Recente berichten

#1
KM / Re: LPX
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:17
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 19:04Ja maar dat willen de britten niet, die zoeken schepen die de amfibische operaties kunnen uitvoeren en tegelijk ondersteunen. Vandaar mn vraag, waar kijken we naar.

Een concept van Steller Systems. Men heeft goedgekeken naar de Crossover van Damen.

https://ukdefencejournal.org.uk/fearless-britains-future-amphibious-warship/#google_vignette

https://www.navylookout.com/steller-systems-unveil-fearless-multi-role-support-ship-concept/

https://www.navalnews.com/event-news/cne-2024/2024/05/fearless-mrss-enabling-littoral-a2ad-pushback-raiding-and-landing-operations/

#2
Australië/Oceanië / Re: Onrust in Nieuw-Caledonië
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:11
Nieuw-Zeeland en Australië sturen reddingsvluchten naar onrustig Nieuw-Caledonië

Australië en Nieuw-Zeeland sturen vliegtuigen naar het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië om landgenoten te evacueren. Vorige week braken er rellen uit en werd de internationale luchthaven gesloten.

Op de eilandengroep ten oosten van Australië verblijven veel Australische en Nieuw-Zeelandse toeristen. "Nieuw-Zeelanders in Nieuw-Caledonië hebben een paar uitdagende dagen achter de rug en het is onze prioriteit om ze snel op te halen", zegt de Nieuw-Zeelandse vicepremier Winston Peters.

De Australische overheid meldt dat er in eerste instantie twee vluchten gaan om Australiërs op te pikken en laat weten "te blijven werken aan meer vluchten". Tot nu toe hebben enkele honderden Australiërs doorgegeven dat ze opgehaald willen worden.

Inheemse bevolking
Vorige week braken er rellen uit nadat het Franse parlement nieuwe regels had aangekondigd die meer Fransen op de eilandengroep stemrecht geeft. Voortaan mogen Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen ook stemmen, terwijl dat eerder alleen gold voor mensen en hun kinderen die er al voor 1998 woonden. De inheemse bevolking is bang dat ze politieke invloed verliest.

Bij de rellen is geplunderd en brand gesticht. Toeristen zeggen dat er voedseltekorten ontstaan. Het geweld heeft zeker zes mensen het leven gekost. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Buitenlandse inmenging
Frankrijk denkt dat het geweld wordt aangewakkerd vanuit het buitenland en wijst naar Azerbeidzjan. Bij protesten werd de Azerbeidzjaanse vlag gesignaleerd en liepen betogers met T-shirts van een lobbyorganisatie uit de voormalige Sovjetstaat. Het land zou onafhankelijkheidsstrijders op de eilandengroep steunen uit wraak voor de Franse steun aan Armenië.

De Franse overheid heeft meer dan duizend agenten naar Nieuw-Caledonië gestuurd om de orde te herstellen. Er zijn bijna 300 relschoppers opgepakt en er geldt van 18.00 uur tot 6.00 uur een avondklok.

https://nos.nl/artikel/2521253-nieuw-zeeland-en-australie-sturen-reddingsvluchten-naar-onrustig-nieuw-caledonie
#3
Australië/Oceanië / Re: Onrust in Nieuw-Caledonië
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:10
Parijs: 'Azerbeidzjan zit achter geweld Nieuw-Caledonië

Frankrijk denkt dat het recente geweld in Nieuw-Caledonië wordt opgestookt vanuit het buitenland. Dat zou gebeuren vanuit de voormalige Sovjet-staat Azerbeidzjan. Dat land steunt onafhankelijkheidsstrijders in Nieuw-Caledonië.

Bij de demonstraties de afgelopen dagen wapperde - tot veler verrassing - de nationale vlag van Azerbeidzjan naast die van Nieuw-Caledonië, hoewel het land op bijna 14.000 kilometer afstand ligt. Betogers liepen met T-shirts met de opdruk: "Groupe d'Initiative de Bakou" (GIB), een lobbyorganisatie van Azerbeidzjan. In de hoofdstad Nouméa zijn foto's van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev gesignaleerd.

De regering in Parijs spreekt van buitenlandse inmenging. Als het over Azerbeidzjan gaat: dat zijn geen sprookjesverhalen, dat gebeurt echt, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin afgelopen week. "Een deel van de onafhankelijkheidsstrijders heeft afspraken heeft gemaakt met Azerbeidzjan."

Samenwerkingsverdrag
De regering in Bakoe ontkent de aantijgingen en spreekt van "leugens en ongefundeerde beschuldigingen". Maar op Nieuw-Caledonië wordt er niet geheimzinnig over gedaan. Een maand geleden ondertekenden het parlement van het overzeese gebiedsdeel en het parlement van Azerbeidzjan een samenwerkingsverdrag. "We hebben hulp nodig en zien geen andere mogelijkheid dan ons tot andere landen te richten", zei de Caledonische parlementsvoorzitter Roch Wamytan.

Het is al bijna een week onrustig op de Franse eilandengroep ten oosten van Australië. Betogers gingen de straat op, er werd geschoten en brand gesticht, er waren harde confrontaties met de politie en overal zijn blokkades opgericht door gewapende betogers. Tot nu toe vielen zes doden.

De directe aanleiding voor het geweld zijn de Franse plannen om meer Fransen op Nieuw-Caledonië stemrecht te geven. De oorspronkelijke bewoners, de Kanaken, zijn bang dat ze daardoor aan invloed verliezen. Parijs vermoedt dat Azerbeidzjan die spanningen aangrijpt om het verzet tegen 'de Franse overheersing' aan te moedigen.

Armenië
Volgens deskundigen is daar een politieke reden voor. Bij conflicten tussen Azerbeidzjan en Armenië de afgelopen jaren nam Frankrijk het altijd op voor Armenië. Vorig jaar beloofde Parijs nog militaire steun aan Armenië, "om zichzelf te verdedigen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken destijds. "Het enige dat de machthebbers in Azerbeidzjan willen is wraak nemen op Parijs. De situatie in Nieuw-Caledonië interesseert ze niet'', zei historicus en Kaukasus-specialist Charles Urjewicz tegen Le Figaro.

Eén van de middelen daarvoor is de lobby-organisatie Groupe d'Initiative de Bakou. Die werd in juli vorig jaar opgericht in de Azerbeizdjaanse hoofdstad Bakou. Officieel is het doel van de organisatie om te strijden tegen kolonialisme en neokolonialisme.

Bij de oprichtingsvergadering waren onafhankelijkheidsstrijders aanwezig uit verschillende Franse landsdelen, zoals Nieuw-Caledonië, Martinique, Guyana en Polynesië. De GIB organiseert met regelmaat internationale bijeenkomsten om het Franse 'kolonialisme' aan de kaak te stellen. Afgelopen september gebeurde dat bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties in New York.

Afgelopen week gaf de GIB een verklaring uit waarin 'het geweld van Frankrijk tegen burgers op Nieuw-Caledonië' wordt veroordeeld. 'Wij zijn solidair met onze Kanak-vrienden'. Het Instagram-account van de GIB is deels in het Frans geschreven en verspreidt onder meer de officiële verklaringen van Caledonische onafhankelijkheidsstrijders.

Onderzoeksjournalisten van de Franse tv-zender France 24 brachten in februari al in kaart hoe Azerbeidzjan al langer bezig is met een lastercampagne tegen Frankrijk.

Historisch knip-en-plak-werk
In december zette Bakoe twee Franse diplomaten uit en werd een Fransman gearresteerd op verdenking van spionage. De maand ervoor verscheen een video met kritiek op de Olympische Spelen in Parijs, verspreid via sociale media en fake-websites. De verspreiders ervan hadden banden met Azerbeidzjan, concludeerden de Franse autoriteiten. En de maand daarvoor richtte het Azerbeidzjaanse parlement een steungroep op voor Corsica, waar ook wordt gestreden voor onafhankelijkheid van Frankrijk.

Volgens deskundigen lijken de acties van de autoriteiten in Bakoe precies op wat de Sovjet-autoriteiten vroeger deden en de Russische autoriteiten nu doen. Het is bijna politiek-historisch knip-en-plak-werk, zei de onafhankelijke Azerbeidzjaanse politicoloog Altay Goyushov tegen France 24. "Azerbeidzjan was vroeger een Sovjet-staat. De vader van president Aliyev was een KGB'er, net als Poetin. Ze doen elkaar na. De retoriek tegen het Westen, de methodes tegen tegenstanders, de tactieken op sociale media: het lijkt allemaal precies op elkaar."

