Zwitserse bunker geen geheim meer

Gestart door Cobra4, 03/09/2008 | 12:40 uur

Cobra4

Zwitserse bunker geen geheim meer
Door AD VAESSEN

ROTTERDAM - ,,Beste ministers. Jullie kunnen naar buiten komen. De hele wereld weet waar jullie je verstoppen. Het staat op internet.''

Met deze woorden drijft de Zwitserse krant Blick de spot met de regeringsbunker van 200 miljoen euro in de Alpen bij Bern. Aanleiding is dat op internet de exacte gegevens staan van de ligging, in de buurt van Kandersteg, op 1200 meter hoogte. Het complex zou plaats bieden aan 1000 personen.

De data zijn afkomstig van een Zwitserse journalist, werkzaam voor Spiegel Online, die er op zijn dooie gemak naartoe reed. Onderweg vroeg hij de bevolking de weg. Hij maakte foto's van de overdekte ingang, waardoor politici er zonder nat te worden uit hun limousine kunnen stappen. Identificatie vindt plaats via een irisscan en een pincode. Vervolgens worden de personen met een trein tot één kilometer diep de Alpen in getransporteerd.

Eerder leidden publicaties over schuiladressen tot celstraf. Toen de regeringsbunker in 1999 in het parlement ter sprake kwam, moesten journalisten de zaal verlaten.

De Zwitserse journalist zal waarschijnlijk niet worden vervolgd. Zwitserland vreest dat het buitenland lacherig zal reageren. De neutrale republiek voert al decennialang een strikte bunkerpolitiek. Er bestaan liefst 270.000 schuilgelegenheden voor de acht miljoen inwoners. Voor zover bekend beschikt geen ander land over zo'n net van schuilplaatsen. Ook flatgebouwen, scholen en ziekenhuizen hebben eigen schuilkelders.

Veel schuilkelders werden gebouwd vóór en in de Tweede Wereldoorlog. De meeste bunkers zijn modern. Jong of oud - de Zwitsers weten niet beter. Bunkers horen bij het leven als gaten in de kaas. Wie de afgelopen decennia een huis wilde bouwen, werd verplicht tot de bouw van een bunker in de kelder, compleet met stalen deur. De ruimte doet vanwege de ideale temperatuur vaak dienst als wijnkelder, vertellen Zwitsers.

Blick bericht over een Nederlands gezin, dat tijdens de bouw van de regeringsbunker per ongeluk met een auto de tunnel was ingereden. De bestuurster schrok zo van de bewapende bewakers dat een van hen het stuur moest overnemen om achteruitrijdend uit de bunker te komen.

Bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn