Defensie op TV

Gestart door sgt Rob, 19/08/2006 | 10:44 uur

Lex

De onbetaalbare Joint Strike Fighter

De Koninklijke luchtmacht maakt zich op voor de duurste wapenaankoop uit de Nederlandse geschiedenis: 85 Joint Strike Fighters. Volgens staatssecretaris Jack de Vries van defensie is de JSF het beste toestel voor de beste prijs. Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat de prijs van de JSF het Nederlandse defensiebudget ver te boven gaat. KRO-Reporter reconstrueert hoe Defensie al in 2005 tot de conclusie kwam dat de JSF onbetaalbaar is, en besloot om dat voorlopig maar even stil te houden.

Reporter: Zondag 6 september 21.50 op Nederland 2

Link: http://reporter.kro.nl/uitzendingen/_2009/0904-jsf/intro-jsf.aspx

Lex

Reporter Afghanistan

Vanaf het moment dat Nederlandse militairen naar Uruzgan vertrokken, is Reporter er bij. Ieder jaar gaat het onderzoeksjournalistieke programma na of Nederland zijn beloften nakomt.

Wederopbouw op materieel en immaterieel gebied.

Het voorlopige hoogtepunt in het herstel hadden de verkiezingen van 20 augustus moeten zijn.
Reporter reconstrueert wat daarvan terecht gekomen is. Dankzij of ondanks de inzet van Nederlandse militairen.

Reporter: Vrijdag 4 september 21.20 op Nederland 2

Lex

Soldaat in Uruzgan.

Beroepsmilitair Niels Roelen over zijn ervaringen in Afghanistan en zijn indrukwekkende boek 'Soldaat in Uruzgan'. 'Soldaat in Uruzgan' is een roman, maar bijna alles is waar gebeurd en het maakt duidelijk dat het leven van een Nederlandse militair in Uruzgan in 2007 uit drie dingen bestond: uit vechten, vechten en vechten.

10 juni 200, 23:05, Ned. 1

Lex

Gevecht tegen een onzichtbare vijand

Nederlandse militairen leveren in de Afghaanse provincie Uruzgan strijd met de Taliban. Veel Talibanstrijders komen uit Afghanistan, maar nog meer uit Pakistan.

De Taliban komen via zogenaamde infiltratieroutes op allerlei manieren de grens met Afghanistan over: wegen, bergpaden, of drooggevallen rivierbeddingen

NOVA-verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar gingen mee met een Amerikaanse eenheid in het grensgebied met Pakistan. Ze volgden de militairen op de drie manieren waarop de NAVO-troepen de stroom Talibanstrijders proberen te stoppen: via observatieposten, met patrouilles te voet en door het gevecht aan te gaan tijdens een van de vele Amerikaanse konvooien door het gebied. Maar vechten tegen de Taliban blijkt vooral een gevecht tegen een onzichtbare vijand.

Strategie
Deze week heeft president Barack Obama de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan vervangen en de strategie veranderd: de Amerikanen onder NAVO-vlag zullen naast het vechten tegen de Taliban steeds meer nadruk gaan leggen op het opleiden van het Afghaanse leger en politie en het bouwen van vertrouwen met de bevolking. Daarom zullen in de komende maanden 21.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan gestuurd worden.

Uitzending: vanavond om 10:10, Nederland 2.

NOVA, 16 mei 2009

enrico1972

za 11 apr 2009, 05:30 | 51 reacties | lees voor

Defensie boos om uitzending

DEN HAAG
Defensie is boos op de NCRV. Op de dag van de begrafenis van de militair Azdin Chadli, die afgelopen maandag in Oeroezgan omkwam bij een raketaanval op Kamp Holland, zendt de omroep vanavond een liveprogramma uit over de tol van het vechten in Afghanistan.


In het tv-programma 'Rondom Tien' moeten voor- en tegenstanders van de missie aan het woord komen.
Een medewerker van het NCRV-programma stuurde daarvoor een mail rond met vragen als: 'Wisten Nederland en de militairen wel waaraan we begonnen en moeten we dit wel willen? Ook na Afghanistan? Want straks komen de bodybags misschien wel uit een of ander Afrikaans land'.
Defensie weigert medewerking te verlenen aan het programma, dat door een woordvoerder van het departement gezien de timing als 'ranzig' wordt betiteld.
De NCRV laat bij monde van eindredacteur Sigrid Muusse weten het niet ongepast te vinden: "Het speelt nu, het leeft bij de achterban."

Controle
Volgens de omroep heeft Defensie gewoon moeite met het programma omdat het departement er geen controle op heeft.

BRON: http://www.telegraaf.nl/binnenland/3686502/__Defensie_boos_om_uitzending__.html?p=9,2


Lex

Het discussieprogramma Rondom 10 besteedt aanstaande zaterdag aandacht aan de Nederlandse missie in Afghanistan. Maandag sneuvelde de 20-jarige militair Azdin Chadli, net een week in Uruzgan, bij een raketaanval op Kamp Holland. Ondertussen heeft Defensie in Nederland moeite met het werven van personeel. Is er sprake van een 'Uruzgan-effect' en bemoeilijken deze tragische berichten de werving van nieuw personeel?

Wat vinden militairen zelf eigenlijk van dit soort moeilijke missies? En voelen ze zich gewaardeerd voor hun inzet in een ver, onherbergzaam en moeilijk te begrijpen Verweggistan? Hoe lang kan Nederland het opbrengen mee te doen aan dit soort militaire operaties?