Toevallig of niet, op spandoeken in Nieuw-Caledonië zijn de afgelopen week ook al leuzen in het Russisch gezien: "President Poetin, bevrijd ons".

https://nos.nl/artikel/2521074-parijs-azerbeidzjan-zit-achter-geweld-nieuw-caledonie
#4
Australië/Oceanië / Re: Onrust in Nieuw-Caledonië
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:08
Frankrijk stuurt meer agenten naar Nieuw-Caledonië, waar rellen voortduren

Op het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië worden extra Franse politieagenten ingezet vanwege de rellen die al een aantal dagen voortduren. Het aantal agenten wordt opgehoogd van 1700 naar zo'n 2700.

Op het eiland ten oosten van Australië zijn al dagenlang rellen, plunderingen en branden. Frankrijk heeft voor ten minste twaalf dagen de noodtoestand uitgeroepen, tien mensen onder huisarrest geplaatst en het gebruik van TikTok verboden. Volgens lokale vertegenwoordigers werden op dit platform "haatberichten en oproepen tot geweld" gedeeld.

De aanleiding voor de rellen is de geplande wijziging van de regels rond de provinciale verkiezingen. De Franse Tweede Kamer stemde deze week in met het plan om Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen hierbij ook stemrecht te geven. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

De Franse regering zegt dat de aanpassing nodig is om de verkiezingen op het eiland democratischer te maken. Maar politieke leiders op het eiland vrezen dat de stem van de inheemse Kanak door de nieuwe regels minder waard wordt, omdat meer Fransen dan mogen stemmen.

Vijf mensen gedood
Volgens de Franse autoriteiten zijn bij de rellen vijf mensen gedood, onder wie twee politieagenten en drie jonge Kanaken, de inheemse bewoners. Ook zijn zestig mensen van de veiligheidstroepen gewond geraakt en 214 mensen gearresteerd.

"Er wordt alles aan gedaan om de orde en rust te herstellen die de Caledoniërs verdienen", zei de Franse premier Gabriel Attal gisteren. Leiders van een Kanak-vakbond in Parijs riepen op tot kalmte. Vakbondsleider Rock Hoacas stelde dat de Franse regering een krachtig politiek statement zou moeten maken in plaats van troepen sturen naar het eiland. "Een gesprek beginnen zou een krachtig politiek statement zijn."

Ook lokale politieke partijen deden een oproep om de rust te herstellen, aan zowel de voorstanders van de onafhankelijkheid als aan inwoners die willen dat het eiland onderdeel blijft van Frankrijk.

Op Nieuw-Caledonië - sinds 1853 onderdeel van Frankrijk - is al langer discussie over de vraag of het eiland onafhankelijk moet worden. De Kanaken werden in het verleden gedwongen om in reservaten te wonen. Na de Tweede Wereldoorlog kregen zij meer rechten en eind jaren 60 ontstond er een onafhankelijkheidsbeweging. In 2018 stemde een kleine meerderheid in een referendum tegen onafhankelijkheid van Frankrijk.

Het eiland is strategisch belangrijk voor Frankrijk, omdat het nikkel produceert. Met dit metaal worden onder meer roestvrij staal en oplaadbare batterijen voor elektrische auto's gemaakt. Daarnaast vindt Macron het vergroten van de Franse invloedsfeer in de Stille Oceaan van groot belang. De Fransen hebben er een militaire basis.

https://nos.nl/artikel/2520803-frankrijk-stuurt-meer-agenten-naar-nieuw-caledonie-waar-rellen-voortduren
#5
Australië/Oceanië / Re: Onrust in Nieuw-Caledonië
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:05
Frankrijk zet 600 agenten in voor 'grote operatie' in Nieuw-Caledonië

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft een "grote operatie" aangekondigd in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië, waar het al dagen onrustig is. Meer dan 600 politieagenten worden ingezet om de volledige controle terug te krijgen over de 60 kilometer lange weg tussen hoofdstad Nouméa en de luchthaven.

Onder de agenten zijn zo'n honderd leden van de Franse antiterreureenheid. "Moed en standvastigheid aan onze gendarmes om de Republikeinse orde te herstellen", zegt Darmanin op X.

