Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Lex

Rutte naar Qatar om te praten over Israël en Palestijnse gebieden

DEN HAAG-
Demissionair premier Mark Rutte bezoekt woensdag Qatar om daar te praten over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij is uitgenodigd door de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani.
Er zal gesproken worden over het belang van "een continue en veilige corridor voor hulpmiddelen, de mogelijkheid voor buitenlanders om Gaza zo snel mogelijk te kunnen verlaten en het belang van de vrijlating van alle gegijzelden", meldt het ministerie van Algemene Zaken.

Ook wordt gesproken "over de noodzaak om regionale escalatie te voorkomen en het belang van een langetermijnoplossing voor het conflict". Ook minister-president sjeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani is aanwezig bij het gesprek.

Qatar speelt een bemiddelende rol in het conflict tussen Israël en Hamas. Begin deze maand dankte Rutte het land voor bemiddeling, waardoor buitenlanders konden worden vrijgelaten uit de Palestijnse kuststrook die zwaar werd gebombardeerd.

ANP, 07-11-2023, 13:26

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 07/11/2023 | 01:04 uurWelnee. Snap het in 1e gedachte maar die dingen zijn totaal ongeleid.

Het 76 mm kanon en 30 mm snelvuurkanon zijn in de basis geschikt voor het aangrijpen van langzaam vliegende doelen.

Het is geen ciws maar het is iets.  De OPV's uitrusten met een standaard strales capabel kanon zou een oplossing kunnen zijn maar dat is geen korte termijn oplossing.

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 06/11/2023 | 23:29 uurHm, gezien de hoeveelheid vliegende Hamas projectielen zou ik de voorkeur geven aan een marineschip met wat meer luchtverdedigingscapaciteit.

Welnee. Snap het in 1e gedachte maar die dingen zijn totaal ongeleid.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Hm, gezien de hoeveelheid vliegende Hamas projectielen zou ik de voorkeur geven aan een marineschip met wat meer luchtverdedigingscapaciteit.

Harald

Zr.Ms. Holland bereidt zich voor op humanitaire hulp aan Gaza

Vorige week werd bekend dat demissionair minister-president Rutte en de Franse president Macron al spraken over humanitaire hulp aan Gaza. Frankrijk heeft inmiddels meerdere schepen voor hulp aan Gaza ingezet. Maar van de grote Nederlandse marineschepen met transportcapaciteit is op korte termijn geen schip beschikbaar. Binnen alle hulp-scenario's, wordt nog wel een maritieme optie overwogen. Daarom heeft Zr.Ms. Holland de opdracht gekregen om zich voor te bereiden op eventuele inzet in het oosten van de Middellandse Zee. Op iets langere termijn wordt overwogen om Zr.Ms. Karel Doorman te sturen. Het Ministerie van Defensie bevestigt de voorbereiding, maar benadrukt ook dat er nog geen besluit is genomen.

.../...

https://marineschepen.nl/nieuws/Holland-bereidt-zich-voor-op-hulp-aan-gaza-061123.html

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 31/10/2023 | 22:40 uurDe egyptenaren willen nul nada niks met Gaza te maken hebben. Het is zelfs zo erg dat toen na de 6 daagse oorlog Israël de gewonnen Woestijn teruggaf aan Egypte, ze Gaza daar niet bij wilden. Hadden genoeg van die ellende.
zoiets wat wij hebben  met de Bijlmer en Kanalen eiland

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 31/10/2023 | 21:02 uurKlopt.
Maar Hamas is behalve een (terreur) organisatie ook een ideologie. Die versla je niet zomaar. En een langdurige bezetting door Israël lost natuurlijk ook niks op.

Misschien 5000 Saudi's en wat Egyptenaren sturen om de boel daar recht te zetten.

De egyptenaren willen nul nada niks met Gaza te maken hebben. Het is zelfs zo erg dat toen na de 6 daagse oorlog Israël de gewonnen Woestijn teruggaf aan Egypte, ze Gaza daar niet bij wilden. Hadden genoeg van die ellende.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

De Houthi's in Jemen hebben zojuist verklaard in oorlog te zijn met Israel volgens dit twitter/ X bericht.

https://twitter.com/visegrad24/status/1719411211723252014?t=WMFDLFd8IiHdXBtPwaghyg&s=08

Benji87

Denk dat het grond offensief nu wel echt van gang is. Hopelijk kan er voor eens en voor altijd een einde worden gemaakt aan dat zooitje ongeregeld. Ik denk dat beidde partijen (Palestijnen & Israël) beter af zijn zonder hamas.

Benji87

Israëlische tanks bereiken Gaza-Stad, explosie in nabijgelegen vluchtelingenkamp

Tanks van de Israëlische strijdkrachten hebben dinsdag het noorden van Gaza-Stad bereikt. Het zou voor het eerst zijn dat de grondtroepen de belangrijkste stad van de Gazastrook zijn binnengedrongen. In een vluchtelingenkamp net buiten Gaza-Stad vond tegelijkertijd een explosie plaats.

De Britse omroep BBC meldt op basis van verslaggevers ter plaatse dat Israëlische militairen de noordelijke wijken van Gaza-Stad zijn binnengedrongen. Ook verslaggevers van de Arabische nieuwsorganisatie Al Jazeera melden dat tanks tot aan Gaza-Stad zijn opgetrokken.

Het Israëlische leger (IDF) zelf meldt niet meer dan dat "de grondoperaties zich uitbreiden" en dat er "stevige gevechten diep in de Gazastrook" plaatsvinden. Israëlische strijdkrachten hebben de wegen naar het zuiden geblokkeerd.

In het vluchtelingenkamp Jabalia - net ten noorden van Gaza-Stad - vond dinsdag een explosie plaats. Het is nog niet duidelijk waardoor die werd veroorzaakt. Het Franse persbureau AFP zegt dat op zijn eigen beelden te zien is dat er zeker 47 lichamen vanonder het puin vandaan zijn gehaald.

Israël meldde eerder op dinsdag dat het zo'n driehonderd doelen in Gaza heeft aangevallen. Onder meer de ondergrondse tunnels van Hamas zouden zijn bestookt. De militante Palestijnse groep heeft onder de Gazastrook een uitgebreid gangenstelsel aangelegd.

Bron: nu.nl

Huzaar1

Citaat van: Lex op 28/10/2023 | 23:26 uurDiverse landen sturen maritieme eenheden richting Oost Med.
NL heeft eenheden gepositioneerd op Cyprus.
Is het verwachtbaar dat NL ook maritieme eenheden die richting stuurt?
Nope
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Lex op 28/10/2023 | 23:26 uurDiverse landen sturen maritieme eenheden richting Oost Med.
NL heeft eenheden gepositioneerd op Cyprus.
Is het verwachtbaar dat NL ook maritieme eenheden die richting stuurt?
Een LCF is ideaal, maar ik kan me niet voorstellen dat onze regering graag zich mengt in dit conflict, ook al is het om Amerikaanse troepen te verdedigen. In ieder geval niet zonder expliciet verzoek.

Lex

Diverse landen sturen maritieme eenheden richting Oost Med.
NL heeft eenheden gepositioneerd op Cyprus.
Is het verwachtbaar dat NL ook maritieme eenheden die richting stuurt?

Huzaar1

Dat is met kunstmatig licht in het donker al snel zwart. Het zal inderdaad om die apparaten zijn gegaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Had ook even zitten loeren maar denk dat het donkergrijze zijn geweest, 494th heeft vrij donkere F15's blijkbaar: