Defensieforum.nl

Overigen => Nieuwe ontwikkelingen op Defensiegebied => Topic gestart door: Lex op 12/05/2007 | 00:56 uur

Titel: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 12/05/2007 | 00:56 uur
Europeans To Call for Force-Protection Research
 
After months of preparation, a majority of European Defense Agency (EDA) nations will launch an initial call for proposals May 15 as part of their joint research program to develop force-protection technologies. It is the first such collaborative research program sponsored by the EDA.
Launched in January, the three-year joint research program has a budget of 55 million euros ($74.4 million) and is funded by 19 of the EDA's 26 countries — Austria, Belgium, Cyprus, the Czech Republic, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, the Netherlands, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain and Sweden — plus non-member Norway. The nations will formally sign off on the call for proposals May 14 during a meeting of the EDA's steering board of national defense ministers.
Their joint research program covers 18 technology goals, grouped into five capability areas:
• Collective protection (i.e., units, platforms and infrastructure).
• Protection for the individual soldier.
• Data analysis, including data fusion from various sources.
• Secure tactical wireless communication systems in urban environments.
• Mission planning and training for asymmetric warfare environments.
According to EDA sources, the May 15 call for proposals will focus on sniper-protection technologies and protection against chemical, biological, radiological and nuclear attacks.
These and other defensive capabilities are part of the European Union's wider capability goals for 2010-2020 to enable the union to carry out foreign peacekeeping and crisis-management missions.
"There will be other calls for proposals further down the road," an EDA official said, adding that the three-year program could be extended "if we haven't spent all the 55 million by the end of the program."

By BROOKS TIGNER, BRUSSELS
Defense News
Posted 05/11/07 15:07
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 10/06/2016 | 16:32 uur
EU-lidstaten praten over Europees Defensie-witboek

Nieuwsbericht | 10-06-2016 | 15:19

De rol van het Europees Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid en Europa als geloofwaardige veiligheidsprovider. Hoe de situatie is en wat er eigenlijk moet gebeuren. Het was het belangrijkste onderwerp tijdens het derde en laatste seminar onder de vlag van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het speelde zich vandaag af op het Marine Etablissement in Amsterdam, op initiatief van Defensie en instituut Clingendael.


Het waren niet de eerste de besten onder de meer dan 160 deelnemers, die discussieerden over veiligheid in Europa. Zo spraken onder anderen Jamie Shea, plaatsvervangend adjunct secretaris-generaal voor emerging-veiligheidsuitdagingen bij de NAVO, Pierre Vimont namens de denktank Carnegie Europe en de directeur van de Europese militaire staf luitenant-generaal Esa Pulkkinen.

In het gezelschap zaten verder vertegenwoordigers van de industrie en het Europese Defensieagentschap. Dagvoorzitter was de hoogste Nederlandse militaire vertegenwoordiger bij de NAVO en de EU, luitenant-generaal Jan Broeks, bijgestaan door moderator en Britse tv-journalist Nik Gowing.

Afschrikking

Volgens Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer zou Europa een sterkere ambitie moeten uitstralen op het snijvlak van interne en externe veiligheid. Niet alleen hiervoor, maar ook voor de rol van het GVDB waar het afschrikking betreft. "De politieke wil en de capaciteiten voor daadwerkelijke afschrikking ontbreken momenteel binnen de EU", zei Bauer. Om daar toe wél te komen moeten EU en NAVO volgens hem meer samenwerken. "Verder dient duidelijk te worden wat de ambitie van de EU is op het terrein van strategische autonomie, oftewel militaire freedom of action, door ontwikkeling van (strategische) capaciteiten, een sterke technologische basis, security of supply en het veiligstellen van kritische infrastructuur."

Europees Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid-witboek

Verder pleitte Bauer voor vertaling van de EU Global Strategy in een witboek. Volgens hem moet daarvoor het volgende gebeuren:
Het ambitieniveau voor het beleid, zoals nu verwoord in de militaire en civiele 'headline goals' moet in lijn komen met de huidige veiligheidssituatie. Daarnaast ook met het beoogde externe optreden van de EU zoals verwoord in de EU Global Strategy.
 
De 'Petersberg taken' moeten in lijn worden gebracht met de EU Global Strategy en minstens worden uitgebreid met taken gericht op het grensvlak van externe en interne veiligheid en het gebied van hybride dreigingen. Ook vergen conflictpreventie- en vredeshandhavingstaken  uitbreiding met een grotere rol voor (militaire) afschrikking ter preventie van conflicten.
 
Het aangepaste ambitieniveau voor het beleid en de uitbreiding van de Petersberg taken moeten leiden tot knelpuntenanalyse in militaire en civiele middelen, verdragsartikelen en EU-structuren. Belang van ontschotting van de militaire en civiele activiteiten van het GVDB, zowel financieel als juridisch. Dit  ter verbetering van de effectiviteit, met als doel toereikende defensiebudgetten, efficiënt inzetten van beschikbare middelen en meer commitment van de lidstaten.

Slowakije, per 1 juli de nieuwe voorzitter van de EU, werd gevraagd de uitwerking van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid-witboek voortvarend ter hand te nemen.

Mindef
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 02/09/2016 | 22:43 uur
EU-landen willen nauwere defensiesamenwerking

BRATISLAVA - Op het gebied van Europese defensiesamenwerking kunnen op korte termijn echte stappen worden gezet. De ministers van Buitenlandse Zaken van alle 28 EU-landen reageerden vrijdag in Bratislava positief op voorstellen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Een Europees leger gaat er niet snel komen, maar er zijn volop politieke kansen om de samenwerking te verstevigen, betoogde de Italiaanse. Als voorbeeld gaf zij robuustere Europese gevechtstroepen en substantiële (niet-militaire) steun bij lokale verkiezingen in Oekraïne.

Mogherini presenteerde haar strategie voor een veiliger en sterker Europa eind juni en toonde zich verheugd over de politieke steun van de lidstaten. Over een week volgt een zogenoemde roadmap, die eind dit jaar moet zijn uitgewerkt in concrete voorstellen. Minister Bert Koenders had aangedrongen op snelle afspraken over het tijdschema.

Hoe ambitieus de uitwerking wordt, is een zaak voor de regeringsleiders. Mogeherini hoopt dat zij zich hier over twee weken over buigen, ook in de Slowaakse hoofdstad.

ANP, 2-9-2016, 19:54
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ros op 02/09/2016 | 23:13 uur
De EU moet zich vooral bezig gaan houden met het steunen bij lokale verkiezingen in Oekraïne. Waarom is dat nodig om mee te beginnen ? Omdat het daar een corrupte bende is misschien ? En ga je daar vriend Poetin niet mee in het harnas jagen ? Deze weet inmiddels dat van de EU niets te vrezen is als de Russen weer eens wat flikken.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: dudge op 04/09/2016 | 11:06 uur
Playing Defense in Europe

LONDON – The most frightening periods in history have often been interregnums – moments between the death of one king and the rise of the next. Disorder, war, and even disease can flood into the vacuum when, as Antonio Gramsci put it in his Prison Notebooks, "the old is dying and the new cannot be born." The dislocation and confusion of 2016 do not rival the turmoil of the interwar period, when Gramsci wrote, but they are certainly symptoms of a new interregnum.

Lees verder:

https://www.project-syndicate.org/commentary/playing-defense-in-europe-by-mark-leonard-2016-09 (https://www.project-syndicate.org/commentary/playing-defense-in-europe-by-mark-leonard-2016-09)
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 27/09/2016 | 16:34 uur
Defensieministers EU achter meer samenwerking 

BRATISLAVA -  Alle 28 lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van intensievere militaire samenwerking, inclusief het Verenigd Koninkrijk.

Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in Bratislava na overleg van de EU-ministers van Defensie. De Britse minister Michael Fallon had vooraf gezegd alles wat riekt naar een Europese krijgsmacht tegen te houden.

,,Ik heb de woorden veto, blokkeren of Europees leger vandaag niet gehoord in de vergaderzaal'', aldus de Italiaanse, die de bijeenkomst voorzat. ,,Onze burgers willen meer veiligheid, daar moeten we gehoor aan geven. Er mogen dan wel verschillen van inzicht zijn over sommige voorstellen, er is veel eensgezindheid.''

Samenwerking op het gebied van onderzoek, innovatie en aanbesteding kan de Europese defensie veel effectiever maken, gaf Mogherini als voorbeeld. ,,Maar de lijst kan lang zijn.'' Zij erkende dat sommige landen meer willen integreren dan andere, en zei geen bezwaar te zien in bijvoorbeeld hechtere Frans-Duitse samenwerking.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten ,,groot voorstander'' van intensieve samenwerking te zijn. ,,De wankele wereld van nu vraagt hierom.'' Zij herhaalde niet voor een Europees militair hoofdkwartier te zijn, maar wel voor ,,het beter benutten van bestaande instrumenten en structuren''. Het gaat bijvoorbeeld om ,,betere coördinatie, planning en uitvoering van militaire en civiele Europese missies''.

Alom werd benadrukt dat nauwere Europese samenwerking de relatie met de NAVO niet in de weg zit, maar juist versterkt. Hennis wees erop dat als de Britten de EU verlaten, 80 procent van het NAVO-budget wordt betaald door niet-EU-lidstaten. ,,Dat geeft te denken. Het is hoog tijd voor Europa zich als overtuigende en betrouwbare veiligheidspartner op de kaart te zetten.''
 
Het is de bedoeling dat er volgens een heel strikt tijdschema in november een pakket met concrete en praktische maatregelen ligt, besloot Mogherini, die zich ,,heel tevreden'' toonde over de consensus. De regeringsleiders kunnen dan in december op een top in Brussel knopen doorhakken.

Telegraaf, 27-09-2016, 14:54
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 27/09/2016 | 16:34 uur
Hennis: "EU niet gebaat bij window dressing"

Nieuwsbericht | 27-09-2016 | 15:15

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert is groot voorstander van intensieve militaire EU-samenwerking. "De wankele wereld van nu vraagt hierom. Het creëren van nieuwe symbolen gaat ons echter niet helpen. Wel het beter benutten van bestaande instrumenten en structuren. Deze window of opportunity moet dan ook niet verworden tot window dressing." Gisteren en vandaag kwamen de 28 EU-defensieministers bijeen in het Slowaakse Bratislava.

Geen vlaggen of bakstenen

Hennis staat vooral voor praktische oplossingen en is geen voorstander van vergaande institutionalisering door middel van nieuwe hoofdkwartieren. "Als bijvoorbeeld coördinatie, planning en uitvoering van militaire en civiele Europese missies te wensen over laat, moeten we daar aan werken maar ons niet verliezen in een disscussie over een nieuw hoofdkwartier en bakstenen of vlaggen." Het optimaal gebruikmaken van bestaande structuren is het devies.

Meer EU-samenwerking goed voor NAVO

De diversiteit en complexiteit van de dreigingen zijn groot, de risico's reëel en nabij. Als het Verenigd Koninkrijk inderdaad uit de EU vertrekt, wordt 80% van de NAVO-uitgaven betaald door niet EU-lidstaten. Dat geeft te denken, en niet bepaald voor het eerst. Al heel lang wijzen de Amerikanen op het gebrek aan balans binnen de NAVO, zowel financieel als ten aanzien van te nemen risico's. Dit besef is groeiende binnen Europa, stelde Hennis, dan eindelijk. Deze window of opportunity moeten we dan ook willen benutten, zei ze.  Niet voor niets benadrukte Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO en aanwezig in Bratislava, het belang van nauwe Europese samenwerking. Ook Hennis stelde reeds bij herhaling dat het hoog tijd is voor Europa om zich als overtuigende en betrouwbare veiligheidspartner op de kaart te zetten.

Tijdens de afsluitende lunch bespraken de ministers de lopende EU-missies, waaronder de maritieme operatie Sophia voor de kust van Libië en de missies in de Sahel-regio.

Mindef
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 28/09/2016 | 18:47 uur
EU seeks money for joint defense programs

BRATISLAVA/BRUSSELS The European Union's executive wants to boost the bloc's joint defense and security with an initial investment of 90 million euros ($100 million) in research, marking a turning point after years of cuts.
Defense research spending by EU governments has fallen by a third since 2006, official figures show. Now the European Commission proposes to use the EU budget to fund it.
For graphics on EU states' defense spending, please see: tmsnrt.rs/2ctbMmP and tmsnrt.rs/2d0bYKF
A 90 million-euro plan put forward by the Commission could serve as a pilot program for research from 2017 to 2019. The European Defense Agency hopes for a larger amount from the EU budget from 2021.
"For the first time in its history, the EU is paving the way for a substantive defense research program," said Jorge Domecq, chief executive of the agency, which helps EU governments develop their military capabilities.
"The 90 million euros may be modest ... but it is a start. A bigger defense program would be, for the EU, a revolution," he told Reuters after an EU defense meeting in Bratislava, where ministers discussed the most ambitious plan in two decades for integrating European defense.
The Commission wants the European Investment Bank to be involved but the bank is barred from financing military projects. Mikolaj Dowgielewicz, the head of its Brussels office, said more defense spending would be possible if EU states changed the existing statutory restrictions.
It is already involved on a small scale in the financing of civilian elements of some dual-use goods, like software for radar.
"It would require a careful assessment of consequences for the bank, which has a reputation for developing civilian projects and that is important for the investors who buy our bonds," Dowgielewicz told Reuters.
The EDA's Domecq said that, while government spending on capabilities such as helicopters and ships was still paramount, backing from the EU budget was needed for innovation.
That includes so-called smart textiles, which already exist but need more development to be able to protect soldiers from hazards or transmit data to headquarters.

MORE THREATS, FEWER FUNDS
The Commission proposals pale in comparison to the $18 billion that the United States aims to spend over the next five years on new technologies. But they reflect a renewed focus on preparing for future threats, rather than relying on Washington.
As EU defense spending shrinks, the threats multiply, ranging from failing states on Europe's southern borders to Islamist militants and a hostile Russia.
European Union states spend far less than the United States on research and manufacture of military equipment, and have only about 15 percent of the assets that Washington can deploy on the battlefield.
EU states champion national companies, often leading to duplication and wasted funds, according to EU data. In most cases, governments award defense contracts to their own firms rather than use European groups.
The EU has 19 types of armored infantry fighting vehicle, compared with one in the United States.
"We need to overcome the fragmentation of demand at home," Domecq said. "The mere fact that there is no plan at the European level for a next generation of European fighter aircraft is a problem." ($1 = 0.8916 euros)

Reuters, Sep 28, 2016 | 12:01pm EDT
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/11/2016 | 14:31 uur
Europese Commissie wil miljarden in Europees Defensiefonds 
 
De lidstaten van de Europese Unie moeten geld steken in het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapens. Uit een nog op te richten Europees Defensiefonds zou op termijn jaarlijks 5 miljard euro aan bijvoorbeeld drones, helikopters en schepen kunnen worden uitgegeven.

De Europese Commissie presenteerde woensdag een actieplan voor de Europese defensie waardoor de lidstaten hun geld veel efficiënter kunnen inzetten.

Als landen minder op eigen houtje aankopen doen, zou dat jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen. Ze kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds. Dat geldt ook voor groepjes lidstaten.

De commissie wil verder dat het jaarlijkse onderzoeksbudget naar bijvoorbeeld radartechnologie, electronica, encryptie of robotica tot 2020 90 miljoen per jaar gaat bedragen. Voor de periode daarna denkt Brussel aan jaarlijks een half miljard euro. Defensie-onderzoek is nu nog uitgesloten van de Europese wetenschapsprogramma's.

Wereldtoneel

''Het gaat om een sterke en geloofwaardige Europese rol op het wereldtoneel en een krachtige defensie-industrie in Europa'', vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het voorstel samen. Ook start-ups en het mkb moeten ervan profiteren.

De Italiaanse sprak van een ''revolutie in defensie en veiligheid en een heel andere manier van werken die voordelig is voor de EU''. De lidstaten kijken er volgens haar positief tegenaan.

Defensiefonds

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde het Defensiefonds in september aan. Volgens hem kan alleen Europa voor zijn eigen veiligheid zorgen. Mede in het licht van de Russische dreiging, de brexit en de verkiezing van Donald Trump gaven de EU-landen vorige maand al groen licht voor nauwere militaire samenwerking.

De voorstellen vormen geen opmaat naar een Europees leger en zijn ook geen oproep om de defensiebudgetten te verhogen, werd woensdag opnieuw benadrukt. De lidstaten blijven bepalen waar ze hun geld aan besteden.

De regeringsleiders bespreken de plannen over twee weken op een top in Brussel. De eerste reacties uit het Europees Parlement, dat zich er ook nog over moet buigen, waren positief.

ANP, 30 november 2016 14:19
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/11/2016 | 14:36 uur
Defensie-deskundige: 'Europa als militaire supermacht is wensdroom'

Vier vragen over EU-wens om eigen wapens te ontwikkelen

De Europese landen moeten miljarden euro's meer gaan uitgeven aan de ontwikkeling van wapens. De Europese Commissie wil namelijk 500 miljoen euro per jaar reserveren voor onderzoek naar nieuwe militaire technologieën. Het Europees Defensiefonds dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd, past in de ambitie van Europa om op termijn een 'supermacht' te worden. Vier vragen aan defensie-deskundige Dick Zandee van Instituut Clingendael over dit plan.
 
Waarom bemoeit de EU zich hier tegenaan? Op nationaal niveau en in NAVO-verband wordt toch al het nodige gedaan?
'Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet over de aanschaf van wapens. Dat doen de lidstaten al. Dit gaat over defensie-onderzoek naar nieuwe wapens en technologiën. Dat is hard nodig omdat Europa nu op bepaalde terreinen een behoorlijke achterstand heeft op bijvoorbeeld de VS.'