In het gebiedsdeel ten oosten van Australië braken rellen uit nadat wijzigingen van de regels rond de provinciale verkiezingen werden aangekondigd. De Franse Tweede Kamer stemde eerder deze week in met een plan om Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen ook stemrecht te geven. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

Tot grote woede van de inheemse Kanaken, die vrezen dat hun stem nu minder waard wordt. De Kanaken strijden al jaren voor onafhankelijkheid van Frankrijk. Na het besluit van de Franse Tweede Kamer braken er rellen uit, werd er geplunderd en brand gesticht.

'Belegering'
Delen van hoofdstad Nouméa zijn tot no-gozone uitgeroepen en de burgemeester sprak van een "belegering" van de stad. De noodtoestand is uitgeroepen op de eilandengroep, er geldt op sommige plaatsen een avondklok en zeker 230 relschoppers zijn aangehouden.

De Franse autoriteiten maakten gisteren melding van een zesde dode bij de onlusten die nu bijna een week aanhouden. Het slachtoffer kwam om het leven bij een vuurgevecht met ordetroepen op een van de vele geïmproviseerde barricades die de wegen op het eiland blokkeren. Twee anderen raakten ernstig gewond.

https://nos.nl/artikel/2520999-frankrijk-zet-600-agenten-in-voor-grote-operatie-in-nieuw-caledonie
#6
Australië/Oceanië / Onrust in Nieuw-Caledonië
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:04
Doden bij rellen en plunderingen in Nieuw-Caledonië

Bij rellen in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië zijn vier doden gevallen, onder wie een agent. Ook raakten honderden mensen gewond, meldt het Franse minister van Binnenlandse Zaken. Frankrijk heeft nu voor ten minste twaalf dagen de noodtoestand uitgeroepen op het eiland.

Op het eiland ten oosten van Australië is het al dagen onrustig. Er is geplunderd, voertuigen en winkels zijn in brand gestoken. In de hoofdstad Nouméa klonken vandaag schoten en scholen bleven dicht.

De autoriteiten zeggen dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt. De aanleiding voor de rellen is een geplande aanpassing van de regels rond de verkiezingen. De Franse Tweede Kamer stemde gisteravond in met het plan om Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen ook stemrecht te geven bij de provinciale verkiezingen.

Inheemse bevolking
Dat besluit ligt gevoelig bij de inheemse bevolking. Lokale politieke leiders vrezen dat de stem van de inheemse Kanak daardoor minder waard wordt, omdat dan ook duizenden Fransen mogen stemmen en zo meer politieke invloed krijgen.

Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden. Die regel was bedacht om de Kanaken, die een minderheid waren geworden, als oorspronkelijke bewoners wel politieke invloed te laten hebben. De Franse regering zegt dat de aanpassing nodig is om de verkiezingen op het eiland democratischer te maken.

President Macron zegt dat hij geen haast heeft met het organiseren van een speciale gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer van het parlement die nodig is om de wet definitief te maken. Hij wil eerst met voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid in gesprek en heeft hun vertegenwoordigers uitgenodigd om naar Parijs te komen en te praten over de toekomstige status van Nieuw-Caledonië.

Franse agenten naar Nieuw-Caledonië
Om een eind te maken aan de rellen, heeft Frankrijk extra politieagenten naar het eiland gestuurd. President Macron houdt vandaag crisisoverleg met zijn belangrijkste ministers op het gebied van defensie en nationale veiligheid. Een werkbezoek aan Normandië heeft hij daarom afgezegd.

De afgelopen dagen raakten al meer dan vijftig politieagenten gewond. Hoewel er een avondklok is ingesteld, gaat het geweld door. Een toerist uit Nieuw-Zeeland zei tegen een televisiestation dat de straten in brand staan en er volop wordt geplunderd. Een sportwinkel van Decathlon is vernield, geplunderd en in brand gestoken. Boven de hoofdstad Nouméa hangen zwarte rookwolken.

Zelfverdediging
De drie doden zijn volgens de lokale autoriteiten jonge Kanaken. Een van hen zou zijn doodgeschoten. Volgens de Hoge Commissaris van Nieuw-Caledonië is het slachtoffer niet neergeschoten door de politie, maar waarschijnlijk door iemand die handelde uit zelfverdediging.

Nieuw-Caledonië is strategisch belangrijk voor Frankrijk. Het eiland is een grote producent van nikkel, een essentieel metaal voor de productie van oplaadbare batterijen voor elektrische auto's. Ook wordt het gebruikt voor de productie van roestvrij staal. Daarnaast vindt Macron de Franse aanwezigheid op het eiland van groot belang voor het vergroten van de Franse invloedsfeer in het Pacifisch gebied. De Fransen hebben er een militaire basis.

