N.-Korea zou binnenkort plutonium hebben voor 6 à 8 kernbommen 18-04-2003

Gestart door -Peter-, 18/04/2003 | 17:17 uur

-Peter-


Noord-Korea heeft vrijdag meegedeeld bijna gereed te zijn met de opwerking van ruim 8.000 gebruikte splijtstofstaven. Dit zou een hoeveelheid plutonium opleveren die goed is voor zes à acht kernbommen, naast de één of twee waar Noord-Korea volgens de Verenigde Staten mogelijk al over beschikt.

De juistheid van de Noord-Koreaanse bewering is niet na te gaan. Waarnemers van het VN-agentschap voor atoomenergie zijn eind vorig jaar door Noord-Korea uitgewezen. De Noord-Koreaanse mededeling verhoogt de inzet van de besprekingen tussen de VS, Noord-Korea en China die voor volgende week gepland staan in de Chinese hoofdstad Beijing aanzienlijk.

Het is onduidelijk of Noord-Korea de ontwikkeling van kernwapens door wil zetten of alleen maar in de onderhandelingen wil gebruiken om veiligheidsgaranties en economische hulp af te dwingen.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken benadrukte het belang dat Noord-Korea hecht aan een militair afschrikkingsmiddel om de VS van een aanval af te houden. De oorlog in Irak leert dat het nodig is om over een krachtige fysieke afschrikkingsmacht te beschikken om een oorlog te voorkomen en de veiligheid van een land en de soevereiniteit van een natie te beschermen, zei de woordvoerder.

De VS houden vol dat zij geen plannen hebben om Noord-Korea binnen te vallen. Zij willen dat niet in een door Noord-Korea gewenst niet-aanvalsverdrag vastleggen, maar hebben laten doorschemeren eventueel wel bereid te zijn tot schriftelijke veiligheidsgaranties.

De Noord-Koreaanse woordvoerder zei dat de aanstaande besprekingen in Beijing duidelijkheid moeten verschaffen over de bedoelingen van de VS. China zal bij de besprekingen aanzitten, maar de essentiële vraagstukken zullen door Noord-Korea en de VS moeten worden opgelost, zei hij.

Zuid-Korea heeft geschokt op de Noord-Koreaanse mededeling gereageerd. Chun Young-woo, directeur wapenbeheersing van het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat als de VS van de beweerde Noord-Koreaanse opwerkingsactiviteiten hadden geweten, het overleg in Beijing nooit tot stand was gekomen. Noord-Korea heeft meermalen gezegd dat het met opwerken zou beginnen, maar ik heb nooit te horen gekregen dat zij er daadwerkelijk toe over waren gegaan, zei Chun.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...