'Buitensporige vergoeding korpschefs politie'

Gestart door Lex, 28/11/2009 | 22:22 uur

Lex

Citaat van: A.J. op 28/11/2009 | 22:53 uur
Doe maar niet, wie denk je wie de klos zijn bij dit soort acties???
Ik ben de mening toegedaan dat dat juist wel moet. En dan gaat het niet om Jan Modaal Soldaat, maar om de "hoge heren/dames".
Ik ben ervan overtuigd dat als deze declaraties nader worden beschouwd er een flink aantal zijn, die een "donatie" mogen/moeten doen in de kas van het Rijk.

A.J.

Citaat van: Lex op 28/11/2009 | 22:23 uur
Dit lezende vraag ik mij af wat het volgende onderzoek op dit gebied zal opleveren?
De declaraties bij Defensie? ;D

Doe maar niet, wie denk je wie de klos zijn bij dit soort acties??? Juist, jij en ik. In de bezuingingsronde van defensie werd toch al vermeld dat er "versoberd" werd op oa dienstreizen. Als bij defensie het declaratiegedrag bij de hoge pieten aan de kaak gesteld gaat worden dan kan ik straks mijn eigen dienstreis betalen (wat nu in sommige gevallen al gebeurd, jaja en verplicht gaan)

Mourning

Toch om te kotsen dit... Die mevrouw in Noord-Brabant Noord die dus via een eigen adviesbureau zich laat "verhuren" aan een ander korps... dat vind ik al raar, maar welke DEBIEL gaat uberhaupt met die voorwaarden en eisen akkoord??? Daar zit het probleem!
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Laurens

CitaatDe functioneringstoelage is een bonus die alleen wordt toegekend als vooraf gestelde doelen zijn waargemaakt.

Dus als iemand zijn werk doet, krijgt hij een functioneringstoelage......  :dead:

KapiteinRob


Lex

INTERIM KORPSCHEF VOOR 1400 EURO PER DAG

Interim korpschef Miriam Barendse is één van de best verdienende korpschefs van Nederland en dat is opmerkelijk voor een hoofdcommissaris van een relatief klein korps.

Tot en met juni werkte ze als tijdelijk hoofdcommissaris bij het politiekorps in Twente. Drie maanden lang liet ze zich inhuren via haar eigen managementadviesbureau. Ze bracht 1400 euro per dag in rekening, in totaal ruim 60.000 euro. Inmiddels is ze interim-korpschef in de politieregio Brabant Noord. Dat korps is 1650 man sterk. Ook bij dit korps diende ze een rekening in van haar managementadviesbureau van bijna 4500 euro voor 2,5 dag werk (ter voorbereiding van haar functie als interim korpschef).
Hoewel ze voor een relatief klein korps werkt, ontvangt Barendse maandelijks ruim 9968 euro, bijna evenveel als de Amsterdamse korpschef Welten, die leiding geeft aan het grootste korps van Nederland van 6000 man. Het salaris van een korpschef is mede-afhankelijk van de korpsgrootte.
Barendse ontvangt in Twente ook een toelage voor werving & behoud. Deze arbeidsmarkttoelage is bedoeld om een korpschef aan een korps te binden. Barendse is interim-hoofdcommissaris en vertrekt binnenkort weer.
De Nederlandse Politie Bond noemt de vergoeding van Barendse "buitensporig".

Woontoelage voor drie korpschefs
Van de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten was al bekend dat hij een woontoelage ontvangt. Het korps Amsterdam is voor de helft eigenaar van de woning van Welten. De belastingdienst beschouwt deze constructie als 'loon in natura' en heft dus loonbelasting. Welten wordt daarvoor gecompenseerd. Het korps betaalt de belasting: 17.640 euro per jaar. Dit is mogelijk in strijd met het Beleidskader Arbeidsvoorwaarden Politietop, want daarin staat: "Er zijn geen situaties aan de orde bij de sector Politie die op enig moment de conclusie rechtvaardigen dat de betrokkene zou moeten worden gecompenseerd voor de belastingheffing die hem treft".
Nu blijkt dat ook korpschef Berndsen (Friesland) niets hoeft te betalen voor haar appartement in Leeuwarden. Haar korps betaalt de huur van 763,08 euro per maand. Ze heeft te kampen met dubbele woonlasten want bezit nog steeds een koopwoning in Beverwijk. De belastingdienst ziet dit ook als 'loon in natura' en het korps betaalt deze belasting. Net als bij Welten is dit mogelijk in strijd met de regels. Overigens, onlangs kocht korpschef Berndsen een huis in de buurt van Leeuwarden.
Ook voormalig korpschef Velings (Limburg Zuid) woonde een jaar lang gratis in Maastricht; een bedankje van burgemeester Leers omdat Velings een jaar langer korpschef bleef.

