Opvolging M fregatten

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 20/02/2011 | 14:05 uur

Parera

Uit de Materieel Gezien 10/2023 een nieuw aanzicht van het ASWF model, een zicht dat nog niet eerder publiekelijk gezien is naar mijn weten.


Jellington

Citaat van: Parera op 15/12/2023 | 17:21 uurDe combinatie van ASWF, NH-90, UAV & USV's geven de ASWF's een zeer capabele ASW toolbox. Wat mij betreft mag daar best een sterk ASW wapen zoals de VL-ASROC aan worden toegevoegd en eventueel ook de Tomahawk als men dat nodig vind. Dit maakt onze ASWF's ondanks het relatief kleine formaat en kleine VLS blok zeer slagkrachtige schepen.

Om hier op in te haken: is er ooit door de KM gekeken naar een Milas / ASROC achtig systeem om ASW-doelen over een grotere afstand aan te grijpen? Lijkt me, als leek uiteraard, een aantrekkelijke optie, vooral nu er met de NH90, UAV & USV's en ook MQ9's die MPA-taken op zich gaan nemen veel meer sensoren zijn die subs over langere afstand kunnen spotten.

Voor meer info over bijv. Milas, zie: https://www.mbda-systems.com/wp-content/uploads/2015/07/MILAS.pdf

Parera

#7471
Citaat van: Zander op 15/12/2023 | 15:32 uurId zo'n missionbay in de huidige situatie nu echt zo belangrijk dan? Volgensmij moeten we helemaal niet kijken naar hoe en waarmee we fancy bootjes etc kunnen lanceren, maar moeten we kijken naar middelen waarmee we kunnen vechten. Dat zijn nu juist die missiles kanonnen en evt laser.

Het aller belangrijkste aan die missionbay is natuurlijk de (ruimte voor de) ASW USV's. Deze zullen naast de NH-90 vooruitgeschoven kunnen worden in het gebied met daar achter een gesleepte sonar en/of torpedo's om op die manier ook het vlootverband / ASWF een groter zoekveld te geven.

Als voorbeeld pak ik even de Inspector 125 USV van de MCMV's, deze hebben een topsnelheid van 13 knopen. Met de sleepsonar in het water varen ze maximaal 8 knopen, met een uithoudingsvermogen van 48 uur. Dit komt neer op een kleine 700 km aan bereik. Ik verwacht dat voor het ASWF er wel andere USV krijgt dan die op de MCMV's. De Elbit Seagull is een grote kanshebber wat mij betreft deze USV kan op kruissnelheid 96 uur op zee blijven.

Dus die missionbay is belangrijk voor de toegevoegde waarde aan de ASW taak, maar in de (nabije) toekomst zijn er ook zeker andere taken mogelijk met USV's maar bijvoorbeeld ook de (opvolgers van de ) FRISC's voor amfibische inzet van SOF of kustwacht taken. Naast deze USV's zal er ook ruimte aan boord zijn voor een UAV (minimaal Skeldar V-200).

De combinatie van ASWF, NH-90, UAV & USV's geven de ASWF's een zeer capabele ASW toolbox. Wat mij betreft mag daar best een sterk ASW wapen zoals de VL-ASROC aan worden toegevoegd en eventueel ook de Tomahawk als men dat nodig vind. Dit maakt onze ASWF's ondanks het relatief kleine formaat en kleine VLS blok zeer slagkrachtige schepen.

Huzaar1

Citaat van: Zander op 15/12/2023 | 15:32 uurId zo'n missionbay in de huidige situatie nu echt zo belangrijk dan? Volgensmij moeten we helemaal niet kijken naar hoe en waarmee we fancy bootjes etc kunnen lanceren, maar moeten we kijken naar middelen waarmee we kunnen vechten. Dat zijn nu juist die missiles kanonnen en evt laser.

Yes yes die is belangrijk. Ook in toekomstige scenario tegen Warschau pact Rusland.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Parera op 15/12/2023 | 13:06 uurAls je de missionbay wilt opofferen dan kan er zeker meer midscheeps. Of in mk56 vls op her dek geplakt zou het ook mogelijk zijn.
Id zo'n missionbay in de huidige situatie nu echt zo belangrijk dan? Volgensmij moeten we helemaal niet kijken naar hoe en waarmee we fancy bootjes etc kunnen lanceren, maar moeten we kijken naar middelen waarmee we kunnen vechten. Dat zijn nu juist die missiles kanonnen en evt laser.
People are sheep

Jellington

Citaat van: Harald op 15/12/2023 | 14:19 uurJe zou ook zo wel links als rechts van de 16 stuks MK41 Strike VLS opstelling , 8 stuks MK41 "self-defense" VLS-en plaatsen, dus 2 x8 stuks erbij. Deze zijn minder hoog/diep dan de strike-versie. Verschil is ca. 2,5 meter. Totaal dan 16 stuks strike + 16 stuks self-defence.

Deze MK41 VLS self-defence kun je gebruiken voor de "self-defence" raketten en in "quad-packed", dus 4 raketten per VLS





Op zich geen slecht idee, maar of het mogelijk is, blijft gissen.