Nieuw-Caledonië werd in 1853 Frans bezit. De Fransen annexeerden het eiland om meer invloed te kunnen uitoefenen op de regio. Het werd door de Fransen gebruikt als een strafkolonie. Eind 19e eeuw werden er zo'n 20.000 veroordeelden van Frankrijk naar Nieuw-Caledonië verscheept.

Ook werden Kanaken gedwongen om in reservaten te wonen. Na de Tweede Wereldoorlog kregen Kanaken meer rechten. Eind jaren 60 ontstond een onafhankelijkheidsbeweging. In 2018 stemde een kleine meerderheid in een referendum tegen onafhankelijkheid van Frankrijk.

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://nos.nl/artikel/2520565-doden-bij-rellen-en-plunderingen-in-nieuw-caledonie
#7
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - Vandaag om 21:11
Dit kan de achilleshiel worden van de economie van Rusland – maar het Westen heeft nog wel wat geduld nodig

Het Westen heeft tot nog toe de meest zware sancties tegen Rusland niet ingezet: veel Russische banken maken nog gebruik van het internationale betalingssysteem SWIFT.

Uitsluiting van SWIFT zou vooral vanwege de internationale energiehandel grote gevolgen hebben.

Volgens financiële specialisten loopt de Russische economie op termijn wel tegen een muur aan: de import wordt onbetaalbaar.

Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, reageerde het Westen met een flink pakket aan economische en financiële sancties in een poging om de Russische economie plat te leggen en Rusland te dwingen de oorlog snel te beëindigen.

Na meer dan twee jaar later duurt de oorlog nog steeds voort en gaat het Kremlin prat op zijn robuuste economie. Dit betekent echter niet dat de sancties niet effectief zijn.

Wat hierbij vooral speelt, is dat het Westen niet tot het uiterste is gegaan, aangezien een belangrijke maatregel achterwege is gebleven: veel Russische banken hebben nog steeds toegang tot het internationale betalingssysteem SWIFT.

Rusland is niet volledig afgesloten van betaalsysteem SWIFT
Tussen februari en mei 2022 hebben de VS en de Europese Unie herhaaldelijk actie ondernomen om de toegang van sommige Russische banken tot SWIFT te blokkeren. Daarbij werden banken die internationale olie- en gasbetalingen verwerken, echter gespaard.

Dat komt doordat Rusland een belangrijke energie-exporteur is, dus het abrupt blokkeren van de toegang van alle Russische banken tot het internationale betalingsverkeer zou wereldwijd enorme gevolgen hebben.

"Er zou veel schade zijn voor niet-Russische banken en andere banken in het internationale banksysteem", vertelt handelsspecialist Alex Capri van de National University of Singapore aan Business Insider. Eerder werkte hij als specialist voor de douane- en handelspraktijk voor Azië van accountant- advieskantoor KPMG.

Internationale handelsfinanciering waarbij meerdere partijen betrokken zijn, heeft te maken met complexe toeleveringsketens. "Als je het hele Russische banksysteem platlegt, zullen andere banken over de hele wereld daar ook de gevolgen van ondervinden, omdat zij de handel in energieproducten en andere grondstoffen financieren", zegt Capri. Het afsnijden van de toegang van alle Russische banken tot het internationale betalingsverkeer is volgens hem "de nucleaire optie".

Als het echter "echt slecht" gaat met de oorlog in Oekraïne, kan het Westen wel meer doen bij het uitsluiten van de toegang van Russische banken tot SWIFT, stelt Capri. Maar mogelijk hoeft het niet zo ver te komen.

Economie van Rusland zit zwaar in de problemen
Ondanks de frustratie van het Westen over de veerkracht van de Russische economie, lijken sancties wel enig effect te hebben. Dit is deels te danken aan zogenoemde secundaire sancties. Het Westen heeft bijvoorbeeld de beperkingen aangescherpt voor bedrijven in derde landen die nog steeds zaken doen met Rusland.

Hoewel Rusland zijn economie tot nu toe overeind heeft kunnen houden, zit de economie van het land op de middellange termijn in "diepe, diepe problemen", zegt econoom Richard Portes van de London Business School tegen Business Insider.

