Auteur Topic: 'Dit is moordmachine nr.1'  (gelezen 2029 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offenbach

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 1489
  • 602 Sq
'Dit is moordmachine nr.1'
« Reactie #10 Gepost op: 07/07/2007 | 19:58 uur »
zaterdag 07 juli 2007
Door GERBEN VAN ’T HOF

ROTTERDAM - Het meest gebruikte geweer ter wereld, de kalasjnikov, viert z’n zestigste verjaardag. De AK-47, ontworpen door de Russische officier Michail Timofejevitsj Kalasjnikov, werd in 1947 in productie genomen.
 
Het ontwerp van het semi-automatische wapen ontsproot al in de eerste helft van de Tweede Wereldoorlog aan het brein van de Rus. In een ziekenhuisbed tekende hij in gedachten een wapen dat later door zeker vijftig legers in de wereld zou worden gebruikt.

Kalasjnikov kwam in 1938 in dienst van het Rode Leger. Op een basis nabij Kiev, in Oekraďne, viel hij al op door zijn vindingrijkheid. Tijdens zijn opleiding tot tankcommandant kwam hij met een teller op de proppen die exact bijhield hoe vaak een tankkanon schoot.

Kalasjnikovs vader was boer in de regio Altaj, tegen de grens met Mongolië. Michail, geboren op 10 november 1919, was het zeventiende kind in het gezin. Voordat hij bij het Rode Leger in dienst ging, werkte hij als elektriciën en bij de spoorwegen.

Kalasjnikov was in het ziekenhuis beland toen hij in oktober 1941 zwaar gewond raakte bij de slag om Bryansk, een paar honderd kilometer ten zuidwesten van Moskou. Het op zijn ziekbed bedachte wapen werd aanvankelijk niet goed genoeg bevonden, maar na wat verbeteringen kwam er een versie die de toets der kritiek kon doorstaan.

Het toenmalige Sovjet-leger nam het wapen in 1950 in gebruik. De AK-47 werd een belangrijk exportproduct. Gebruikers roemen het wapen omdat het eenvoudig is te bedienen, gemakkelijk kan worden schoongemaakt en nooit weigert.

Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, laat zich graag met een kalasjnikov fotograferen. In Zuid-Amerika duikt de Venezolaanse president Hugo Chavez geregeld in het openbaar op met het geweer. De kalasjnikov speelt een belangrijke rol bij brandhaarden in de wereld. Onder anderen rebellen in Soedan gebruiken het wapen. In de Palestijnse gebieden klemmen de handen van betogers vaak om de kolf van de kalasjnikov.

Het wapen is tijdens de Koude Oorlog op grote schaal verspreid in Afrika, waar (communistische) verzetsbewegingen streden tegen koloniale mogendheden. De AK-47 staat nog altijd afgebeeld op de nationale vlag van Mozambique.

Van de twaalf bestaande modellen aanvalsgeweren die Kalasjnikov op de markt bracht, zijn volgens de fabriek zeker zeventig miljoen exemplaren gefabriceerd, deels onder licentie buiten Rusland. Maar hoeveel er exact in omloop zijn, is niet bekend. De AK-47 wordt ook illegaal gefabriceerd, onder meer in kleine werkplaatsen in Pakistan.

Oxfam Novib riep in 2006 op om de verspreiding van de kalasjnikov een halt toe te roepen. Het bevreemdt de hulporganisatie dat op internationaal niveau pogingen worden gedaan om het gebruik van nucleaire en biologische wapens tegen te gaan, terwijl de kalasjnikov volgens Oxfam Novib ‘’s werelds favoriete moordmachine’ is.

Niettemin is Michail Kalasjnikov in eigen land overladen met eerbewijzen. Behalve de Stalinprijs, de hoogste niet-militaire onderscheiding in de Sovjet-Unie, kreeg hij in 1969 de Leninprijs. Verder werd hij tweemaal onderscheiden als ‘Held van de Socialistische Arbeid,’ kreeg hij een eredoctoraat en drie Lenin-ordes.

Kalasjnikov maakte in september 2004 een ‘uitstapje’ toen hij zijn naam verbond aan een wodkamerk. Zijn zoon Victor is in de voetsporen getreden van zijn vader; ook hij is wapenontwerper.

(www.ad.nl)

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 9 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.