Over deze en andere prangende vragen komende zaterdag een live-discussie in Rondom10, 21:05 uur, Nederland 2.

NCRV.nl

bennovan

Citaat van: Helo op 04/04/2009 | 01:49 uur
Deze eerste uitzending gezien. Was mooi en heb mijzelf ook terug gezien in de film.
Volgende week maar weer kijken.

Inderdaad zeer de moeite waard, ik krijg er steeds meer zin in als ik dat zie! ::)

Helo

Citaat van: Lex op 29/03/2009 | 15:34 uur
Patrick in Uruzgan

Onze jongens zitten in Uruzgan. Maar wat vreten ze daar uit en hoe ervaren zij dat? Patrick ging naar de Afghaanse provincie om dat uit te zoeken. Hij verblijft drie keer voor een aantal weken bij een peloton in Kamp Holland. Patrick volgt samen met zijn regisseur en camera- man het hele proces van de missie. De training vooraf, afscheid nemen van thuis en de spanning en het gevaar tijdens de missie. Je ziet de belevingen van de Bravo-groep zeven weken lang in Patrick in Uruzgan.

Elke maandag vanaf 30 maart om 21.30 uur bij BNN op Ned 3.

Link: http://patrickinuruzgan.bnn.nl/page/home

Deze eerste uitzending gezien. Was mooi en heb mijzelf ook terug gezien in de film.
Volgende week maar weer kijken.

Lex

Patrick in Uruzgan

Onze jongens zitten in Uruzgan. Maar wat vreten ze daar uit en hoe ervaren zij dat? Patrick ging naar de Afghaanse provincie om dat uit te zoeken. Hij verblijft drie keer voor een aantal weken bij een peloton in Kamp Holland. Patrick volgt samen met zijn regisseur en camera- man het hele proces van de missie. De training vooraf, afscheid nemen van thuis en de spanning en het gevaar tijdens de missie. Je ziet de belevingen van de Bravo-groep zeven weken lang in Patrick in Uruzgan.

Elke maandag vanaf 30 maart om 21.30 uur bij BNN op Ned 3.

Link: http://patrickinuruzgan.bnn.nl/page/home

Piranha

Grr.
Dat wordt weer 'uitzending gemist'. Ben vanavond naar een debat over oorlogsrecht. Is in NL afgeschaft dus 'ze' zullen wel iets anders bedoelen. Hopelijk is het niet té basaal-watjesachtig.
Piranha, een vriendelijk visje met echte tandjes

Lex

 NOVA COLLEGE TOUR
                                       
Onder leiding van presentator Twan Huys
ondervragen studenten een bekende gast.
                                       
We gaan naar de Rijksuniversiteit     
Groningen vanavond.                   
                                       
Studenten Internationale Betrekkingen 
en van o.a. de Koninklijke Militaire   
Academie interviewen daar commandant   
der strijdkrachten Peter van Uhm.     
                                       
Ondanks het verlies van zijn zoon in   
Uruzgan gaat Van Uhm door met zijn     
werk.           

Ned 2. 25 maart 2009      20.25-21.15 uur   

Link: http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6774/NOVA%20College%20Tour:%20Peter%20van%20Uhm

Lex

F-16-piloten vertellen over Afghanistan

Wanneer besluiten Nederlandse vliegers in Afghanistan om hun bommen of boordkanon in te zetten? Hoe het is om te beslissen over leven en dood? Vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn permanent in Aghanistan gestationeerd om Nederlandse en andere NAVO-troepen te ondersteunen. Bijna dagelijks komen de vliegers van het 323 squadron uit Leeuwarden in actie om soldaten van de internationale troepenmacht te ondersteunen of te ontzetten. Een heftige job, waarbij regelmatig slachtoffers vallen. Voor het eerst vertellen twee Nederlandse piloten op televisie over hun gevechtservaringen in Afganistan. In EénVandaag geven ze een toelichting op unieke beelden van hun F-16's in gevecht met de Taliban.

Uitzending: 10 maart 2009 / Nederland 1
EenVandaag.

KapiteinRob

Citaat van: MINDEF op 12/02/2009 | 17:35 uur
over het CIMIC project van de 31ste infanteriecompagnie te Curacao. Hierbij worden 8 hulpbehoevende instanties op het eiland geholpen.

Geweldig nieuws; onze wederopbouwcapaciteiten worden nu ook in de west op waarde geschat......

Lex

Kijktip: Dichtbij Nederland

In het tv-programma is een nieuwsitem te zien over het CIMIC project van de 31ste infanteriecompagnie te Curacao. Hierbij worden 8 hulpbehoevende instanties op het eiland geholpen.

Uitzending: vrijdag 13 februari om 17.30 uur.

Op Curacao is de uitzending op vrijdag 13 februari te zien op:
Nederland 1 om 12.30 uur
BVN om 13.15 uur

MINDEF, 12 februari 2009, 17.11 uur

Lex

Trainen in cyberspace voor missie Uruzgan

Nederlandse militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan, oefenen sinds kort met een nieuw computerspel. De situatie in Uruzgan wordt daarin zo nauwkeurig en realistisch mogelijk nagebootst. Netwerk is op bezoek in de digitale trainingsruimte van de landmacht in Oirschot en kijkt mee met de militairen die volgende maand worden uitgezonden naar Afghanistan.

Netwerk, 04-02-2009, 20:19 Ned. 2