Portes noemde het afkappen van de banden met de "natuurlijke handelspartners" van Rusland - dat wil zeggen landen die relatief dicht in de buurt van Rusland liggen - een groot probleem. "Rusland drijft geen handel met Europa, dus de kansen en mogelijkheden voor nuttige en winstgevende handel, zijn zeer beperkt", aldus Portes.

Rusland is er weliswaar in geslaagd om het grootste deel van zijn olie-export te verleggen van Europa - voorheen zijn grootste markt - naar India en China, maar dat is per saldo minder winstgevend. De verkoopprijzen zijn lager en de logistieke kosten hoger.

"Deze alternatieven kunnen de handel met Europa niet efficiënt en productief vervangen", zegt Portes.

Rusland kampt ook met tekorten aan goed geschoolde arbeidskrachten en investeringen. Dit heeft te maken met een 'brain drain' als gevolg van de oorlog en beperkingen van het Westen op investeringen en handel. "Over vijf jaar krijgt de Russische economie te maken met rampzalige stagnatie", zegt Portes, die voorstander is van strengere sancties.

Rusland teert in op zijn buitenlandse reserves
Een belangrijke vraag is of Rusland over genoeg middelen blijft beschikken om importen te betalen.

"Rusland heeft te maken met een daling van de inkomsten uit de export van energie. Dat wordt gecompenseerd door gebruik te maken van goud en valutareserves bij het financieren van de import en ook door minder te importeren", schrijft financieel analist Alexander Kolyandr in een bijdrage voor de dentank Carnegie Endowment for International Peace. "Maar de reserves zijn niet oneindig en de import kan maar tot een bepaald niveau dalen."

Portes beaamt dit. "De financiering van de import wordt een steeds groter probleem, tenzij Rusland kan profiteren van een sterke stijging van de olieprijs of een andere financiële meevaller."

De centrale bank van Rusland zei in een rapport van afgelopen maart dat Rusland financieel geïsoleerd is geraakt en dat het land afhankelijk is geworden van de Chinese yuan voor de internationale handel.

"Een belangrijk probleem is dat de reserves van buitenlandse valuta opraken en je kunt geen deviezenreserves creëren", aldus Portes.

https://www.businessinsider.nl/dit-kan-de-achilleshiel-worden-van-de-economie-van-rusland-maar-het-westen-heeft-nog-wel-wat-geduld-nodig/
#8
KM / Re: LPX
Last post by Huzaar1 - Vandaag om 21:04
Citaat van: Parera op Vandaag om 19:36Naar een interessant concept voor een multi functioneel fregat waarbij de focus ligt op ondersteuning van landingen en onbemande systemen. Maar zeker niet naar het toekomstige MRSS van de Royal Navy!

Check
#9
KM / Re: LPX
Last post by Parera - Vandaag om 19:36
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 19:04Ja maar dat willen de britten niet, die zoeken schepen die de amfibische operaties kunnen uitvoeren en tegelijk ondersteunen. Vandaar mn vraag, waar kijken we naar.

Naar een interessant concept voor een multi functioneel fregat waarbij de focus ligt op ondersteuning van landingen en onbemande systemen. Maar zeker niet naar het toekomstige MRSS van de Royal Navy!
#10
KM / Re: LPX
Last post by Huzaar1 - Vandaag om 19:04
Citaat van: Parera op Vandaag om 18:58Dat klopt, ik denk ook dat dit een heel mooi concept is voor het Britse Type32 fregat maar niet voor het MRSS. Dit ontwerp zou kunnen ondersteunen bij de operaties van het MRSS of zelfstandig kleine (SOF) eenheden aan land te zetten.

Het heeft dan wel ook 800 lanemeters (1600 m2)aan RoRo dek, maar het heeft geen LCU's aan boord. Dit zou dus betekenen dat er een extra schip met grotere landingsvaartuigen mee moeten varen. Dan zouden ze in een concept met seabasing (mexeflotes) de landingsvaartuigen moeten beladen. Het is een mogelijkheid, maar het is wel omslachtig.

Wij zouden zoiets dus wel kunnen doen bijvoorbeeld door het JSS mee te sturen met die mexeflotes of ander ponton systeem waaraan de zwaardere landingsvaartuigen aanleggen (LCVP's).

Ja maar dat willen de britten niet, die zoeken schepen die de amfibische operaties kunnen uitvoeren en tegelijk ondersteunen. Vandaar mn vraag, waar kijken we naar.