hoe de man op het toilet zijn geweer doorlaadde en hem zijn besprongen. De Franse nieuwssite France Info meldt dat één van de gewonden een Amerikaanse militair is, terwijl een ander een man van Britse komaf is. Volgens de prefect van het politiedepartement Pas-de-Calais is slechts één van hen gewond geraakt door een of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes.

Over de identiteit en de motieven van de dader is nog niets bekend. Volgens La Voix du Nord had hij meerdere vuurwapens en tenminste één mes bij zich. Onder de vuurwapens zou een automatisch pistool met negen patroonhouders zijn, meldt de Franse radiozender Europe 1. Bij zijn overmeestering zou de man zelf ook gewond zijn geraakt, maar wel bij bewustzijn zijn gebleven.

Terrorisme niet uitgesloten
De Franse autoriteiten sluiten niet uit dat er sprake is van een terroristische aanslag. De antiterrorisme afdeling van het Franse OM doet onderzoek in de zaak. Dit gezien de door de schutter gebruikte wapens en de plaats van de aanslag, aldus de officier van Justitie in Parijs.

Volgens AFP zou de dader op een 'signaleringslijst' van de Franse geheime dienst voorkomen. De man wordt verhoord, maar is niet erg spraakzaam. Hij zou, aldus Europe 1, wel een naam hebben opgegeven. Die wordt nu gecheckt.

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie na de aanslag scherp in de gaten. ,,De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols'', aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
 ad.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 15 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.