'Ik denk aan onbemande vliegtuigen, drones, die allen op grote hoogte opereren. Of begeleidingssystemen voor precisiewapens. We zijn nu op dit gebied helemaal afhankelijk van de VS. Een ander terrein waarop we nu tekortschieten is bescherming tegen het gevaar van massavernietigingswapens, zoals 'vuile, chemische of radioactieve bommen'.

'We moeten alle mogelijkheden benutten om deze tekortkomingen in te halen, gebaseerd op de behoeften die er zijn. Op dit moment wordt zo'n tachtig procent van het onderzoek gedaan door de grote landen. Andere landen profiteren hiervan. Met deze aanpak, een Defensiefonds, kan de last gespreid worden. Dit is een eerste mijlpaal in de ambitie van de EU om op defensiegebied een grotere rol te spelen.'
 
Is dat niet een beetje weinig, 500 miljoen euro per jaar, gezien de grootte van de ambitie?
'Dit is een grote stap voorwaarts want 500 miljoen per jaar betekent 3,5 miljard over de volledige zeven jaar van de Meerjarenbegroting van de Commissie (2021-2027). Dit is ook het bedrag dat een commissie van wijze mannen heeft voorgesteld. Overigens, die 500 miljoen is slechts een voorstel. De lidstaten kunnen het nog aanpassen.'

Waarom moet de EU op termijn een supermacht worden op het wereldtoneel?
'Dat is nodig wanneer de Europese landen gezamenlijk een rol willen spelen in een steeds meer instabiele wereld. Maar het is een wensdroom. Zeker nu met de Brexit. Een van de belangrijkste landen, Groot-Brittannië, zijn we nu kwijt. Het is niet realistisch. Sommige landen, zoals die in Zuid-Europa - waar ze kampen met het vluchtelingenprobleem - hebben andere veiligheidsbelangen dan de andere lidstaten. Europa bevindt zich nu in een desperate staat: Trump die eraan komt, de dreiging van Poetin, de verdeeldheid onder de lidstaten.'

Is een Europees leger op termijn wel mogelijk, zeker nu al dat geld naar defensie-onderzoek gaat?
'Nee, een Europees leger is een utopie. Het is kretologie. Er moeten enorme hordes worden genomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik zal het niet meer meemaken. De politieke voorwaarden hiervoor ontbreken. Er zijn zoveel verschillende belangen. Ook militair-technisch is het een probleem: een Zweed spreekt bijvoorbeeld geen Portugees. En als het om militair materieel gaat, zijn er zoveel fabrikanten. Alleen al voor pantservoertuigen zijn er bijvoorbeeld zo'n 19 producenten. Wat wel aantrekt, is de samenwerking tussen de lidstaten. Bijvoorbeeld tussen de marines van Nederland en België. Zo'n samenwerking, in kleiner verband, is wel mogelijk.'


Door: Stieven Ramdharie  30 november 2016, 12:22
Volkskrant
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 30/11/2016 | 14:45 uur
Citaat van: Lex op 30/11/2016 | 14:36 uur
'Nee, een Europees leger is een utopie. Het is kretologie. Er moeten enorme hordes worden genomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik zal het niet meer meemaken. De politieke voorwaarden hiervoor ontbreken. Er zijn zoveel verschillende belangen. Ook militair-technisch is het een probleem: een Zweed spreekt bijvoorbeeld geen Portugees. En als het om militair materieel gaat, zijn er zoveel fabrikanten. Alleen al voor pantservoertuigen zijn er bijvoorbeeld zo'n 19 producenten. Wat wel aantrekt, is de samenwerking tussen de lidstaten. Bijvoorbeeld tussen de marines van Nederland en België. Zo'n samenwerking, in kleiner verband, is wel mogelijk.'
Interessant hoe dat altijd zo lekker makkelijk boven komt drijven...
Is blijkbaar de enige samenwerking die men kent...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: dudge op 30/11/2016 | 14:58 uur
Goede zaak, Europese Kustwacht en een ruim investeringen fonds, goede stappen.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 30/11/2016 | 15:04 uur
Citaat van: Lex op 30/11/2016 | 14:31 uur
Europese Commissie wil miljarden in Europees Defensiefonds 
 
De lidstaten van de Europese Unie moeten geld steken in het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapens. Uit een nog op te richten Europees Defensiefonds zou op termijn jaarlijks 5 miljard euro aan bijvoorbeeld drones, helikopters en schepen kunnen worden uitgegeven.

De Europese Commissie presenteerde woensdag een actieplan voor de Europese defensie waardoor de lidstaten hun geld veel efficiënter kunnen inzetten.

Als landen minder op eigen houtje aankopen doen, zou dat jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen. Ze kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds. Dat geldt ook voor groepjes lidstaten.

oooooo nee, niet nog meer van die share & pool ideeën ...  :dead:

Het (samen) ontwikkelen van een MBT, jachtvliegtuig, transporttoestel, basisvorm/ontwerp fregat e.d. dat lijkt me prima om daar geld in te steken.
Maar niet samen kopen voor gezamenlijk gebruik.

Dat wordt de doodslag voor Landelijke defensie's , zulke share & pool ideeën, leiden alleen maar tot verkapte bezuinigingen. 
 
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/11/2016 | 15:15 uur
Citaat van: Thomasen op 30/11/2016 | 14:58 uur
Goede zaak, Europese Kustwacht en een ruim investeringen fonds, goede stappen.
Vwb de kustwacht ben ik benieuwd naar de van toepassing zijnde rechtspositie alsmede de arbeidsvoorwaarden etc.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 30/11/2016 | 16:46 uur
European Defence Action Plan: Towards a European Defence Fund

(Source: European Commission; issued Nov 30, 2016)


BRUSSELS --- The European Commission proposes a European Defence Fund and other actions to support Member States' more efficient spending in joint defence capabilities, strengthen European citizens' security and foster a competitive and innovative industrial base.

The European Commission proposes a European Defence Fund and other actions to support Member States' more efficient spending in joint defence capabilities, strengthen European citizens' security and foster a competitive and innovative industrial base.

In his 2016 State of the Union speech, President Jean-Claude Juncker highlighted the importance of a strong Europe that can defend and protect its citizens at home and abroad - an ambition which cannot be achieved without innovating and pooling resources in the European defence industry. The European Defence Action Plan adopted by the Commission today delivers on that vision.

European Commission President Jean-Claude Juncker said: "To guarantee our collective security, we must invest in the common development of technologies and equipment of strategic importance – from land, air, sea and space capabilities to cyber security. It requires more cooperation between Member States and greater pooling of national resources. If Europe does not take care of its own security, nobody else will do it for us. A strong, competitive and innovative defence industrial base is what will give us strategic autonomy."

Under the European Defence Action Plan, the Commission proposes to:

1 - Set up a European Defence Fund to support investment in joint research and the joint development of defence equipment and technologies: the proposed Fund would include two "windows" which are complementary but different in their legal structure and budget sourcing:

** A "research window" to fund collaborative research in innovative defence technologies such as electronics, metamaterials, encrypted software or robotics. The Commission has already proposed EUR 25 million for defence research as part of the 2017 EU budget, and expects that this budget allocation could grow to a total of EUR 90 million until 2020. Under the post-2020 EU multiannual financial framework, the Commission intends to propose a dedicated defence research programme with an estimated amount of EUR 500 million per year. (Emphasis added—Ed.)

** A "capability window" which would act as a financial tool allowing participating Member States to purchase certain assets together to reduce their costs. The capabilities would be agreed by the Member States, who would own the technology and equipment. For example, Member States may jointly invest in drone technology or bulk buy helicopters to reduce costs. As an order of magnitude, this window should be able to mobilise about EUR 5 billion per year. The Commission will launch a scoping study to refine this estimate.

2 - Foster investments in SMEs, start-ups, mid-caps and other suppliers to the defence industry: The European Structural and Investment Funds and European Investment Bank (EIB) group already provide financial support for the development of a number of dual-use activities. The Commission will support EIB efforts to improve access to funding by the defence supply chains. It will promote EU co-financing of productive investment projects and the modernisation of the defence supply chains. Under the 'Blueprint for Sectoral Co-operation on Skills' the Commission will support cooperation in the defence sector to ensure people have the right skills and technological ability to generate innovation.

3 - Strengthen the Single Market for defence: The Commissionwill strengthen the conditions for an open and competitive defence market in Europe to help companies operate across borders and help Member States get best value for money in their defence procurement. To do so, the Commission will push ahead with the effective application of the two Directives on defence and security procurement and on EU transfers, facilitate the cross-border participation in defence procurement, support the development of industry standards, and promote the contribution of sectoral policies, such as EU space programmes, to common security and defence priorities.

Next steps: 
The Commission will now present and discuss these proposals, in particular the creation of a European Defence Fund, with all stakeholders. The European Council on 15-16 December will be a key milestone.

Background
In his political guidelines in June 2014, President Juncker stated "I believe that we need to work on a stronger Europe when it comes to security and defence matters. Yes, Europe is chiefly a 'soft power'. But even the strongest soft powers cannot make do in the long run without at least some integrated defence capacities."

In his State of the Union speech from 14 September 2016, President Juncker announced that "Europe can no longer afford to piggy-back on the military might of others or let France alone defend its honour in Mali. (...) "For European defence to be strong, the European defence industry needs to innovate. That is why we will propose before the end of the year a European Defence Fund, to turbo boost research and innovation."

Over the last decade, EU Member States have decreased defence spending by nearly 12% in real terms, but this has not been compensated by more European cooperation. The lack of cooperation between Member States in the field of defence and security is estimated to cost annually between EUR 25 billion and EUR 100 billion (see Annex).

At the Bratislava Summit in September 2016, the leaders of 27 Member States concluded: "We need the EU not only to guarantee peace and democracy but also the security of our people." In a challenging geopolitical environment, they agreed on the need to strengthen EU cooperation on external security and defence. Concretely, the December 2016 European Council should "decide on a concrete implementation plan on security and defence and on how to make better use of the options in the Treaties, especially as regards capabilities."

The European Defence Action Plan is closely linked with and complementary to the Global Strategy's Implementation Plan on Security and Defence, which sets out a new level of ambition for the Union and identifies actions to fulfil it, as well as with the implementation of the EU-NATO Joint Declaration signed by the President of the European Council, the President of the Commission and the Secretary-General of NATO. The actions proposed in this European Defence Action Plan will lead to a stronger European Union in defence, which ultimately means a stronger NATO.

The Action Plan is also linked to the April 2016 Joint Framework to counter hybrid threats and foster the resilience of the EU, its Member States and partner countries while increasing cooperation with NATO on countering these threats, which in turn builds on the European Agenda on Security adopted by the Commission in April 2015.


ANNEX
The business case for more efficient spending on defence:

Collectively, Europe is the world's second largest military spender, behind the US. However, defence budgets in Europe have been shrinking in recent years, while other global actors (China, Russia and Saudi Arabia) have been upgrading their defence sectors on an unprecedented scale. In 2015, the US invested more than twice as much as the total spending of EU Member States on defence. China has increased its defence budget by 150% over the past decade. By contrast, over the last decade EU Member States have decreased defence spending by nearly 12% in real terms.

This decrease in national spending in defence has not been compensated by more European cooperation. Europe suffers from inefficiency in spending due to duplications, a lack of interoperability, technological gaps and insufficient economies of scale for industry and production. Around 80% of defence procurement is run on a purely national basis, leading to a costly duplication of military capabilities. The lack of cooperation between Member States in the field of defence and security is estimated to cost annually between EUR 25 billion and EUR 100 billion.

Without a sustained investment in defence, the European industry risks lacking the technological ability to build the next generation of critical defence capabilities. Ultimately, this will affect the strategic autonomy of the Union and its ability to act as a security provider.

More Europe in defence will have a positive spill-over effect on the European economy. The European defence industry generates a total turnover of EUR 100 billion per year and 1.4 million highly skilled peopled directly or indirectly employed in Europe. Each euro invested in defence generates a return of 1,6 – in particular in skilled employment – research and technology and exports.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/179149/eu-commission-unveils-defense-action-plan.html
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 30/11/2016 | 16:50 uur
EU defensie / EU leger / EU defensie Fonds  ..... ?

Volgens mij kunnen ze beter landen subsidie of stimuleringsbonussen (  ;) ) geven op (landelijke) Defensie aankopen welke gekocht worden in/uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende landen en bedrijven.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/11/2016 | 16:57 uur
EU-landen krijgen financiële ruimte voor uitgaven aan defensie

https://fd.nl/economie-politiek/1177763/eu-landen-krijgen-financiele-ruimte-voor-uitgaven-aan-defensie
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/11/2016 | 17:02 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/11/2016 | 16:57 uur
EU-landen krijgen financiële ruimte voor uitgaven aan defensie
https://fd.nl/economie-politiek/1177763/eu-landen-krijgen-financiele-ruimte-voor-uitgaven-aan-defensie
Helaas niet te lezen voor zij die geen abonnement hebben, of reeds vaker de site hebben bezocht en daardoor het getal van 5 hebben overschreden.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Sparkplug op 30/11/2016 | 17:08 uur
EU battlegroups 'failing' due to lack of cost sharing

Gareth Jennings, Berlin - IHS Jane's Defence Weekly - 30 November 2016

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.janes.com%2Fimages%2Fassets%2F862%2F65862%2F1692648_-_main.jpg&hash=4ecf5562aa4fa962d059384f72c415e6f19dc9d7)
A British Army Challenger 2 main battle tank exercising on Salisbury Plain. With the UK is currently leading the EU battlegroup, a German official has said that the concept is failing as costs are not being shared fairly across the EU member nations. Source: Crown Copyright

Europe's (EU) battlegroup concept is failing because the costs are being borne by those nations providing the troops and equipment rather than by the European Union (EU) as a whole, a senior German official said on 30 November.

Speaking at the Berlin Security Conference (BSC) 2016, Bettina Cadenbach, Director for Security Policy at the Federal Foreign Office of the Federal Republic of Germany said that the EU battlegroups that were first established in 1999 are not working as intended due to an unwillingness by those nations not directly involved to pay for them.

"The use of the battlegroups has failed so far as the cost of their deployments has to be borne by the nations [taking part]," Cadenbach said, adding: "Fair burden sharing is needed."

The battlegroups were first established at the EU Summit in Helsinki in 1999 with the purpose of pooling military capabilities from across the union to support distinctly European operations, with the concept being finally agreed in 2004 and becoming fully operational in 2007. Member nations take turns in standing-up two 1,500-strong battlegroups for high-readiness or rapid-deployment missions for a limited duration under the auspices the European Common Security and Defence Policy (CSDP), with the most recent task force stood-up in May being led by the UK and supported by forces from Finland, Lithuania, Latvia, Sweden, and the Republic of Ireland.

As well as providing the EU with a rapid response capability to react militarily to emerging crises, the battlegroup concept also serves as a driver for transforming the continent's armed forces from a Cold War defensive structure into a more expeditionary configuration. The concept is designed to augment, rather than replace, NATO's role in the defence of Europe, with Cadenbach noting, "It is not about duplicating structures, but complementing them."

While the EU lauds the achievements of the battlegroup concept to date, citing its value in securing increased co-operation and capability development among the member states, it also notes the problems in funding raised by Cadenbach at the BSC.

Want to read more? For analysis on this article and access to all our insight content, please enquire about our subscription options ihs.com/contact

To read the full article, Client Login
(357 of 563 words)

http://www.janes.com/article/65862/eu-battlegroups-failing-due-to-lack-of-cost-sharing
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 30/11/2016 | 17:10 uur

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/11/2016 | 16:57 uur
EU-landen krijgen financiële ruimte voor uitgaven aan defensie

https://fd.nl/economie-politiek/1177763/eu-landen-krijgen-financiele-ruimte-voor-uitgaven-aan-defensie
en hier dan de integrale tekst...

