Defensieforum.nl

Archief => Archief Algemeen => Topic gestart door: Elzenga op 27/01/2010 | 20:53 uur

Titel: 'EU moet als derde aanhaken bij VS en China'
Bericht door: Elzenga op 27/01/2010 | 20:53 uur
'EU moet als derde aanhaken bij VS en China'
Uitgegeven:    27 januari 2010 17:03
Laatst gewijzigd:    27 januari 2010 17:03
DEN HAAG - De Europese Unie moet zien aan te haken bij de grote spelers China en de Verenigde Staten.
© ANP

Daarvoor moeten de EU-lidstaten wel eensgezind zijn en in het internationale beleid met één stem spreken. De EU mag niet alleen een praatclub zijn, maar moet ook leveren, óók in militair opzicht.

Dat liet minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag weten op een CDA-congres in Den Haag over trans-Atlantische betrekkingen. Het was een videospeech, omdat hij in Londen is voor een Afghanistantop.

In de ogen van Verhagen staat straks de relatie tussen de VS en China centraal in de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld.

De EU moet toewerken van een G2 naar een G3, vindt hij. ''Het zal de relatie tussen de twee grootmachten evenwichtiger maken, terwijl wij zelf een duidelijker eigen stempel op de ontwikkelingen in de wereld kunnen drukken.''

Betekenis

De EU is volgens Verhagen nog niet de geopolitieke factor van betekenis die zij kan zijn. De minister stelt dat de EU zich wel een samenhangend geheel moet tonen om serieus te worden genomen door de VS en China, maar ook door opkomende spelers als India, Brazilië en Rusland.

Anders missen we de boot, waarschuwt hij.

Verhagen herhaalde dat wat hem betreft de EU ook één vaste zetel in de VN-Veiligheidsraad nastreeft. Nu hebben Frankrijk en Groot-Brittannië nog een eigen zetel naast de VS, Rusland en China.

Waarden

Volgens de minister zijn de Amerikanen ook gebaat bij een sterk Europa. Hij wees erop dat Europa en de VS dezelfde waarden en normen delen, zoals vrijheid, democratie en mensenrechten.

''Het zal in de 21e eeuw een zware kluif worden om te behouden wat ons, westerse wereld, lief is.'' Opkomende grootmachten als China hebben volgens hem andere opvattingen.

Aansluiting

Juist daarom is het volgens de minister van belang om als EU en Nederland aansluiting te hebben bij gelijkgestemde partners. De VS is een strategische bondgenoot, maar het is geen automatisme of trans-Atlantische reflex, vindt Verhagen.

Volgens hem gaat het erom op te komen voor een gedeeld wereldbeeld en je verantwoordelijkheid serieus te nemen, ook in Afghanistan.

''Want mooie praatjes verkopen vanaf de zijlijn is weinig effectief, kan ik u zeggen. Een plaats aan de zijlijn is niet in het belang van Nederland en de Nederlanders.''
© ANP
Titel: Re:'EU moet als derde aanhaken bij VS en China'
Bericht door: Elzenga op 27/01/2010 | 20:55 uur
Ik moest stevig ;D toen ik dit net las....an sich ben ik groot voorstander van versteviging van de EU en deel ik de noodzaak daartoe gezien de globale ontwikkelingen. Maar als 1 partij in Nederland de versterking van de EU, en met name ook militair, heeft gefrustreerd door een pro-Atlantische houding, dan is dit het CDA wel. Zowel bij wapenprojecten als politieke besluitvorming. Of neem de steun voor de inval in Irak.
Titel: Re:'EU moet als derde aanhaken bij VS en China'
Bericht door: A.J. op 27/01/2010 | 21:19 uur
Citaat
''Het zal in de 21e eeuw een zware kluif worden om te behouden wat ons, westerse wereld, lief is.'' Opkomende grootmachten als China hebben volgens hem andere opvattingen.

Gekker moet het niet worden, wij zijn hier heel hard bezig om in de pas te lopen met China (inperking individuele vrijheden) Terwijl China de teugels juist meer laat vieren. Donder toch op Verhagen.
Titel: Re:'EU moet als derde aanhaken bij VS en China'
Bericht door: IPA NG op 27/01/2010 | 21:53 uur
Verhagen met zijn federalistische onzin.

[Rant]

Echt om te kotsen :sick:.

Je onafhankelijkheid opgeven om door buitenlanders geregeerd te worden die dan voor ons het buitenlands (en binnenlands, want dat doen ze nu ook al) beleid gaan bepalen, ik sta er niet om te springen.
En natuurlijk niet in ons belang, want ons belang telt toch niet, alleen het Frans-Duitse belang telt mee in Brussel.

Lachwekkend dat mensen denken dat 27 of meer landen met uiteenlopende sociale, economische, financiele, culturele, zelfs mentale en godsdienstige verschillen vereningd kunnen worden in een (de facto) staat die toch democratisch en representatief is.

Het (politieke) doel van de EU was toch het oplossen van grote problemen die landen voor zichzelfs alleen niet op kunnen lossen zoals klimaatverandering en energiezekerheid.
Daar doen ze geen bal aan, maar regels doorvoeren doen ze maar al te vaak.
Allerlei wetten voor bedrijven, een bananan-wet en nu weer een zebrapadenwet, maar waarom dan?
Kunnen of mogen landen dat niet zelf bepalen dan?
Laat die door ons geld vetgemenste bureaucraten zich maar nuttig maken in plaats van hun enge autocratische VSE na te streven.

Als economisch blok hebben we al genoeg invloed, politiek moeten landen zelf bepalen: dat is democratisch en representatief.
[/Rant]

Sorry hoor.