'Embedded' journalistiek beperkt focus berichtgeving

Gestart door Lex, 24/04/2008 | 12:35 uur

Elzenga

Citaat van: Villamedia op 26/08/2010 | 15:05 uur
Wie de afspraken schendt, loopt het risico niet meer te worden uitgenodigd voor een volgende embedded reis.
En dat is nu net het mechanisme waar het om draait. Aangezien verzekeringen welhaast onbetaalbaar zijn voor zelfs de wat grotere nieuwsprogramma's in Nederland zijn er veel dus gedwongen van het embedded systeem gebruik te maken om toch nog iets uit het missiegebied zelf te brengen. Die afhankelijkheid buit Defensie in feiten uit. Als het embedded systeem geen voordelen voor Defensie zou hebben zouden ze het niet toepassen.

Ik steun het pleidooi voor een opleiding tot oorlogsjournalistiek dan ook....unembedded berichtgeving is essentieel voor een goede (politieke) afweging rond deelname aan dit soort missies.

Lex

Defensie wil embedded reizen aanpassen

Het ministerie van Defensie overweegt Nederlandse journalisten in de toekomst volgens de Amerikaanse aanpak embedded mee te nemen naar missies. Nu moeten journalisten vooraf hun werk laten bekijken op gevoelige operationele informatie. Bij de Amerikanen krijgen journalisten vooraf instructies en is er controle achter af. Wie de afspraken schendt, loopt het risico niet meer te worden uitgenodigd voor een volgende embedded reis. Defensie hoopt zo dat het bezwaar bij journalisten tegen embedded reizen minder groot wordt, zegt Otte Beeksma, plaatsvervangend directeur communicatie bij het ministerie.

Op zich heeft Defensie niet te klagen gehad over belangstelling voor embedded journalistiek. De afgelopen vier jaar is dat voor het eerst gedaan met de missie naar Uruzgan. Journalisten moesten een verklaring te ondertekenen en kregen een een gedragscode uitgereikt en konden dan mee naar de missie.

Dat hebben 600 journalisten van 250 verschillende media de afgelopen vier jaar gedaan, aldus Beeksma. Toch is er altijd kritiek geweest op de werkwijze. Oorlogsverslaggever voor De Pers, Anrold Karkens: 'Ik heb het nooit gedaan. Je moet je werk aan de schooljuf laten zien. Dat weiger ik.' Hij vindt het Amerikaanse systeem 'een puntje beter', maar zal ook dan niet embedded gaan.

Joeri Boom van De Groene Amsterdammer, is zowel embedded geweest als op eigen houtje. 'Het Amerikaanse systeem is beter, maar staar je er niet blind op. Je krijgt daar vooraf een boekwerk mee met waar je je aan moet houden.' Boom pleit voor een opleiding tot oorlogsjournalistiek, zodat meer Nederlandse journalisten unembedded kunnen gaan reizen. 'Het is gevaarlijk, dus je moet goed voorbereid en opgeleid zijn.'

Defensie wil het idee om het Amerikaanse systeem in te voeren dit najaar bespreken op een bijeenkomst met journalisten die in het verleden embedded zijn gegaan.

Villamedia,
donderdag 26 augustus 2010

KapiteinRob

Citaat van: Dr_pepper op 24/04/2008 | 17:17 uur
of niet, gaan we straks weer gegijzelde journalisten krijgen die moeten worden bevrijd door defensie

1. Weer?
2. Moeten worden bevrijd door defensie?

Dr_pepper

of niet, gaan we straks weer gegijzelde journalisten krijgen die moeten worden bevrijd door defensie

Enforcer

Inderdaad, want Defensie is er niet voor om journalisten te babysitten.

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 24/04/2008 | 12:35 uur
Minder aandacht is er voor de sociaal-politieke situatie in het land zelf. 

Ga dan lekker un-embedded in Kabul zitten en/of sluit je aan bij een NGO..... :P

Lex

#1
DEN HAAG - Het beleid van Defensie om journalisten 'embedded' mee te laten gaan naar Afghanistan, zorgt voor meer berichtgeving over Afghanistan.

Tegelijk is de focus van de berichtgeving beperkter, want de journalisten schrijven hoofdzakelijk over de Nederlandse troepen in Uruzgan waarbij ze zijn ondergebracht. Minder aandacht is er voor de sociaal-politieke situatie in het land zelf. 
Dat blijkt uit het rapport 'Eyes Wide Shut? The Impact of embedded journalism on Dutch newspaper coverage of Afghanistan' van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat donderdag is gepubliceerd.

Artikelen
De onderzoekers keken naar de pluriformiteit en de inhoud van de Nederlandse geschreven pers rondom Afghanistan tussen 2006 en 2008. Ze baseren zich op ruim tweehonderd artikelen en met interviews met betrokken journalisten.

Publicatie
Het beleid houdt in dat journalisten bij de Nederlandse troepen worden ondergebracht en dat zij hun artikelen voor de publicatie door een medewerker van Defensie moeten laten lezen. Die checkt de berichten op gevoelige operationele informatie.
Sommige journalisten uiten principiƫle bezwaren tegen de verplichte controle maar in de praktijk zijn er weinig problemen over. Over het algemeen zijn de journalisten tevreden met het gevoerde embedded-beleid, aldus het rapport.

Definitie
Om de verslaggeving veelzijdiger te maken, zou het beter zijn als er een duidelijke definitie komt over veiligheidsrelevante informatie en als embedded journalisten meer bewegingsvrijheid krijgen. Dan zou de verplichte check soepeler kunnen zijn en kan er meer afstand komen tot het ministerie van Defensie, aldus het rapport.
De media moeten dan wel meer alternatieve manieren vinden om de embedded berichtgeving aan te vullen met unembedded journalistiek. Het betekent wel dat journalisten beter moeten zorgen voor hun training, middelen en hun eigen veiligheid.

(c) ANP Uitgegeven: 24 april 2008 12:17