EU-landen krijgen financiële ruimte voor uitgaven aan defensie
De Europese Commissie wil EU-landen financiële ruimte geven om hun defensie-uitgaven te versterken. De extra investeringen zullen niet meetellen bij de toepassing van de Europese begrotingsregels.
Dat staat in een Europees defensieplan dat het dagelijks bestuur van de EU woensdag heeft gepresenteerd. Voorwaarde voor de flexibiliteit is wel dat de uitgaven zich richten op een gezamenlijke opbouw van defensiecapaciteit in Europa. De Commissie mikt op een nieuw defensiefonds, waarvoor jaarlijks € 5 mrd nodig zou zijn. Lidstaten kunnen daar aan bijdragen.
Weerstand tegen begrotingsregels
Het voorstel is controversieel. In Europa wordt onderkend dat de uitgaven aan defensie moeten stijgen, gezien de militaire bedreigingen aan de oostelijke en zuidelijke grenzen. In de afgelopen tien jaar zijn de EU-uitgaven juist met 12% gedaald. Het dreigende vertrek van militaire grootmacht Groot-Brittannië uit de EU en de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president nopen Europa ook tot een andere veiligheidsstrategie. Maar vele landen beschouwen defensie nog altijd als een nationale aangelegenheid en krijgen steeds meer moeite met een verlies aan bevoegdheden.
Als het gaat om de financiering is er al weerstand tegen de toepassing van de begrotingsregels door de Europese Commissie. Deze zomer ontsnapten Spanje en Portugal aan boetes, terwijl zij hun begrotingen niet op orde hadden. Het Stabiliteits- en Groeipact, opgezet om een sterke eurozone te garanderen, dreigt zo een te flexibel pact te worden als lidstaten permissie krijgen voor allerlei bijzondere uitgaven. Vorig jaar gebeurde dat al voor de opvang van de vluchtingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrikaanse landen.
Europees leger
De Europese Commissie benadrukte woensdag dat het gaat om vrijwillige bijdragen aan het defensiefonds. 'We willen een structuur bieden aan landen die willen samenwerken', aldus eurocommissaris Jyrki Katainen. 'Het gaat om vrijwillige samenwerking. Dat kan tussen twee of 27 lidstaten zijn. Of vijf of zeven.' Frankrijk en Duitsland hebben dit najaar al laten weten dat zij bereid zijn op defensiegebied met een beperkte groep EU-landen samen te werken. Zij reageerden daarmee op het waarschijnlijke vertrek van de Britten uit de EU.
De buitenlandvertegenwoordiger van de EU,Federica Mogherini, weersprak nog een keer de gedachte dat er aan een Europees leger wordt gewerkt of dat een Europees hoofdkwartier moet gaan functioneren als commandopost. 'We creëren niet een grote militaire structuur, maar we gaan stroomlijnen wat we al hebben.'
Geld vrijmaken
Bij Europese defensiesamenwerking is het vooral van belang dat lidstaten gaan voorkomen dat ze hetzelfde materiaal gaan aanschaffen. Niet ieder land heeft in de optiek van de Europese Commissie een aantal gevechtsdrones nodig. Gezamenlijke inkoop moet tot lagere kosten gaan leiden. Ook moeten zo de defensiesystemen beter op elkaar gaan aansluiten.
Een andere belangrijke component is gezamenlijke onderzoek en ontwikkeling. De EU zou zo beter innovatieve defensietechnologieën kunnen ontwikkelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld gevechtsrobots en encryptiesoftware. De Europese Commissie wil daarvoor geld vrijmaken in de Europese begroting. Voor volgend jaar is al € 25 mln gereserveerd. In 2020 moet het bedrag zijn opgelopen naar € 90 mln. Daarna is zelfs € 500 mln per jaar nodig, aldus de Commissie.
De ontwikkeling van wapens met EU-geld ligt ook gevoelig. Dat bleek enkele weken geleden al toen actievoerders urenlang de toegang tot het gebouw van de Europese Commissie blokkeerden. De controverse richtte zich toen op de € 25 mln in de begroting van het komende jaar. Dat bedrag moet dus vertwintigvoudigen.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: dudge op 30/11/2016 | 17:38 uur
Citaat van: Harald op 30/11/2016 | 16:50 uur
EU defensie / EU leger / EU defensie Fonds  ..... ?

Volgens mij kunnen ze beter landen subsidie of stimuleringsbonussen (  ;) ) geven op (landelijke) Defensie aankopen welke gekocht worden in/uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende landen en bedrijven.


Dat is ook precies wat dit is.  Op termijn zal men moeten durven gaan sturen, maar eerst de infrastructuur. Ook goed nieuws voor de vMPF, die hier mogelijk ook van profiteert.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 30/11/2016 | 18:26 uur
Citaat van: Harald op 30/11/2016 | 16:50 uur
EU defensie / EU leger / EU defensie Fonds  ..... ?

Volgens mij kunnen ze beter landen subsidie of stimuleringsbonussen (  ;) ) geven op (landelijke) Defensie aankopen welke gekocht worden in/uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende landen en bedrijven.
Citaat van: Thomasen op 30/11/2016 | 17:38 uur
Dat is ook precies wat dit is.  Op termijn zal men moeten durven gaan sturen, maar eerst de infrastructuur. Ook goed nieuws voor de vMPF, die hier mogelijk ook van profiteert.

Gelukkig, geen pooling & sharing ideeen.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: A.J. op 30/11/2016 | 20:04 uur
Citaat van: Sparkplug op 30/11/2016 | 17:08 uur
EU battlegroups 'failing' due to lack of cost sharing

Vervelend he als landen voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten... Iets met een hand en eigen boezem, pot ketel en splinter balk...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: dudge op 30/11/2016 | 20:30 uur
Citaat van: ARM-WAP op 30/11/2016 | 14:45 uur
Interessant hoe dat altijd zo lekker makkelijk boven komt drijven...
Is blijkbaar de enige samenwerking die men kent...

De burger weet ook niks van defensie, laat staan dat het Nederlandse publiek beeld heeft bij de Frans Duitse brigade. En voor een journalist ook lastig, want bij de Volkskrant weet waarschijnlijk niemand wat een brigade überhaupt is.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/11/2016 | 23:39 uur
Defensieboost EU is 'doorbraak voor zwak Europa'

"Een belangrijke stap om de forse technologische achterstand en afhankelijkheid van Europa aan te pakken." Zo noemt militair deskundige Dick Zandee het voornemen van de Europese Commissie om jaarlijks miljarden euro's uit te geven aan defensie-ontwikkeling.
"Dit is een doorbraak, waar al jaren naartoe wordt gewerkt", zegt de onderzoeker van instituut Clingendael. "Wij zijn in Europa veel te zwak om tegenwicht te kunnen bieden op het geopolitieke strijdtoneel."
De EU-landen lopen volgens Zandee al jaren achter de feiten aan op het gebied van moderne wapentechnologie. Voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van geavanceerde drones en precisiewapens zijn we sterk afhankelijk van grootmachten als de VS.

'Russen tegenhouden'
"Stel: Trump trekt zich daadwerkelijk terug uit het oosten van Europa. Wij houden die Russen dan echt niet tegen", zegt Zandee. Hoewel hij niet denkt dat Poetin iets zou ondernemen, vindt hij het wel van belang dat Europese landen een vuist kunnen vormen voor het geval dat. Want de internationale veiligheidssituatie staat steeds verder onder druk door de opkomst van cyberaanvallen en terreurorganisaties als IS.
Dat Europa zelf geld steekt in militaire ontwikkelingen was hiervoor in politieke zin taboe, zegt Zandee. Het gebeurt nu nog versnipperd over de 28 EU-lidstaten. Met als gevolg: inefficiëntie, geldverspilling en nauwelijks innovatie.
"Het is toch van de zotte dat negentien verschillende pantservoertuigen worden gemaakt door zeventien verschillende bedrijven", verzucht Zandee. "Gemiddeld 90 procent van alle defensiebudgetten voor innovatie wordt nationaal besteed. Het gaat de commissie er om deze nationale bastions te doorbreken."
Met 5 miljard euro per jaar voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt daarmee een begin gemaakt. Het gaat volgens de onderzoeker om een besteding vanaf 2020. "Dus het is koffiedik kijken waar het precies naartoe gaat. Op het gebied van oorlogvoering gaat de innovatie razendsnel."

Lobby-gevaar
Een belangrijk aandachtspunt, benadrukt Zandee, is dat de grote bedrijven binnen de industrie niet gaan voorschrijven wat de markt wil. "Die zijn heel sterk in het lobbyen voor opdrachten en geld. Eindeloos gevechtsvliegtuigen vervangen is wat de industrie wil, maar het moet juist gaan om wat de krijgsmachten nodig hebben."
Hij heeft er vertrouwen in dat de commissie dit probleem nauw in de gaten houdt. Het Europees Parlement moet gebruik van de gezamenlijke subsidiepot eerst goedkeuren. Daarnaast werken EU-landen aan een zogenoemd behoefteplan. Om zo te voorkomen dat de industrie gaat vooruitlopen op het produceren van een volgende straaljager.

Benelux
Met een gezamenlijk budget sta je als landengroep sterker in de schoenen. Dat is ook de reden waarom Scandinavische landen onderling, Frankrijk met Engeland, en Nederland, België en Duitsland al jaren intensief samenwerken.
De marine van Nederland en België zijn geïntegreerd: de vloot ligt verdeeld over de havens van Den Helder en Zeebrugge. De Benelux heeft vanaf volgend jaar een gedeeld luchtruim. "Met een straaljager ben je binnen 20 minuten van de ene naar de andere kant", zegt correspondent Joris van Poppel.
"We zijn zo afhankelijk van elkaar", legt Zandee uit. Een Nederlandse tankeenheid moet wel onderdeel van een Duits bataljon zijn, omdat het volgens hem zelfstandig te weinig voorstelt. Een metafoor voor de situatie van de EU.

NOS, 30-11-2016,  21:57
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
Minister Hennis is 'niets gevraagd' door Europese Commissie

Defensiefonds valt slecht

BRUSSEL - Een plan van de Europese Commissie voor een gezamenlijk defensiefonds valt vooralsnog slecht in sommige lidstaten. Minister Hennis (Defensie) spreekt onomwonden van ,,een schot voor de boeg."
De VVD-bewindsvrouw was gisteren in Brussel voor de ondertekening van een intentieverklaring met de Belgen over de gezamenlijke aanschaf van mijnenvegers en fregatten. De Nederlandse en Belgische marine werken al zeer intensief samen en verdiepen die samenwerking dus nog verder de komende jaren.
De Commissie strooit ondertussen met miljarden (op termijn) om het Europese onderzoek naar wapensystemen te stroomlijnen. Nu zou dit nog veel te versnipperd zijn en daardoor weinig efficiënt.
Maar Hennis stelt dat de lidstaten niets is gevraagd. ,,Je zou bijna denken dat er uitgebreid met ons over is gesproken, maar dat is niet zo", zei ze. Ze sprak over 'mist'. ,,En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor al mijn Europese collega's." Haar Belgische evenknie Steven Vandeput kon dat bevestigen.
In eerste instantie moet het fonds bedoeld zijn voor gezamenlijk onderzoek. Maar op termijn ook voor de gezamenlijke aankoop van wapens. Als landen minder op eigen houtje doen dan zou dat volgens de Commissie jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen.
De commissie wil verder dat het jaarlijkse onderzoeksbudget naar bijvoorbeeld radartechnologie, electronica, encryptie of robotica tot 2020 90 miljoen per jaar gaat bedragen.
Voor de periode daarna denkt Brussel aan jaarlijks een half miljard euro. Defensie-onderzoek is nu nog uitgesloten van de Europese wetenschapsprogramma's.
De Europese defensie-inspanningen (of het gebrek daar aan) zijn na de verkiezing van Donald Trump tot president in de VS nog eens extra onder het vergrootglas komen te liggen.
Op een viertal landen na voldoet geen enkel Europees land aan de NAVO-norm om 2 procent van z'n bbp aan defensie te spenderen. Ondertussen is de Europese Commissie op zoek naar manieren om minder van de Amerikanen afhankelijk te zijn voor het bewaken van z'n eigen veiligheid. Buitenlandchef Federica Mogherini had het recent zelfs over de EU als 'supermacht'.
Hoofdschuddend
Clingendael-deskundige Rob de Wijk ziet het hoofdschuddend aan. ,,Uiteindelijk blijven het 28 lidstaten die zelf over de inzet van hun legers gaan", zegt hij. ,,Dat kun je in de verste verte niet vergelijken met de VS. Wil je het anders dan moet je nationale soevereiniteit opgeven, maar dat gaat niet gebeuren. Het blijft dus voortmodderen."
Wat de Commissie nu precies wil blijft ook voor hem een raadsel. Hij voorspelt een gevecht tussen de defensie-industrie voor opdrachten. ,,Van bedrijven uit die hoek hoor ik al geluiden dat dit helemaal niks gaat worden."

Telegraaf, 01-12-2016, 11:32

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 01/12/2016 | 15:33 uur
Citaat van: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
Defensiefonds valt slecht
,,Je zou bijna denken dat er uitgebreid met ons over is gesproken, maar dat is niet zo", zei ze. Ze sprak over 'mist'. ,,En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor al mijn Europese collega's." Haar Belgische evenknie Steven Vandeput kon dat bevestigen.
Interessant te lezen hoe men nogmaals op EU-niveau een beslissing heeft genomen, zonder de nationale ministers ook maar hierbij te betrekken.
Uiteindelijk gaat het toch om hun departement.

Citaat van: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
In eerste instantie moet het fonds bedoeld zijn voor gezamenlijk onderzoek. Maar op termijn ook voor de gezamenlijke aankoop van wapens. Als landen minder op eigen houtje doen dan zou dat volgens de Commissie jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen.
Dat zou dan wel positief zijn; schaalvoordeel en meer standardisatie.


Citaat van: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
De Europese defensie-inspanningen (of het gebrek daar aan) zijn na de verkiezing van Donald Trump tot president in de VS nog eens extra onder het vergrootglas komen te liggen.
Da's dan toch al een positief gevolg van PEOTUS's verkiezing.

Citaat van: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
Op een viertal landen na voldoet geen enkel Europees land aan de NAVO-norm om 2 procent van z'n bbp aan defensie te spenderen. Ondertussen is de Europese Commissie op zoek naar manieren om minder van de Amerikanen afhankelijk te zijn voor het bewaken van z'n eigen veiligheid.
Dat haast niemand voldoet aan die norm ligt aan de regeringen van deze landen.
En de EU minder afhankelijk laten worden van de US kan door:
- investeren in defensie,
- subsidies voor R&D (inbegrepen toepassingen voor defensie
- internationale samenwerking (ts Europese lidstanten en hun defensie-industrie)

Citaat van: Lex op 01/12/2016 | 14:15 uur
Buitenlandchef Federica Mogherini had het recent zelfs over de EU als 'supermacht'.
Zucht... de EU moet van mij helemaal geen supermacht op zijn Amerikaans worden... Maar wel in staat zijn haar eigen terrein en welvaart te verdedigen. En dat houdt voor mij ook in dat we niet zomaar iedereen binnenlaten (of zelfs gaan oppikken, zoals we nu doen).
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ros op 01/12/2016 | 16:17 uur
Citaat
Clingendael-deskundige Rob de Wijk ziet het hoofdschuddend aan. ,,Uiteindelijk blijven het 28 lidstaten die zelf over de inzet van hun legers gaan", zegt hij. ,,Dat kun je in de verste verte niet vergelijken met de VS. Wil je het anders dan moet je nationale soevereiniteit opgeven, maar dat gaat niet gebeuren. Het blijft dus voortmodderen."

In een zin aangegeven waarom het niet gaat werken. Het zal dus moeten komen uit samenwerking tussen landen die gemeenschappelijke behoeften hebben als het materiaal betreft. Over daadwerkelijke inzet zal je op politiek niveau moeten beslissen,
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Admiral Halsey op 04/12/2016 | 20:03 uur
Op http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget (http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget) "Een Europees leger is goedkoper, veiliger en effectiever dan verhoging defensiebudget

Om militair zelfstandig te worden dienen de EU landen hun defensie-uitgaven niet omhoog te brengen, maar hun militaire apparaat centraal te organiseren".
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: DvdW op 04/12/2016 | 20:31 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 04/12/2016 | 20:03 uur
Op http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget (http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget) "Een Europees leger is goedkoper, veiliger en effectiever dan verhoging defensiebudget

Om militair zelfstandig te worden dienen de EU landen hun defensie-uitgaven niet omhoog te brengen, maar hun militaire apparaat centraal te organiseren".
Flauwekul....
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/12/2016 | 20:32 uur
Citaat van: DvdW op 04/12/2016 | 20:31 uur
Flauwekul....

In HOOFDLETTERS!
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 04/12/2016 | 20:42 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 04/12/2016 | 20:03 uur
Op http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget (http://www.joop.nl/opinies/een-europees-leger-is-goedkoper-veiliger-en-effectiever-dan-verhoging-defensiebudget)
Mmhhhh, ik zou het niet volledig van de tafel vegen.
"We" moeten idd iets doen opdat dat geld dat we nu elk afzonderlijk besteden meer oplevert. Het is van de zotte dat we elk apart bij bedrijven aakloppen en daar enkele batches inkopen terwijl we zoiets (eventueel via Occar) ook kunnen doen. Dan zouden we meer voor minder moeten kunnen bewerkstelligen...

Verder is het natuurlijk belachelijk enkel naar cijfertjes te kijken wanneer je de defensieuitgaven van de hele EU vergelijkt met die van Rusland en China...
"Onze" defensieuitgaven houden wel wat meer in dan enkel maar wat investeren in nieuw materiaal enz...
Daarin zitten ook salaris en pensioenen, infrastructuur, instandhouding materieel, kosten voor opdrachten, training, spares+consumables...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Mourning op 04/12/2016 | 20:59 uur
Citaat van: ARM-WAP op 04/12/2016 | 20:42 uur
Mmhhhh, ik zou het niet volledig van de tafel vegen.
"We" moeten idd iets doen opdat dat geld dat we nu elk afzonderlijk besteden meer oplevert. Het is van de zotte dat we elk apart bij bedrijven aakloppen en daar enkele batches inkopen terwijl we zoiets (eventueel via Occar) ook kunnen doen. Dan zouden we meer voor minder moeten kunnen bewerkstelligen...

Verder is het natuurlijk belachelijk enkel naar cijfertjes te kijken wanneer je de defensieuitgaven van de hele EU vergelijkt met die van Rusland en China...
"Onze" defensieuitgaven houden wel wat meer in dan enkel maar wat investeren in nieuw materiaal enz...
Daarin zitten ook salaris en pensioenen, infrastructuur, instandhouding materieel, kosten voor opdrachten, training, spares+consumables...

Dit. De stelling zwart-wit is te belachelijk voor woorden. Het is m.i. wel zo dat er een slag dient te worden gemaakt in gezamenlijk onderzoek, iets wat de Europese Commissie meende ik vorige week ook voorstelde. Het aantal producenten dat min of meer hetzelfde produceert moet naar beneden (m.a.w. er moet o.a. meer gestandardiseerd worden op bijv. bepaalde basisvoertuigen, waar ja dat dan weer wel, verschillende versies van rondrijden.... ja, ik weet het NH90-achtig risico). Occar e.d. moeten meer ingeschakeld worden.