Politievakbond hekelt declaraties korpschefs
Uit ons onderzoek blijkt dat zeker 16 hoofdcommissarissen en plaatsvervangers voor duizenden euro's aan een vaste representatiekosten-vergoeding ontvangen, terwijl ze daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten declareren aan bijvoorbeeld dinertjes. Volgens de vakbond is dat dubbelop. Een typisch voorbeeld hiervan is de korpschef in de regio Brabant Zuid Oost. Hoofdcommissaris Kuijs ontvangt 8685,6 aan vaste reperesentatiekosten, maar declareerde voor nog eens 3887,67 euro aan onder meer stomerijkosten en de huur van een smoking
Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Han Busker "valt dit niet met elkaar te rijmen. Als je een representatievergoeding krijgt dan moet je alle representatieve uitgaven daaruit betalen".

Opmerkelijke declaraties
De hoofdcommissaris van het Korps Zaanstreek Waterland, Huijser van Reenen, koopt op Schiphol, voor een dienstreis, whiskey en sigaretten. Als hij de bonnetjes voor bijna 150 euro declareert merkt hij op dat ze onder "kleine uitgaven tijdens dienstreizen vallen". Het korps beweert nu dat hij de sigaretten heeft terugbetaald. En de fles whiskey zou een relatiegeschenk zijn.
De voormalig korpschef in Zeeland, Goudswaard, declareert relatiegeschenken in de vorm van manchetknopen met daarop een vingerafdruk, voor in totaal 1350 euro. Verder schafte hij allerlei producten voor 'persoonlijke hygiene' aan zoals haargel, op kosten van het korps.
De korpschef van Noord-Holland Noord, Rietstra, krijgt een managementcursus en coaching-gesprekken vergoed, voor in totaal ruim 30.000 euro. Ook de plaatsvervangende korpschef daar, Van Hasselt, wordt bijgeschoold op kosten van het korps, voor ruim 25 duizend euro.
En waarnemend korpschef Den Uyl in Zuid Holland Zuid declareert een beeldscherm/vergaderbil (245 euro). In de kanttekening van deze declaratie staat: "Gerrit Den Uyl heeft, afwijkend van de normale procedure, een beeldschermbril cq. leesbril aangeschaft. In overleg met de Korpsbeheerder (burgemeester, red.) declareert hij 50% van de kosten".

Riante piketvergoedingen
Zowel de plaatsvervangend korpschef Gorissen (Amsterdam Amstelland) als korpschef Wijbenga (Flevoland) ontvangen jaarlijks een pikettoelage van ruim 11.000 euro. Reden: ze moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn en worden daarvoor financieel gecompenseerd. Gewone agenten kunnen maximaal een paar honderd euro per maand krijgen aan pikettoelage. Ook staat de 11.000 euro in geen verhouding tot wat andere korpschefs krijgen (zie top 5 pikettoelage).

TOP 5: Pikettoelage
1.     Plv. korpschef Gorissen (Amsterdam)     11.806 euro
2.      Korspchef Wijbenga (Flevoland)      11.796 euro 
3.      Korpschef Berndsen (Friesland)      3.420 euro 
4.      Korpschef Bakker (Drenthe)      3.360 euro 
5.      Plv. korpschef Veldhuis (Drenthe)      3.360 euro 
De pikettoelage, ook consignatie genoemd, is een compensatie voor bereikbaarheidsdiensten. Korpschefs moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn en hiervoor ontvangen sommigen dus een toelage.

TOP 5 Toelage Werving&Selectie
1.     Korpschef Welten (Amsterdam)     34.370 euro
2.      Korpschef Van Essen (Haaglanden)      26.148 euro 
3.      Plv. Korpschef Gorissen (Amsterdam)      18.006 euro 
4.      Korpschef Dros (Groningen)      13.140 euro 
5.      Korpschef Heeres (Midden West Brabant)      11.400 euro 
Deze toelage is bedoeld om werknemers aan het korps te binden, een arbeidsmarkttoelage dus.