De meer centrale vraag is denk ik vooral; wat wil je met deze extra cellen gaan doen? In principe heb je aan 8 cellen genoeg voor zelfverdediging (32 ESSM), dus met die overige 8 kun je in principe doen wat je wilt (8x Tomahawk of 8x SM2, bijvoorbeeld). Durf niet te zeggen waar de KM behoefte aan heeft.

Verder biedt de ruimte boven de multimission bay ook flexibiliteit, niet per se voor meer VLS (gaat ten koste van de bay), maar wel voor bijv. Milas, de Italiaanse versie van ASROC die niet vanuit een VLS wordt afgevuurd. Maar ook daar is de vraag: heeft de KM hier behoefte aan?

Gissen over meer cellen is leuk, maar mijn indruk is dat het hele idee van het ASWF is dat het een vrij specialistisch ASW-beestje wordt. Meer cellen zou vanuit dat perspectief toch een soort van 'mission creep' kunnen zijn, iets waar de Australiƫrs met de Hunter-class nu ook mee zitten te worstelen.

Harald

Je zou ook zo wel links als rechts van de 16 stuks MK41 Strike VLS opstelling , 8 stuks MK41 "self-defense" VLS-en plaatsen, dus 2 x8 stuks erbij. Deze zijn minder hoog/diep dan de strike-versie. Verschil is ca. 2,5 meter. Totaal dan 16 stuks strike + 16 stuks self-defence.

Deze MK41 VLS self-defence kun je gebruiken voor de "self-defence" raketten en in "quad-packed", dus 4 raketten per VLS




Parera

Citaat van: Thomasen op 15/12/2023 | 11:46 uurAls je een Milas achtigen opstelling midscheeps kunt plaatsen en minimaal 16 cellen erbij kunt plussen, self defense lengte zou kunnen. Dan heb je echt de wmb ondergrens.


Citaat van: Thomasen op 15/12/2023 | 11:46 uurAls je een Milas achtigen opstelling midscheeps kunt plaatsen en minimaal 16 cellen erbij kunt plussen, self defense lengte zou kunnen. Dan heb je echt de wmb ondergrens.


Als je de missionbay wilt opofferen dan kan er zeker meer midscheeps. Of in mk56 vls op her dek geplakt zou het ook mogelijk zijn.

Ace1

Citaat van: Stoonbrace op 15/12/2023 | 09:35 uurIk moet toch zeggen dat er op dit model plaats genoeg lijkt te zijn voor 4 blokjes.

Je kan ook midscheeps een container met missiles plaatsen

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/naval-launchers-and-munitions.html

Stoonbrace

Citaat van: Harald op 04/12/2023 | 17:10 uur
https://pbs.twimg.com/media/GAWGjicXkAAvVl4?format=jpg&name=large

Prachtig schip !
alleen nog verdubbeling van de VLS, plek genoeg ..  ;)

https://twitter.com/xaviervav/status/1730937647554494759/photo/1

Ik moet toch zeggen dat er op dit model plaats genoeg lijkt te zijn voor 4 blokjes.

Master Mack

En volgensmij kunnen er in de midscheeps  2 containers met raketten bijgeplaatst worden. Gelijk aan  de TRIFIC Arsenaal schepen.

Parera

#7462
Citaat van: Harald op 14/12/2023 | 21:07 uurWat ik ook een interessante vraag zou vinden is of dat aantal van 16 VLS-en ook uitgebreid zouden kunnen worden in de boeg van een ASWF?

Dat antwoord is natuurlijk lastig zonder te weten wat er onder dat dek zit. Maar ik kan wel zeggen dat de kans op aanwezige ruimte voor uitbreiding klein is.

Maar wie weet, ik heb de ontwerp tekening niet ingezien dus 100% zeker ben ik niet.

Maar ook met 16 VLS cellen zijn er mogelijkheden, 8x quadpacked essm + 8x Tactom of VL-ASROC geeft toch stevige vuisten aan het aswf.

Harald

Wat ik ook een interessante vraag zou vinden is of dat aantal van 16 VLS-en ook uitgebreid zouden kunnen worden in de boeg van een ASWF?

Parera

Is er iets bekend over eventuele uitbreiding van het wapen pakket voor de ASWF?
We weten dat er straks 16 strike length VLS cellen geplaatst gaan worden op de fregatten. Tot op heden is er enkel bekend dat de schepen uitgerust gaan worden met de ESSM Block 2 en mogelijk SM-2, natuurlijk prima maar geen woord over het toevoegen van Tomahawks of VL-ASROC voor betere lange afstands onderzeebootbestrijding.

Zijn er (ooit) plannen (geweest) voor deze andere wapens op het ASWF (voor Nederland)?

Benji87

Zolang die yanks nog geen reactors op hun fregatten of destroyers zetten, laat staan laser wapens, zou ik mij als NL hier over nog niet druk maken. Het is een dure hobby waarvan het geld beter besteed kan worden aan bijvoorbeeld extra schepen.