Tegelijkertijd: Een EU-leger is op dit moment onhaalbaar omdat de diverse lidstaten hun zeggenschap op buitenlands en defensievlak daarvoor niet genoeg voor willen inleveren zonder dat er een gemeenschappelijk beleid op beide terreinen is. En zelfs al zou dat er wel zijn dan denk ik dat er nog diverse landen tegen zouden zijn.

Maar de reactie vanuit linkse c.q. Joop-hoek is voorspelbaar, kortzichtig, incorrect en ingegeven om vooral geld te willen besparen in plaats van te kijken wat er nodig is en of wat zij zelf voorstellen realistisch en haalbaar is in dit tijdsgewricht (het antwoord op die vragen is onherroeppelijk en zonder twijfel: NEE!).

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: A.J. op 04/12/2016 | 22:20 uur
De Joop... tsja... daar heb ik echt nog nooit een houtsnijdend artikel gelezen...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/12/2016 | 22:52 uur
Wat ik als positief zou/zal ervaren is meer eenheid in ontwikkeling en aankoop van materieel vanuit één pakket van eisen.

Als voorbeeld de Leopard 3, één standaard, we hoeven geen 3 of 4 verschillende tank types te hebben van ongeveer de zelfde generatie.

Als dat lukt, dan kan iig het materieel beter op elkaar afgestemd worden zonder dat het wiel telkens wordt uitgevonden.

Eerst maar eens zien of dat wel lukt... een EU leger.... zinloos in een kippenhok vol haantjes.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 04/12/2016 | 23:13 uur
Voor zoiets ben ik te vinden, maar met enkele bedenkingen...
We evolueren dan naar wat we zien in de States: militair industriele complexen die een monopolie bekomen... en daardoor is de overheid er als klant ook de pineut...
Er is een gigantisch voordeel: we hebben dan allemaal hetzelfde materiaal om mee te werken...

Wanneer we enkele projecten voor het licht zouden houden, zie je dat daar ook veel geld over de balk geworpen wordt.
Kijken we nog maar naar wat de USN de laatste jaren opgeleverd gekregen heeft valt dat ook niet allemaal als succes te bestempelen:
- San Antonio klasse,
- Beide LCS-klasses,
- Zumwalt-klasse

Van vrije concurrentie is nauwelijks nog sprake. En dan zijn we dus overgeleverd aan de prijs-qualiteit verhouding die zo'n firma's "ons" voorschotelen wanneer we een volgende generatie systemen willen aankopen.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: A.J. op 04/12/2016 | 23:32 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/12/2016 | 22:52 uur
Wat ik als positief zou/zal ervaren is meer eenheid in ontwikkeling en aankoop van materieel vanuit één pakket van eisen.

Als voorbeeld de Leopard 3, één standaard, we hoeven geen 3 of 4 verschillende tank types te hebben van ongeveer de zelfde generatie.

Als dat lukt, dan kan iig het materieel beter op elkaar afgestemd worden zonder dat het wiel telkens wordt uitgevonden.

Eerst maar eens zien of dat wel lukt... een EU leger.... zinloos in een kippenhok vol haantjes.

Laten we begimnen bij de basis en iedereen dezelfde taal (Engels) laten spreken... Tegen de tijd dat we de Fransen zover hebben is het 2134...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 04/12/2016 | 23:42 uur
Citaat van: A.J. op 04/12/2016 | 23:32 uur
Laten we begimnen bij de basis en iedereen dezelfde taal (Engels) laten spreken... Tegen de tijd dat we de Fransen zover hebben is het 2134...
Tja, hierover kan je ellenlange discussies gaan voeren.  ;D
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 04/12/2016 | 23:51 uur
Voor wat betreft de samenwerking binnen Europa, in navolging van voorgaande postings: er is reeds een proeftuin gestart; en wel binnen de EUBCGA (European Border and Coast Guard Agency). Ja, men kan van verschil verschillen of dit al dan niet betrekking heeft op Defensie.
Zie daarom dit bericht (http://www.defensieforum.nl/Forum/index.php/topic,20482.msg389420.html#msg389420).
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ros op 05/12/2016 | 00:01 uur
Als het bij de kustwacht kan is de stap naar Defensie niet zo groot.....
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 05/12/2016 | 00:05 uur
Citaat van: Ros op 05/12/2016 | 00:01 uur
Als het bij de kustwacht kan is de stap naar Defensie niet zo groot.....
Dat is nog maar de vraag, omdat er niets belend is omtrent gezagsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden etc.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: StrataNL op 05/12/2016 | 00:11 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 04/12/2016 | 20:03 uur
Om militair zelfstandig te worden dienen de EU landen hun defensie-uitgaven niet omhoog te brengen, maar hun militaire apparaat centraal te organiseren".

Fout; beide.

MAAR. De EU landen ZIJN NIET IN STAAT hun militaire apparaat centraal te organiseren én effectief + efficiënt te laten functioneren.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Admiral Halsey op 05/12/2016 | 10:20 uur
Citaat van: StrataNL op 05/12/2016 | 00:11 uur
Fout; beide.

MAAR. De EU landen ZIJN NIET IN STAAT hun militaire apparaat centraal te organiseren én effectief + efficiënt te laten functioneren.

Een goed functionerend Europees Leger kan alleen als de E.U. door een dictator bestuurd wordt. Op http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html (http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html) "EU Military" kun je lezen dat deze dictator de antichrist zal zijn die de Nieuwe Wereld Orde regeert.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Mourning op 05/12/2016 | 10:26 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 05/12/2016 | 10:20 uur
Een goed functionerend Europees Leger kan alleen als de E.U. door een dictator bestuurd wordt. Op http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html (http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html) "EU Military" kun je lezen dat deze dictator de antichrist zal zijn die de Nieuwe Wereld Orde regeert.

:neutral: Meer van dit soort links...yay... lol

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ros op 05/12/2016 | 12:15 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 05/12/2016 | 10:20 uur
Een goed functionerend Europees Leger kan alleen als de E.U. door een dictator bestuurd wordt. Op http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html (http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html) "EU Military" kun je lezen dat deze dictator de antichrist zal zijn die de Nieuwe Wereld Orde regeert.

De tegenstanders van een Europese defensie organisatie en de daarmee gemoeide samenwerking verbanden zullen dit soort reacties opwerpen.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ros op 05/12/2016 | 12:21 uur
Citaat van: Lex op 05/12/2016 | 00:05 uur
Dat is nog maar de vraag, omdat er niets belend is omtrent gezagsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden etc.

De gezagsverhouding zal het punt van discussie worden (blijven ?), arbeidsvoorwaarden is/blijft nationaal, lijkt mij.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: A.J. op 05/12/2016 | 12:34 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 05/12/2016 | 10:20 uur
Een goed functionerend Europees Leger kan alleen als de E.U. door een dictator bestuurd wordt. Op http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html (http://raptureready.com/featured/duck/dd256.html) "EU Military" kun je lezen dat deze dictator de antichrist zal zijn die de Nieuwe Wereld Orde regeert.


Ter info:

Ik heb het al vaker met bepaalde users aan de stok gehad die met dit soort "bronnen" aan kwamen zetten... Op dit soort conspiracy, New World Order, anti christ achtige crap zitten wij NIET te wachten.

A.J. Forumbeheer
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Zander op 05/12/2016 | 12:58 uur
voorlopig zie ik kansen voor het anti EU front.
Na de Brexit zou Italië wel eens de volgende bailout staat kunnen worden. Eerst maar eens kijken of die hele poppenkast wel overeind blijft.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/12/2016 | 13:10 uur
Citaat van: Zander op 05/12/2016 | 12:58 uur
voorlopig zie ik kansen voor het anti EU front.
Na de Brexit zou Italië wel eens de volgende bailout staat kunnen worden. Eerst maar eens kijken of die hele poppenkast wel overeind blijft.

Het wordt een interessant nieuw jaar...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: dudge op 05/12/2016 | 15:26 uur
Citaat van: Ros op 05/12/2016 | 12:21 uur
De gezagsverhouding zal het punt van discussie worden (blijven ?), arbeidsvoorwaarden is/blijft nationaal, lijkt mij.

Nee, EU diensten hebben gewoon EU arbeidsvoorwaarden. Dat zou het EU leger dus ook hebben. Geeft gelijk aan waarom het helemaal niet rendabel is, ofwel je krijgt een krijgsmacht vol centraal-Europeanen en  Balkanners, ofwel de personeelskosten schieten de  pan uit, de Roemeen die nu €190 per maand betaald krijgt, zal dan een salaris moeten krijgen waar een Fin, Est of Nederlander ook blij mee is.

Blijft dat nationaal ligt het ultieme gezag ook nationaal. Wie betaald bepaald. Echter, er kunnen prima stappen gezet worden in standaardisatie.

CitaatFrance originally planned to buy 550 VCI and 150 of the VPC command version, but this was cut to 510 and 120 respectively with deliveries until 2015.[1] The €3.49bn (FY2012) project will deliver 630 units at a unit cost of €3.49m (~US$4.8m) for the VCI and €2.74m (~US$3.7m) for the VPC, or €5.5m (~US$7.4m) per vehicle including development costs.

Hieruit valt op te maken dat de ontwikkeling van de VBCI de Fransen ongeveer 1,38 miljard heeft gekost. Prima natuurlijk. Maar als je dat met 2 landen deelt hadden ze er ook gewoon 198 extra VCI/IFV kunnen kopen. En dat zijn aantallen waar we in Europa wat mee kunnen. In plaats daarvan zitten we nu met een  stuk of 11 typen van die voertuigen op ons continent, maar zonder noemenswaardige UCAV, of MBT ontwikkeling, etc.

Dit soort dingen  afstemmen kan ontzettend veel op gewonnen worden,  maar er moeten ook offers gebracht worden, zaaien voor je kunt oogsten. En dat is lastig, maar intens nodig.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Mourning op 05/12/2016 | 15:32 uur
Citaat van: Thomasen op 05/12/2016 | 15:26 uur
Hieruit valt op te maken dat de ontwikkeling van de VBCI de Fransen ongeveer 1,38 miljard heeft gekost. Prima natuurlijk. Maar als je dat met 2 landen deelt hadden ze er ook gewoon 198 extra VCI/IFV kunnen kopen. En dat zijn aantallen waar we in Europa wat mee kunnen. In plaats daarvan zitten we nu met een  stuk of 11 van die voertuigen op ons continent, maar zonder noemenswaardige UCAV, of MBT ontwikkeling, etc.

Dit soort dingen  afstemmen kan ontzettend veel op gewonnen worden,  maar er moeten ook offers gebracht worden, zaaien voor je kunt oogsten. En dat is lastig, maar intens nodig.

Volledig mee eens!
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 05/12/2016 | 18:35 uur
Kabinetsappreciatie van het Implementation plan on Security and Defence

Kamerbrief  (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=5978cb9b-0d1f-4e5f-b3d3-e591dc467b8b&title=Kabinetsappreciatie%20van%20het%20Implementation%20plan%20on%20Security%20and%20Defence.doc)betreffende de voortgang en implementatie van het Europese veiligheids- en defensiebeleid

Bijlagen bij het kamerstuk:

Conclusies (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=3d100d91-5407-47a8-8a9c-438aa2ffdcbc&title=Conclusies.pdf)

Implementatieplan (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=4d672be4-6e4c-4e54-a049-b7169a725ef9&title=Implementatieplan.pdf)

Kamerbrief, 05-12-2016
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 16/12/2016 | 23:22 uur
EU-leiders willen vaart achter defensiefonds

De plannen om in EU-verband onderzoek te doen naar wapentechnologie en gezamenlijk wapens te ontwikkelen en kopen, moeten snel worden uitgewerkt. De Europese lidstaten willen vanwege de toegenomen veiligheidsuitdagingen geen tijd verliezen.

Dit bleek donderdag bij de top van de 28 regeringsleiders in Brussel. Premier Mark Rutte ziet kansen. 'Winst kunnen we maken door bijvoorbeeld samen materieel te ontwikkelen en in te kopen.' Samen inkopen doen zou volgens de leiders een hoop geld kunnen besparen.

Nadat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september had laten weten dat er een plan zou komen voor een Europees defensiefonds, presenteerde de Europese commissie twee weken geleden een actieplan voor de Europese defensie en kreeg de opdracht in de eerste helft van 2017 met voorstellen voor een Defensiefonds te komen. In het actieplan wordt voorgesteld om eerst 90 miljoen per jaar (tot 2020) en op termijn zelfs 500 miljoen per jaar uit het EU-budget te reserveren voor onderzoek naar nieuwe militaire technologieën. Ook moet 5 miljard per jaar opzij gezet worden voor productie van bijvoorbeeld Europese drones. Verder moet de Europese Investeringsbank snel de mogelijkheid krijgen om onderzoek en ontwikkeling naar wapens te financieren, aldus de leiders.

De leiders stemden ook in met 42 voorstellen die de samenwerking tussen de EU en de NAVO moeten versterken. Rutte gaf als voorbeelden samenwerking tegen cyberaanvallen en bij operaties op de Middellandse Zee, met als uitgangspunt dat beide organisaties geen dingen dubbel gaan doen.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini zal de EU nu 'veel sterker en geloofwaardiger'' worden op het vlak van veiligheid en defensie. Mogherini zei eerder dat de EU een 'supermacht' op het wereldtoneel moet worden.

ANP, 16-12-2016, 23:02
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 17/12/2016 | 10:01 uur
Citaat van: ANP op 16/12/2016 | 23:22 uur
EU-leiders willen vaart achter defensiefonds
Goede beslissing en graag doorpakken. Duplicatie op bepaalde terreinen met de NAVO lijkt me geen probleem en nodig. Tijden veranderen zo ook dit soort veiligheidsstructuren. En zo ernstig was die "we weten van niks" van ministers Hennis en Van de Put dus blijkbaar niet.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Admiral Halsey op 24/01/2017 | 13:47 uur
In een overeenkomst tussen de christendemocraten en liberalen in het Europees Parlement op http://www.eppgroup.eu/system/files_force/pr_attachment/EPP%20ALDE%20final.pdf staat het volgende over de Europese defensie:

CitaatA strengthening of European capacities for internal and external security. Both groups will work closely on the establishment of a European Defence Union and commit to the further development of a true European Border and Coast Guard that will effectively manage our common borders, providing protection to those in need and effectively prevent illegal migration. Moreover there is an urgent need to develop capacities at the European level to better protect our internal security. An investigation in this regard through the establishment of a special committee will be undertaken.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 24/01/2017 | 16:30 uur
Citaat van: Admiral Halsey op 24/01/2017 | 13:47 uur
In een overeenkomst tussen de christendemocraten en liberalen in het Europees Parlement op http://www.eppgroup.eu/system/files_force/pr_attachment/EPP%20ALDE%20final.pdf staat het volgende over de Europese defensie:
Lijkt me een goed plan...de creatie van een Europese Defensie-Unie. Ik noemde dat op mijn blog en visie (voorlopig) nog Europese Defensie Organisatie (EUDO), maar zal dat ook daar veranderen naar EDU. Wat..met nadruk..niet betekent dat er een eenduidig EUropees leger komt, want daar ben ik duidelijk niet voor. Het is wat mij betreft meer een soort NAVO-constructie.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 10/04/2017 | 17:01 uur
Gezamenlijk Frans-Duits transportsquadron 

BERLIJN -  De Duitse krijgsmacht wil samen met Frankrijk een vloot C-130 Hercules-transportvliegtuigen opzetten en voor speciale opdrachten achter de hand houden. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft daar maandag een akkoord voor ondertekend met haar Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian.

Het Frans-Duitse transportsquadron moet vanaf 2021 vanaf Evreux ten westen van Parijs inzetbaar zijn, met zes Duitse en zes Franse toestellen. Door de gezamenlijke opzet moeten training en onderhoud goedkoper uitvallen.

De Duits-Franse samenwerking met de C-130 wordt gezien als een politiek signaal voor hechtere militaire samenwerking binnen de Europese Unie. Duitsland wil daarmee ook een dreigend gat vullen als zijn verouderde Transall-vliegtuigen in 2021 uit de dienst moeten worden genomen. De beoogde opvolger daarvan, de Airbus A400M, kampt met vertragingen en technische tegenslag. Bovendien is de beduidend grotere en loggere A400M voor bepaalde taken, zoals spoedevacuaties uit crisisgebieden, minder geschikt dan de C-130.

Telegraaf, 10-04-2017, 16:22
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 10/04/2017 | 18:16 uur
Citaat van: Telegraaf op 10/04/2017 | 17:01 uur
Gezamenlijk Frans-Duits transportsquadron 

BERLIJN -  De Duitse krijgsmacht wil samen met Frankrijk een vloot C-130 Hercules-transportvliegtuigen opzetten en voor speciale opdrachten achter de hand houden. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft daar maandag een akkoord voor ondertekend met haar Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian.

Het Frans-Duitse transportsquadron moet vanaf 2021 vanaf Evreux ten westen van Parijs inzetbaar zijn, met zes Duitse en zes Franse toestellen. Door de gezamenlijke opzet moeten training en onderhoud goedkoper uitvallen.

De Duits-Franse samenwerking met de C-130 wordt gezien als een politiek signaal voor hechtere militaire samenwerking binnen de Europese Unie. Duitsland wil daarmee ook een dreigend gat vullen als zijn verouderde Transall-vliegtuigen in 2021 uit de dienst moeten worden genomen. De beoogde opvolger daarvan, de Airbus A400M, kampt met vertragingen en technische tegenslag. Bovendien is de beduidend grotere en loggere A400M voor bepaalde taken, zoals spoedevacuaties uit crisisgebieden, minder geschikt dan de C-130.

