[nieuws] Bakker: 'Ontslag' bevelhebber Van Baal niet terecht 04-06-2003

Gestart door -Peter-, 04/06/2003 | 20:12 uur

-Peter-


Volgens de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica is het niet terecht geweest dat bevelhebber Ad Van Baal zijn functie beschikbaar moest stellen. "Met de kennis van dat moment was het echter wel begrijpelijk dat minister Frank de Grave Van Baal op zijn verantwoordelijkheid wees", aldus Bakker. Achteraf vindt de commissie het niet terecht dat Van Baal zijn positie beschikbaar stelde na het uitkomen van het NIOD-rapport.

Camiel Eurlings (CDA) wil weten of personele consequenties niet beter hadden kunnen worden uitgesteld tot na de parlementaire enquête. Voorzitter van de commissie, Bert Bakker, meent dat Van Baal reeds in opspraak was geraakt. De Grave had te kennen gegeven niet met een in opspraak geraakte bevelhebber te willen werken.

Van Baal noemde de kritiek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) op de debriefing van Dutchbat-militairen eerder al onjuist en 'niet onderbouwd'. NIOD-directeur Hans Blom sprak in november 2002 van een 'vechthouding' bij de legertop. Blom vindt het onvolledige debriefingsrapport een voorbeeld van deze onwil. "De minister had recht op meer informatie. De landmachttop toonde weinig initiatief om de minister wat te melden." Hij doelde hiermee op de voormalige generaals Couzy en Van Baal.

Van Baal noemde de conclusie van het NIOD-rapport waarin Defensie bekritiseerd wordt 'zeer suggestief en kwetsend'. Van Baal trad na de publicatie van het rapport af als bevelhebber van de landmacht. De enquêtecommissie meent dat dit niet had gehoeven.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...