Auteur Topic: 'Eibergen' luistert mee met de Taliban  (gelezen 1850 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offenbach

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1489
  • 602 Sq
'Eibergen' luistert mee met de Taliban
« Reactie #3 Gepost op: 29/06/2007 | 11:25 uur »
EIBERGEN - In de strijd tegen het terrorisme beschikken de veiligheidsdiensten sinds kort in Eibergen over een hypermoderne afluisterpost.

De Nationale Signals Intelligence Organisatie (NSO), waarin de AIVD samenwerkt met de militaire inlichtingendienst, kan vanuit Eibergen alle communicatie onderscheppen die niet door een kabel gaat.

Op de militaire afluisterlocatie, enkele kilometers buiten de kom van het Achterhoekse dorp, zijn grote cirkels met vijftien meter hoge zogeheten 'afluistersprieten' geplaatst. De NSO kan daarmee de communicatie van bijvoorbeeld militaire regimes overal ter wereld in de gaten houden.

Het Kamp Holterhoek was nog niet zo lang geleden de plek waar Defensie het voormalige Oostblok afluisterde.

Nu is het volgens Defensie ook van groot belang voor de ondersteuning van militaire operaties in Uruzgan. Volgens een woordvoerder van Defensie dragen de voelsprieten in het Kamp Holterhoek ertoe bij dat een herhaling van Srebrenica kan worden voorkomen. "Als we toen het radioverkeer van de Servische troepen goed hadden kunnen afluisteren, dan hadden we mogelijk tijdig maatregelen kunnen nemen. We kunnen in Eibergen nu veel communicatie veel beter afluisteren en verwerken."

Met de in het groen verscholen voelsprieten en draadantennes kan de NSO in de Achterhoek vooral het zogenoemde hoogfrequente radioverkeer onderscheppen.

In de praktijk betekent dat dat alle telecommunicatie die niet via een draad of kabel verloopt, kan worden gescreend. Juist deze communicatie, bijvoorbeeld via umts, ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds meer toegepast, ook in Afghanistan. Defensie wil niet zo heel veel kwijt over het Kamp Holterhoek, waar naar verluidt vele tientallen specialisten werken die zich vooral bezighouden met het interpreteren van de afgeluisterde informatie.

Bij de NSO zijn 120 mensen werkzaam. In het Friese Burum heeft de NSO nog een satellietgrondstation waar ook satellietcommunicatie wordt onderschept.

Aan de opening van het NSO-centrum in Eibergen, waar voor het eerst alle geheime diensten van Nederland samenwerken, is weinig of geen ruchtbaarheid gegeven. Op het defensieterrein bij de Noachweg zouden in eerste instantie drie masten van 95 meter en drie andere van 75 meter hoog worden geplaatst.

Daartussen zouden in een cirkelvorm antennedraden worden gespannen.

Defensie zou ter compensatie het terrein 'groen aankleden' en een kikkerpoel aanleggen. Omwonenden hebben echter met succes geprotesterd tegen wat zij 'het ijzeren gedrocht' noemen. Volgens het nieuwe plan staat er nu een woud van zeer gevoelige voelsprieten.

De 52 antennes zijn zogeheten stand alone-exemplaren en dat betekent dat ze er uitzien als min of meer onopvallende sprieten.

Nieuwe voelsprieten van zo'n vijftien meter hoog bij het kamp Holterhoek in Eibergen moeten herhaling van het drama in Srebenica voorkomen.

bron: www.destentor.nl

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.