Telegraaf, 10-04-2017, 16:22
Bla bla verhaal van de Telegraaf. Want het gaat hier niet om allerlei missies maar hele specifieke qua inzet (Special Forces) en vooral omstandigheden. Waar de A400M te groot voor is of..vooral.. te zwaar en de beschikbare Franse CN-235s te klein. Prima initiatief trouwens om dat dan zo in te vullen en daarbij samen te werken. Al zie ik ze liever vallen onder EATC. Maar daarvoor is de beoogde inzet denk ik te vaak "geheim".
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 13/04/2017 | 15:56 uur
Geannoteerde agenda informele Raad Buitenlandse Zaken met ministers van Defensie op 26 en 27 april 2017 te Valletta

Brief  (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=34aa5d10-6f6f-43d8-80df-e7e4bbbba938&title=Geannoteerde%20agenda%20informele%20Raad%20Buitenlandse%20Zaken%20met%20ministers%20van%20Defensie%20op%2026%20en%2027%20april%202017%20te%20Valletta%20.doc)Mindef omtrent de inzet van NL

Kamerstuk, 13-04-2017
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 13/04/2017 | 16:21 uur
Germany and France in the Service of Common European Defense

BERLIN --- Defense Minister Ursula von der Leyen and her French colleague Jean-Yves Le Drian reaffirmed, last Monday in Berlin, Franco-German cooperation in the service of the common European defense.

The German Minister underlined that the "peace project Europe" should not only be shaped, but also protected and strengthened. "Together, we are convinced that our security, and especially our defense, is the area where today it is right to call for "more Europe." Le Drian replied "We are working together for peace."

In concrete terms, this means that:

Tactical air transport

Leyen and Le Drian emphasized, during a celebration at the Villa Borsig, that Germany and France will intensify their cooperation on tactical air transport. The aim is to establish a Franco-German air transport unit with Lockheed Martin C-130J transport aircraft based at Évreux air base, in France. Six German and six French aircraft of this type will be stationed there. France is the lead nation.

This bilateral cooperation will allow Germany to avoid a possible gap in the use of airspace with restricted infrastructure after it retires its C-160 Transall tactical transports.

New-generation satellite and drones

Germany and France will continue their bilateral cooperation in the field of satellite reconnaissance with the launch of a new-generation satellite from the coming year.

Together with Italy and Spain, both nations are also working on the development of a European industrial capability for medium-altitude, long endurance (MALE) drones. The goal is its service introduction around 2025.

Armored combat vehicles and artillery systems
In addition, both countries are currently analyzing the needs and requirements for the next generation of armored combat vehicles and artillery systems. A preparatory phase for this project is to be launched in the coming year.

Combat helicopters

Germany and France want to continue their cooperation in the field of combat helicopters. This means, in concrete terms, that the further development of the Tiger helicopter is to be launched bilaterally.

The German minister said in Berlin: "It is in the European spirit that we have developed and decided these concrete projects together, in German-French cooperation." The aim is to combine and harmonize skills.

G5 Sahel
The G5 Sahel is an informal grouping of Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger and Chad. The Heads of State of these five West African states decided to cooperate in February 2014. The aim is to be able to achieve more together for the development and security of this structurally weak region.

The policies of the member countries should be better coordinated, including cooperation in the field of security. The focus is on the fight against terrorism and transnational crime.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/182848/france%2C-germany-plan-to-study-next_gen-armored-vehicles%2C-tiger-helicopter.html
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 28/04/2017 | 21:57 uur
Defensieministers EU bijeen op Malta

Nieuwsbericht | 27-04-2017 | 14:00

Terwijl Nederland Koningsdag vierde, kwamen vandaag in Valletta (Malta) de Europese ministers van Defensie bijeen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega's spraken onder meer over de positionering van Europa als betrouwbare veiligheidspartner, inclusief het beter benutten van de snel inzetbare eenheden van de EU en het minder vrijblijvend maken van de Europese samenwerking op het terrein van veiligheid en defensie.

Ook spraken zij over Libië. De defensieministers maken zich zorgen over de zwakke positie van de eenheidsregering, en daarmee de fragiele politieke situatie in Libië. De Europese Unie bekijkt momenteel of de inzet rondom Libië, zoals de maritieme missie EUNAVFOR MED Sophia, volstaat. Minister Hennis pleitte voor blijvende betrokkenheid van de EU, onder meer door de autoriteiten te helpen bij de bestrijding van smokkelnetwerken. Zoals bekend heeft Nederland eind 2016 Zr. Ms. Rotterdam ingezet als platform voor de training van Libisch kustwachtpersoneel.

EU battlegroups

Daarnaast werd gesproken over de EU battlegroups, de snel inzetbare eenheden van de Europese Unie, die tot op heden nooit werden ingezet. Minister Hennis liet zich daar opnieuw kritisch over uit: "Use them or loose them", hield ze haar collega's wederom voor. "Het gaat vooral om de politieke wil om militaire eenheden ook daadwerkelijk in te zetten. We moeten af van de vrijblijvendheid", aldus Hennis.

Sterker Europa

Over het initiatief om tot een permanent gestructureerde samenwerking te komen (PESCO) is Hennis eveneens stellig: "Ik zie dit vooral als een impuls voor betere samenwerking met als doel het verhogen van onze militaire slagkracht. Als Europa een geloofwaardige veiligheids- en defensiepartner wil zijn, is dit simpelweg noodzakelijk." Wat Hennis betreft gaat het om een sterker Europa binnen de NAVO, met capaciteiten waaraan beide organisaties behoefte hebben. "Nieuwe capaciteiten en structuren moeten toegevoegde waarde hebben en niet tot meer bureaucratie leiden."

Krachten bundelen

Minister Hennis blikte ook terug: "Als één ding de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is het dat geen enkele lidstaat de dreigingen en risico's om ons heen in z'n uppie het hoofd kan bieden. Die dreigingen en risico's schreeuwen om actie. Meer investeren en de krachten bundelen, is het devies. Europa moet meer verantwoordelijkheid willen nemen en dus meer op de mat leggen als het gaat om de bescherming van wat ons dierbaar is. Onze interne en externe veiligheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. De druk die op onze schouders rust, is voelbaar en we moeten handelen. Als we de urgentie hiervan onvoldoende erkennen, zetten we onze belangen en veiligheid op het spel."

Mindef
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 17/05/2017 | 11:02 uur
17/05/17 om 02:06 - Bijgewerkt op 16/05/17 om 18:18
N-VA wil Europees leger: 'Terug naar ieder voor zich is geen optie, toch?'

Kamerleden Karolien Grosemans en Peter Buysrogge (N-VA) pleiten voor een Europese defensie-unie. 'Na de brexit zal China op korte termijn Europa overtreffen op het vlak van defensie-inspanningen.'

Onlangs publiceerde de Europese Commissie een 'witboek' over de toekomst van Europa waarin defensie zijdelings ter sprake komt. In feite wordt defensie bekeken als een bijverschijnsel van de buitenlandse zaken in de Europese Unie.

De opties zijn simpel. Ofwel laten we defensie verder in de handen van de lidstaten , ofwel gaan we resoluut naar een Europese defensie-unie. Vermits de laatste optie een verregaande politieke eenmaking van Europa veronderstelt, is de vraag stellen ook het antwoord geven.

Is dit echter de enige mogelijke uitkomst? Er zijn toch andere voorbeelden waar Europa succesvol samenwerkt zonder politieke unie. Denk maar aan de ruimtevaart (ESA) of de luchtvaartindustrie (AIRBUS).

DELEN
Terug naar ieder voor zich is geen optie, toch?
Dergelijke positieve voorbeelden geven aan dat verregaande Europese samenwerking mogelijk is vanuit de sectoren zelf en met de betrokken stakeholders zonder hen te onderwerpen aan deze of gene politieke evolutie.

Het bestaan en het succes van de NAVO is eigenlijk het beste voorbeeld dat een efficiënte en geloofwaardige collectieve defensie geen politieke eenmaking vereist. Het vereist daarentegen wèl de politieke wil om samen de nodige stappen te zetten.

De Europese Commissie heeft niet alleen een 'witboek' over de toekomst van Europa gepubliceerd, maar ook een Europees defensieactieplan goedgekeurd. En dat vooral ter ondersteuning van de Europese defensie-industrie en de ontwikkeling van innovatieve defensietechnologieën door middel van een nieuw defensiefonds. Dit heeft potentieel, maar zal enkel waar voor het geld opleveren indien het afgestemd is op de Europese defensiebehoeften en niet op productiebehoeften of op studies die enkel papier opleveren.

De afgelegde weg

Sinds de val van de Berlijnse Muur zijn er veel initiatieven om een Europese defensie uit te bouwen de revue gepasseerd - niet als concurrent van de NAVO, maar als sterke Europese poot binnen die NAVO.

Het proces begon een kwarteeuw geleden al bij de Verklaring van Petersberg in 1992. Die werd gevolgd door de oprichting van het Eurocorps, de European Air Group en de European Maritime Force (EUMARFOR).

Maar door de beperkingen inherent aan de overeenkomsten leidden deze initiatieven niet tot een echte Europese defensiemacht die naam waardig.

In de decennia die volgden werd meerdere malen getracht een nieuwe impuls te geven aan het Europese defensieproject: de eerste Helsinki Headline Goals in 1999, de Brits-Franse Verklaring van Saint-Malo, de akkoorden van Berlijn en Gent en tenslotte het Verdrag van Lissabon, dat voor het eerst een permanente gestructureerde defensiesamenwerking toeliet tussen een beperkte groep lidstaten.

Europa kreeg na het opdoeken van de West-Europese Unie een Hoge Vertegenwoordiger en een Europese Veiligheidsstrategie. Spijtig genoeg heeft niets van dit alles geleid tot een volwaardige Europese defensie, hoogstens tot een aantal relatieve successen op het vlak van pooling en sharing (het samenbrengen en delen van materiaal en manschappen, nvdr.) tussen enkele lidstaten.

To be or not to be

Europa heeft na al die jaren dus zoiets als een administratie voor veiligheidsaangelegenheden. Maar de EU heeft geen military force structure zoals de NAVO, dus geen netwerk van militaire eenheden verspreid over de lidstaten onder een Europese bevelvoering.

Om over een Europese defensie te kunnen spreken is een dergelijke multinationale defensiestructuur onmisbaar om, zoals de NAVO, over getrainde en inzetklare militairen te beschikken die kunnen ingezet worden in conflicthaarden overal ter wereld.

De bestaande structuur van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) van de Europese Unie moet dus uitgebreid worden met een Europese militaire defensieorganisatie.

Deze heeft vooral twee doelstellingen: op permanente wijze de militairen voorbereiden op hun mogelijke opdrachten én, wanneer nodig, de operationele inzet van die militairen plannen, sturen en uitvoeren. Deze twee opdrachten zijn echter geen opdrachten van een diplomatiek corps, maar van militairen, dus is een Europese "defensieminister" nodig naast een vertegenwoordiger voor de Buitenlandse politiek.

Follow the footsteps

Om te kunnen putten uit wat reeds bestaat en om beroep te kunnen doen op de ervaring die de verschillende lidstaten hebben opgedaan de afgelopen decennia is een bottom-up aanpak aangewezen, zowel op het vlak van capaciteiten opbouwen en voorbereiden, als op het vlak van operaties plannen en uitvoeren in militaire conflicten.

Uit de beste luchtmachten en marines van het continent kan een Europese Lucht- en Zeemacht ontstaan, en hetzelfde kan gebeuren op het vlak van landstrijdkrachten, special forces, cyberforces, enzovoort. Eens de basis van een Europese defensiestructuur er is, kan elke lidstaat bijdragen met eigen capaciteiten. Het EATC (European Air transport Command) in Eindhoven is een voorbeeld van hoe het kan.

Een dergelijke Europese defensieorganisatie kan op een coherente wijze ingeplant worden, verspreid over de lidstaten en met gebruik van de reeds bestaande structuren. De capaciteiten die nationaal blijven kunnen als reserve dienen of als nationale garde.

Dit laatste biedt ook een oplossing voor die capaciteiten die absoluut nationaal moeten blijven zoals de Franse Force de Frappe.

Een dergelijk Europese defensie uittekenen en in de startblokken zetten is niet meer dan een uitdaging voor de Europese militairen, eenmaal de politieke wil er is.

Put your money where your mouth is

Vreemd genoeg is geld niet het grootste probleem. Indien alle defensiebudgetten van de Europese lidstaten opgeteld worden, geeft Europa vandaag even veel uit aan defensie als China en Rusland samen.

Europa heeft echter niet dezelfde militaire capaciteiten als deze landen omdat het defensiegeld voor meer dan driekwart uitgegeven wordt aan personeels- en infrastructuurkosten verspreid over al de lidstaten.

Indien een substantieel deel van dit geld kan samengelegd worden in een gezamenlijk Europees defensiebudget kan een collectieve capaciteit uitgebouwd worden die vele malen doeltreffender en efficiënter is dan de som van de individuele militaire capaciteiten van de lidstaten vandaag.

Na de Brexit zal China op korte termijn Europa voorbijsteken op het vlak van defensie-inspanningen. Dit zou een serieuze wake-up call moeten zijn over de onder-investering - niet alleen financieel maar vooral politiek - in de veiligheid en in de weerbaarheid van toekomstige generaties in Europa. Terug naar ieder voor zich is geen optie in de geglobaliseerde wereld van morgen, toch?

Karolien Grosemans en Peter Buysrogge zetelen in het federaal parlement voor N-VA.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/n-va-wil-europees-leger-terug-naar-ieder-voor-zich-is-geen-optie-toch/article-opinion-853589.html
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 17/05/2017 | 11:29 uur
Uit voorgaand pleidooi de voor mij belangrijke kern, die door critici in reactie op dit artikel niet goed wordt gelezen zie ik.

"Het bestaan en het succes van de NAVO is eigenlijk het beste voorbeeld dat een efficiënte en geloofwaardige collectieve defensie geen politieke eenmaking vereist. Het vereist daarentegen wèl de politieke wil om samen de nodige stappen te zetten."
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Reinier op 17/05/2017 | 12:19 uur
Waarom nog een keer een Europese defensie samenwerking als we al de NAVO hebben?
Wat gaat er dan feitelijk wijzigen?

Dit is alleen maar interessant van voor free-riders zoals België en Nederland; excuus om nog minder te besteden, om nog minder te doen, en nog minder offensief materieel te leveren.

België kennende zullen zij zich dan volledig gaan richten op logistiek, medische ondersteuning en bewaking van compounds en kazernes. Laat andere landen maar de hete kastanjes uit het vuur halen en het kanonnenvlees leveren.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 17/05/2017 | 13:57 uur
Citaat van: Reinier op 17/05/2017 | 12:19 uur
Waarom nog een keer een Europese defensie samenwerking als we al de NAVO hebben?
Wat gaat er dan feitelijk wijzigen?
De invloed van de EU op haar eigen veiligheidsbeleid. De grote huidige invloed van bondgenoot maar ook economisch concurrent Amerika zal dan afnemen en Europa zal vaker een eigen koers kunnen varen. Alleen maar winst lijkt mij.
Citaat van: Reinier op 17/05/2017 | 12:19 uurDit is alleen maar interessant van voor free-riders zoals België en Nederland; excuus om nog minder te besteden, om nog minder te doen, en nog minder offensief materieel te leveren.
Integendeel, want een bepleitte eenheids EU-leger is natuurlijk nog een illusie. En willen we capaciteiten hebben dan zullen we juist moeten investeren. Mogelijk als die samenwerking verder aantrekt in de toekomst..wat ik zelf betwijfel.. zou je dan weer voordelen kunnen daaruit. Maar eerst is het toch echt investeren en nog eens investeren.
Citaat van: Reinier op 17/05/2017 | 12:19 uurBelgië kennende zullen zij zich dan volledig gaan richten op logistiek, medische ondersteuning en bewaking van compounds en kazernes. Laat andere landen maar de hete kastanjes uit het vuur halen en het kanonnenvlees leveren.
Dat is wat een deel van de Belgische politiek..aan de linkerzijde...inderdaad graag wil en waar men het concept van een EUropese leger gebruikt om dat zo snel mogelijk te realiseren. Allemaal illusie en fantasie wat mij betreft en zwaar onrealistisch.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Sparkplug op 17/05/2017 | 14:03 uur
Citaat van: Reinier op 17/05/2017 | 12:19 uur
Waarom nog een keer een Europese defensie samenwerking als we al de NAVO hebben?
Wat gaat er dan feitelijk wijzigen?

Dit is alleen maar interessant van voor free-riders zoals België en Nederland; excuus om nog minder te besteden, om nog minder te doen, en nog minder offensief materieel te leveren.

België kennende zullen zij zich dan volledig gaan richten op logistiek, medische ondersteuning en bewaking van compounds en kazernes. Laat andere landen maar de hete kastanjes uit het vuur halen en het kanonnenvlees leveren.

Ze willen blijkbaar graag afhankelijk van anderen zijn. Kijk alleen al naar de afstoting van de Mistral.

Samenwerking mag nooit een synoniem zijn voor afhankelijkheid, maar in de realiteit  :sick:
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 12/06/2017 | 14:37 uur
Germany, France Drafting Details of Defense Fund: German Minister
( de grootste "geld-gieren" zijn al neergestreken om (in) te pikken en toe te eigenen ...  :P
  en de rest kan eerst nog wachten en toekijken en bezien wat de restjes zullen zijn ? )

Germany and France are working out specific proposals for a European Union defense fund ahead of a bilateral ministerial meeting on July 13, German Defence Minister Ursula von der Leyen said in an interview published on Saturday.

