Defensieforum.nl

Archief => Archief Algemeen => Topic gestart door: Lex op 28/11/2009 | 22:22 uur

Titel: 'Buitensporige vergoeding korpschefs politie'
Bericht door: Lex op 28/11/2009 | 22:22 uur
HILVERSUM - Korpschefs van de Nederlandse politie ontvangen bovenop hun salaris soms opvallend hoge vergoedingen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar het factureer- en declaratiegedrag van Nederlandse politiecommissarissen.
Zo ontvangt de plaatsvervangend korpschef van Amsterdam, Cor Gorissen, jaarlijks bijna 12.000 euro voor het draaien van piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn.

Busker
''Dat is werkelijk van de knotsen'', zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zaterdag in de uitzending van RTL Nieuws. ''Zeker in verhouding tot politieagenten, onze leden, die maar een euro bruto per uur vergoed krijgen, met een maximum van 250 euro per maand.''
De meeste korpschefs krijgen een piketvergoeding van een paar duizend euro per jaar.

Brabant-Noord
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Mirjam Barendse, interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord, een van de best verdienende korpschefs van Nederland is. De Politiebond noemt haar vergoeding ''buitensporig''.
Het salaris van een korpschef zou normaliter mede afhankelijk zijn van de korpsgrootte, maar Barendse verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten, aldus RTL.

Woonvergoedingen
Een aantal hoge politiechefs krijgen ook woonvergoedingen. Het korps Amsterdam is volgens de onderzoekers bijvoorbeeld voor de helft eigenaar van de woning van hoofdcommissaris Welten.
De Belastingdienst, die dit ziet als loon in natura, heft belasting, die echter door het korps wordt betaald. Dit zou mogelijk in strijd zijn met de regels.

Representatiekostenvergoeding
Zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers hebben volgens de onderzoekers duizenden euro's aan vaste representatiekostenvergoeding ontvangen.
Tot ergernis van de politievakbond weerhield dit ze er niet van daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten te declareren voor bijvoorbeeld diners.

Geschokt
Kamerleden van verschillende fracties reageren geschokt op de onthullingen. Ze willen opheldering van PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.
''Ik ben hier ontzettend boos over'', zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Zijn CDA-collega Coskun Cruz noemt de declaraties ''buitenproportioneel''. De PvdA eist dat onterecht gedeclareerd geld wordt terugbetaald.

Bezuinigingen
CDA en SP vinden de declaraties des te schrijnender omdat er bij de politie bezuinigd moet worden.
''De minister moet de onderste steen boven krijgen, temeer omdat we vorig jaar ook al geconfronteerd werden met hoge toelagen bij de politietop. En toen is beterschap beloofd'', zegt Cruz.

Geschrokken
Van Raak (SP) is ontzettend geschrokken en vraagt zich af waarom de politietop zich niet terughoudender opstelt.
''Voor korpschefs moeten dezelfde regels gelden als voor de agent op straat die het vuile werk moet doen. De top geeft zo een heel erg slecht voorbeeld, terwijl ze al een heel hoog inkomen hebben.''
Attje Kuiken (PvdA) wil dat Ter Horst nieuwe afspraken gaat maken met de korpschefs en de burgemeesters.

ANP
Uitgegeven: 28 november 2009 21:03