Auteur Topic: 'Afluisterpraktijken Bush leverden weinig op'  (gelezen 1571 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lex

  • Algeheel Beheerder
  • ERG FANATIEK
  • ******
  • Berichten: 31262
'Afluisterpraktijken Bush leverden weinig op'
« Reactie #6 Gepost op: 12/07/2009 | 00:06 uur »
Het enorme afluisterprogramma dat de Amerikaanse overheid opstartte na elf september 2001 heeft weinig concrete aanleidingen voor terreurbestrijding opgeleverd. De gevonden informatie was veel te vaag en te weinig mensen wisten van het bestaan van het programma af om effectief te zijn, stellen onderzoekers in een nieuwe rapport aan het Amerikaanse Congres.

De inspecteurs generaal die het rapport opstelden, gaan daarmee direct in tegen oud-president Bush, die juist altijd heeft volgehouden dat het afluisteren een noodzakelijk kwaad was dat veel aanwijzingen heeft opgeleverd. Oud-vicepresident Cheney verdedigde het programma recentelijk nog met de mededeling dat terreuraanslagen zijn voorkomen door het programma. Daarvoor konden de onderzoekers geen bewijs vinden.

Vage aanwijzingen
De aanwijzingen waren "vaag en zonder context, waardoor analisten meer moesten vertrouwen op andere informatiebronnen en analytische methoden", staat in het rapport. Medewerkers van de inlichtingendiensten konden maar "moeilijk specifieke momenten noemen" waarin het programma resultaten had opgeleverd.

De onderzoekers interviewden meer dan tweehonderd mensen over het afluisterprogramma. Vijf hoge leden van de Bush regering weigerden mee te werken, onder wie minister van Justitie Ashcroft en CIA-baas Tenet.

Volgens het rapport was het programma vele malen groter dan tot nu toe werd aangenomen, maar hoe groot het afluisterproject precies was, blijft staatsgeheim. De New York Times schrijft op basis van bronnen dat bijvoorbeeld ook email verkeer werd onderzocht.

Huidige praktijken
Ook is niet duidelijk welke van de maatregelen van Bush ook nu nog gebruikt worden. De Democraten in het Congres willen een onderzoek instellen naar de omvang van het 'Presidentieel Surveillance Programma', zoals het project in de wandelgangen werd genoemd, maar president Obama wil het verleden laten rusten.

"Wat we nu zien is dat de regering-Bush eerst dit programma heeft opgezet en later creatieve manieren heeft bedacht om het juridisch sluitend te maken", stelt democratisch Senator Ron Wyden.
Volgens het rapport was er slechts één advocaat binnen de regering die het project op dubieuze juridische gronden goedkeurde en wetten die dergelijke afluisterprogramma’s verbieden negeerde. "Dat één persoon binnen Justitie die programma samen met de CIA en de vicepresident runde zonder het Congres in te lichten, is verbijsterende", aldus Democraat Jane Harman.

Een anonieme bron uit de regering Bush herinnert er in de LA Times aan dat de president snel moest handelen na de grootste terreuraanslag in de Amerikaanse geschiedenis. "Dit gebeurde niet om de macht van de president te vergroten, maar om het land te beschermen tegen de volgende aanslag."

NOS, 11-07-09

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 5 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.