Joint work on drones, military transports and combined efforts to stabilize the African Sahel region were projects that could be funded by the new plan, she told the Funke Mediengruppe newspaper chain.

"Germany and France want to become the motor of a European defense union and implement the defense fund in a smart way," von der Leyen said.

"The Brexit referendum and the U.S. election opened our eyes. Europeans must take more responsibility for our own security," she said.

Von der Leyen said the finance ministers of both countries were working to develop mechanisms, while the defense ministers were working to identify various projects.

Europe-wide training of military officers could also be paid for by the fund, von der Leyen said.

Increased cooperation in Africa could help reduce trafficking in arms and people, while helping combat terrorism, she said.

The European Commission this week threw its support behind Franco-German plans to integrate Europe's militaries and defense industries

The European Commission this week said it would create a fund with at least 1.5 billion euros a year to enable governments to join forces on development and procurement of new weapons, including drones, cyber warfare systems and other hi-tech gear.

The plan must still be approved by EU governments and the European Parliament.


https://www.reuters.com/article/us-eu-defence-germany-france-idUSKBN1910H4
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ronald Elzenga op 12/06/2017 | 15:02 uur
Citaat van: Reuters op 12/06/2017 | 14:37 uur
Germany, France Drafting Details of Defense Fund: German Minister
...
Da's mooi. Hopelijk sluiten meer landen zich hier bij aan. Nederland voorop?!
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Jooop op 12/06/2017 | 16:04 uur
Citaat van: Ronald Elzenga op 12/06/2017 | 15:02 uur
Da's mooi. Hopelijk sluiten meer landen zich hier bij aan. Nederland voorop?!

Als landmacht stellen we weinig voor. Ik zou zeggen met zo weining mogelijk personeel de maximale effectiviteit -> Luchtmacht en marine versterken
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 16/06/2017 | 18:49 uur
Kamerbrief over appreciatie van het reflectiepaper over de toekomst van Europese defensiesamenwerking

Brief  (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/06/16/kamerbrief-over-appreciatie-van-het-reflectiepaper-over-de-toekomst-van-europese-defensiesamenwerking) van minister Hennis-Plasschaert (Def), mede namens minister Koenders (BZ), aan de Tweede Kamer over appreciatie van het reflectiepaper over de toekomst van Europese defensiesamenwerking. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.

Kamerbrief, 16-06-2017
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 12/09/2017 | 16:33 uur
A NATO versus EU defense system? German forces reignite the debate

https://www.defensenewsdigitalshowdailies.com/digital-show-dailies/dsei/2017/09/11/a-nato-versus-eu-defense-system-german-forces-reignite-the-debate/#.Wbfv43WwG30.twitter
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 05/10/2017 | 13:48 uur
Joint move by Fincantieri, Naval Group in German tender signals longer-term cooperation

PARIS and ROME — Naval Group and Italian shipbuilder Fincantieri have together taken a close look at a German tender for MKS-180 warships and decided against pursuing a deal, signaling a strong cooperation, the chairman of the French shipbuilder said on Thursday.

"Naval Group and Fincantieri had made a pitch in a German warship competition and then withdrew, considering the rules were too specific to the country," Hervé Guillou told Defense News. "We hope to make a common offer to other countries soon."

Guillou was speaking a day after the Franco-Italian summit agreed to pursue a naval alliance to build and sell warships, and backed a plan for Fincantieri to take a 51 percent stake in French shipbuilder STX.

Italian industrial sources said that Fincantieri would look to enter the competition if it were reorganized in a way in which less intellectual property would be handed over.

"If that happens, a Italian-French joint FREMM offer could not be excluded," a source noted.

Paris and Rome pledged "to allow the creation of a world leader, particularly for complex and high value-added ships, which would be supported by an exceptional technological portfolio," the nations said in a Sept. 27 joint statement from Lyon, central France.

The two partner nations would also study the possibility of cooperation in electronic and anti-submarine warfare, particularly torpedoes and countermeasures, the summit statement said. France and Italy also hoped there would be a swift agreement on a program for a fleet auxiliary tanker.

That plan for a common tanker holds hope for Naval Group and Fincantieri to build a new tanker, and there are prospects for surveillance patrol ships, the defense executive said.

Under the planned industrial alliance, the two companies would take up cross shareholdings of 5 to 10 percent and set up a 50-50 joint venture company. The latter would work on joint research and development, and seek foreign deals.

The cooperation would allow a wider product range to be offered in export tenders, such as a French 30,000-ton and Italian 15,000-ton helicopter carrier. A key aim is to work faster than China and Russia, which are now tough competitors in the world market, the executive said.

A steering committee to draw up the cooperation plan will meet next month, comprising Fincantieri and Naval Group chairmen — Giuseppe Bono and Hervé Guillou, respectively — and a French and Italian government official.

The aim is "to define by June 2018 a road map detailing the principles of the future alliance," the two companies said Sept. 27 in a joint statement after the summit announcement.

The executive noted that perhaps Germany will later join the alliance, despite a reluctance to work with France in the naval sector. The signing of the Anglo-French Lancaster House defense treaty sparked close attention in Berlin, which would not want to be left behind, as those that are last to join a partnership will likely get the least favorable terms.

There is little appetite for the planned naval alliance to include Leonardo and Thales, as these are equipment suppliers to Fincantieri and Naval Group, which are prime contractors, the executive said.

Thales holds 35 percent of Naval Group, with France owning 62.5 percent.

Naval Group and Fincantieri will become shareholders in STX France, "a first important step and an opportunity to go forward in naval cooperation," the companies said.

The latter will control STX, under a compromise deal reached with the French government at the summit. Fincantieri will own 50 percent, with France lending 1 percentage point, while Naval Group will hold 10 percent.

Naval Group and Fincantieri pitched rival bids in a Qatari warship tender, with the latter winning the deal last year.

[Source : Defense News @ Article (https://www.defensenews.com/naval/2017/09/28/joint-move-by-fincantieri-naval-group-in-german-tender-signals-longer-term-cooperation/) ]
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: ARM-WAP op 05/10/2017 | 15:08 uur
Volgens mij is dit de enige manier waarop al die scheepsbouwers in Europa nog zullen overleven: door samen te werken.
De "nationale defensiebestellingen" zijn enerzijds te klein (een handvol schepen) én de interval tussen opeenvolgende bestellingen is te groot. De capaciteit wordt dus niet benut en die bedrijven kunnen zo niet overleven.
Het grote gevaar is echter ook dat ze samen "too big to fail" worden en dat ze kunstmatig prijzen opdrijven omdat er niemand anders meer overblijft om te gaan shoppen.
Dat hebben ze sowieso al op nationaal niveau (ook in NL)...

Ik ben benieuwd of we in een 20-30-tal jaar toch eens een gemeenchappelijk product uit de mouw kunnen schudden t.g.v. fregat / destroyer / bevoorader / amfib enz.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/10/2017 | 15:31 uur
Citaat van: ARM-WAP op 05/10/2017 | 15:08 uur
Ik ben benieuwd of we in een 20-30-tal jaar toch eens een gemeenchappelijk product uit de mouw kunnen schudden t.g.v. fregat / destroyer / bevoorader / amfib enz.

Voor NL zou vLCF een goed moment kunnen beteken, voorwaarde moet denk ik wel zijn dat het om een volledig nieuw scheetype moet gaan welke ontwikkeld moet worden zodat elke partij (land) een evenredige inbreng kan hebben... Stap je in een bestaand concept dan vermoord je uiteindelijk je eigen inbreng.

M.i. zou een goed voorbeeld zijn vLCF (NL) en vF124 (DE) en elk ander Europees land die zou willen aansluiten en behoefte heeft aan aan AAW fregat/destroyer. (helaas loopt dit niet parallel met Zuid Europa)

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 05/10/2017 | 17:44 uur
Citaat van: Thomasen op 05/10/2017 | 17:25 uur
Fincantieri en DCNS zijn lekker bezig samen. Die FREMM is ook leuk gewoon in een serie van 20 gebouwd. Verschillende varianten, helaas, maar nog steeds met een jaloersmakende prijs en prestaties. Het is inderdaad de enige manier. En er hoeft niet persee een monopolie te ontstaan. Concurrentie kan blijven, in totaal zijn er voldoende projecten. Maar het is wel belangrijk dat we manieren vinden om die aan te besteden. En willen samenwerken, om  zo duplicatie aan de ene kant, en  gapende gaten aan de andere kant te voorkomen.

Uiteindelijk zal het er vast van komen, éen type per klasse, zoals de Amerikanen het ook doen, waarbij een type best gebouwd kan worden door meerdere lokale werven.

Voordeel is dan continu bouw waar na de aflevering van de laatste uit de serie begonnen kan worden aan het opvolgende model.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 03/11/2017 | 17:23 uur
Geannoteerde agenda Raad Buitenlandse Zaken met ministers van Defensie op 13 november 2017 te Brussel

Het  Kamerstuk (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=bb0ac711-e678-494d-95b8-249ed14bc610&title=Geannoteerde%20agenda%20Raad%20Buitenlandse%20Zaken%20met%20ministers%20van%20Defensie%20op%2013%20november%202017%20te%20Brussel.docx)

Kamerbried, 03-11-2017
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 03/11/2017 | 17:25 uur
Samenwerking in EU dwingt tot welkome militaire keuzes

Er komt geen 'EU-leger', net zo min als er een 'NAVO-leger' bestaat. Wel is het van belang dat Europese krijgsmachten beter samenwerken, betogen Margriet Drent en Dick Zandee. Dan kan Nederland kiezen wat voor landmacht het wil.

Opiniestuk,  3 november 2017 17:03

Ank Bijleveld, de nieuwe minister van Defensie, mag meteen naar Brussel. Op 8 en 9 november ontmoet ze daar de collega's van de NAVO-landen. Een kleine week later, op 13 november, komen de EU-ministers van Defensie bijeen. Het belang van die vergadering ligt vooral in de lancering van een nieuwe fase in de Europese defensiesamenwerking. Formeel heet dit 'permanente gestructureerde samenwerking' (Pesco), naar de bepaling in het EU-Verdrag. Ook Nederland doet mee.

Critici zien daarin een verdere stap naar een 'Europees leger'. Maar voorstanders van een federaal Europa, zoals Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europese Parlement, verwelkomen het om die reden juist. Beide standpunten slaan de plank volledig mis. Er komt geen 'EU-leger', net zo min als er een

'NAVO-leger' bestaat. De lidstaten leveren de bouwstenen voor militaire operaties van deze organisaties. De krijgsmacht blijft een instrument in handen van de EU- en NAVO-lidstaten. Besluitvorming over de inzet van militairen – waarmee leven en dood gemoeid is – blijft eveneens een nationale verantwoordelijkheid.

Pesco beoogt de samenwerking tussen de Europese landen een grote stap vooruit te helpen. De deelnemende landen gaan verbintenissen aan, waarvan de naleving jaarlijks wordt getoetst. Geen loze beloften of papieren toezeggingen – zoals in het verleden vaak het geval was – maar juridisch bindende afspraken. Dat is het nieuwe van deze samenwerkingsvorm.

De vergelijking met de zogeheten convergentiecriteria van de eurozone – die bepalen of een land klaar is om in de euro te stappen – dringt zich op. Ook bij Pesco krijgen de lidstaten jaarlijks een rapport. Bij slechte cijfers volgt een gele kaart. Dat kan niet al te vaak, dus een lidstaat zal dan maatregelen moeten nemen om de afspraken alsnog na te komen.

Zo is er een norm om binnen het defensiebudget minimaal twee procent uit te geven aan technologie en onderzoek – een post die in Nederland de afgelopen jaren bijna gehalveerd is. Maar het kan ook gaan om multinationale materieelprojecten of gemeenschappelijke logistiek. Standaardisatie en versterking van de 'interoperabiliteit' – het vlekkeloos militair samenwerken – zijn hierbij belangrijke doelstellingen. Buiten de eigen landgrenzen treden nationale krijgsmachten immers bijna uitsluitend op in multinationaal verband. Materieel, munitie, communicatiesystemen en ondersteuning moet dan zoveel mogelijk zijn afgestemd. Gezamenlijke planning zal de lidstaten zelf, de EU en de NAVO ten goede komen.

Pesco zal geen helderheid brengen over wat Europa militair moet kunnen, desnoods zonder Amerikaanse deelname. Daarover lopen de meningen in Europa te ver uiteen. Frankrijk en Duitsland trekken het project, nu het Verenigd Koninkrijk zich na het Brexit-referendum al buiten het speelveld bevindt. Wel hebben Parijs en Berlijn uiteenlopende visies over de prioriteit van Europese defensiesamenwerking.

Frankrijk wil dat de Europese bondgenoten meer bijdragen aan operaties in Afrika ter bestrijding van terrorisme en ter ondersteuning van Afrikaanse strijdkrachten. Frankrijk zet daarvoor al vele jaren duizenden soldaten in. Duitsland steunt Frankrijk hierin – zie de bijdrage van de Bundeswehr in Mali. Maar niet voor optreden 'hoog in het geweldsspectrum' (zoals in Libië, in 2011). De Duitse krijgsmacht wordt nu verder aangepast voor territoriale verdediging. Het accent ligt daar op versterking van gepantserde eenheden.

Wat wil Nederland? Vorige kabinetten bleven inzetten op een 'veelzijdige krijgsmacht', geschikt voor deelname aan alle mogelijke operaties. Zelfs toen de bezuinigingen zich onder Rutte I en II opstapelden. Het resultaat was een steeds kleinere krijgsmacht, die nog wel veelzijdig kon worden ingezet, maar met minder capaciteit en voor steeds kortere duur.

Bij de presentatie van Rutte III noemde minister van Defensie Bijleveld het noodzaak om de Nederlandse krijgsmacht weer op orde te brengen en te moderniseren. Ze sprak daarbij ook over keuzes. Die betreffen niet de marine of luchtmacht die in allerlei scenario's inzetbaar zijn. Het gaat vooral om de landmacht. Die hinkt nu op twee gedachten. Enerzijds: aansluiten bij de Duitsers met vergaande integratie van gepantserde eenheden. Anderzijds: lichtere en snel inzetbare eenheden in stand houden die geschikt zijn voor optreden zoals in Afrika. De huidige situatie komt neer op 'tweemaal te weinig' en ondanks een nieuwe financiële injectie niet vol te houden. Kiezen is nodig, maar het ligt niet zwart of wit. Snel inzetbare eenheden kunnen ook bijdragen aan territoriale verdediging, die immers verlegd is naar Oost-Europa. Zware eenheden zijn weliswaar niet geschikt voor spoedeisende interventies in Afrika, maar kunnen wel voor aflossing zorgen van de snel ingezette capaciteiten van andere landen. Een keuze brengt de landmacht in balans wat betreft structuur, materieel en opleidingen.

De Europese defensie kan met Pesco effectiever worden maar heeft niets te maken met één Europees leger. Nederland verleent hier terecht steun aan. Wel roept voortschrijdende Europese defensiesamenwerking vragen op over de manier waarop Nederland wil en kan bijdragen. De komende defensienota moet daarover duidelijkheid verschaffen, ook naar onze EU- en NAVO-bondgenoten.

NRC
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Zander op 03/11/2017 | 17:53 uur
Citaat van: Lex op 03/11/2017 | 17:25 uur
Samenwerking in EU dwingt tot welkome militaire keuzes


Daaaaag, 11 luchtmobiel.
Daaaaag, 13 fietsbrig.

Welkom manoeuvre.
PANTSER!!!!!!

Terug naar een manoeuvre divisie.
3 zware mechbrigs.
Alle heli capaciteit concentreren op maritieme inzet.
De snelle interventie kunnen we dan over laten aan 3 bataljons mariniers.

Is dit iets voor een burger initiatief?
:devil:
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 03/11/2017 | 19:08 uur
Citaat van: Zander op 03/11/2017 | 17:53 uur
Daaaaag, 11 luchtmobiel.
Daaaaag, 13 fietsbrig.

Welkom manoeuvre.
PANTSER!!!!!!

Terug naar een manoeuvre divisie.
3 zware mechbrigs.
Alle heli capaciteit concentreren op maritieme inzet.
De snelle interventie kunnen we dan over laten aan 3 bataljons mariniers.

Is dit iets voor een burger initiatief?
:devil:
Of gewoon het Kmarns inzetbaar door heli/para, deel van het Korps is al opgeleid om zo te opereren dus waarom niet de rest van LMB over naar 3e Marine Combat Group.
Heli vloot Chinook/ NH-90 / Apache.

NH-90's uitbreiden naar 48 stuks;
- 24 NFH -> vergelijkbaar aan de MH-60 Romeo met hellfire's
- 18 MTTH -> vervangers van de cougar, navalized transport helicopters
- 6 MTTH-SOF -> Aangepaste versies voor (MAR) SOF optreden.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Sparkplug op 03/11/2017 | 19:27 uur
Citaat van: Parera op 03/11/2017 | 19:08 uur
Of gewoon het Kmarns inzetbaar door heli/para, deel van het Korps is al opgeleid om zo te opereren dus waarom niet de rest van LMB over naar 3e Marine Combat Group.

Dan zul je van LMB toch eerst mariniers moeten maken. En laat het Garderegiment Grenadiers en Jagers weer twee aparte Garderegimenten zijn. Liefst weer als pantserinfanterie.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 03/11/2017 | 20:28 uur
Citaat van: Sparkplug op 03/11/2017 | 19:27 uur
Dan zul je van LMB toch eerst mariniers moeten maken. En laat het Garderegiment Grenadiers en Jagers weer twee aparte Garderegimenten zijn. Liefst weer als pantserinfanterie.