TOP 5 Representatietoelage
1.     Korpschef Meijboom (Rotterdam Rijnmond)     10.476 euro (+declaratie binnenland 2008: 392,45 euro)
2.      Korpschef Van Vemde (Gooi&Vechtstreek)      10.322 euro (geen declaraties) 
3.      Korpschef Stikvoort (Hollands Midden)      9.000 euro (+declaratie binnenland 2008: 1.748,34 euro) 
4.      Korpschef Kuijs (Brabant Zuid Oost)      8.686 euro (+declaratie binnenland 2008: 2.887,67 euro) 
5.      Korpschef Huijser van Reenen (Zaanstreek Waterland)      8.086 euro (+declaratie binnenland 2008: 4.171,1 euro) 
De representatietoelage is bedoeld voor uitgaven aan representatie, zoals werklunches, kleding en dergelijke.

TOP 5 Functioneringstoelage
1.     Korpschef Meijboom (Rotterdam Rijnmond)     15.085 euro
2.      Korpschef Roelofs (Noord Oost Gelderland)      14.133 euro 
3.      Plv. korpschef Vissers (Rotterdam Rijnmond)      13.769 euro 
4.      Korpschef Huijser van Reenen (Zaanstreek Waterland)      13.271 euro 
5.      Plv. Korpschef Van Haaren (Limburg Zuid)      12.600 euro 
De functioneringstoelage is een bonus die alleen wordt toegekend als vooraf gestelde doelen zijn waargemaakt.

© RTL Nieuws.nl
28 november 2009

Lex

Dit lezende vraag ik mij af wat het volgende onderzoek op dit gebied zal opleveren?
De declaraties bij Defensie? ;D

Lex

HILVERSUM - Korpschefs van de Nederlandse politie ontvangen bovenop hun salaris soms opvallend hoge vergoedingen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar het factureer- en declaratiegedrag van Nederlandse politiecommissarissen.
Zo ontvangt de plaatsvervangend korpschef van Amsterdam, Cor Gorissen, jaarlijks bijna 12.000 euro voor het draaien van piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn.

Busker
''Dat is werkelijk van de knotsen'', zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zaterdag in de uitzending van RTL Nieuws. ''Zeker in verhouding tot politieagenten, onze leden, die maar een euro bruto per uur vergoed krijgen, met een maximum van 250 euro per maand.''
De meeste korpschefs krijgen een piketvergoeding van een paar duizend euro per jaar.

Brabant-Noord
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Mirjam Barendse, interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord, een van de best verdienende korpschefs van Nederland is. De Politiebond noemt haar vergoeding ''buitensporig''.
Het salaris van een korpschef zou normaliter mede afhankelijk zijn van de korpsgrootte, maar Barendse verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten, aldus RTL.

Woonvergoedingen
Een aantal hoge politiechefs krijgen ook woonvergoedingen. Het korps Amsterdam is volgens de onderzoekers bijvoorbeeld voor de helft eigenaar van de woning van hoofdcommissaris Welten.
De Belastingdienst, die dit ziet als loon in natura, heft belasting, die echter door het korps wordt betaald. Dit zou mogelijk in strijd zijn met de regels.

Representatiekostenvergoeding
Zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers hebben volgens de onderzoekers duizenden euro's aan vaste representatiekostenvergoeding ontvangen.
Tot ergernis van de politievakbond weerhield dit ze er niet van daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten te declareren voor bijvoorbeeld diners.

Geschokt
Kamerleden van verschillende fracties reageren geschokt op de onthullingen. Ze willen opheldering van PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.
''Ik ben hier ontzettend boos over'', zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Zijn CDA-collega Coskun Cöruz noemt de declaraties ''buitenproportioneel''. De PvdA eist dat onterecht gedeclareerd geld wordt terugbetaald.

Bezuinigingen
CDA en SP vinden de declaraties des te schrijnender omdat er bij de politie bezuinigd moet worden.
''De minister moet de onderste steen boven krijgen, temeer omdat we vorig jaar ook al geconfronteerd werden met hoge toelagen bij de politietop. En toen is beterschap beloofd'', zegt Cöruz.

Geschrokken
Van Raak (SP) is ontzettend geschrokken en vraagt zich af waarom de politietop zich niet terughoudender opstelt.
''Voor korpschefs moeten dezelfde regels gelden als voor de agent op straat die het vuile werk moet doen. De top geeft zo een heel erg slecht voorbeeld, terwijl ze al een heel hoog inkomen hebben.''
Attje Kuiken (PvdA) wil dat Ter Horst nieuwe afspraken gaat maken met de korpschefs en de burgemeesters.

© ANP
Uitgegeven: 28 november 2009 21:03