'Hulp houdt Afrika arm'

Gestart door Elzenga, 02/12/2009 | 13:07 uur

pewe64

Vergeet niet dat de financiele hulp ook vaker bestaat uit rente dragende leningen, die de ellende voor deze  Afrikaanse landen alleen maar vergroot.

SMI de Boer

Ze hebben een hamer, maar er is niemand die hem oppakt.  :mad:

"er gaan per jaar 1.000.000 dood aan malaria, 1.200.000 aan cholera (vuil water) 1.000.000 aan armoe, enz enz... stel je voor dat ze blijven leven"

Let op: dit is een citaat!

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Reinier

Beste ontwikkelingshulp is door onze (Europese) markt open te stellen voor Afrikaanse producten zonder handelsbeperkingen. Alleen vinden boeren en andere producenten in Europa dat niet zo grappig....
Anderzijds moeten wij stoppen met het dumpen van gratis of zeer goedkope (landbouw) producten op de Afrikaanse markt. Afrika kan met gemak in zijn eigen voedselproductie voorzien, maar aangezien Europa/ VS na genoeg 'gratis' producten dumpt op de Afrikaanse markt, heeft het voor de locale boeren/ producenten geen zin om te gaan produceren, zal altijd duurder zijn dan 'gratis' Europese/ Amerikaanse producten.
Ik heb dan over: landbouwproducten, kleding, maar ook over medische hulp(!)

Sandgroper

Citaat van: dudge op 02/12/2009 | 13:11 uur
Geen nieuwe informatie lijkt me. Dit is al jaren bekend, ben benieuwd wanneer het besef daadwerkelijk gaat doordringen.
Zodra er in Nederland kritiek wordt geleverd op OSW, dan hanteren de OSW voorstanders altijd een vaste taktiek van omhelzing van deze kritiek.  'We zijn het met de kritiek eens en we gaan aan de hand van de kritiek de OSW verbeteren.'
Vervolgens waait de kritiek al weer snel over en gaan de OSW-ers weer over op de oude voet.

Veel ontwikkelingswerkers zijn zich er terdege van bewust dat OSW niet en vaak averechts werkt.
Waarom toch ontwikkelingswerker blijven?  Poen, bijvoorbeeld in 1997 verdiende een ontwikkelingswerker ongeveer 7.700 gulden bruto per maand.  Projekt-inspecteurs die alle projekten in 1 land of een meerdere kleine landen controleerd, verdiende in 1997 30.000 gulden bruto per maand! 
En geld of hulp aan goede doelen geven geeft best wel een fijn gevoel, ook als die hulp averechts werkt.  Een voorbeeld daarvan is die gereformeerde domineeszoon uit Goeree Overvlakee die een tijd OSW minister is geweest, Jan Pronk.

Wil je Afrika, grote delen van Azie en Zuid-Amerika echt helpen, slecht dan allerlei handelsbarrieres.
Gemakkelijk gezegd natuurlijk, het nationale bedrijfsleven verdient nu aan OSW, bij geslechte handelsbarrieres is het Westerse bedrijfsleven bang voor grotere concurrentie.
Sandgroper sends,

IPA NG

Ontwikkelingshulp houd Afrika juist arm, politiek correct protectionisme.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

KapiteinRob

Hè ja, laten we net als vroeger bij India ze gaan helpen op eigen benen staan. Hoe nobel en menslievend. Alleen jammer dat het uiteindelijke gevolg is dat je het risico loopt er op diverse gebieden uiteindelijk concurrentie bij te krijgen waardoor je daar in eigen land de gevolgen van zal ondervinden. Maar ja, het is natuurlijk vloeken in de kerk om dat te hardop te zeggen. Laat staan dat we dat in zouden zien en zouden stoppen met ontwikkelingshulp.

Elzenga

#1
'Hulp houdt Afrika arm'

Uitgegeven:    2 december 2009 10:19
Laatst gewijzigd:    2 december 2009 11:41
ENSCHEDE - Ontwikkelingshulp houdt een continent als Afrika arm. Kinderen blijven wel in leven, maar raken ondervoed.

Volgens onderzoeker Wiet Janssen Janssen, die donderdag aan de Universiteit Twente promoveert op een onderzoek naar Nederlandse ontwikkelingshulp, moet ontwikkelingshulp radicaal anders worden. Afrikaanse kinderen moeten al op jonge leeftijd leren hoe ze ondernemer kunnen worden.

Op de basisschool moeten ze al een vak leren waarmee ze een redelijk inkomen kunnen verdienen.

Dat zijn volgens de promovendus wel zinvolle maatregelen, die kunnen leiden tot blijvende armoedevermindering in het armste deel van de wereld.

Hulp

Landen die veel hulp krijgen, ontwikkelen zich niet sneller dan landen die het zonder hulp moeten stellen. Het is eerder omgekeerd, aldus Janssen.

Ontwikkelingsprojecten

Janssen werkte zelf ruim achttien jaar bij ontwikkelingsprojecten. Hij heeft voor zijn onderzoek het beleid van minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bestudeerd en officiële documenten van grote hulporganisaties als Oxfam-Novib en Cordaid.

Ook heeft hij het werk van tal van adviesorganen, onderzoeksinstituten, particuliere initiatieven en handelsafspraken onderzocht. Janssen heeft noodhulp en conflictbestrijding niet in zijn onderzoek betrokken.

www.nu.nl