Er zal zeker een (groot) deel zijn van de LMB die de opleiding tot marinier haalt. Daarnaast zou het een goede opstap zijn richting de vervanging van de Rotterdam en Johan de Witt tussen 2028 - 2037. Hiervoor zijn al plannen met de Duitsers, hierbij zou de Duitse wens zijn om LHD's te bouwen. Beide landen 2 stuks.

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/08/2018 | 18:17 uur
Nederland: geen groot Europees hoofdkwartier

Nieuwsbericht | 30-08-2018 | 14:33

Nederland is geen voorstander van een nieuw groot Europees operationeel hoofdkwartier voor militaire missies. Dat verklaarde minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag op de informele EU-vergadering voor defensieministers in Wenen.

Sinds juni 2017 heeft de EU de Military Planning and Conduct Capability (MPCC). Deze 40-koppige staf plant militaire trainingsmissies van de EU en stuurt deze aan. Enkele EU-landen willen de MPCC uitbreiden tot een groot Europees hoofdkwartier. Nederland is wel voorstander van verdere ontwikkeling van de staf. Hiermee kan de EU namelijk ook kleine missies uitvoeren, zoals anti-piraterij-operaties. Nederland vindt echter niet dat de MPCC zich moet bezighouden met de dagelijkse operationele aansturing. Daarom is een groot hoofdkwartier niet noodzakelijk.

Compact en functioneel
Bijleveld: "Er is behoefte aan een compacte en functionele MPCC. Door op strategisch niveau te opereren komen de kracht en de geïntegreerde EU-benadering het beste tot hun recht." Dit voorkomt ook de bouw van een kostbare, nieuwe structuur, waarover de NAVO al beschikt.

De ministers spraken ook over de Permanent Gestructureerde Defensie Samenwerking (PESCO) in de EU. Nederland is initiatiefnemer van het project ter verbetering van de militaire mobiliteit. Bijleveld wil dat de EU nu serieuze vooruitgang gaat boeken. "We moeten niet verzanden in overbodige bureaucratie, maar we moeten nu vooral gaan doen."

Resultaatgericht
De minister gaf aan dat de EU snel moet besluiten welke niet EU-lidstaten zij bij PESCO-projecten gaat betrekken. Nederland staat pragmatisch tegenover landen als Canada, Noorwegen,  het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland wil resultaat boeken en deze landen kunnen belangrijke bijdragen leveren in de vorm van expertise, geld of capaciteiten. Ook worden dubbelingen voorkomen, bijvoorbeeld binnen NAVO-verband.

Mindef
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: A.J. op 24/09/2018 | 23:58 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 24/09/2018 | 21:06 uur
maar A.J. stel dat......ik zeg stel...dat het centraal wordt geregeld dat ieder Europees land 2% van het BNP in de gezamelijke defensie pot stort dan heb ik liever een
Europees leger dan een zelfstandig leger waarvan het kabinet Rutte maar 1.23% wil uitgeven aan defensie.

Sowieso wat Lex zegt:

Citaat van: Lex op 24/09/2018 | 21:14 uur
En wie heeft er dan zeggenschap over dat leger? Wie bepaalt waar/wanneer/hoe dit wordt ingezet? En hebben landen de mogelijkheid om 'NEE' te zeggen?
Dit zijn slechts een paar vragen/opmerkingen/problemen waar men tegenaan zal lopen.

Ik zit er bij voorbaat al niet op te wachten dat EU personeel met nul komma nul militaire ervaring wel even de wannabe militair gaat uithangen, dat laat ik liever aan de NATO over, dat is een militaire organisatie welke gerund wordt door militairen. De Brusselse baantjesjagers zou ik nog geen zak met speelgoedsoldaatjes toevertrouwen.

Citaat
Nu bepaald Brussel toch ook hoeveel een EU land moet storten aan Brussel ? dat zou ook met Defensie kunnen in theorie.

Aangezien Nederland nu al de grootste netto betaler is van de EU gaan we met die rekenslag 10% BNP afdragen ofzo...
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 12/11/2018 | 16:56 uur
Beantwoording Kamervragen over Europees Defensiefonds

Antwoorden  (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2018/11/08/beantwoording-kamervragen-over-europees-defensiefonds/beantwoording-kamervragen-over-europees-defensiefonds.pdf)van minister Bijleveld-Schouten (Def), mede namens staatssecretaris Keijzer (EZK), op de schriftelijke vragen van de vaste commissie voor Defensie over het Europees Defensiefonds. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.

Kamerbrief, 08-11-2018
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 11/07/2019 | 16:41 uur
Minister-president Rutte naar Parijs voor defilé Quatorze Juillet op de Champs-Elysees

Nieuwsbericht | 11-07-2019 | 15:38

Minister-president Rutte woont zondag 14 juli 2019 in Parijs de viering van Quatorze Juillet bij. Hij is daar, samen met minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, op uitnodiging van de Franse president Macron.

Elk jaar viert Frankrijk op 14 juli het begin van de Franse revolutie in 1789. Het thema van de viering is dit jaar Europese defensiesamenwerking. Tijdens de militaire parade lopen daarom zondag ook militairen mee van de tien landen die deelnemen aan het Europese Interventie Initiatief (EII). Dit initiatief heeft als doel het ontwikkelen van een gezamenlijke strategische cultuur, waardoor procedures voor de inzet bij missies in het kader van de EU, de NAVO, de VN of ad hoc coalities, soepeler en sneller kunnen verlopen. De landen die deelnemen aan EII zijn Duitsland, België, Denemarken, Spanje, Estland, Finland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Aan de parade doen ruim 4000 militairen mee, 200 voertuigen, bijna 70 vliegtuigen en 40 helikopters. Naast de deelname door Nederlandse militairen aan de parade, vliegt er ook een Nederlandse F-16 mee in het luchtdefilé.

Minister-president Rutte en minister Bijleveld nemen na afloop deel aan een lunch met regeringsleiders en ministers van Defensie.

Rijksoverheid.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 30/08/2019 | 17:57 uur
Kamervragen door G. Popken (PVV) over het Europees Defensiefonds

De vragen (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=333dc312-bef6-4976-af4a-947e01025fcb&title=Het%20Europees%20Defensiefonds%20.pdf).

Kamervragen, 30-08-2019.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Harald op 07/09/2021 | 10:04 uur
Duitsland wil raketten lanceren op Noordzee  ( maar even in dit topic geplaatst )

Lanceren we straks satellieten vanaf de Noordzee? Als het aan Duitsland ligt wel. Vier Europese raketfabrikanten hebben in Berlijn intentieverklaringen ondertekend voor samenwerking met de German Offshore Spaceport Alliance (GOSA). Ze willen dat met name startende en middelgrote ondernemingen profiteren van een vereenvoudigde en flexibele toegang tot ruimte.

Eerder was er een plan voor een ruimtehaven op land, maar nu moet er een lanceerplatform op een schip in de Noordzee komen. Die moet met name kleine satellieten kunnen lanceren met nieuwe miniraketten, zogenaamde microlaunchers. Volgens GOSA zal de thuishaven Bremerhaven zijn, nog geen honderd kilometer van de Nederlandse grens. Het doel is om in 2023 voor het eerst te lanceren.

De Duitse overheid doet van harte mee met het initiatief en financiert een haalbaarheidsstudie, heeft Berlijn al laten weten. De overheid daar wil dat het land leidend wordt op het gebied van kleine satellieten. Nederland heeft een tijd geleden een dergelijke satelliet in de ruimte laten brengen door het bedrijf Virgin Orbit. Deze militaire satelliet heet de Brik-II. Voor toekomstige lanceringen hoeven de Nederlanders dus alleen even de grens over.

Waar de satellieten straks worden gelanceerd, is nog niet bekend. Maar wellicht zijn de raketten straks te zien vanaf Ameland of zelfs de Groningse kust.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/duitsland-wil-raketten-lanceren-op-noordzee/ar-AAOaZps?ocid=msedgdhp&pc=U531
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 06/10/2022 | 18:23 uur
Ollongren: 'Europese defensiesamenwerking is bittere noodzaak'

Nieuwsbericht | 06-10-2022 | 18:04

"Het is tijd ambitie te tonen en te zorgen dat Europa veilig blijft." Met die woorden opende minister Kajsa Ollongren vandaag het door het Financiële Dagblad georganiseerde Europadebat (https://www.defensie.nl/binaries/defensie/documenten/toespraken/2022/10/06/speech-ollongren-bij-Europadag-fd/Speech+Ollongren+FD.pdf).

Thema was 'Naar een Europees leger'. De minister zei daar geen voorstander van te zijn. Liever ziet zij dat Europa op defensiegebied nog meer samenwerkt. Zij noemt het zelfs bittere noodzaak.

"Europa heeft op dit moment 16 verschillende gevechtsvliegtuigen, 12 soorten tanks en 33 verschillende typen fregatten. Die fragmentatie werkt verlammend, ook binnen de NAVO. Het is duur, niet efficiënt en gaat ten koste van onze slagkracht. En dat terwijl we in de EU samen meer aan defensie uitgeven dan de Russische Federatie: vorig jaar 220 miljard euro in de EU tegen 178 miljard euro in Rusland."

Specialiseren en standaardiseren
Geld is het probleem dus niet, wilde de minister maar zeggen. Europa moet zich specialiseren, zodat ieder land doet waar het goed in is. Maar ook standaardiseren. "Zodat onze mensen beter kunnen samenwerken en onze systemen zoveel mogelijk inwisselbaar zijn. Slechts 11 procent van de Europese defensieaankopen wordt op dit moment gezamenlijk ingekocht. Dat kan en moet beter. Niet ieder-voor-zich, maar schaalvoordelen en 'more bang for our bucks'."

Wake-up call
De roep om een Europees leger komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne klinkt die steeds luider. Ollongren omschrijft die gebeurtenis als een wake-up call.

"Hadden we de lessen uit het verleden geleerd, dan had Europa kracht opgebouwd om zichzelf en zijn inwoners te kunnen verdedigen. Dan had de Russische annexatie van de Krim in 2014 een steviger Europees weerwoord gekregen. Een sterk en daadkrachtig Europa had Poetin wellicht meer kunnen afschrikken."

Europa is nu nog veel te afhankelijk van de Verenigde Staten. "Maar wat als de VS bij de volgende verkiezingen een minder Europagezinde president krijgt? Europa moet meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de eigen veiligheid. Dat vragen de Amerikanen ook van ons. We hebben een sterke NAVO én een sterke EU nodig."

Mindef
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Zander op 06/10/2022 | 19:39 uur
Citaat van: Lex op 06/10/2022 | 18:23 uur
Ollongren: 'Europese defensiesamenwerking is bittere noodzaak'

Nieuwsbericht | 06-10-2022 | 18:04

"Het is tijd ambitie te tonen en te zorgen dat Europa veilig blijft." Met die woorden opende minister Kajsa Ollongren vandaag het door het Financiële Dagblad georganiseerde Europadebat (https://www.defensie.nl/binaries/defensie/documenten/toespraken/2022/10/06/speech-ollongren-bij-Europadag-fd/Speech+Ollongren+FD.pdf).

Thema was 'Naar een Europees leger'. De minister zei daar geen voorstander van te zijn. Liever ziet zij dat Europa op defensiegebied nog meer samenwerkt. Zij noemt het zelfs bittere noodzaak.

"Europa heeft op dit moment 16 verschillende gevechtsvliegtuigen, 12 soorten tanks en 33 verschillende typen fregatten. Die fragmentatie werkt verlammend, ook binnen de NAVO. Het is duur, niet efficiënt en gaat ten koste van onze slagkracht. En dat terwijl we in de EU samen meer aan defensie uitgeven dan de Russische Federatie: vorig jaar 220 miljard euro in de EU tegen 178 miljard euro in Rusland."

Specialiseren en standaardiseren
Geld is het probleem dus niet, wilde de minister maar zeggen. Europa moet zich specialiseren, zodat ieder land doet waar het goed in is. Maar ook standaardiseren. "Zodat onze mensen beter kunnen samenwerken en onze systemen zoveel mogelijk inwisselbaar zijn. Slechts 11 procent van de Europese defensieaankopen wordt op dit moment gezamenlijk ingekocht. Dat kan en moet beter. Niet ieder-voor-zich, maar schaalvoordelen en 'more bang for our bucks'."

Wake-up call
De roep om een Europees leger komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne klinkt die steeds luider. Ollongren omschrijft die gebeurtenis als een wake-up call.

"Hadden we de lessen uit het verleden geleerd, dan had Europa kracht opgebouwd om zichzelf en zijn inwoners te kunnen verdedigen. Dan had de Russische annexatie van de Krim in 2014 een steviger Europees weerwoord gekregen. Een sterk en daadkrachtig Europa had Poetin wellicht meer kunnen afschrikken."

Europa is nu nog veel te afhankelijk van de Verenigde Staten. "Maar wat als de VS bij de volgende verkiezingen een minder Europagezinde president krijgt? Europa moet meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de eigen veiligheid. Dat vragen de Amerikanen ook van ons. We hebben een sterke NAVO én een sterke EU nodig."

Mindef
Gaan we weer... :dead:
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Oorlogsvis op 07/10/2022 | 11:08 uur
Citaat van: Zander op 06/10/2022 | 19:39 uur
Gaan we weer... :dead:
Zorg dan eerst eens dat iedereen Engels kan spreken ....
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Mourning op 07/10/2022 | 11:13 uur
Citaat van: Thomasen op 06/10/2022 | 19:42 uur
Ze heeft gelijk. Het lukt niet zo goed, maar een streven blijft het wel.

(Veel) meer standaardiseren: volledige mee eens.

Specialiseren: voor een groot deel mee oneens.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Ace1 op 07/10/2022 | 12:53 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 07/10/2022 | 11:08 uur
Zorg dan eerst eens dat iedereen Engels kan spreken ....

Nu GB uit de EU is, zijn bepaalde landen voorstander van om Frans als voertaal in het Eu Parlement in te voeren.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 07/10/2022 | 13:05 uur
Citaat van: Ace1 op 07/10/2022 | 12:53 uur
Nu GB uit de EU is, zijn bepaalde landen voorstander van om Frans als voertaal in het Eu Parlement in te voeren.

Dit is natuurlijk puur een gevalletje ''Wij van WC-eend, adviseren WC-eend''.
Als je naar de cijfers kijkt (Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union#Languages)) dan spreekt 18% Duits, 13% Frans en 12% Italiaans en slechts 1% Engels als moedertaal.
In totaal zijn die cijfers compleet anders :
- 51% spreekt Engels
- 32% spreekt Duits
- 26% spreekt Frans
- 12% spreekt Italiaans

Het zou dus logisch zijn om of Engels of Duits te hanteren als voertaal, aangezien Frans slechts een 3e plek invult. Van mij mag het engels blijven, dit is niet alleen in het Europees belang maar ook op samenwerkingsgebied wereldwijd.
-
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Mourning op 07/10/2022 | 14:08 uur
Citaat van: Thomasen op 07/10/2022 | 13:30 uur
Gelukkig zijn Europese politici net zulke Muppets als de nationale politici.
Druk maken om dit soort onzin terwijl onze hele welvaart onder gigantische druk staat.

Eens.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Alkmaar op 07/10/2022 | 16:59 uur
Citaat van: Ace1 op 07/10/2022 | 12:53 uur
Nu GB uit de EU is, zijn bepaalde landen voorstander van om Frans als voertaal in het Eu Parlement in te voeren.

Lekker tendentieus maar dit is helemaal niet waar. Overigens wordt Frans minder en minder gebruikt als voertaal in de EU instituties.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 07/10/2022 | 21:32 uur
Citaat van: Alkmaar op 07/10/2022 | 16:59 uur
Lekker tendentieus maar dit is helemaal niet waar.
Niet helemaal. Gaarne verduidelijking
Citaat van: Alkmaar op 07/10/2022 | 16:59 uur
Overigens wordt Frans minder en minder gebruikt als voertaal in de EU instituties.
Waarop is dit gebaseerd?
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Alkmaar op 08/10/2022 | 11:56 uur
Citaat van: Lex op 07/10/2022 | 21:32 uur
Niet helemaal. Gaarne verduidelijking.

Dat had je ook aan Ace1 kunnen vragen. Deze gebruiker maakt de insinuatie.

Om de vraag desondanks te beantwoorden. Frans is al één van de (24) voertalen in het Europees Parlement, waarvan drie procedureel (Engels, Frans en Duits). Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit voornamelijk gewoon Engels is. Juist om het instellen van één voertaal tegen te gaan heeft de EP honderden vertalers in dienst die ervoor zorgen dat politici in elk van de 24 talen kunnen debatteren. Ace1 constateert dus een feit.

Echter, de context van de discussie en de woordkeuze vermoeden het maken van een insinuatie, niet het constateren van een feit. Dat Frankrijk de Franse taal als een soft power tool ziet is geen geheim. Echter insinueert Ace1 dat er "bepaalde landen", oftewel meerdere landen, zijn het Frans verkiezen als énige voertaal. Welke landen dat zouden zijn naast Frankrijk (dat bekend staat om het gebruiken van de Franse taal als soft power tool) is mij een groot raadsel, daar het Frans alleen in België en Luxemburg één van de officiële talen. In deze landen zou het om interne politieke redenen problematisch zou zijn om één van deze officiële talen, dat wil zeggen het Frans, voor te trekken.

CitaatWaarop is dit gebaseerd?

Dit is gebaseerd op het feit dat de Europese Unie de afgelopen jaren sterk uitgebreid is waardoor verhoudingsgewijs het aantal Fransen en Franssprekenden in de EU instituties verminderd is. Als je de vele publicaties over de verminderde invloed van de Franse taal wil inzien moet je het maar laten weten.   

Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Poleme op 08/10/2022 | 17:33 uur
Citaat van: Mourning op 07/10/2022 | 11:13 uur
(Veel) meer standaardiseren: volledige mee eens.

Specialiseren: voor een groot deel mee oneens.
Standaardiseren klinkt leuk in de oren van boekhouders en politici.  Die dan handen wringend denken bakken met pecunia te kunnen overhouden.
Maar de wapen industrie is niet zoals bijvoorbeeld de automobiel industrie, waar standaardisatie wijdverspreid is.  De wapen industrie is veel sterker verweven met politieke belangen.  Waar ook werkgelegenheid, omzet behoud, buitenland beleid, innovatie, nationaal prestige en strategische autonomie een grote rol spelen.

Standaardisering van wapens levert dan op zijn best een zeer klein voordeel op.  Zie bijvoorbeeld de besparing van enkele miljoenen guldens bij de Spaans-Nederlandse samenwerking voor LPD's en bevoorraders.  Bij de Tripartite mijnenjagers was er geen kosten voordeel uit de veel grotere schaalgrootte.  Maar wel een vertraging van 3 jaar in het tijdschema door Frans getreuzel.  Veel vaker draait het standaardisering ideaal slechter uit, dan niet standaardiseren.  Zie onder andere het TFX project, waar het F-111 Aardvark uit voort kwam.  Of wat te denken van het JSF project.  Het Pentagon heeft al vele jaren geleden geconcludeerd dat ze zulke Joint projecten niet meer gaan doen.

Standaardisatie is wel fijn voor onze vijanden.  Die hoeven maar van dat ene standaard wapensysteem de sterke en zwakke kanten te leren kennen.   Hebben die bijvoorbeeld 4 verschillende zware tank types tegenover zich.  Dan vullen die 4 types elkaar aan en maak je het de vijand een stuk moeilijker.

Specialisatie is in onze krijgsmacht al lang aan de gang.  Denk aan de "niches".
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Zander op 08/10/2022 | 18:08 uur
Specialiseren is luchtfietserij. Alsof we daarmee voorkomen dat geld over de balk gaat. Het zijn de staven en de ministeries die het geld opslokken. Daarmee is een grote overlap binnen Europa.
Standaardiseren is wel een pré. Eén uniform, standaard wapens op de man en gezamenlijke munitievoorraden. Daar zou de EU een rol in kunnen spelen.
Gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe wapens en systemen zou ook mooi zijn. Echter wanneer je dit door lidstaten laat doen gaan we nat.
Gewoon een werkgroep opzetten: wat willen we eigenlijk?
Daar diverse fabrikanten een offerte op laten schrijven en er komt vanzelf een product uit.
Niet meer enkele landen samen een bouwsel laten maken zoals DU en FRA met  de nieuwe generatie gevechtstanks.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: bergd op 08/10/2022 | 19:43 uur
Hoe realistisch is standaardisatie? Europese landen hebben verschillende budgetten, eisen, logistiek, belangen.

Misschien moet je eerst gaan naar een noordelijke, oostelijke, zuidelijke samenwerkingsverband?
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 08/10/2022 | 21:16 uur
Citaat van: Alkmaar op 08/10/2022 | 11:56 uur
Dat had je ook aan Ace1 kunnen vragen. Deze gebruiker maakt de insinuatie.
Had gekund, maar is anders geworden.
Citaat van: Alkmaar op 08/10/2022 | 11:56 uurde vraag desondanks te beantwoorden. Frans is al één van de (24) voertalen in het Europees Parlement, waarvan drie procedureel (Engels, Frans en Duits). Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit voornamelijk gewoon Engels is. Juist om het instellen van één voertaal tegen te gaan heeft de EP honderden vertalers in dienst die ervoor zorgen dat politici in elk van de 24 talen kunnen debatteren. Ace1 constateert dus een feit.
Nee, het feit is discutabel.
Citaat van: Alkmaar op 08/10/2022 | 11:56 uur

Echter, de context van de discussie en de woordkeuze vermoeden het maken van een insinuatie, niet het constateren van een feit. Dat Frankrijk de Franse taal als een soft power tool ziet is geen geheim. Echter insinueert Ace1 dat er "bepaalde landen", oftewel meerdere landen, zijn het Frans verkiezen als énige voertaal. Welke landen dat zouden zijn naast Frankrijk (dat bekend staat om het gebruiken van de Franse taal als soft power tool) is mij een groot raadsel, daar het Frans alleen in België en Luxemburg één van de officiële talen. In deze landen zou het om interne politieke redenen problematisch zou zijn om één van deze officiële talen, dat wil zeggen het Frans, voor te trekken.
Dit is gebaseerd op het feit dat de Europese Unie de afgelopen jaren sterk uitgebreid is waardoor verhoudingsgewijs het aantal Fransen en Franssprekenden in de EU instituties verminderd is. Als je de vele publicaties over de verminderde invloed van de Franse taal wil inzien moet je het maar laten weten. 
Is niet nodig. Heb er dagelijks mee te maken
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 11/10/2022 | 17:52 uur
Nederland en Zweden tekenen plan om meer militair samen te werken

Nederland en Zweden willen op militair vlak meer met elkaar gaan samenwerken. Defensieminister Kajsa Ollongren en haar Zweedse ambtsgenoot Peter Hultqvist hebben daartoe in Stockholm een zogenoemde intentieverklaring getekend. Daarin staat dat ze onder meer mogelijkheden gaan bekijken voor samenwerking op het gebied van bewapening en onderzoek van militaire technologie.

Ook zijn beide landen van plan om hun gezamenlijke oefeningen te verbeteren en kennis uit te wisselen om dreigingen zoals cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. De ministers tekenden de verklaring tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zweden. Ook de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia waren aanwezig.

Het ondertekenen gebeurt in een hectische tijd voor Zweden. Het land kampt met toenemende dreiging vanuit Rusland en de oorlog in Oekraïne. Zweden en Finland hebben eerder aangegeven lid te willen worden van de NAVO. Nederland steunt deze toetreding.

ANP,11-10-2022, 17:04
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 11/10/2022 | 18:33 uur
Citaat van: Lex op 11/10/2022 | 17:52 uur
Nederland en Zweden tekenen plan om meer militair samen te werken
Ben benieuwd of er ook hier nader nieuws komt inzake vWalrus.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 11/10/2022 | 18:42 uur
Citaat van: Lex op 11/10/2022 | 17:52 uur
Nederland en Zweden tekenen plan om meer militair samen te werken

Nederland en Zweden willen op militair vlak meer met elkaar gaan samenwerken. Defensieminister Kajsa Ollongren en haar Zweedse ambtsgenoot Peter Hultqvist hebben daartoe in Stockholm een zogenoemde intentieverklaring getekend. Daarin staat dat ze onder meer mogelijkheden gaan bekijken voor samenwerking op het gebied van bewapening en onderzoek van militaire technologie.

Ook zijn beide landen van plan om hun gezamenlijke oefeningen te verbeteren en kennis uit te wisselen om dreigingen zoals cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. De ministers tekenden de verklaring tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zweden. Ook de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia waren aanwezig.

Het ondertekenen gebeurt in een hectische tijd voor Zweden. Het land kampt met toenemende dreiging vanuit Rusland en de oorlog in Oekraïne. Zweden en Finland hebben eerder aangegeven lid te willen worden van de NAVO. Nederland steunt deze toetreding.

ANP,11-10-2022, 17:04

Uiteraard zijn er meer kansen op militair samenwerken met de Zweden. Een van de belangrijkste punten op dit moment is de Walrus klasse vervanging, maar Zweden levert ons ook de CV90.
Eerder dit jaar is er ook met o.a. Zweden een samenwerking getekend voor de ontwikkeling van marineschepen onder de naam Northern Naval Shipbuilding. Dit samenwerkingsverband richt zich op een tegenhanger te zijn van de Frans-Italiaanse maritieme samenwerking. Daarnaast zijn hierbij ook Duitsland, Noorwegen, Denemarken & Finland betrokken.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 03/05/2023 | 17:21 uur
Brussel wil half miljard steken in opschalen munitie-industrie

BRUSSEL
De Europese Commissie wil een half miljard euro vrijmaken om de Europese munitie-industrie weer op de been te helpen en meer artilleriegranaten te maken. Dat blijkt hard nodig nu de Europese Unie Oekra?ne wil helpen in de strijd tegen Rusland en de EU ook zichzelf wil herbewapenen. Ook geld uit het coronaherstelfonds en EU-subsidies voor achteropgeraakte gebieden kunnen in de wapenindustrie worden gestoken, als het aan de commissie ligt.

Oekra?ne zit dringend verlegen om munitie voor zwaar geschut. Oekra?nes bondgenoten proberen nieuwe granaten en raketten aan te voeren, maar kunnen het tempo waarin die erdoor worden gejaagd niet bijbenen. De tekorten dreigen de plannen voor een Oekra?ens tegenoffensief de komende maanden in de wielen te rijden. De EU heeft daarom afgesproken de laatste munitie uit eigen magazijnen aan te spreken, gezamenlijk munitie in te kopen en munitiefabrikanten een zetje in de rug te geven.

De EU moet binnen een jaar 1 miljoen granaten kunnen leveren, meent Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie). Europa heeft nog altijd de munitiefabrieken om elk jaar zoveel munitie te maken. "Die zijn nog operationeel." En de fabrikanten willen wel, maakte hij op uit een rondreis langs de na de Koude Oorlog wat ingedutte industrie.

Inzet voor zomers akkoord
De 500 miljoen euro die de commissie in de defensie-industrie wil steken, moet in de praktijk goed zijn voor ruim 1 miljard aan investeringen. De industrie legt zelf 60 procent in, zo is de bedoeling. De 40 procent van de EU zou nog met 10 procent kunnen worden verhoogd als een project de Europese industrie ten goede komt.

Breton wil desnoods voorrang kunnen afdwingen voor bestellingen van bijvoorbeeld bestanddelen voor de productie van munitie. Hij hoopt dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement nog voor de zomer akkoord gaan met de plannen.

ANP, 03-05-2023, 14:28
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Parera op 16/01/2024 | 20:42 uur
Ondanks dat het artikel/column achter een betaalmuur zit is de strekking duidelijk. Het is tijd dat Europa haar eigen nucleaire capaciteit gaat introduceren. Het grootste probleem zal liggen bij wie er over de inzet zal beslissen, daarnaast zullen er veel partners zijn die tegen kernwapens zijn.

Toch vind ik de discussie interessant om te voeren.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/Europa-moet-nu-zijn-eigen-nucleaire-verdediging-gaan-regelen~b9bfaaee/

Persoonlijk ben ik wel een voorstander van het Europees regelen van kerncapaciteit. Dit moet dan wel beperkt blijven tot minimale afschrikking capaciteit, dus eigenlijk puur inzetbaar als reactie op inzet van kernwapens door een agressor. Ook zal het NPT een groot probleem zijn aangezien de verwerving van kernwapens volledig tegen dit verdrag in gaat en (bijna) alle mogelijke EU landen die de capaciteit zouden kunnen invoeren dit ondertekend hebben.

De voornaamste manier van inzet zou dan zijn via onderzeeboten zijn. Dit zorgt er al voor dat deze capaciteit bij slechts een selecte club EU landen ondergebracht zou kunnen worden omdat deze landen beschikken over (potentieel) zeegaande onderzeeboten:
- Frankrijk
- Italië
- Spanje
- Duitsland
- Nederland

Ook vind ik dat de rol weggelegd moet zijn voor landen die zelf over nucleaire capaciteit beschikken en/of landen die al via de NAVO over deze capaciteit beschikken. Dat zouden de volgende landen zijn:
- Frankrijk
- België
- Italië
- Duitsland
- Nederland

Hoe denken jullie over hoe dit mogelijk Europees geregeld kan worden? Ondanks dat ik niet verwacht dat dit op (korte termijn) reëele capaciteit gaat worden voor de EU vind ik de discussie over hoe zoiets ingericht zou kunnen worden wel interessant.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Lex op 15/03/2024 | 16:04 uur
EU steekt 500 miljoen in Europese wapenindustrie

BRUSSEL-

De Europese Commissie heeft 500 miljoen euro uit een defensiefonds toegewezen aan Europese wapenfabrikanten om snel de wapenproductie voor Oekraïne op te voeren. Tegelijkertijd kunnen EU-landen de eigen voorraden op peil houden.
Het geld gaat onder meer naar grote bedrijven als Rheinmetall en Eurenco. Volgens de commissie stelt de subsidie de Europese defensie-industrie in staat de productie op te schroeven tot 2 miljoen artilleriegranaten per jaar aan het einde van 2025.

De Europese Unie had Oekraïne vorig jaar beloofd om voor maart van dit jaar 1 miljoen artilleriegranaten te leveren. Afgelopen najaar bleek echter dat het waarmaken van die belofte zo goed als onmogelijk was, ondanks de dringende behoefte van Oekraïne aan wapens. De EU-landen konden de wapens niet op tijd produceren of uit eigen voorraad leveren.

Daarom richtte de EU het speciale defensiesubsidieprogramma Asap (Act in Support of Ammunition Production) op, waaruit nu ook deze subsidie komt. Dit fonds biedt wapenfabrikanten meer financiële zekerheid nu ze onverwacht hun bedrijfskoers moeten wijzigen door de productie op te voeren.

ANP, 15-03-2024, 14:04
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Benji87 op 15/03/2024 | 20:18 uur
Citaat van: Parera op 16/01/2024 | 20:42 uurOndanks dat het artikel/column achter een betaalmuur zit is de strekking duidelijk. Het is tijd dat Europa haar eigen nucleaire capaciteit gaat introduceren. Het grootste probleem zal liggen bij wie er over de inzet zal beslissen, daarnaast zullen er veel partners zijn die tegen kernwapens zijn.

Toch vind ik de discussie interessant om te voeren.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/Europa-moet-nu-zijn-eigen-nucleaire-verdediging-gaan-regelen~b9bfaaee/

Persoonlijk ben ik wel een voorstander van het Europees regelen van kerncapaciteit. Dit moet dan wel beperkt blijven tot minimale afschrikking capaciteit, dus eigenlijk puur inzetbaar als reactie op inzet van kernwapens door een agressor. Ook zal het NPT een groot probleem zijn aangezien de verwerving van kernwapens volledig tegen dit verdrag in gaat en (bijna) alle mogelijke EU landen die de capaciteit zouden kunnen invoeren dit ondertekend hebben.

De voornaamste manier van inzet zou dan zijn via onderzeeboten zijn. Dit zorgt er al voor dat deze capaciteit bij slechts een selecte club EU landen ondergebracht zou kunnen worden omdat deze landen beschikken over (potentieel) zeegaande onderzeeboten:
- Frankrijk
- Italië
- Spanje
- Duitsland
- Nederland

Ook vind ik dat de rol weggelegd moet zijn voor landen die zelf over nucleaire capaciteit beschikken en/of landen die al via de NAVO over deze capaciteit beschikken. Dat zouden de volgende landen zijn:
- Frankrijk
- België
- Italië
- Duitsland
- Nederland

Hoe denken jullie over hoe dit mogelijk Europees geregeld kan worden? Ondanks dat ik niet verwacht dat dit op (korte termijn) reëele capaciteit gaat worden voor de EU vind ik de discussie over hoe zoiets ingericht zou kunnen worden wel interessant.

Dit zou een utopie zijn die nooit kan uitkomen. Zoals je stelt hebben al 5 de genoemde landen het non proliferatie verdrag ondertekend waarmee alleen Frankrijk het recht heeft om zelf nucleaire wapens te mogen hebben. Zodra je zelf kernwapens gaat ontwikkelen leg je een bom onder dit verdrag wat kan leiden tot een enorme toename in landen wat ineens kernwapens wil gaan ontwikkelen en produceren.

Dan zit je nog met de ontwikkeling van de kernwapens. Hoe praktisch haalbaar is het om als EU zelf een kernwapen programma op te zetten? Kan je bijvoorbeeld bestaande kernkoppen op nieuwe raketten zetten? Of moet je nieuwe kernkoppen ontwikkelen en die vervolgens gaan testen? Want in dat geval zou je een bijna 30 jaar lange stop van kernproeven opgeven met als gevolg dat escalatie kan plaatsvinden.

Het is dus een lastig verhaal want als je als economische grootmacht het voortouw gaat nemen in het ontwikkelen van kernwapens loop je het risico dat je een ongewilde spiraal van escalatie op gang zet. Met als gevolg alleen maar meer dreiging voor jezelf.

Een uitbreiding van het nato nuclear sharing program zou een betere optie zijn waarin de EU het voortouw neemt om meer kernkoppen in bruikleen te nemen en zich serieus inzet bij de ontwikkeling van meer mogelijkheden tot inzet (onderzeeërs, stealth vliegtuigen) en tot de ontwikkeling van een een geavanceerd raketschild inclusief early warning middelen zoals spionage satellieten.
Titel: Re: Europese Defensie samenwerking
Bericht door: Benji87 op 18/03/2024 | 20:06 uur
https://open.spotify.com/episode/2xi594EQwMzDkRwsn3wdtu?si=L1LnA3PqRmqJ7K4HEMaZsg

https://www.bnr.nl/podcast/boekestijn-en-de-wijk/10542950/een-europese-atoomparaplu

Er was toevallig zaterdag een podcast over dit onderwerp. Werden wel wat interessante dingen aangesneden ;)